Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 20:54 1 106 21

Красен Станчев: Бюджетът може да бъде доста по-балансиран. Може да има по-малък дефицит или изобщо да няма такъв

  • красен станчев-
  • бюджет-
  • баланс-
  • малък дефицит

Разходната част е огромна и е предимно за поддържка на съсловия, които не е задължително да са най-пострадалите от външни въздействия, обясни икономистът

Красен Станчев: Бюджетът може да бъде доста по-балансиран. Може да има по-малък дефицит или изобщо да няма такъв - 1
Снимка: NovaNews

Бюджетът вероятно ще бъде изпълнен в първите месеци, но после не е ясно какво става, обясни пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. Според него тези параметри на държавните финанси създават напрежение в коалицията.
"Най-притеснителното е, че се използват критерии като три процента дефицит. Бюджетът може да бъде доста по-балансиран. Може да има по-малък дефицит или изобщо да няма такъв".

Станчев обясни, че от 1998 г. до 2020 г. е имало една и съща философия на публичните финанси.

"Законови ограничения, приети със Закона за публичните финанси през 2012 г. и под 40% държавни разходи от БВП, както и относително ниско равнище на държавен дълг.

Най-важното, което ще се гледа при преговорите за членство в еврозоната, ще бъде изпълнението на параметри, които са били характерни за България. Един от тях е дефицит от 2%, както е било между 1998 г. и 2009 г. и от 2012 г. до 2020 г.

Бюджетът може да даде някакви увеличения на заплатите на хората, които работят в бюджетната сфера, а не на тези, които работят за себе си, в частния сектори или в несубсидирани държавни предприятия.

Основният принцип на правенето на бюджети е да няма данъци без съгласието на данъкоплатците".
Разходната част е огромна и е предимно за поддържка на съсловия, които не е задължително да са най-пострадалите от външни въздействия, обясни икономистът.

"Има увеличаване на всички помощи и пенсии еднакво, както и увеличаване на минималната работна заплата, което създава бюджетни проблеми".

Той смята, че бюджетът е проинфлационен.

"За 3 години има двойно увеличение на държавните разходи".

Красен Станчев обясни, че трябва да се внимава да не се разруши този крехък баланс, който има в момента – да не се променят съществено преки данъци.

Дългосрочно вредно е въвеждането на 15% данък за т.нар. международни фирми, отбеляза експертът.

"Това е демонтаж на сегашната система на равен данък".

Той коментира възможността за приемане на страната ни в еврозоната през 2025 г. така:

"Ако аз трябваше да взема решения като министър на финансите в държава, която е член на еврозоната, ще погледна поведението на публичните финанси и ще видя, че онова, което съществува като здравина на публичните финанси на България от 1998 г. до 2020 г., всъщност се демонтира. Тогава ще се почудя защо има такова увеличаване на държавния дълг, защо е такава тенденцията? Къде отиват парите?"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо и Пульо чорбаджий!

    13 2 Отговор
    Сульо и Пульо са се взели на сериозно и са помислили,че могат да бъдат работодатели, а са с тежки психически разстройства и точно те определят съдбата на хиляди хора.
  • 2 ДАНС защо не хване работодателите,

    12 1 Отговор
    които плащат заплати под масата?

    Коментиран от #20

  • 3 ха сега де,

    7 0 Отговор
    Абе то много работи може, но не ги дават на Красен Станчев, че даже и не го питат.
  • 4 Ами то

    9 5 Отговор
    това, дето Красен казва е вярно, само дето няма кой да го чуе, както и други, които мислят като него. Когато политиката се захване с икономиката - жална му майка на електората.
  • 5 Кондуктора

    12 3 Отговор
    Такива като тоя докато не виснат по стълбовете и дърветата, няма да има оправия в нашата Родина!
  • 6 Браво, на тати чедото

    15 0 Отговор
    Баща му Стефан Станчев е зам.завеждащ отдел в ЦК на БКП.Станчев завършва философия в Съветския съюз и веднага започва работа като асистент по философия в АОНСУ при ЦК на БКП

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 То може , ама

    5 0 Отговор
    нали трябва да се помпа инфлация и да се трупат дългове ! Съвсем умишлено.
  • 9 Красний Станчев

    12 1 Отговор
    Станчев е от онази вечно привилегирована каста, която ни управлява вече 79 години. Той, а и такива като него, винаги ще са добре- "експерти", "консултанти", усвоители на чужди средства, паразити- подръжници на пазарната икономика, а при тях нищо пазарно няма, просто лапат наготово от пазара.
  • 10 Крадлев

    5 1 Отговор
    Ще увеличат чиновниците и техните заплати, военните, милицията. На тях държавата плаща 20 заплати накуп при пенсиониране, както и докато "работят" вноските за НОИ и Здравната каса.Отделно мафията ще краде вече от Европа и така ще "разтовари" бюджета- преди крадеше от дъържавата, сега от Европа и нейните "програми" ,"субсидии", "помощи", "инвестиции".
  • 11 Проблемът е в разходите

    2 2 Отговор
    , а не в приходите. Там е "заровено кучето". Съвсем вярно е казал човекът.
  • 12 Аз аз аз

    4 0 Отговор
    Кибик да си в тази страна! Винаги си прав, винаги знаеш, винаги съветваш. Вземете го този и без това само маа гащи и плямпа и му дайте той да разработи бюджет, а после и да го приложи. И без това всякакви неадеквати са министри, един повече, един по-малко, все тази. Поне ще млъкне и ще си разкара великоумната физиономия за винаги!
  • 13 Пенсионер

    10 1 Отговор
    Станчев е ясен. За него пенсионерите не са хора. Все пак, Коледна добавка към пенсията ще има ли? В Гърция на 2 милиона пенсионери дават по 250 евро Коледна добавка. В Румъния от 1.1.2024г., увеличават пенсиите с 40%. У нас нищо. Обръщам внимание на всички финансисти, че предвидените 11% за м.юли 2024г., предствляват актуализация на пенсиите по Закон, съгласно швейцарското правило за компенсация на годишната инфлация. Това не е е увеличение на пенсиите! Асен Василев Сие финансисти, заблуждават хората. Припомням 2022г., юли месец, освен 10% актуализация на пенсиите, имаше през декември и Коледна добавка 70 лева. Сега няма да има! Защо? Кого е тръгнал да заблуждава Асен Василев и прочие финансисти?

    Коментиран от #19

  • 14 Къде саМИЛИЯРДИТЕ ИТ ЗАЕМИТЕ

    9 0 Отговор
    КЪДЕ СА....АЕЦ ЛИ СТРОИМ ИЛИ СУЕЦКИ КАНАЛ.....КЪДЕ СА ПАРИТЕ КО НА БАЛАМОСВА И ТОЯ ТУКА....

    Коментиран от #15

  • 15 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Къде саМИЛИЯРДИТЕ ИТ ЗАЕМИТЕ":

    Баламосва, ни защото е печен номенклатурчик от висока класа. Номерата му обаче са много плоски и вече не вървят.
  • 16 КДС

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Браво, на тати чедото":

    Така е. Станчев е 3-то поколение номенклатурчици. от БКП. Такива като него и Владимир Левчев, днес са демократи и яростни "антикомунисти". Например отрасналият по станциите на ЦК на БКП другар Левчев, днес е антикомунист номер на РБългария.Ужас. Спирам до тук.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Справедливият ангел казва:

    2 0 Отговор
    СТАНЧЕЕЕВ, ТИ. Е СИ ПЕНСИОНЕР НИТО РАБОТЕЩ-БЕДЕН, ЗА ДА ДАВАШ СЪВЕТИ ЗА СТЯГАНЕ НА КОЛАНИТЕ! ТАКИВА ПСЕВДОИНОНОМИСТИ КАТО ТЕБ НЕ МИСЛЯТ ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРИ!!!
  • 19 Дедо Пене

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    Добавката ти я включиха към месечната пенсия, пенсионерче!
    АМАН ОТ АЛЧНИ ПЕНСИОНЕРИ! ВСИЧКИ РЕВАТ СРЕЩУ УВЕЛИЧЕНИЯТА НА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ, ДАЖЕ БОЧКО ИСКА ЗАМРАЗЯВАНЕ, А ТАКИВА КАТО ТЕБ ПЛАЧАТ ЗА ОЩЕ???

    Коментиран от #21

  • 20 Да те образовам

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДАНС защо не хване работодателите,":

    Има закон, фирми над 50човека да плащат заплати само с банков превод по карта!!! НАП и ФМ са институциите, които контролират процеса, а ДАНС е разузнаване и контраразузнаване!!!
  • 21 Финансист

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Пене":

    Не пиши глупости. Добавката си е добавка. Пенсията си е пенсия. Едното няма нищо общо с другото. Тя се дава , да направи трапезата на пенсионера по богата, по случай светлият празник. В Гърция всяка година по Коледа и Великден, пенсионерите получават по 250 ЕВРО добавка отделно пенсията. В Румъния същата работа. Дори отделно добавката от 1.1.2024г, пенсиите на румънците се увеличават с 40%. В РБългария, Асен Василев прави сеч на пенсионерите. Не е ясно защо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол