Last news in Fakti

8 Май, 2023 21:16 1 925 33

Автоинструктори след кървавото меле в София: Властта само ни лъже и нищо не прави! Един изграден полигон няма

  • автоинструктор-
  • автоинструктори-
  • млади шофьори-
  • катастрофа

Тревожна новина за обучението на младите шофьори

Автоинструктори след кървавото меле в София: Властта само ни лъже и нищо не прави! Един изграден полигон няма - 1
Снимка: Архив

След катастрофата в София, в която загинаха 22-годишен мъж и 24-годишна жена, експерти настояват за промени и признават, че има пропуски в обучението на млади шофьори.

Водачът, който помете двама пешеходци на столичния булевард "Сливница" - Адриан Антонов, е на 18 години. Получил е шофьорска книжка на 23-и февруари тази година, научи NOVA от свои източници. Веднага баща му му купил кола, разказаха съседи им от квартал "Гоце Делчев", където живее семейството. Казват още, че младият шофьор бил тих, кротък и възпитан.

Според автоинструктора Йонко Иванов бързото качване зад волана след взимането на книжка е огромен проблем, който е довел до фаталния инцидент. "При положение, че тези деца ги учим да минават с 30 км/ч, отговорността е на семейството да не дава на този човек да се качи в 12 часа. Отговорността е на семейството на първо място", категоричен е той.

Едно от предложенията на автоинстукторите е младите шофьори да имат придружители през първата година. Идея, която от 2005 година досега така и не залегна в законите. От 1994 г. в Германия има подобен закон, а статистиката е красноречива – 20% спад на тежките катастрофи.

Пропуски има и в обучението, подчертава Иванов.

"Две години ни лъжат, че ще има 28 полигона за екстремно шофиране - на хлъзгаво, мокро и заледено. Къде са полигоните? Как този млад човек ще се научи да спира на мокро, няма как да ги учим. Слагаме им найлони да спират на него", призна инструкторът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    19 3 Отговор
    Като искате да произвеждаш домати,купуваш земя/ или под наем/ копаеш садиш и береш.
    Тааааа.... Постройте си полигон

    Коментиран от #13

  • 2 И полигони да има

    21 1 Отговор
    И да шофира не само през първата, а и през първите пет години след взимане на книжка с придружител ще е същото! Това им е психиката да се правят на велики, готини, вървежни, над закона, безсмъртни! АМИ НЕ СТЕ! СМЕШНИ И ЖАЛКИ СТЕ!
  • 3 Възмутен

    24 2 Отговор
    Изпълзяха и тия гниди да искат регулации, така че шофьорския курс да стане 5000лв, поне. Изчакайте малко от срам бе... Нали тоя същия ВИЕ сте го обучили преди два месеца бе? Вина нещо, отговорност? Кой му е бил инструктора и изпитващия, ПОИМЕННО, с адрес и снимка... Да ги видим, да им се порадваме за добре свършената работа...
  • 4 Красимир Петров

    21 5 Отговор
    Автоинструктурите са пълни актьори.Само реват, а всички са корумпирани и играят заедно с ДАЙ и КАТ.
  • 5 итт

    19 2 Отговор
    №1 е прав! Освен това, навремето имаше полигони във всяка школа! И имаше специален изпит за кормуване на полигон. Костов разпродаде всичко...Сега ще ги градим пак с държавни пари...Едно време имаше и кльон по границите...истински...с бразда, с телена ограда и сигнализация в караулното... Бутнаха всичко,,,Сега дават пари на Валери да опъва някаква тел там...и то добри пари!!!
  • 6 Спецназ

    15 1 Отговор
    Докато ги учат тъпите инструктори ги карат да се движат с 30 и само задръстват трафика.
    Оня си вика ох, баткоо само да взема книжката- 30 ли- 130- се, бате- беМвето гъ дръпа на втора!

    Ако киртака беше в Казармата нямаше да нацепи дървата.
  • 7 А бе

    9 3 Отговор
    никой ли не му идва на ума , че всичко идва он неизпълнение на наложените санкции, затова и всеки си прави каквото си иска. И 100к лева да е санкцията , ако не се вземе тя няма смисъл и възпитаващо действие.
  • 8 Карам на задна

    10 2 Отговор
    Затвор до живот !
  • 9 Наглецо

    17 1 Отговор
    За липсата на полигон е ясно.Само,че никога не съм виждал учебна кола нощно време.Всичко го претупват за няма и месец и айде,поредния убиец на пътя !
  • 10 Перо

    16 1 Отговор
    През соца подготовката на шофьорите и програмата за обучение беше 100-пъти по-ефективна! При успешно завършване се празнуваше като дипломиране и нямаше по-добри условия от сегашните. Корупционната система не прощава, даже и при 50 специални полигона!
  • 11 Бю джет

    8 1 Отговор
    Да си съберат пари и да си направят два -три полигона . Достатъчно е че държавата и обществото ги търпи.
  • 12 обективен

    7 2 Отговор
    Властта в очичата е ГРАБ , боко и каскета !! Всичко друго е роби !!
  • 13 Перо

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Частните фирми да си строят частни полигони! От къде на къде те ще взимат парите кеш, а държавата ще им строи полигони!

    Коментиран от #21

  • 14 ганю

    4 2 Отговор
    ами Бою премахна полигоните и съсипа всичко
    и всичко е за донорчета идвайте при Свети Петър младоци
    идвайте и после на резервни части светвате ли вече?

    Коментиран от #19

  • 15 Абе колко обучение

    10 0 Отговор
    трябва за да знеш. че трябва да спреш на стоп палка?
    Или че на червен светофар не се минава?
    Или че не може да караш със 100 километра в час в града?
  • 16 факт

    10 1 Отговор
    И какво точно ще направи придружителя като няма спирачка като инструктура? Ще вика "Спри, бе, спри, бе, идиот!" Може в Германия това да е проработило, ама тук не виждам как ще стане. Обаче мисля, че във всяка учебна кола трябва да има камера и инструктурите да бъдат задължени да пазят записите 5 години. Така при подобни случаи ще може да се изглледат записите и да се види как е бил обучаван бъдещият шофьор, защото то само с полигон не става, става и с постоянно категорично напомняне, че си се качил и управляваш оръжие, което може да отнеме не само твоят живот, но и живот на още няколко невинни и отговорни хора. Записи искаме, после искаме и да ги гледаме, за да се убедим с очите си, че хората, които обучават шофьори наистина са си свършили работата, а не просто, че са си прибрали парите.

    Коментиран от #23

  • 17 Инструкторите са най виновни и преки

    5 0 Отговор
    Съучастници на тези убийства, щом не са им на били в главите че превишената скорост над разрешеното убива, щом не са ги научили на това са съучастници, той лети в града със 150, защо ще го учат да спира от 150км,ч на мокра настилка
  • 18 Име

    1 3 Отговор
    Специално в гр. София, 50 километра е приемлива скорост да се придвижиш.

    Радиусът на града - Център - панелка е около 3 километра, тоест, за около 20 минути си в къщи.

    Не е толкова излишно - да си намалиш скоростта.

    Няма да стане работата - кой ще спазва 50 километра.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шопе

    3 0 Отговор
    Във Финландия курсът е 3 години. Защото са прости?
  • 21 Къро

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Обучението е задача на държавата, която тя е преотстъпила на школите при определени условия. Доколкото цената на курса е под 5000 лева може да се плаща в брой. В последните години съм платил 3 курса, двата по банка, единия кеш. За трите имам фактури. Ти какво си плащал последните години?

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Изпробвано

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    Може, изпробвах го и даде добър резултат. Два месеца подготвях сина преди да се запише на курс. Научи всички маневри и правила в градско и извънградско движение. Не съм викал идиот. Като резултат си взе изпитите с лекота и не се притеснявам когато излиза с колата. Не твърдя, че ти можеш да го направиш.
  • 24 МЕТАФОРИЧНО☝

    2 0 Отговор
    НА ГЛАВАТА ЛИ ИМ ГИ СЛАГАТЕ...😱
  • 25 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Разберете бе тъпаци. Пропуски в обучението може да има, но от наркомани,алкохолици и простаци се подготвят убийци на пътя. Положението вече е непоносимо и нетърпимо. Въпреки това нито Министъра на транспорта,нито на МВР си подават оставките сякаш нищо не се е случило. В съседна Сърбия след стрелбата в училището министъра на образованието си подаде оставката. Що за идиоти са нашите управляващи.
  • 26 ПОП СТАНЧО

    4 1 Отговор
    вуйчо какъв полигон какви 5 лева ,колко мото центъра имаше в българия колко месеца бе съкратеният курс и колко месеца бе нормалният курс за да вземеш книжка сега за двадесет и пет дена си станал шофьор .проблема не е в полигона проблема е в цялата държава
  • 27 И вие също

    2 1 Отговор
    И държавата в лицето на министъра и вие сте за затвора. Вие раздавате книжките все едно сте на пазара.
  • 28 само искате

    3 1 Отговор
    Но проблемите не са в липсата на полигони, а в издаването на книжки, на хора без умения за шофиране. На нищо не ги учите.
    Цял ден въртите по прави пътища - нито могат да паркират, нито да се движат в колона и да спазват дистанция, нито знаят правилника.
    В школите за подготовка на шофьори, първо трябва да чуят и да запомнят каква отговорност ще носят, когато започнат да шофират, да се набляга на правилата, на уважението към другите участници в движението.
    Поне ги научете, че на червено не се минава. Курсовете са безбожно скъпи, но там умения не се придобиват. Просто си го признайте.
  • 29 Тираджия

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Къро":

    Ти знаеш ли, че в Канада ходиш на курс ако искаш ако не отиваш на изпит с твоя кола! Обаче от начало нямаш право да возиш пътници, да караш нощно време и по магистрала две години! И накрая отвори им статистиката и виж че катастрофите с млади водачи в пъти е по малка от нашата! А и няма купени книжки и не се правят на мъже!
  • 30 Да си кажем истината

    2 2 Отговор
    Истината е,че тези тежки катастрофи стават само при превишена скорост няколко пъти над разрешената.Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата.Болшинството въобще не се съобразяват със ЗДвП.
    Решението е:Повдигнати всички пешеходни пътеки и повдигнати всички кръстовища без изключение имат ли или нямат светофарна уредба!
    Запомнете го един път и завинаги г-да депутати!
  • 31 Бай дъ Уей

    1 0 Отговор
    Чий син , баща е убиецът Адриан Антонов ?!

    Коментиран от #32

  • 32 Допълнение

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай дъ Уей":

    И защо не му показват мордата ?!
  • 33 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    Полигон за малоумници трябва, защото там е проблема, а не обучението или конските сили наколата. Тоя последния доказа че и с 70 коня става страшна беля
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове