Last news in Fakti

9 Май, 2023 10:51 729 14

Владимир Тодоров: Подготовката на младите водачи куца

  • владимир тодоров-
  • подготовка-
  • шофьори-
  • катастрофа-
  • бул.сливница

Според него сега вече може да се сложат камери, легнали полицаи или и двете на мястото, където е станала катастрофата, но ще е „след дъжд качулка“

Владимир Тодоров: Подготовката на младите водачи куца - 1
Снимка: shutterstock

„Причините за катастрофата трябва да се търсят в няколко аспекта. На първо място подготовката на младите водачи - тя куца, тъй като в тази сфера има много голям сив сектор“, каза в предаването „Тази сутрин“ председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Той направи коментара си във връзка с катастрофата, станала на бул. „Сливница“, където в понеделник живота си загубиха млади мъж и жена. 18-годишен шофьор ги помете, докато пресичат на пешеходна пътека.

По думите на Тодоров автошколите крадат от часовете по кормуване. Курсът предполага каране в тъмната част на деня, но това се спестява, твърди той.

Според него сега вече може да се сложат камери, легнали полицаи или и двете на мястото, където е станала катастрофата, но ще е „след дъжд качулка“.

По думите пък на адвокат по делото „Семерджиев“ Пламен Димитров имало и прилики, и разлики с делото за катастрофата на "Черни връх". Приликите били двамата убити младежи, а разликите, че при делото „Семерджиев“ имало употреба на наркотици и фалшива книжка.

„Възможно е кръвните проби да са различни от полевите тестове, които е направило 18-годишното момче. Възможно е и на дрегера да отчете по-малко, отколкото кръвната проба“, посочи той.

„Липсва полигонът и обучението на младите водачи“, каза в предаването бившият директор на Пътна полиция-София Тенчо Тенев.

По думите му няколко фактора са причинили катастрофата - надценяване на автомобила и на качествата на шофьора.

„До момента, спрямо миналата година, има 40 тежки произшествия повече в София, с 8 убити повече и с 50 ранени повече“, посочи той.

Той добави, че легналите полицаи карали шофьорите да намалят с 40-50 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Духовито

    10 0 Отговор
    Tази подготовка куца от има няма 20-25 години, откакто ДАИ-яджиите се изучиха да пускат по другия начин. Това е основния проблем - КОРУПЦИЯТА. Аналогична е и в КАТ. Оттам нататък няма как да има ред, докато не се изкорени КОРУПЦИЯТА.
  • 2 12345

    8 2 Отговор
    Проблема е в манталитета на младите хора. Нахални, та чак нагли. Мислят се за богове, но не са.

    Коментиран от #8

  • 3 родител

    4 3 Отговор
    Родителите на тези убийци са виновни за това което се случва по пътищата .Те много добре знаят какво айно са отгледали ,и каква беля може да направи ,и му купили кола за да убива !!
  • 4 Име

    9 0 Отговор
    Пешеходна пътека се пресича с особено внимание - нищо - че в Правилника пише, с предимство си - е - не си - освен ако не си от метал, а човешкото тяло е твърде слабо и уязвимо - за да можем да се придвижваме имаме по елегантна структура - иначе - трябваше да сме като някакви динозаври.

    Вината е на самите деца - имаш задача - да останеш жив.

    Впрочем точно тази отсечка е необходимо да се помисли какво точно - но тя отдавна е станала вече скоростна - както и трябва да си бъде - все пак свързва 100 000 човека.
  • 5 1111

    4 0 Отговор
    Тогава ги подготвяйте по-добре!
  • 6 Ники

    4 1 Отговор
    Инструкторите като покажат как се държи волана и направо припадам … на 6 без 10 .. викам им пичове а тия дупки за палците по средата на волана за какво са според вас …
  • 7 замислен

    3 0 Отговор
    Стига бре хора, обявяваме "купени книжки", обявяваме "не могат да карат" после "подготовката куца" а защо е така? Защото няма адекватен контрол на пътя! намираш кой да ти продаде фалшива книжка (във смисъл има я в регистрите на КАТ) , плащаш и имаш НО ако не можеш да караш просто те излавят няколко пъти в нарушение и няма как, оставаш без нея! Отиваш в някоя школа която не може да те научи и след 3 месеца си без нея - КАТ те е хванал в нарушения и си без точки, после започваш да се замисляш ти и хората около теб "ако спестя 20% има ли смисъл" и школата остава без клиенти. Да ама от много време адекватен контрол няма, правят се акции от време на време, следят камери по хранилките и това е.
  • 8 ТОЧНО

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "12345":

    Но няма какво да се направи, не могат да четат и пишат, но претенции огромни и без покритие, защото имат
    телефони за 1200 лв
  • 9 ОТ ДО НИНИ

    4 0 Отговор
    "На първо място подготовката на младите водачи - тя куца"
    "Курсът предполага каране в тъмната част на деня"
    Коментарън нещо не отговаря на нашите коментари или не може няколко човека да са едно мнение ли?! Оригиналност ли се търси тук или смисъл??? НИЩО ОРИГИНАЛНО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪРСИ В ТОВА! СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!!!!
  • 10 Хорхе

    6 0 Отговор
    Няма методика и стандарт които да са компонент от самия изпит като например паркиране и шофиране на заден ход. Обучаващите не са професионалисти, а придружители- не наблягат на проблемите от шофирането на начинаещия, а претупват нещата и после обясняват, че не се родил научен, а е трябвало. Важна им е таксата и рекламата, че при тях се взима книжка. По- лошото е когато създават илюзии, че "взелия" книжка може да шофира без проблем и всичко е ясно, оттренирано и "само напред"!

    Коментиран от #11

  • 11 Водач

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хорхе":

    Напълно съм съгласен с теб. Инструктора не може да кара,тръгнал да учи курсанти. За да има ефект, първо инструкторите трябва да минат изпит при немски изпитващи и тогава да учат курсанти.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 До Водач

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Водач":

    Някога, точно кога няма да уточня, си имаше и паркиране назад. Не ми се чете пак "едно време", понеже не беше по онова време. Но пък инструкторът горе си е дал мнението и то ми се струва компетентно. Както и времето е малко. Тези приказки "алангро" колко е лесно ги говорят хора за напояване на самочувствието. На себе си и другите. Резултатите са видими. Правят се на безпогрешни. Подготовка като няма как ще се оправи само с контрол. Точно след дъжд качулка! Кой ти чува обаче?!
  • 13 До Водач

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Водач":

    Не ми се струва компетентно, а си е. Да се поправя.
  • 14 За протокола

    4 0 Отговор
    Проблемът не е в обучението, а в културата и манталитета на водачите. Колко от тежките катастрофи са поради слаба квалификация и колко - поради грубо неспазване на правилата.
    Мерките трябва да са насочени предимно към контрол, наказания и превъзпитание на нарушителите. А който не може да бъде превъзпитан - да се лишава до живот от правото да управлява, а ако пак продължава - да се заключва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове