Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 22:50 1 339 13

Един мъртъв "Нотариус", една спяща прокуратура и много въпроси

  • прокуратура-
  • съдебна система

Институциите се раздвижиха  след информацията, че разстреляният миналата седмица Мартин Божанов. И започнаха да стават чудеса

Един мъртъв "Нотариус", една спяща прокуратура и много въпроси - 1

Институциите се раздвижиха след информацията, че разстреляният миналата седмица Мартин Божанов - по прякор Нотариуса, е имал сериозни контакти в съдебната система и сред политиците от най-висок ранг. И започнаха да стават чудеса.

От прокуратурата откриха изведнъж, че от 2004 г. досега в деловодната ѝ система има 25 преписки и дела, свързани с него.

Съдийската колегия на ВСС реши да покани на заседанието си след седмица разследващия журналист Николай Стайков, който е автор на разследване за незаконната дейност на Божанов, и временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Изслушване на Сарафов, но в пленарната зала, поискаха и от "Продължаваме Промяната", а политици от останалите две партии, подкрепящи правителството подкрепиха идеята на фондация "Антикорупционен фонд" за създаването на специална анкетна комисия по случая, припомня БНР.

Макар че за натиск на съдии от страна на Божанов е известно още от 2020 г., когато съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров разказаха за това пред Съдийската колегия, а разследването на АКФ е от 2021 г., прокуратура е научила за случая в края на 2022 г. от справка на ГДБОП.

В нея ставало дума за имотни измами и пране на пари. През април е образувано и досъдебно производство, но без линия "натиск над магистрати" и "търговия с влияние". Защото в справката нямало и дума за заплахите към Цариградска и Лазаров, обясни градският прокурор на София Илияна Кирилова:

"Аз се запознах от медийни публикации със заплахите спрямо съдия Цариградска и съдя Росенов. Останах озадачена, че не е работено по тях и лично аз поканих съдия Цариградска да разбера за какво става въпрос, защо не са се развили нещата, след което тя беше разпитани и в качеството на свидетел по това досъдебно производство".

По досъдебното производство е разпитана и Ивайла Бакалова, която разказа в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол" как е действала групата на Нотариуса.

Разпитани са били много свидетели, но не и бившият главен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски, с които, според заплахите към съдия Владислава Цариградска, Мартин Божанов бил близък. Това ѝ казала нейна роднина, предала и послание - предупреждение какво ще ѝ се случи, ако не се отведе от дело, свързано с имот на Нотариуса.

"Това, което беше споменато от съдия Цариградска, е предадено от нейната племенница. В разпита, който е пред нас, такова нещо не е споделено от племенницата. След това интервю ще бъдат вероятно извикани и лицата, които се сочат от съдия Цариградска, че на нея племенницата и е казала да внимават, тъй като Мартин Божанов е близък с бившия главен прокурор и с народния представител Делян Пеевски", каза Кирилова.

В справката, довела до образуване на досъдебното производство миналата пролет се споменава и клуб, собственост на Божанов, със специален достъп за определени магистрати. За него разказала бившата му жена, но по тази линия не е работено. В новата светлина на разкритията на АКФ започва издирването на свидетели, които да кажат какво се случвало в заведението, допълни градският прокурор на София. Доколко обаче това ще даде резултат, не е ясно. Още повече, че прокурорите веднага побързаха да се застраховат, твърдейки, че "посещението на ресторант не е престъпление".

"Ние не сме работили в насока на този клуб, но сега търсим възможност да видим евентуално. Ние сме работили в насока - ползвал ли е Мартин Божанов протекции на съдии и на прокурори, което става много трудно. Ние трябва да имаме убедителни доказателства за това, защото аз съм сигурна, че ако едно такова обвинение се повдигне и се вкара с обвинителен акт в съда, ние ще сме на позицията "една жена казала", отбеляза Кирилова.

Освен работата по това дело СГП ще проверява защо СРП масово е прекратявала преписки и дела по оплаквания за имотни измами, свързвани с убития на 31 януари Мартин Божанов.

На парламентарния терен подкрепа от мнозинството събира създаването на комисия, която да изследва твърденията за магистрати, зависими от Божанов. Пръв тон за това даде тази сутрин Делян Пеевски. Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" обяви, че не може правосъдието да се случва по клубове и на тъмно и че поредният случай за нерегламентирано влияние в правосъдната система трябва да бъде последният.

В тази комисия или в пленарната зала - за поредния скандал, свързан със съдебната система, най-вероятно ще бъде изслушан и и.д. главният прокурор Борислав Сарафов.

Целият този шум в системата може да има две обяснение. Първото, че някой се опитва да създаде впечатление за работа по случая, разчитайки на проверената максима "Всяко чудо за три дни" Когато обществото, обсипано с други скандали забрави за Нотариуса и неговите връзки, тогава всичко ще отиде в кошчето с недовършени разследвания и отказани досъдебни производства.

И второто, страхът от разкритията е толкова силен, че някой от веригата за влияние в съдебната система иска да пожертва дребни риби, за да се спаси и оцелее. Вариант да се стигне до сериозно разследване и откриване на участниците в заверата в съдебната система засега не се вижда на хоризонта, учи тъжния ни опит от последните двайсетина години.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скапана

    33 1 Отговор
    долна държава
  • 2 Сократ

    20 0 Отговор
    На тоя са о като му видиш мъреатаз ти е ясно що за стока е. Къде са били прокуратура, полиция и всички останали търтеи всичките тези години?
  • 3 До край

    24 0 Отговор
    Ще следя това.Много ми е любопитно.Хора събудете се крайно време е ,34г сън е прекалено дълго.В кома ли сте?

    Коментиран от #8, #12

  • 4 Тука е така но има банани

    9 1 Отговор
    Както е казал поета:
    "Аз паднах, друг ще ме смени, какво тук значи някаква си личност..."
    Друг е въпросът защо го е казал поета, и в случая нямаме личност, а ....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И всичко това е възможно

    14 5 Отговор
    защото има един спящ и глупав народ, воден от лъжци и крадци като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС като стадо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "До край":

    бавно върви към кланицата
  • 9 Гражданин

    11 0 Отговор
    И още по дълбоки спящи медии.
  • 10 Артилерист

    9 1 Отговор
    Блатото, наречено "Съдебна система", отново е разбутано и разсмърдяно. Но щом "чистият" Пеевски иска комисия да разследва случая означава, че тази комисия ще има задача да "разследва", докато случая се забрави или ще се трупа хартиен баласт, както с КТБ. Според мен, ако ще се прави комисия тя трябва да се оглави от Н. Стайков, той да си избере състав и да се разпореди на службите не да му съдействат, а да му се ПОДЧИНЯВАТ И ОТЧИТАТ, когато той им поставя задачи...
  • 11 незнайко

    3 3 Отговор
    Стига сте ни занимавали с този "НОТАРИУС" ! Получил си е заслуженото след като прокуратурата бездейства ! Нещо за стачката на зърнопроизводителите няма ли да напишете ???
  • 12 омуртак

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "До край":

    34 години ТЪРГОВИЩЕ е зависима от един ДЕЛИБЕИ или ФАРОНА на СОКОЛА
  • 13 резервист

    2 0 Отговор
    Това е само шум в системата. Г-жа Кирилова се прави на ощипана госпожица. Избирателното прилагане на закона у нас е правило, което важи не само за опасни хора като тоя мишок Нотариуса, но и за редица други случаи, ако не и за всички. Това е норма на поведение в правораздавателните органи. Трябва ни операция "Чисти ръце". Само че кой ще я проведе? Ето ви пример с министъра на електронното управление, който се жалва за заплахи към него и семейството му, получи охрана но никой не разследва източника на заплахата. Познахте ли шаблона?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове