Last news in Fakti

13 Юли, 2023 12:09 1 070 15

НАП: Ще извършим над 10 000 проверки по морето!

  • нап-
  • проверки-
  • море

Сезонните контролни кампании са традиционни

НАП: Ще извършим над 10 000 проверки по морето! - 1
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 10 000 проверки. Основната цел на данъчните е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, осигуряване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти.

Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, ще се извършва всекидневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Служители от звеното за фискален контрол ще извършват изненадващи проверки на ресторанти, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти. От НАП отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си за откриване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. В рамките на кампанията при извършването на контролни покупки активно ще се прилага способът "таен клиент“. Данъчните инспектори ще извършват и явни наблюдения, при които за определен период в реално време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. В националната контролна кампания по българското Черноморие се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. От НАП са категорични, че засилените проверки по морето няма да намалят бдителността по отношение на останалите търговски обекти. По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници се назначават с договори, както и дали работодателите не ги ощетяват по отношение на работно време и заплащане.

Гражданите също могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите, напомнят още от НАП. Това е възможно с мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви или с липсващи реквизити платежни документи, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес [email protected].

"Сезонните контролни кампании са традиционни, те не се правят, за да се установят нарушения, да се съставят актове или да се запечатват обекти. Те имат дисциплиниращ ефект, но и допринасят за създаването на равнопоставена и честна бизнес среда. Целта ни е да имаме все по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила не само по Черноморието, а и в цялата страна. С всяка изминала година наблюдаваме ръст на представителите на бизнеса, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство. Това ни радва и показва, че прилагаме правилните мерки и партньорски подход. Ние сме партньори на коректния бизнес и безкомпромисни към тези, които не спазват закона“, коментира по повод на започващата контролна кампания по Черноморието изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Извършените до момента проверки по Южното Черноморие в сравнителен план със същия период на миналата година показват тенденция на намаляване броя на издадените наказателни постановления, което е знак за подобряваща се фискална дисциплина и култура. В същото време от НАП са категорични, че при драстични нарушения на данъчното и осигурително законодателство ще бъдат прилагани най-строги мерки. Контролната кампания на Националната агенция за приходите ще продължи и през септември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    8 0 Отговор
    надушиха пари и веднага
  • 2 911

    5 0 Отговор
    Ще отчетем дейност?
  • 3 Асенчо

    4 0 Отговор
    Спецов е голям спец!:) Той , е началник Вовеки Веков!:)
  • 4 НАП и мафията

    10 0 Отговор
    Мафиотската структура НАП , подкупена от сивия сектор с апартаменти и пари си излива гнева основно върху дребния безащитен бизнес . Този филм го гледаме от 1990г . НАП в момента повечето агенти са подкупени и срещу фирми от сивия сектор /всички големи и средни фирми/ правят безъби проверки без никакъв положителен ефект / защото са предупредени от подкупените нападжии /. Да се забрани на НАП да приемат дарения /подкуп/ а да се разреши на агентите от НАП да взимат примерно 25% от укритите средства като комисионна законно заработена .
  • 5 Буко Баламата

    3 5 Отговор
    Дрън,дрън.Може,ли от НАП да ми обяснят как фирма с 2 търговси обекта с наеми от по 1500лв и 4 продавачки не е регистрирана по ДДС. Според мен всички фирми трябва да имат регистрация по ДДС.
  • 6 ДЖИПКИТЕ НА ПЛАЖА

    8 1 Отговор
    И ПРОВЕРКИ СУТРИН ПО КРЪЧМИТЕ , СЛЕД ОБЕД ПО ХОТЕЛИТЕ И ВЕЧЕР ПО РЕСТОРАНТИТЕ ДО СУТРИНТА ------ НА ДРУГИЯ ДЕН БОЛНИЧЕН ЗА ВСИЧКИ , ПОДАРЪК ОТ ПРОВЕРЕНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ + ОБСЛУЖВАНЕ ПО СТАИТЕ !
  • 7 ВСЕКИ В НАП КУПУВА НА ВТОРИЯ МЕСЕЦ

    6 0 Отговор
    СКЪПА КОЛА - КАК СТАВА ТОВА ?
  • 8 Спецов любовта на леля Асена ще спука

    9 0 Отговор
    НАП от работа само и само да има с какво да се хвали! Спецов търговеца на фирми със задължения се вживява като големия икономист и капацитет по простите неща!
  • 9 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    Открито заведение с тераса - цяла седмица оборот, и накрая цял ден вали, няма къде да се сяда от там липсва оборот и според НАП рязко е паднал оборота - това нарушение ли е? Или просто липса на клиенти?
  • 10 Гаглей

    8 1 Отговор
    Цялата алея пешеходна на слънчака е нелегална. Тва и децата го знаят

    Коментиран от #12

  • 11 цигането

    5 0 Отговор
    търговище РОДОПА има продажби на турски стоки големи размери и няма как даги хванат всичкое КОНТРАБАНДА
  • 12 Яд ли те е ?

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гаглей":

    Че ти нямаш сергийка на Слънчака.......
  • 13 Ресторантьор от Созопол

    1 0 Отговор
    Очаквам преди проверка Нападжии да хвърлят гьобеци в ресторанта
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Малчо

    4 0 Отговор
    Цялата минала седмица в Гърция не видях някой да пуска бележка. В един ресторант даже пишеха на ръка и накрая сметката беше написана на ръка на гръцки и без касов бон. На нащо море няма никой кой ще проверяват?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове