Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 15:11 2 083 5

Официално: Делян Пеевски остава депутат /Обновена/

  • делян пеевски-
  • остава-
  • депутат

КС излезе с решение

Официално: Делян Пеевски остава депутат /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отхвдърли  искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.
Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г. Това съобщиха от Конституционния съд.

Заседанието на Конституционния съд (КС), което трябва да реши съдбата на Делян Пеевски като депутат, приключи около 13 часа днес.

Искането на ГЕРБ е неоснователно според съдиите Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев искането е неоснователно. Според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно.

Един е бил на особено мнение, тъй като смята, че по принцип искането на ГЕРБ е недопустимо. Това е съдия Цанка Цанкова.

Разбирането, че несъвместимостта автоматично обвързва Конституционния съд предсрочно да прекрати правомощията на народен представител не може да бъде споделено, заявяват съдиите против иска за отстраняване на Пеевски като депутат. Прекратяването на правомощията на народен представител не засяга единствено и само неговите интереси, но и политическите интереси на избирателите, които той представлява в Парламента. Автоматичното прекратяване на пълномощията би представлявало и акт на ревизия на волята на избирателите. Подобно разбиране изкуствено поставя редица народни представители в безизходно положение, защото към деня на избора са били магистрати, кметове или са участвали в управителни и контролни органи на търговски дружества, както и еднолични търговци. Недопустимо е народни представители да бъдат държани в зависимост от техните политически опоненти или от други субекти, които във всеки момент могат да поискат от Конституционния съд установяване на несъвместимост и предсрочното прекратяване на пълномощията им.

Тезата, че кандидатите за народни представители предварително и на свой риск трябва да отстранят всички обстоятелства, които към деня на изборите могат да ги поставят в състояние на несъвместимост, е неприемлива и нарушава Конституцията.

Според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно:

Считаме, че на 14 юни 2013 г. с обявяването на избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС по предложение на министър-председателя и полагането от него на клетва са били осъществени всички юридически факти, необходими за заемане на съответната държавна служба. За избраното лице не е съществувала никаква правна пречка да започне фактическото изпълнение на възложените му от закона правомощия, както е станало и в действителност.

Вярно е, че за да възникне служебното правоотношение с държавен служител в ДАНС законът изисква не само заемане на длъжността, но и формално писмено удостоверено встъпване с полагане на законоустановена по съдържание клетва и подписване на клетвен лист. Това изискване обаче не се отнася за председателя на ДАНС, който според Закона за администрацията се счита за орган на изпълнителната власт и като такъв поначало не отговаря на условията за държавен служител.

В изпълнение на службата си непосредствено след избора и полагането на клетвата на 14 юни 2013 г. Делян Пеевски е провел работни срещи с ръководни служители на ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи, на които са били обсъдени въпроси, свързани със задачите на агенцията и взаимодействието й със сродните правозащитни органи и институции. В качеството си на новоизбран председател на ДАНС е дал и интервю за вестник „Преса”. С тези свои действия Пеевски фактически е изпълнявал правомощията си по организацията, ръководството и представляването на агенцията.

За да запазят своя депутатски статус, изпадналите в несъвмесимост народни представители биха могли само временно да прекъснат несъвместимата дейност до произнасянето на съда, а след постигането на изгодно за тях решение да я подновят. Според Конституционния съд обаче разпоредбите на основния закон, тълкувани съобразно вложения в тях разум и действителното им съдържание, изключват възникването на такава абсурдна ситуация.

Накрая намираме, че резултатът от настоящето дело представлява неоправдано отклонение от досегашната еднозначна и непротиворечива практика на Конституционния съд, което би могло да създаде проблеми при бъдещото тълкуване на съответните конституционни норми.

Според съдията Цанка Цанкова самото искане на 96 членове на ГЕРБ е недопустимо, защото:

Не е настъпила несъвместимост. Тя е изключена със самото решение на Народното събрание, с което избира народният представител Делян Пеевски за председател на ДАНС. Пеевски е положил и дължимата в този случай клетва. В искането не се оспорва този избор, както и че избраният придобива ново качество - орган на изпълнителната власт, който може да осъществява присъщите й правомощия.
Приемането на становището, че народният представител Пеевски е в несъвместимост означава да приемем, че Народното събрание е в нарушение на Конституцията.

Изборът е осъществен – лицето ще бъде ръководител на служба, което е отрицание на състоянието и правомощията му на народен представител до избора. Възложено му е упражняване на правомощия вън и различни от правомощията по законодателната власт. Нелогично е да се приеме, че лицето едновременно ще осъществява функции от двете власти. Самият избор и приемането на този избор и подписването на клетвения лист изключват старото до избора положение за участие в законодателната власт.

Конституцията изключва съвместяването на длъжности от различните власти. Тя не позволява съвместяване на представителна власт и изпълнителна власт. Най-многото, което Конституционният съд може да установи, е това, което вече е налице, т.е., че с избора за председател на ДАНС Пеевски престава да е народен представител. А щом не е народен представител още с избора, не може да има несъвместимост.

По-рано съдиите в КС бяха постигнали договорка никой да не съобщава резултата и мотивите до публикуването на решението. 

Още в ранния следобед  според неофициална информация, резултатът от повече от тричасовото обсъждане на казуса в КС бе, че Делян Пеевски остава народен представител, съобщи преди официалното решение  "Правен свят" от отлично осведомени източници извън съда. Самият факт, че се налага писане на ново решение, различно от предложеното от докладчика Румен Ненков, е достатъчно показателен, коментират някои наблюдатели. Според запознати гласовете са се разпределили по следния начин - петима от конституционните съдии са били на мнение, че Делян Пеевски не може да бъде депутат, шестима са били на противоположното становище, а един пък е изразил особено мнение - смята, че искането на ГЕРБ е недопустимо. Т.е. решение няма и Делян Пеевски остава депутат.

Рехав протест пред КС отбеляза началото на заседанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио Колев

    2 0 Отговор
    Щом и този съд е с бандитите, значи мафията вече си има държава.

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марио Колев":

  • 3 Живко Василев

    0 0 Отговор
    Къде е сега оня Христо Ковачев ,доволен ли си сега ,че БСП взеха властта ?За 3 месеца подарихте държавата на турците
  • 4 Мартин Търнев

    0 0 Отговор
    Aбе,мутро депесарска,кой идиот от ДПС те предложи за депутат,или това е индулгенция за парите,които майка ти пере за Доган?Или ти си мислиш,че хората ядат доматите с колците,като теб?И НЕ РАЗБРАХ,С какво толкова си успял,с разкритите престъпления,като следовател в Пазарджик или заради парите на майка ти,която изкупи цифровизацията и повечето от медиите от името на Доган?
  • 5 Желязко Георгиев

    0 0 Отговор
    Поредния абсурд. Тоя сигурно му помагат да си завърже обувките, че му идва сложно да го направи сам, но е депутат, че и шеф на ДАНС искаха да го правят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове