Last news in Fakti

3 Януари, 2024 14:21 2 405 30

Радан Кънев за влизането ни в Шенген: Популисти лъжат като разпрани. Просто трябва да проверяваме документите

  • шенген-
  • еврозона-
  • популисти

Частичният ни успех е заради вътрешнополитически процеси в страните, които налагат вето, категоричен е евродепутатът

Радан Кънев за влизането ни в Шенген: Популисти лъжат като разпрани. Просто трябва да проверяваме документите - 1

Реалистично е при успешни интензивни преговори да бъде преодоляно ветото на Австрия и от началото на 2025 г. да бъдем приети в Шенген и по суша. Това прогнозира пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

"Най-важната част на влизането в Шенгенското пространство е увереността на инвеститорите, на хората, които очакваме да вложат средства в модернизацията, развитието на българската индустрия или създаването на нови индустрии в България, че България наистина е 100-процентов пълноценен член на европейското икономическо пространство – най-големият единен пазар в света, който съществува. От тази гледна точка ние вече сме направили огромна крачка, именно поради факта, че сме в Шенген, макар и с ограничения за сухопътния трафик. Второ – перспективата с началото на 2025 г. да бъдем член и на Шенген по суша, и на еврозоната вече дава възможност да се мисли за едно отприщване на инвестиционния процес за България", коментира той.

Според него това е напълно реалистична прогноза. Той напомни, че много държави са влезли в Шенген първо по въздух и вода, а после и по суша.

Евродепутатът обаче подчерта, че в българското публично пространство не се коментират целите – защо искаме да влезем в Шенген:

"Коментира се все едно е някакъв фетиш – дали някой ще си го закачи на ревера, дали няма да си го закачи, логично – който управлява, иска да отчете успех, който е в опозиция, иска да отчете провал на управляващите. В цялата тази словесна суматоха ние загубихме разговора - защо искаме да влезем в Шенген".

А причините, според него, са няколко. Първо – Шенген е най-тясното, най-консолидираното общо пространство на сигурност в ЕС и въобще на европейския континент. По думите му от гледна точка на влизането в това пространство на сигурност – целите са изцяло постигнати.

Втората причина да искаме активно да бъдем в Шенген е икономическа, добави Радан Кънев, като уточни, че направлението със стокообмена по суша не сме го постигнали, а стокообменът по вода и въздух жестоко се подценява.

Той отново повтори, че частичният ни успех е заради вътрешнополитически процеси в страните, които налагат вето. Според него обаче злоупотребата с правото на национално вето е нещо, което руши доверието в ЕС.

"Влизаме в големия дебат, който в рамките на следващия мандат на европейските институции ще е много интензивен – той е накъде върви Европа и вървим ли към отпадане на ветото и преминаване към взимане на решения с квалифицирано мнозинство", изтъкна евродепутатът. Той обаче напомни, че ние пък налагаме вето по конкретен проблем – за евроинтеграцията на Северна Македония.

Радан Кънев е категоричен, че страната ни не поема никакво ново задължение. "Популисти и от двете страни лъжат като разпрани. Просто трябва да проверяваме документите", обясни евродепутатът.

Той обяви, че в последните дни на миналата година е постигнато споразумение между ЕП и националните правителства в Съвета на ЕС по отношение на Пакта за миграция. По думите му се е постигнало съгласие да бъдат сериозно ревизирани. Според него Дъблинският регламент е несправедлив към граничните държави. "В момента промяната е факт и тя ще влезе в сила до броени месеци. Това е промяната, която граничните държави искахме", каза той. По думите му това е много голям успех, който обаче не се комуникира с обществото.

През март Радан Кънев иска да види изпълнени обещания и ангажименти на политическите сили, които създадоха управляващото мнозинство:

"Аз искам, настоявам и ще работя активно за това първо ротация да има. Второ – след ротацията премиерът да се казва Мария Габриел, както е договорено. Трето – да не се променя формулата, философията на управлението и управляващото мнозинство".

Той напомни, че в тази формула няма ДПС и изрази надежда и за в бъдеще няма да има. Според него участието на ДПС е било неизбежно при конституционните промени. По думите му причината за това е "безотговорното поведение" на БСП:

"Направиха ни заложници на ДПС".

Радан Кънев заяви, че е категоричен противник на политическите назначения и квоти в регулаторите. Конституционният съд обаче не е регулатор, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 2 Отговор
    Като наприиждат камилари от Сърбия, Македония, Гърция и Турция, разпрани ще са само отходните тръби.
  • 2 ПЕДЕРАН КЪНЕВ

    33 4 Отговор
    ПЕДЕРАН КЪНЕВ ОТНОВО ДА КАЖЕ НЕЩО !!!! ХАХАХАА. !!!
  • 3 Рада дълбоката лъже като за последно

    38 2 Отговор
    Радо отиваш в историята, вратата се затваря и заключва за теб!
  • 4 ПУРКО

    21 2 Отговор
    ЗЕФ ТЪ РАДКЕ И ПРОВЕРЯВАМ ПРИВАТИЗАЦИЯ --------ПЛАДНЕШКИ ГРАБАЖ ПАК ПРОВЕРЯВАМ ДРАГАЛЕВСКИЯТ БИВОЛАР ЖУЖЕ ДЖЕНДЕРАЛ ТИ ВСИЧКАТА СГАН БЕЛЕНЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 рамадан

    22 2 Отговор
    с кукорчака, хекимянка и бониту сме квартет "другият бряг"
  • 7 Тома

    23 2 Отговор
    Много дълбоко изказване на рада

    Коментиран от #18

  • 8 Майора

    2 14 Отговор
    Така е Радане , щом заедно с Милиончева и останалите от БСП гласувате срещу решенията на ЕС за страната! Като прибавим и защитата на Русия от опозицията и Радев , разбираме защо не сме в пълния Шенген! За сведение дамо Австрия е приета на два етапа в Шенген!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пенсионер

    18 3 Отговор
    Изборите за европарламент наближават и вече често ще виждаме по турските телевизии Раданчо, че дано пак да го избиратз за още 5 г. да си получава европейската заплата!
  • 12 💠🔆♻️

    2 0 Отговор
    Без коментар.

  • 13 Лост

    7 3 Отговор
    Радан е специалист по лъжи и разпра и части.
  • 14 Мдаа

    6 1 Отговор
    "Имаме около 3600 места за бежанци и мигранти в центрове за настаняване, но ни трябват поне 5000. Имахме 5000 в разгара на мигрантската криза в Европа. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците в България (ДАБ) Мариана Тошева, докато дискутираше темата Шенган в сутрешното предаване по БНТ. Същевременно Тошева смята, че центърът в "Овча купел", в София, трябва да бъде затворен, защото е много стар и амортизиран. Смятам, че трябва да има адекватна помощ от ЕС, за да отговаряме на изискванията за условията за прием по съответната европейска директива, каза още Тошева пред БНТ. И увери, че ще има техническа помощ"- край на цитата.
  • 15 Мдаа

    8 1 Отговор
    "Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева"- край на цитата..
  • 16 Кокорчо Бонев

    2 2 Отговор
    Дръж се Бай Радане, активните нестандартни политици сте много малко, ние пасивните се нуждаем от вас!
  • 17 Хаха

    6 3 Отговор
    Радан предателя, комунист и в червата стана демократ.
    Кажи предателю освен със Йончева, Моника и Станишката освен да плуете по България какво друго направихте?
    Боклук до боклука

    Коментиран от #23

  • 18 AMAH OT ИДИOTИ

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    КВОТО КАЖЕ БАБА РАДКА, ТОВА Е ВЯРНОТО. НЯМАЙТЕ НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ. В ЗАПИСИТЕ, НАПОДОБЯВАЩИ ГЛАСЪТ НА БОКО-ТИКВАТА, БЕШЕ КАЗАНО, ЧЕ ПЕДЕРА3ИТЕ СА УМНИ.
  • 19 КовидманЯк

    2 1 Отговор
    Значи, вярвам само на Рада Дълбоката и на хора с подобни прякори.
  • 20 кви документи беееее

    3 0 Отговор
    мОЧА ПО ДОКУМЕНТИ ЛИ ГО СЪБОРИХТЕ ДОЛНИ ЛЪЖЦИ И КОРУМПЕТА.
  • 21 Да влезнемМЕ

    1 0 Отговор
    в ес, франюия каза нон зимидилше, германише спрхише нон индустрие, онли билгариан тоалетен арбайтише...
  • 22 Не наблюдател

    2 0 Отговор
    Територията ни искат-кеф тиморе, кеф ти планина, кеф ти чиста и хубава към момента вода, кеф ти квото ти е кеф , ама без Българи и Православие... Вот тебе значит "Здрастье"...Кой разбрал, разбрал
  • 23 Баба рятка

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    душевна прастапутка се изцока щот не е бъхарка
  • 24 Чантайши

    5 0 Отговор
    Да са ви честити новите 6000 мигранти, които Австрия с радост ще ви предаде на отговорно пазене.
  • 25 защо

    0 0 Отговор
    Migrant population: 23.8 million non-EU citizens living in the EU on 1 January 2022. Прибави 14 мил. от Украйна

    99% от тях са без документи Раданее!!! Не броим 2023 та.
  • 26 Справедлив

    3 0 Отговор
    Такова лъжливо и продажно правителство отдавна не сме имали. Вредата за България от членството и в Европейския съюз ще бъде огромна - затриване на нацията ни.

    Коментиран от #27

  • 27 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Справедлив":

    Едно пояснение. Дъбленският регламент е направен за страни от Централна и Северна Европа, които не са външна граница на ЕС. С този регламент държат мигрантите далеч от собственият си двор а в същото време превръщат Южна Европа в гето за мигранти, каквото се предвижда и България да стане такова гето. Австрия даде ясен знак за това.
  • 28 Мдаа

    2 0 Отговор
    Аделхайд Вьолфл
    2 януари 2024 г., 15:30 ч
    ,
    31 публикации
    След една година дипломатически усилия на румънското и българското правителство, Австрия вече отпусна ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г
    Трите държави се споразумяха още Румъния и България да приемат обратно всички мигранти, които са били регистрирани в двете държави и след това са дошли в Австрия в рамките на един месец, съгласно Дъблинския регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури отговарят двете държави, могат да бъдат върнати за по-кратко време.

    „Изпращаме сигнал, че търсещите убежище не могат да избират страната на дестинация“, се казва в изявлението. Австрия също иска да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, за да извършват проверки на място. Германия е разполагала такива служители на някои гръцки
  • 29 Мдаа

    2 0 Отговор
    Продължение: - В замяна на тези отстъпки Австрия се ангажира в рамките на споразумението да „обсъди дата през 2024 г. за възможно премахване на контрола по сухопътните граници“, което също трябва да зависи от това колко успешно се прилагат мерките и дали ситуацията с миграцията се подобрява в Австрия. подобрен.

    След споразумението председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза: „Моите поздравления за България и Румъния: това голямо постижение е резултат от вашата упорита работа, вашия ангажимент и вашата постоянство.“ Канцлерът на Австрия Карл Нехамер (ÖVP) написа в Туитър: "Все още има дълъг път, докато двете страни се присъединят напълно към Шенген. Европа трябва да се защити ефективно срещу неконтролирана миграция, ние ще продължим да настояваме за това."
  • 30 Мдаа

    3 0 Отговор
    Край на пиесата: Сега разбрахте ли за какво става въпрос? И защо маса политици го усукват по килифарски и нямат лице да застанат с истината пред Народа? Ами мълчанието на мисирките от БНТ и другите медии, това какво е? Ще ви го кажа с едно изречение: Национално предателство. Точка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове