Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 13:56 1 820 10

В Габрово: Броят на недействителните бюлетини, пуснати за общински съветници, е над 15%

  • местни избори-
  • габрово-
  • недействителни бюлетини

Масово са посочени преференции, без да отбележат за коя партия и по този начин бюлетината е невалидна

В Габрово: Броят на недействителните бюлетини, пуснати за общински съветници, е над 15%  - 1

Общинската избирателна комисия в Габрово отчита, че броят на недействителните бюлетини, пуснати за общински съветници, е над 15% от всички бюлетини за избор на представители в местния парламент. Много по-малко – под 3% са недействителните бюлетини, подадени за кандидатите за кмет на Общината, съобщи БНР.

В кутиите във всички 119 изборни секции в Габровската община са намерени бюлетини с отбелязани преференции, но без да е посочено за листата на коя партия или коалиция се отнасят. Сред отчетените недействителни фишове има и такива, които са празни, отбелязва председателят на ОИК Мария Недева.

Ангажирани в секционните комисии коментират:

"Масово са посочени преференции, без да отбележат за коя партия и по този начин бюлетината е невалидна. Това е недопустимо при толкова много избори напоследък. Да искаш да си активен, но да не се поинтересуваш как да гласуваш".

"Говорим за нещо, което е доста, доста голямо като явление. Не мога да допусна, че е по вина на неграмотност или на недоглеждане, тъй като и на предни избори се е гласувало по същия начин".

Така, макар да не са новост преференциите, които дават възможност на избирателите да пренаредят листите с общински съветници, те се оказват препъни камък. От всички бюлетини за избор на местен парламент в Габрово, недействителните съставляват 15,3 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    4 0 Отговор
    с раницата ли ги замъкна ?
  • 2 ала бала

    5 0 Отговор
    мафията държи писалките
  • 3 СЗО

    6 2 Отговор
    А някой направи ли си труда да направи разбивка по партии на недействителните бюлетини. Да не се окаже например че за всички партии има недействитени бюлетини, а само за герб няма.....
  • 4 Абсурдистан

    8 0 Отговор
    Процентът на недействителните бюлетини съответства на процентът на нискоинтелигентните хора в държавата ни. Не е проблем, че не знаят как да гласуват, страшното е, че не искат да се научат. На тези избори видях гласоподаватели, които бъркат номера на стаята с номера на секцията...
  • 5 Демократ

    8 2 Отговор
    Много важно, надзаконовия всемогъщ ЦИК ще обяви резултати за законни, а закона е каквото нареди мафията, важното е техния човек и човеци да са спечелили. Това е положението в България. Даже Албания избира ЦИК само от юристи, доказани експерти по изборно и конституционно право и има 9 души,които се занимават само с нарушения на изборния закон и имат право да повдигат обвинения. Нашият ЦИК е пълен със сульо-пульо партийни изпълнители на поръчки и затова няма да има честни избори. Това трябва да е експертен, а не партиен държавен орган. Такова чудо няма никъде. 21 човека храним с огромни заплати целогодишно, независимо дали има избори или не, за да вършат беззакония срещу народа. В нормалните държави тези органи се свикват само по време на избори, защото са практикуващи юристи, не сульо-пульовци, които решават съдбата на държавата.
  • 6 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Яко драскане на бюлетини пада, но само за гласувалите за ПП-ДБ. Факт !
    Само техните проценти намалят от паралелното преброяване и от екзитпол. Там разлоката не би трябвало да е по голяма от процент до два.

    ДАНС-ЦИК гейт си свърши работата ... до някъде.
  • 7 Тест за интелигентност, баце.

    3 0 Отговор
    Някои се провалят.
  • 8 007

    2 2 Отговор
    Много били, важно било...Така и никой политик не анализира ефекта на невалидните бюлетини, а логично е те да са предимно на ниско и напълно наобразованите, при които преобладава и купеният вот. Това означава че, съществена част от невалидните са елеминиран купен вот, гласуващи за партии с преобладаващо неграмотни превърженици и т.н.... С една дума, ако сте зацепили и не сте от тяхната черга ще разберете, че няма лошо в имането на невалидни бюлетини.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 брокер

    0 1 Отговор
    У наше село такива няма. Всички съм ги инструктирал един по един.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове