Last news in Fakti

21 Октомври, 2013 13:53 1 528 1

Йовчев: Ще се сбъднат най-песимистичните очаквания за бежанската вълна

  • йовчев-
  • найденов-
  • бежанци-
  • песичистични-
  • очаквания

Създават и места за настаняване от затворен тип за бежанци

Йовчев: Ще се сбъднат най-песимистичните очаквания за бежанската вълна - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че са поискани от ЕК 6 милиона евро за бежанците, а до края на седмицата се очаква отговор. До момента 6645 нелегални мигранти са преминали през българската граница, 4444 от тях са сирийци. Капацитетът в местата за настаняването им е надвишен в момента с 207. Ще се сбъднат най-песимистичните очаквания на страната ни за бежанската вълна - до края на година ще бъдат над 11 000 човека, са актуалните данни към момента.

Това, което се очаква по повод бежанците, е сблъсък с тежки проблеми, а това, което може да се направи, е да се управляват тези процеси и да се минимизират рисковете пред страната, каза Йовчев.

"Това вече е много сериозно предизвикателство за капацитета на България. И тука не говорим само за финанси. Трябва да си дадем ясна сметка за това. Навлизането на толкова много нелегални емигранти, ако щете част от тях като бежанци, не е проблем, който има само финансови измерения, тоест ние да получим някакви средства, за да ги изхранваме и за да поддържаме нормалните условия за живот. Това е вече проблем, който става изключително сериозен от гледна точка на функциониране на обществото като цяло. Капацитетът на страната за управляване на такива процеси ще бъде превишен многократно. Именно за това мерките са насочени в тия насоки. Да ограничим тяхното навлизане, да облекчим и да търсим начин за потока, изходящия от страната, имам предвид тези, които са за експулсиране, веднага да бъдат експулсирани, търсим механизми за релокация в други страни и третото, което е, тези, които остават тук, да успеем да минимизираме рисковете и да успеем по един или друг начин да ги интегрираме, т.е. те да бъдат включени, да имат своя принос също към социалните системи, а не само да генерират разходи", каза Йовчев.

Според министър Йовчев до момента най-тежките прогнози се сбъдват. Миграционният натиск над България се засилва, обяви той и каза, че не може да се очаква в следващите месеци сирийската криза за бъде потушена, но има опасност тя да се пренесе в съседни страни, които да бъдат дестабилизирани. По-конкретно той спомена Ливан, където има между 700 000 и 1 милион бежанци и ако страната бъде дестабилизирана, този поток вероятно ще се насочи към Европа.

Техническите възможности по българо-турската граница и системата за видеонаблюдение и контрол, са едни от най-съвременните, и от тази гледна точка почти на 100% биват задържани нелегалните мигранти, които преминават, но по отношение на рисковете, хуманитарната криза може да се засили, ако не успеят да се управляват процесите.

Има рискове в България да попаднат хора, свързани с терористични организации, каза Йовчев и каза, че до този момент има съмнения за петима сирийци, които нямат право да пребивават в страната ни. Той обаче не можа да посочи дали те вече са експулсирани от България.

В плана за действие по бежанския проблем, обсъден от правителството, е разписано да се създадат места за настаняване от затворен тип за бежанци, които не могат да се интегрират успешно. Цветлин Йовчев обясни, че в тях ще бъдат настанявани хора, които се считат за рискови и те няма да могат да ги напускат.

От местата от затворен тип бежанците няма да могат свободно да излизат и да се връщат, както е досега, защото има хора, които не владеят езика, нямат средства за своето оцеляване извън предвидените, рискови са, като включително има хора, за които е установено, че за извършили хулигански прояви или дребни криминални престъпления, обясни министър Йовчев.

По думите му, те не могат да бъдат върнати обратно в Сирия, защото по международните спогодби няма как те да бъдат експулсирани в страна, в която има въоръжен конфликт. „Но няма да ги пуснем да се разхождат свободно сред българските граждани. Точно какво и къде ще направим е въпрос на оценка", каза той. Към момента за петима души е установено, че има някакъв риск и те не могат да се разхождат свободно из страната, не могат да напускат и мястото, където са настанени, обясни Йовчев.

Има и здравни рискове за населението, както и социални - от ксенофобия, нетърпимост за местното население и усложняване на криминогенната обстановка, каза вицепремиерът и допълни: Няма държава, която да е спечелила от бежанците. Това, което може да се очаква, разбира се, е тежкият сблъсък с тежките проблеми, които могат да възникнат, ако процесите не се управляват.

Спешно се търсят места, където те да бъдат настанявани със съдействието на Министерството на отбраната. Ще се намерят такива места, подчерта Цветлин Йовчев. Ускорени са процедурите по издаване на статут на бежанец. Изпратени са още гранични полицаи към Елхово, където потокът е най-голям.

В събота имало критична ситуация с осигуряването на храни за дома в Харманли. С помощта на БЧК и Министерството на отбраната проблемът е решен.

54 на сто от общия брой на бежанците са от Сирия, една значителна част от тях са непълнолетни, съобщи от своя страна военният министър Ангел Найденов. Усилията на правителство са в насока да се ограничи миграционният поток чрез мерки по границата, както и да са работи по експулсиране на хората, които нямат право да останат в България. Найденов не изключи и евентуално участие на военни формирования в усилията за справяне с хуманитарни въпроси и опазване на границата.

Министърът на отбраната изтъкна, че ВМА с подвижна клинична лаборатория и лекари подпомага дейността на здравното министерство. По изчисления на военното министерство разходите на ВМА до този момент по тези дейности са от порядъка на 100 000 лева, като в това се включват и предоставянето на ваксини и лекарства. „Нека кажа още веднъж като крайна форма и евентуално участие на военни формирования по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция по опазване на границата ни", каза той.

Ако от ГЕРБ поискат вот на недоверие заради проблема с бежанците, ще трябва да представим каква подготовка сме заварили, каза Йовчев. "И мисля, че това ще бъде много интересен дебат. Има много интересни неща, които могат да се обсъдят за това откъде е тръгнало правителството и каква е била готовността на предишното правителство", добави Йовчев.

Той отказа да коментира критиките на президента Росен Плевнелиев за "нарушения консенсус по темата за националната сигурност", с аргумента, че това е много обща формулировка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan Kolev

    0 0 Отговор
    Тоя или да ги спира или да се маха. В краен случай да им направят един голям лагер на остров Белене и ЕС да ги храни или да си ловят риба, докато се пръждосат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове