Last news in Fakti

18 Април, 2023 17:09 1 353 26

В България са внесени близо 20 000 тона украинска пшеница през 2022 г., сочи анализ

  • внос-
  • зърно-
  • слънчоглед-
  • украйна

Слънчогледът, внесен от Украйна в България през 2022 г., е повече от 940 000 тона или близо 71 на сто от българския внос в тонове

В България са внесени близо 20 000 тона украинска пшеница през 2022 г., сочи анализ - 1

В България са внесени близо 20 000 тона украинска пшеница през 2022 г., което представлява 35 на сто от вноса в тонове и 27 на сто от стойността. Това е обем, равняващ се на по-малко от 3 на сто от обема на българските зърнобази и силози. Вносът на украинска пшеница в България преди е осъществяван в пет пъти по-малки количества. Това се посочва в анализ "Географията на стокообмена на България за 2022 г." на Борислав Георгиев, който има близо 45 години практически и административен национален и международен опит във външната търговия, съобщи Българската стопанска камара.

Слънчогледът, внесен от Украйна в България през 2022 г., е повече от 940 000 тона или близо 71 на сто от българския внос в тонове, след като в предишни години е бил между 3 и 10 пъти по-малко. В еврова стойност за 2022 г. това са повече от 623 милиона евро или близо 65 на сто от стойността на вноса, след като предишни години показателят е бил между 4 и 10 пъти по-малък.

В Полша са внесени 523 000 тона или 55 на сто от количеството и 46 на сто от стойността. Предишните години полският внос на украинска пшеница е бил поне 100 пъти по-малко – и като стойност, и като количество. Вносът на слънчоглед в Полша за 2022 г. е в обем от 18 500 тона (близо 28 на сто от количеството) на стойност близо 13 милиона евро (близо 17 на сто от стойността).

В Румъния са внесени 505 000 тона или 48 на сто от общия румънски внос, като в стойностно отношение това са 134 милиона евро или 44 на сто от общата стойност на вноса. Няма данни за румънски внос на пшеница от Украйна през изминалите 3 години, затова не може да се направи надеждно сравнение, посочва авторът на анализа. Вносът на украински слънчоглед за 2022 г. в Румъния е 359 000 тона (55 на сто от обема), което като стойност е 214 милиона евро (42 на сто от стойността).

Картината за стокообмена на страната ни през 2022 г.

Растежът за 2022 г. при износа на България е 37 на сто, при вноса – с близо 42 на сто, но растежът на отрицателния баланс е със 79 на сто спрямо 2021 г., се посочва в анализа. В годината, белязана от световните кризи и войната в Украйна, състоянието на стокообмена наподобява демографската криза в България, посочва Борислав Георгиев.

Според него България е устойчиво свързана с ЕС-27, въпреки парадокса за 2022 г. с намаляващ дял в износа и вноса, но в диапазона между 55 на сто и 66 на сто през последните пет години.

През 2022 г. България удвоява отрицателното си салдо (т.е. повече купува, отколкото продава в сравнение с 2021 г.) с Руската федерация, Китай и Турция. Отрицателното ни салдо с Украйна е увеличено с 41 на сто, а положителното салдо със САЩ намалява наполовина.
Половината от това отрицателно салдо за 2022 г. се формира от глава 27 на Митническата тарифа, която по същество отговаря на енергетиката.

В края на март държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия призоваха в съвместно писмо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна. В писмото се подчертава необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерки за подпомагане, като лидерите призовават за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

Български зърнопроизводители протестираха срещу увеличения внос на украинско зърно.

Борислав Георгиев има близо 45 години практически и административен национален и международен опит във външната търговия, започвайки като експерт и достигайки до зам.-министър на външноикономическото сътрудничество. Практически опит в българските работодателски организации БСК, БТПП и други. Практически опит в износа на българска промишлена продукция за периода 2005 - 2017 г. Активно участие за членство на България в Световната търговска организация - Женева - 1996 г., членство във Васенарската договореност - 1996, започването на преговорите за членство в ЕС. Активно участие в улесняването на търговията в рамките на UN/ CEFACT - Женева, създаването на Национална експортна стратегия в рамките на МТЦ/ УНКТАД/ СТО - Женева и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    30 2 Отговор
    А цената на хляба защо не пада .
  • 2 Последния Софиянец

    31 10 Отговор
    Тонове отрова.
  • 3 Сократ

    31 5 Отговор
    Нали зеления квичеше денонощно, как гладните в Африка разчитат на украинското жито? А каква стана тя?
  • 4 Бивш левскар

    25 1 Отговор
    Долни търгаши.
  • 5 ХАХАХА

    21 6 Отговор
    Абе както започнаха промоциите по веригите на брашно и олио имам предвид значително под 3,90 ,4 лв пиша за олиото и брашното спаднало отново до 1,20 за кг ми беше ясно че са произведени от укропшеница и семе. Разигра държавата една пиеска със заглавие "борба " със спекулата и нещата утихнаха. Защо захарта не мръдна цената си ,дори вноса от Австрия и Германия доближи цената на българската захар. Е сега ще ядем ГМО ,говедарите успяха да си пробутат ГМО боклуците през задната врата.
  • 6 Зрънчо

    9 6 Отговор
    Стига евала на укрите !
  • 7 някой

    17 2 Отговор
    Да не сте объркали числата? 20 000 тона е едно нищо.За толкова не си струва да се говори даже.Виж,ако прибавим още една нула е друго нещо

    Коментиран от #23

  • 8 12333

    18 2 Отговор
    А нали беше предназначена тази пшеница за Африка?
  • 9 дядото

    11 1 Отговор
    те цифрите и стъкмистиката са вашето царство,бог знае кое и колко е истина.явно е обаче,че украйна с това зърно се опитва да плаща огромния поток от оръжия и боеприпаси.друг е въпроса как ще бъде остойностено то на международните пазари.подозирам,че ние пак ще гризнемдръвцето
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 плюс минус

    5 1 Отговор
    От южната тераса на моя дом се вижда булевард "България", който води към Дунав мост.
    В сравнение с миналото лято, сега трафикът на автоцистерни и тирове е двойно увеличен.
    А миналото лято трафикът пък беше двойно увеличен отколкото преди войната в Украйна.
  • 13 Алоо,

    10 3 Отговор
    Специално към евроатлантиците,който пеят Оди за възхвала на сащистан.Я прегледайте определена ,безпристрастна информация,кой притежава най плодородните терени орна земя в Украйна? Това са две мега компании,- разбира се че са от сащистан.Няма да ги цитирам по име- ще ми ударят гумата.Но те са закупили( реални собственици) общо 12 милиона хектара ниви.Хектари,а не- декари.Площ която е два пъти площта на Белгия.И те ще ви пуснат фъндък,да не си реализират зърно,слънчоглед през най късия и евтин маршрут.Ще внасят до последно зърно от силозите си.Догодина- отново.А нашите и другите зърнени барони,от бившия соцлагер,ще стоят мирно.Имат право да псуват наум.Е,ще ги залъжат с нвколко милиона евраци.Който пак ще отидат при най едрите играчи-.
  • 14 Някой

    6 1 Отговор
    Сочел анализ.... Няма ли митнически документи, че да се провери, а не да се прави анализ?
  • 15 Чичо Тони

    10 2 Отговор
    Производството на пшеница в България варира между 5 и 7 милиона тона. Така че 20000т е нищо! (0.3%!) Консумацията в страната е горе-долу половината, другото е износ. Със слъчогледа нещата изглеждат по-сериозни. Но тогава стои въпроса защо олиото в магазините продължава да е 4-5лв. литъра?
  • 16 Овчар

    8 2 Отговор
    Гана винаги е бил страхлив мишок, чака някой да предприеме нещо и той на опашката!
    Такъв в политиката, такъв е на пътя, на опашката в магазина и т.н.
    Иначе , ербап самочувствие до небесата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пор Чвор

    10 3 Отговор
    няма лошо, изтрепахме животните, иде ред да унищожим и зърнопроизводството. Ще ни остане само удоволствието да вдигнем високо два пръста и с енергични подскоци да скандираме Времето е наше
  • 19 Гнусна българска пасмина

    4 7 Отговор
    На търгашите ( да не се бъркат с търговците ) все н що им пречи , все някой им е виновен , че не могат да си въртят свободно далаверите и да спечелят някой милион в повече от другите. Затова е и тази истерия , иначе зърното от Украйна е колкото за един кораб, нищо работа на фона на десетките кораби износ от БГ.
  • 20 007

    10 4 Отговор
    Абе ние не бяхме ли пазарна икономика? Някой ще обясни ли как украинското зърно без субсидии от ЕС, с транспортни разходи е по скъпо от българското???Дали нашите зърно- милионери не искат да свалят по 3 кожи от народа???🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬
  • 21 Бамбука

    5 3 Отговор
    Внесли сме евтина продукция от Украйна, "закопала" нашите Бентлита. Колко сме изнесли, на какви цени и колко пари са влезли в бюджета ? Нали затова е статистиката ? Ансамбъла на "кокошките" ни продъниха ушите с мощните трактори, снабдени с климатици, компютри и удобства като в луксозни коли, а не намериха време и пазар да си изнесат милионите тонове зад граница ? Стига смешки. Как една страна във война успява да произведе, прибере, продава продукцията си, а нашите милионери само реват и плачат за субсидии и НАДУВАТ цените на вътрешния пазар като за световно ? Има ли още кой да вярва на тези платени политически смешници, охранени от нас самите, мислещи само за себе си ?
  • 22 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Още колко хиляди тона пшеница трябва да внесем, докато Гечев се прави че мисли за налагане на забрана? Явно мисълта му тече като на кьорав кон окото.
  • 23 Павел пенев

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "някой":

    Прав си. Обявиха цифрата 490,000 тона между другото.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дедо Гошко

    1 0 Отговор
    Преди да чуете зърнопроизводителите, моля Ви попитайте пчеларите ,кой уби стотици хиляди кошери умишлено. Кой плаща рента по- малко от сключения договор, въпреки увеличената субсидия. Въпреки невъзможността да се установи дали добива е намалял или еувеличен
  • 26 9689

    0 0 Отговор
    Анализът е фалшив.Вносът е 20-30 пъти повече.Това са фактите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове