Last news in Fakti

17 Септември, 2023 07:06 2 320 25

Скочиха смъртните случаи с мотоциклетисти на пътя

  • мотоциклети-
  • катастрофи-
  • загинали

От началото на годината са загинали 40. За същия период на миналата година трагедиите са 30

Има увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия в страната с мотоциклетисти от началото на годината. Това показват данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), предоставени на БТА за съвместната им рубрика „На пътя животът е с предимство“.

За периода от началото на годината, по данни на МВР, са загинали 40 мотоциклетисти, при 30 за същия период на миналата година. 472 са пътнотранспортните произшествия с участието на мотоциклетисти, като в повече от половината произшествия е регистрирано нарушение от страна на водачите на мотори като причина за пътни произшествия, посочват от ДАБДП.

От агенцията припомнят, че мотоциклетният парк в България се е увеличил с близо 6700 двуколесни превозни средства за тази година, в сравнение с миналата. Според експертите това не следва да оказва влияние на негативната статистика, защото спазването на правилата за движение е задължение и е основополагащо за безопасността на всички участници в движението.

В страните от ЕС за последните десет години над 45 000 са загиналите в пътни инциденти с мотоциклет или мотопед. Девет от десет са мъже. Европейският съвет за транспортна безопасност (ЕСТБ) призовава спирачните системи против блокиране на колелата (ABS) да са задължителни за всички нови мотоциклети и управлението на мотопеди да става възможно след практически изпит и при минимална възраст от 16 години.

Пътищата не са място за състезания

Пътищата не са място за състезания и изпробване на максималните възможности на мотоциклетите. Когато мотористи се движат в големи групи, често се наблюдава масово неспазване на правилата за движение и предприемане на рискови изпреварвания. Това застрашава живота на мотористите, а и на останалите участници в движението. Когато мотористът е преминал през обучение, има достатъчно натрупан опит и километри зад гърба си, карал е различни категории мотори преди да премине към по-голяма кубатура, карането на мотор може да бъде забавно, безопасно и удовлетворяващо занимание. Правилното обучение и добрите навици са основополагащи за безопасността на водача, пътника и всички участници в движението, призовават от българската агенция, отговаряща за пътната безопасност.

Експертите от агенцията отправят няколко съвета за безопасност, които да напомнят, че обучението продължава през целия ни живот.

Приемете, че сте невидими за другите шофьори

Уверете се, че сте видими. Дръжте фаровете си включени през цялото време, пуснете мигач по-рано преди да направите маневра. Карайте далеч от мъртвите зони. Винаги бъдете нащрек и внимавайте за всички околни превозни средства. Поддържайте безопасно разстояние от автомобила пред вас, за да си осигурите достатъчно време за реакция при необходимост. Преди да изпреварите, направете необходимото, за да ви види водачът на превозното средство пред вас и се уверете, че поведението му няма да ви постави в риск.

Избягвайте опасните маневри

Избягвайте опитите за маневри или скорости, които не отговарят на вашето ниво на умения. Постепенно изграждайте своите умения и увереност. Не бъдете прекалено самоуверени, за да не допуснете грешка. Липсата на защита, съчетано с висока скорост, прави мотоциклетистите много уязвими участници в движението.

Не забравяйте да погледнете в огледалата преди да смените платното за движение или да завиете. Използвайте мигач, за да предупредите другите шофьори за намеренията си.

Дъжд, мъгла, жега и други неблагоприятни метеорологични условия могат да повлияят на видимостта и сцеплението с пътя. Може да карате в сухо време и внезапно да завали дъжд. Бързо трябва да се адаптирате, да спрете или да смените стила на каране, защото видимостта ви значително намалява, а пътят става хлъзгав. Спрете или увеличете дистанцията, не правете резки маневри. В подобни ситуации е добре да отбиете и да изчакате дъждът да спре или поне да измие пътя от остатъци от масло, бензин, сажди и прах, които правят повърхността хлъзгава като лед.

Екипировка

Подходящото облекло е защитата ви в случай на злополука. Винаги носете каска, както и препоръчителното облекло за съответното двуколесно превозно средство. Ръкавици, яке, панталони и ботуши са задължителни за вашата безопасност, когато карате мотоциклет. Освен от нараняване, екипировката предпазва от вятъра, студеното време, както и дава допълнително сцепление с мотора.

Преглед на 61 международни проучвания доказват, че носенето на каска намалява риска от фатален изход при инцидент с мотоциклет с приблизително 42%, а рискът от тежка травма на главата - с около 69%.

Когато избирате предпазна екипировка е важно да бъде сертифицирана и да няма дефекти или компрометирана цялост. Търсете материи, издръжливи и устойчиви на абразия. Каските са най-критичната част от предпазната екипировка. Има няколко вида каски, но е важно да отговарят на стандартите за безопасност. Каските с пълно лице дават най-голяма защита, но в зависимост от вида мотор изберете подходящ модел.

Ярко оцветеното предпазно оборудване подобрява видимостта ви, като улеснява другите шофьори да ви забележат на пътя. Задължително носете светлоотразителни елементи, особено когато карате по тъмно.

Редовна поддръжка

Надеждността и безопасността на превозното средство са ключови за всички видове превозни средства. Преди всяко каране трябва да проверявате спирачките, светлините, гумите и течностите. Уверете се, че имате достатъчно гориво за пътуването, проверете какво е нивото на маслото и охлаждащата течност, съветват експертите.

Гумите са жизненоважни за безопасността. Повредени, износени, неправилно монтирани или неправилно напомпани гуми могат да са причина за инцидент, могат да се спукат или да загубят сцепление с пътната настилка. Налягането на гумите се проверява преди всяко пътуване. Използвайте манометър, когато гумите са студени, за да се уверите, че налягането съответства на даденото в ръководството за мотоциклет.

Никога не карайте, когато сте уморени, сънливи или под въздействието на алкохол, наркотични вещества или лекарства, които могат да нарушат вашата преценка или рефлекси. Вие имате силата и отговорността да определите дали ще станете "статистика" или безопасен мотоциклетист. Правилата за движение ви пазят, ако ги спазвате. Ако искате да карате с по-висока скорост и да се насладите на възможностите на мотора, то го правете след преминато обучение и на регламентираните и обезопасени писти, съвет от ДАБДП.

Призивът на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е в оставащите топли месеци до края на годината мотоциклетистите да намалят скоростта, да спазват правилата за движение и да уважават и пазят останалите участници в движението.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    41 8 Отговор
    Мотористите са беля !

    Коментиран от #7

  • 2 Иван Вазов

    24 3 Отговор
    Мотоциклетници!
    Вий в други полк
    минахте..
  • 3 Нов

    32 2 Отговор
    Един миг невнимание = цял живот починал.
  • 4 Чорбара

    21 4 Отговор
    Японците бяха казали, че най лесно биха завладели България ,като я наводнят
    с мотоциклети.Е ,ми така си е.
  • 5 Очаквано

    18 3 Отговор
    Мисленето и умението и инфструктурара с наказания и по-високи глоби няма да спре нарушенията и жертвите.
    Излиза, че и законодателните ни са със същия акъл като камиказетата на пътя...огледален образ.
  • 6 Моторджиите се броят на Есен

    15 7 Отговор
    Сезонът приключи, мотористите да си прибират талигите по дупките.
  • 7 Отбий

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    от пътя, пази моториста

    Коментиран от #19

  • 8 Те сами не се пазят

    19 3 Отговор
    "Скочиха смъртните случаи с мотоциклетисти на пътя"

    Това едва ли е изненада за някого. Те няма никога да карат нормално по пътищата и следователно за съжаление смъртните случаи никога няма да спрат. Призовават да бъдат пазени и за толерантност на пътя, а самите те не се пазят и не са толерантни спрямо всички останали водачи на пътя. Няма как всички да са им длъжни и като стане ПТП все другите да са им виновни. Така, че надежда всяка оставете това ще продължава безкрай, ако ще не БГ полиция да излезе по пътищата, а цялата световна полиция да дойде в България и пак ще се трепят тези в по-голямата си част безумци. Това е истината.
  • 9 Дрън дрън та пляс

    10 4 Отговор
    Няма ли да ги забраняват тия катафалки
  • 10 Бонд

    13 2 Отговор
    Много от моторджиите не могат да карат добре както и голяма част от автомобилистите.Съчетанието
    е във вреда на първите .За спазване на ЗДП изобщо не споменавам.
    Имам ярък спомен как един джигит на Ц. шосе ме задмина на една /задна/ гума ,а карах с 120 !
  • 11 Петър

    23 0 Отговор
    Виждали ли сте мотоциклетист да кара със 100км.ч. по автомагистрала, толкова е разрешената максимална скорост за мотоциклети по автомагистрала?
  • 12 Исторически парк

    15 1 Отговор
    Тия са най големите камикадзета!
  • 13 Гост

    15 0 Отговор
    Повечето елементи / не всички разбира се,има и разумни / ,кацнали на пистарка,приличат на Уйли койота който яхваше ракети и снаряди за да хване пилето.И точно толкова им е и акъла. Само че койота е анимационен герой и като такъв винаги оцеляваше.
  • 14 Време е

    10 2 Отговор
    Книжката за категория А трябва да се дава срещу депозирано завещание.
  • 15 Карлуково

    7 4 Отговор
    Имаше два бг мото сайта, където млади и стари фенове на моторите можеха свободно да общуват и обменят опит. И двата бяха спрени. Дали увеличения брой инциденти, няма нещо общо с това?
  • 16 гост

    8 1 Отговор
    КЕФ ЦЕНА НЯМА ! От сутрин до вечер правят кушии из градовете с рев и после майките и бабите им обират овациите! Полицията ги спира и установява,че ЗАГЛУШИТЕЛИТЕ СА В ИЗПРАВНОСТ, но пуснат ли ги след първия завой ГАЗ И РЕЗАЧКА! ТАКА, ЧЕ УВАЖАВАЙ ОКОЛНИТЕ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ И ТЕ!

    Коментиран от #18

  • 17 Хайл 14/88

    5 1 Отговор
    Това да лепите лепенки "пази моториста" е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ.Не е с 2 чифта та.ша.ци. и не е навсякъде с ПРЕДИМСТВО НАГЛЕЦИТЕ.те самите не се пазят искат аз да го правя.Лепенки ПАЗИ МЕ ОТ МОТОЦИКЛЕТИСТ ТРЯБВА ДА ИМА
  • 18 Патилан

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Кога ще ги глобяват за свалените гърнета? Живея на булевард към Студентски. Денонощен тормоз. Същото се отнася и за МПСтата със свалени или сменени изпускатели. Зверски глоби.
  • 19 Хайл 14/88

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отбий":

    Да отбия да го пазя ли???????да се пази сам.на него не му пука,на мен защо да ми пука за него
  • 20 Дядо Стою

    7 0 Отговор
    Много мъдри съвети иима в статията. Хареса ми. Само да добавя един:

    Драги мотоциклетисти,

    ПАЗЕТЕ СЕ САМИ, ЗА ДА ВИ ПАЗЯТ И ОСТАНАЛИТЕ УЧАСТНИЦИ В ДВИЖЕНИЕТО !!!

    Спазвайте си ограничението на скоростта, не карайте на дълги през деня, не се навирайте на всяка цена между колите на светофара.
  • 21 Гост

    7 0 Отговор
    90% от тях са самоубийци,да не говорим ,че над половината карад постоянно в нарушение на закона и нищо не ги интересува.Време е да се наложи доста по-стриктен контрол от КАТ.
  • 22 Шопендар

    6 0 Отговор
    И най вече,мотористите да бъдат информирани че при удар с кола,бус,камион,потърпевшите ще са те.
  • 23 Да бе

    7 0 Отговор
    Решиха нощно управление за млад водач да е забранено.А защо не включват и мотористите? Тъкмо през нощта,десетки примати изцеждат до грам разни пистарки( задължително след 23ч), и буквално тероризират стотици семейства.Знаят,че по това време са недосегаеми.Полицайте дремят в колите по къошетата и търсят да захлебят от някой скъсаняняк - за фар,за стоп,за дреболии.А неандерталеца нито го чуват,нито виждат.Що за идиотия е на 16 да яхне снаряд,който вдига 200? Жив пример- От моста" Захарна фабрика" посока център,една и съща група примати,всяка вечер,без изключение от 23 ч- до 0,1,30-дори 02ч си правят гонки.Газ да дупка,свалени гърнета,вой на двигатели.Живо ,брутално издевателство на хиляди живеещи в отсечката- Бул Сливница- от К.Величков- до бул
    Хр.Ботев. А доблестните полисмени от 3 то РПУ явно по това време дремят ударно.Ако звъннеш,приемат сигнала и до там.Г,ведата си правят кефа без да се притесняват.Но иначе ревем,че заплатите са ниски.Затова като чета че пореден к,р,тен се е размазал, изобщо не изпитвам жал!За какво? Че е торомозил хиляди в някой квартал през нощите,или се е правил на Супермен на пътя! Да го стържат със шпакла.
  • 24 40 донора

    2 1 Отговор
    Ми не е зле, но може и по-добре.
  • 25 Някои си го заслужават

    4 0 Отговор
    Един щеше да ми разполови колата. Вечерта мина на червено, на задна гума с над двеста в центъра на града..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове