Last news in Fakti

20 Декември, 2023 11:01 1 232 17

Евгения Ташева: Нямаме достатъчно добър стимул за разделно събиране на пластмаса

  • евгения ташева-
  • пластмаса-
  • рециклиране

България плаща 44 млн. на година заради нерециклирана пластмаса, посочи екологът от сдружение "За земята"

Евгения Ташева: Нямаме достатъчно добър стимул за разделно събиране на пластмаса - 1
Снимка: Евронюз България

Освен че много потребяваме пластмасови бутилки, нямаме достатъчно добър стимул за тяхното разделно събиране. В България преди 89-а година съществуваше депозитна система. Сега подобна система работи в над 50 страни, но вече няма условия да се връщат бутилките в същия магазин, пълно за празно и др. - достатъчно е просто да си носите празната бутилка в магазина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Евгения Ташева от екосдружение „За земята“.

Обхватът на депозитните системи е за бутилки от 100 мл до 3 л.

В момента има работна група в Министерството на околната страна и водите, включваща производителите на напитки, търговските обекти, рециклаторите, но липсва една основна група - малките търговски обекти, които накрая може да се окажат, че не са подготвени.

Аз рециклирам от 15 г., заставам зад тази кауза, целта ни е да променим мисленето на хората, каза актрисата Илияна Лазарова. Има известна степен на немарливост и необразованост у нас. Тя тръгва още от ранна детска възраст. Примерът, който дават възрастните не е добър, допълни тя.

Системата на нас няма да ни струва нищо, защото тя не се финансира от държавата. Началото на тази система ще се финансира от производителите. В момента плащаме нов данък към ЕС, който се отнася за количеството нерециклирани пластмаси. За България това са 44 млн. лв. годишно, тъй като ползваме 50% отстъпка заради нисък БВП, каза още Ташева.

Направих си изследване, което показа отлагане в организма ми на вещества, които се съдържат в пластмасата, а не консумирам такива продукти от години. Явно са от преди периода, в който започнах да се храня така. От всеки пластмасов продукт ти консумираш и една шепа химикали, допълни Лазарова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 5 Отговор
    Разделното събиране на пластмаса е химера. Все едно в тоалетната да имаш няколко тоалетни чинии, в зависимост от това, какво си ял предишния ден.

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Никой не го интересува

    10 0 Отговор
    Това е колониална територия. Третия свят. Управляващите само лъжат и крадат.
  • 3 др Гей Билтс

    7 0 Отговор
    "Направих си изследване, което показа отлагане в организма ми на вещества, които се съдържат в пластмасата, а не консумирам такива продукти от години."
    А минерална вода от пластмасови бутилки не пиеш ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Пластмасата влиза в кръвта

    6 0 Отговор
    от бутилките.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 разбира се

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Хранителните продукти в магазина са предимно в пластмасови опаковки. Съвсем малка част от тях в стъклен амбалаж.

    Коментиран от #7

  • 7 др Гей Билтс

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "разбира се":

    В стъклото има олово.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дедя

    2 2 Отговор
    Стимул ако такса смет е ниска,а тя е повече от данък сгради дори и на празна градина поставят данък сгради и такса смет,че ще ти събирам разделно
  • 10 инж. Ганчо Илков

    6 0 Отговор
    В България почти всички НПО са изградени от Калинки. С големи Уста Критикуват и нищо конкретно не Предлагат. Отпадъците са Енергиен и Строителен Източник. Металът се претопява или чрез Наваръчни Технологии Възстановяват Машините Елементи. Пластмасата, чрез рециклирани, отново влиза в производство на Пластмасови Изделия. Строителните отпадъци, чрез смилане се превръщат в суровинен строителен материал (тротоари, плочки, облицовачни елементи и др.). Общините в Общите Устройствени Планове трябва да установят и енергийно и екологично обособят терени за Промишлени Зони, които да се предлагат на Бизнесмени за Устойчиво развитие на Бизнеса. За подобни Бизнес Инвестиционни Планове псевдо Еколозите не говорят, но изразяват претенции Държавата чрез Бюджета да ги Издържа. Бизнеса трябва да бъде подпомаган чрез намаляване Инвестиционните и Бюрократични Разходи, а той сам да Решава с приемането на Енергийните и Суровинните отпадъци. Бизнес без Научно и Инженерно Екологично обезпечаване не е в състояние Устойчиво да се развива.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "инж. Ганчо Илков":

    Рециклирането със съвременни методи е енергоемко, неекологично и икономически нерационално. Страна която инвестира в рециклиране и добив на ресурси от недрата й има съдба на страна от Третия свят.
  • 12 НАЛИ ГОРИМ БОКЛУЦИТЕ НА ЦЯЛА ЕВРОПА

    5 0 Отговор
    В ТЕЦОВЕТЕ - ЗАЩО ДА ГИ СЪБИРАМЕ РАЗДЕЛНО !? НАЛИ ТАКА СМЕ ВЕЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ТИГЪР В СВЕТА !

    Коментиран от #17

  • 13 Гражданин

    3 0 Отговор
    90 процента от пластмасата не може да се рециклира. Или се връщаме към стъкло или да забравим за тези глупости.

    Коментиран от #16

  • 14 Без спор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Някой просто не си върши работата, защото всеки от нас лично е платил поне 2 пъти събирането и преработването на отпадъците, първо с продуктова такса по Закона за управление на отпадъците и второ с такса смет към общината.
    Лицата, които пускат на пазара на Република България опаковани стоки, с изключение на тези, които участват в колективни системи, представлявани от организация по оползотворяване, или изпълняват задълженията си индивидуално, заплащат продуктова такса по сметката на ПУДООС до 15-о число на текущия месец за количествата, внесени и въведени на територията на Република България, както и за предоставените безплатно или срещу заплащане произведени опаковани стоки през предходния месец.
    Продуктовата такса се заплаща еднократно за всеки продукт, след употребата на който се образуват масово разпространени отпадъци, до момента на излизането му от употреба.
    Договорът с преработващо отпадъците предприятие е необходимо условие за одобряване на програмите по чл.53, ал. 1 от ЗУО, но редът, по който се доказва изпълнението на целите е посочен в чл. 54 от Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки.
    Очевидно някой взема едни пари и не върши това, което трябва, а се насаждат вина и задължения за хората!
  • 15 Абсолютно съгласна!

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "инж. Ганчо Илков":

    Всички НПО-та са смукачи на огромни средства от държавния бюджет!!! Нямам време да проуча законодателството за тези лами: как ги лансира, как ги бюджетира и всичко около димната завеса НПО!!! Но знам, че тези ненаситни и нищо правещи лами трябва да се спрат като ПРОСТО им се секне кранчето с финансирането. Иначе, нека си функционират, но изцяло със собствени финанси! Няма приходи: няма дейност. И точка!
  • 16 Е, като приключим с "тези глупости",

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гражданин":

    тези от НПО-тата какъв предмет на дейност ще обявят за съществуването си? Нали трябват основания за да получават и гълтат всяка година пари от бюджета??? То, всичко е така измислено, че край да няма! Революция е нужна! Но така или иначе се задава НОВ световен ред. Той ще реши бъдещето на подобни "проекти": правим нищо, щото толкова можем ама пари чакаме.
  • 17 Да добавя: и нали изсичаме

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "НАЛИ ГОРИМ БОКЛУЦИТЕ НА ЦЯЛА ЕВРОПА":

    поголовно зеленото, растителността, дърветата из големите градове за да дадем зелена светлина на строителните инвеститори!?!?!? Демек: самоубиваме се за да се дадат терени за строителни площадки на шепа самозабравили се строители! Красив и хилядолетен Пловдив - общинари и строителни предприемачи го превърнаха в едно голямо мърляво гето!!! Всичко що можаха презастроиха! И каназирева като областен управител "се разписа" в този прокажен списък: декември 2020 г. даде на търг с отстъпено право на строеж 3,5 дка земя на гаджето на архитектката на община Пловдив! Каназирева сгромоляса последния държавен имот и така вместо дървета и зеленина (изсякоха огромни дървета-исполини) там расте сграда 5 етажа с 3 крила частни апартаменти!!! Е, що да рециклирам? За да може такива като каназирева да рушат природата??? Ще рушим природа, а после правим театро с рециклиране!? Мерзост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове