Last news in Fakti

19 Април, 2023 12:04 3 626 64

Росен Желязков: Запален по моторите и рок музиката: Кой е новият председател на Народното събрание?

  • росен желязков-
  • парламент-
  • председател

Умението му да води диалог и намира компромис пролича и в миналия парламент

Росен Желязков: Запален по моторите и рок музиката: Кой е новият председател на Народното събрание? - 1
Снимка: БГНЕС

Технократ и работохолик. Изключително прецизен в изказа и делата си. Перфекционист.

Умението му да води диалог и намира компромис пролича и в миналия парламент, когато Желязков беше зам.-председател, но отменяше шефа на НС Вежди Рашидов в най-трудните заседания.

Зад строгия образ на Росен Желязков, който е възможно да стане шеф на депутатите, обаче стои волната душа на рокер рокаджия.

Той предпочита да се вози на мотор, а не в лимузина. Като министър на транспорта често идва на работа със “Харли Дейвидсън". 55-годишният юрист е и запален рокаджия, дори и в момента има група, с която забива професионално. Той свири от години на китара и пее с Борис Павлов, съпруг на Есил Дюран.

Дори и в най-натоварените моменти, Росен остава верен на музиката. Пред "Марица" той разказаха и как се е запалил по рока.

„Всичко започна някъде в 4-5. клас, когато западната музика започна да пробива и в страна ни. Извън квотите на съветската и българската естрада. Проникна рокът, наченките на хардрока. Чуваше се „Цепелин“, „Блек Сабат“, спомня си Желязков. „На фона на тази монотонност на естрадата твърдият рок звучеше по-изпълващо и въздействащо. Отначало почнахме като буфосинхронисти пред огледалата. Някой приятел покаже един-два рифа и се запалиш. Това вече стана към шести клас. И нещата тръгнаха“.

Желязков прави първата си група във Френската гимназия в София, където е ученик в испанска паралелка. „Сигурно бяхме единственото училище с физкултурен салон на последния етаж. Та точно преди него имаше помещение, което директорът ни даде, за да имам група или нещо като гимназиален ансамбъл. Имаше инструменти, носехме и наши, забивахме, ставаха импровизирани концерти, купон“, разказва политикът от ГЕРБ.

Проблемите на групата започват след едно участие в легендарната дискотека „Цецо Спасов“ в Студентски град.

„Извикаха ни от Комсомола, от районния комитет. Казаха да си донесем инструментите. Ние се възгордяхме, че са ни оценили и ще ни поканят за участия. Седят зад една маса със зелено сукно трима души, разказва през смях депутатът - Казаха ни да свирим това, което сме забили в „Цецо Спасов“. Ние с невиждан ентусиазъм се хвърлихме - „Breaking the law“ на „Judas Priest”. Спряха ни след 15 секунди с въпроса: „Какво е това!“. Изпратиха ни, а на другия ден останахме и без помещение, и без инструменти“. Но всъщност стана като напалм в огъня - още повече разпалиха желанието ни“.

След 1989 година преходът променя доста нагласите в Росен да се развива музикално. Идва казармата, следването в Юридическия факултет на СУ, където разбира, че това ще е призванието му.

„За капак моите приятели станаха музиканти по чужбина, по кораби“, обяснява Желязков, „С Бобо продължаваме да композираме песни, да записваме. Сега имаме желание да форматираме нещата, нека не го наричам албум. И да си пеем на участия.

Вече сме на години, а и виждам какви страхотни млади музиканти имаме. И то не само на повърхността. Има страхотен ъндърграунд по клубовете. Много са слушали младите, много свирят, имат образованието, усещането“, хвали младата рок вълна Желязков.

Росен Димитров Желязков е български юрист, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 20 септември 2018 до 12 май 2021 година, заместник-председател на XLVIII народно събрание.

Роден е на 5 април 1968 г. в София. Завършва магистратура по право в Софийския университет.

През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район "Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.

От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право.

Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по "Законност и контрол“ на район "Лозенец“, Столична общинa.

В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.

От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.

От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция "Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 година с мандат до април 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 5 Отговор
    Нещо за Костинброд не знаете ли ❓❓❓❓
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 5 Отговор
    Ах как добре почиствате биографии🤔🤔🤔
    Ариел, ОМО о пр. пасти да ядат😀
  • 3 истина е

    80 9 Отговор
    Щом е от ГЕП не ми го хвалете , защото там няма депутат който да не е за затвора !!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво Марче

    56 2 Отговор
    Пространна и богата биография на рокаджия ! С това ще го запомним .
  • 6 Зевс

    77 5 Отговор
    Е как кой е, любовник на Бъчварова, печатар на фалшиви бюлетини :)
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 4 Отговор
    " Според прокуратурата измамата е да се манипулира изборният вот посредством 400 000, отпечатани над разрешените по закон за гласуване бюлетини, които били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, районни избирателни комисии и за Министерството на външните работи (за имащите право на глас български граждани в чужбина). Напечатаните над разрешените по закон бюлетини е следвало да послужат за купуване на вота на избирателите посредством предимно т.нар. индианска нишка.

    Повдигнато е обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по това време главен секретар на служебното правителство, заради неупражнен контрол от негова страна върху субекти, имащи отношение към изборния процес."

    Коментиран от #14

  • 8 Знаем кой е - смотан плешо,

    72 4 Отговор
    Затънал до шия в далавери и шашми! Поредният посредствен хитрец, когото ние, бедните хорица ще направим милионер! С парите, с които иначе трябваше да нахраним децата си!

    Коментиран от #15

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор
    🤔🤔🤔
    Ще остане ли ком.7
    🤔🤔🤔
  • 10 И този,

    46 4 Отговор
    е треторазредна калинка.Рокаджия
    ще ти води парламент.Усеща се
    горивната дюза на Борисов.Резето
    щраква,искаш или не.
  • 11 9689

    51 4 Отговор
    Допълнение към биографията-запален изборен измамник.На менгемето всичко ще си каже.
  • 12 Koзяк нареди

    51 3 Отговор
    И нищо за "аферата Костинброд"!
  • 13 Приятел

    52 2 Отговор
    на съпруга на Есил Дюран , тя пък любимата певица на Доган ! И на частни партита......
  • 14 Ами и ти

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ли не си разбрал - достойна биография за издигане по стълбичката.

    Коментиран от #30

  • 15 Гепард

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "Знаем кой е - смотан плешо,":

    мафията си го избраха
  • 16 Ристю Бойкикев американския комуняк

    33 5 Отговор
    И пак ще бъда министър на бате Бойко!
  • 17 Рокер

    42 2 Отговор
    с вид на дъждовен червей .

    Коментиран от #51

  • 18 Чекмеджан Похотливеца

    30 1 Отговор
    Честита ви Уйдурма!
  • 19 Софийски

    32 3 Отговор
    Гадно ДС ченге, мазен и въртелив
  • 20 Варна

    49 3 Отговор
    Новият председателя е типичен паразит, който през цялото си време цоца от държавната хранилка. - Няма нито квалификацията и опита да управлява понеже е тъп юрист, но пък управлява! - То не бяха министерства, то не бяха договори за приватизации... - Типичен паразит! - Нека някой ми опонира, че юрист има представа от финанси, бюджет, икономика и управление! - А тоя даже беше и в Министерството на Електронното Управление! - Там пък съвсем няма никаква идея за какво иде реч!
    Както казах типичен кърлеж, който издържаме всички!
  • 21 Ха ха

    49 1 Отговор
    Нидялку и Севда веднага му спретнаха рокафджийска биография. Като на Поцинкованата
  • 22 Град Симитли

    26 2 Отговор
    .... И тайно прави Ч. пред портрета на Бащицата, ама то не е за хвалене....
  • 23 Кадир

    21 3 Отговор
    Щом е запален по рока сме загубени от всякъде. Ужас.
  • 24 Това е

    30 3 Отговор
    Фалшификаторът на Костинбродските бюлетини.
  • 25 Ангеларий

    26 1 Отговор
    Щом е ГРОБ значи е джендър.
  • 26 Алооо

    29 4 Отговор
    Пълен боклук...
  • 27 Потомствен

    21 4 Отговор
    комунист и въртиопашка , с привилегии още от соца (Френската гимназия) , та до ден днешен ! Вечно до кокала на държавна хранилка !

    Коментиран от #41

  • 28 Тиква

    11 3 Отговор
    Слизам от мотора и почвам с чалгата, щон тоя бил моторист и рокаджия
  • 29 Механик

    13 6 Отговор
    Тоя?!?! Моторист и металист?!?! А стига бе! На лицето му пише с главна буква - "МИШОК".
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ами и ти":

    Хапльо, от дупката на селския кен еф без ник, като не съм разбрал как ли го пиша ❗❓
    Ама ти как да разберш ❗

    Коментиран от #38

  • 31 работохолика

    17 3 Отговор
    цям живот на общиснки и държавни длъжности. преработил се е горкия
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Виж му физиономията

    15 4 Отговор
    Не е интересува таи костенурка по какво е запален, да пали мотора и да изчезва.
  • 34 как какво е

    9 2 Отговор
    Договорено " лице " ,обичайно намиращо се в задната тазобедрена област , спазарено между партията на мафията и партията на предателите .
  • 35 Рокер от естрадния отдел

    9 1 Отговор
    Ха ха ха , рокер рокаджия,верно ли бе? Щото рокер чалгаджия не познавам.
  • 36 Хахаха

    9 1 Отговор
    Минутки за реклама ако видите кой стой под пубрикацията нсичко се идяснява тиквуните и козяците едни мисирки лашкат
  • 37 АРЕС

    7 1 Отговор
    Кой е Р.Ж? Един най прост престъпник от ОПГ ГРОБ за България с Главатар най големия и българоубиец ББ.
  • 38 Байо

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По-спокойно... Толкова си самовлюбен, че и чувство за хумор нямаш... Тесни са ти дрешките. Направи си нова кройка. За селския кенеф ще го подмина, явно не си ходил много по-далеч
  • 39 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Обикновено пиянде.....
  • 40 Дедо ви...

    11 0 Отговор
    КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА: В печатница на човек от ГЕРБ през 2013 г. са открити отпечатани допълнително и неразрешено хартиени бюлетини. Според прокуратурата измамата е да се манипулира изборният вот посредством 400 хил. отпечатани над разрешените по закон за гласуване бюлетини, които били разпределени по градовете Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна, районни избирателни комисии и за Министерството на външните работи (за имащите право на глас български граждани в чужбина). Напечатаните над разрешените по закон бюлетини е следвало да послужат за купуване на вота на избирателите посредством предимно т.нар. индианска нишка.
    Повдигнато е обвинение за престъпление по служба на Росен Желязков, по това време главен секретар на служебното правителство, заради неупражнен контрол от негова страна върху субекти, имащи отношение към изборния процес. Естествено, съдът го оправдава, а днес същият е избран за председател на Народното събрание....Честито на всички, които гласуваха за ПП и ДБ, за да чегъртат ГЕРБ. Голямо чегъртане ще падне под юргана, ама голямо!
  • 41 Е така е

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Потомствен":

    Едно време имаше специални курсове за професионално ориентиране...А други са си ориетирани по наследство... Да му мислим ние с гайдите
  • 42 Име

    2 0 Отговор
    На мен ми изглежда малко отнесен, не знам как да кажа, това е по принцип сериозна професия - юриста, нямам представа, ще излезе - че му завиждаме, дано да издържи - повечето се въртят на стола и на 20 минути излизат някъде, пожелателно е - да имат търпение да изчакват продължително - както и да е.
  • 43 Ле ле

    5 1 Отговор
    Щом начело в Парламена ще седи моторист и рокаджия - отиде коня в реката. Свършиха ли се учените и ерудирани хора в тази държава, та до рокаджии опряхме.

    Коментиран от #44

  • 44 Вече

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ле ле":

    ми липса Вежди Рашидов. В него имаше нещо достолепно. От възрастта ли е не знам, ама фащаше око и ухо
  • 45 ПСР

    5 1 Отговор
    С Томислав Дончев,просто изгълтаха едни стотици милиони,а ел.управлението ни е под всякаква критика.
    Той подписа 35г.концесия на софийското летище.Както и локомотивите"Сименс".Досещам се,как се подписваше при ГЕПП управлението.Иначе,изборът е по-добър,сравнено с Рашидов.
  • 46 Свежен

    7 0 Отговор
    Калинка - от всичко с което се е занимавал няма никакъв напредък!
  • 47 Колев–Босия

    8 0 Отговор
    Като министър на транспорта продължи толерирането на продажба на шофьорски книжки на неграмотни, неспособни и всякаква азиатска гмеж, което освен тежка корупция е свързано и с избиването и осакатяването на хиляди български и чужди граждани.
    Затова, че тогава депутатите отказаха да го озъптя ги "черпих" многократно С РАЗВАЛЕНИ ДОМАТИ И НАКРАЯ СЕ ПРИНУДИХ ДА ОБЯВЯ БЕЗСРОЧНА ГЛАДНА СТАЧКА, ЗА ДА ИЗХВЪРЛЯТ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО И ДА ПРЕКРАТЯТ ПРОДАЖБАТА НА КНИЖКИ.
  • 48 Тома

    7 1 Отговор
    Росен трябваше да е в затвора при хеви метала бай Ставри за печатане на фалшиви бюлетини ама за награда бате бойко го направи шеф на парламента.Веждито карал пиян и направил катастрофа в центъра на София и той шеф.А да не говорим за жената от Кърджали.
  • 49 Ауууу...!

    6 0 Отговор
    Големи Фалби...,голямо чудо...!
  • 50 ЛГБТ

    2 1 Отговор
    Ние от инициативният комитет и неправителствена организация ЛГБТ предлагаме за издигане на министър на финансите г-н Илиян Зафиров Динев, роден 1962г в гр.Бургас и към днешна дата живущ в гр.София

  • 51 Ами да-Рокер е...!

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Рокер":

    Не му трябва и каска дори...!Главата му-жива каска...!

    Коментиран от #61

  • 52 дон

    9 0 Отговор
    Новият председател на народното събрание е слуга на мафията и Крадецът от Банкя, точно както е абсолютно всеки член на шайката ГЕРБ-ДПС, без изключения.
  • 53 А бе тоя,да не би да е ерген...!

    6 0 Отговор
    Че така много ми го хвалите,с качествата му ,за пред момите ...?!
  • 54 Боруна Лом

    7 0 Отговор
    МАМИН УБАВЕЦЦЦЦЦ! И КАК УРЕЖДАШЕ КАЛИНКИТЕ КАТО СЕКРЕТАР НА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ!
  • 55 Само си гледам носа и се питам

    8 0 Отговор
    Ами да си беше сформирал една банда, да си ходи на концерти, да си гледа музичката. Защо се е юрнал да оглавява Народното събрание? Или искаме още един буен "ху из ху"в парламента?
  • 56 Да бе!

    4 1 Отговор
    Я, стига! Нали е от Герб! Това му е достатъчен атестат за акъл и възможности!
  • 57 българин

    9 0 Отговор
    От пръв поглед се вижда мазен, безгръбначен подлизурко, кариерист с много зависимости.
  • 58 Поредният...

    5 2 Отговор
    ...ГЕРБ-ав натегач...!
  • 59 Тома Бикова!

    6 0 Отговор
    Аз пък съм обидена...!
    Толкова много лизах подметките на Другаря Борисов и пак съм в забвение...😪🤔🙄🥺😔🤭😖!
  • 60 Никога не съм

    1 5 Отговор
    Гласувал за ГЕРБ но биографията на Росен Желязков ми хареса защото е рокаджия .Нека предлагат такива хора а не сюндюци като цецка цвета и десито за които и собствените мъже няма да гласуват.

    Коментиран от #64

  • 61 рокерилине

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ами да-Рокер е...!":

    А вие от малцинството да не би да искате да няма парламент и хептен да затънем а... Я у лево че никой и не ви пита !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Иван

    3 0 Отговор
    Ми като е запален по рока и моторите да стане певец или механик. Само Цецка Цачева ще ни опрай.
  • 64 Ганка от Банкя

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Никога не съм":

    А харесва ли ти,че в биографията му има един "меко казано" съмнителен период от време,в което е бил Кмет на Костинброд- точно тогава когато разбиха ГЕРБерската печатница на бюлетини......и е единствения обвиняем по аферата "Костинброд".......?????!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове