Last news in Fakti

3 Март, 2024 15:48 1 918 41

Иван Таков: Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура, няма как да премахнат Русия от историята ни

  • иван таков-
  • инструменти-
  • политика-
  • русия-
  • българска история

Саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. Идеализмът им изглежда непонятен, добави той.  Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето, допълни лидерът на столичните социалисти

Иван Таков: Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура, няма как да премахнат Русия от историята ни - 1
Снимка: БГНЕС

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по повод националния празник 3 март. Представители на ръководството на БСП - София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет "България-Русия". Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

"Трети март 1878 г. - възкресението на един народ. Българският народ, който 500 години се бори за своята политическа и духовна свобода. Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание. Народ, поддържал огнищата на духа с кръвта и саможертвата на чедата си, каза Иван Таков в обръщението си за Трети март. Народ, вече свободен, благодарение на руския цар-освободител Александър II, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски, фински и други чуждестранни воини, пожертвали живота си за Освобождението на България".

Иван Таков отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. "Идеализмът им изглежда непонятен, добави той. Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето. Не само на нас, но и на поколенията, които идват след нас. Ние сме призвани да предаваме историята такава, каквато е - от урва на урва и от век на век. А историческите факти са безспорни и известни - България е свободна държава, благодарение на народа ни, запазил духа и вярата си през вековете на робство, на смелостта на възрожденците и опълченците, но и на Русия. Честит празник, българи! Дълбок поклон пред саможертвата на героите, за да я има България днес".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 17 Отговор
    На Шипка народа проби огражденията и преби председателят на НС.Един познат полицай каза че има две счупени ребра.

    Коментиран от #3, #27

  • 2 гнъсну русофилчи

    15 21 Отговор
    днес се наzupaм от кеф
  • 3 на теве

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    шти счупат калната veна
  • 4 Аз съм тъп русофил

    19 24 Отговор
    Добре де, защо на Шипка се веят само руски и партийни знамена?
    Другите народи абдали ли са?

    Коментиран от #12, #35

  • 5 Да питам

    15 30 Отговор
    Абе Муртафона и Путлера няма ли да ни поздравят за празника.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Путинофил

    7 24 Отговор
    Кой чиновник - идиот от Брюксел взе тази путинофилска територия в ЕС и НАТО ?
  • 8 ха ха

    12 33 Отговор
    Нямало как да премахнат Русия от историята ни... Май.. ната ѝ на историята! Важното е да я премахнем от бъдещето ни.
  • 9 Късно е!

    9 12 Отговор
    Лижеш,не лижеш....курнела ти намаза ските!
  • 10 Хахахаха

    15 33 Отговор
    Ама никой не премахва русия от историята ни бе ейййй копейки! Само, че хората които са воювали за нашата свобода са армиите от територията на днешна Украйна! И са използвани тези армии, защото те са най-близо до България! Но след като отдаваме чест за русия, трябва да забравяме Украйна ли, от където всъщност са дошли армиите? А?
  • 11 Българка

    17 32 Отговор
    Никой не иска да премахва ролята на окупатора Русия от историята ни. Напротив ,нормално е да искаме историята да почива на реални факти, а не на исдеологията на Ленин , Сталин, а най-малко на руския фюрер Путин. Истината е, че на 3-ти март като косвен факт от завоевателна за Русия война, руската армия ни освобождава от османско робство, но ни окупира и България става подчинена на Русия. А на 9-ти септември 1944 г. не ни освобождава от нищо и никого. Направо си ни окупира, избива интелигенцията, ограбва каквото може. И до днес не можем изцяло да разкъсаме руските окови на зависимост
  • 12 Хахахаха

    15 21 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм тъп русофил":

    Така е. Също са воювали и финландци, но не виждам финландски знамена? Русофилите сигурно незнаят и как изглежда финландското знаме, но по принцип са патриоти хората, знаят как е руското. За българското не се знае, дали знаят какво е!
  • 13 Сериознооо?

    8 13 Отговор
    "Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание".Турчалята навремето не са поискали,не са ни помохамеданчили сите,ама некой е требало да плаща данъци!
  • 14 Майора

    16 21 Отговор
    Като Русия толкова мисли за над , защо заедно с австроунгарския император се рабират да няма единна България и я делят на две! После насъскват Сърбия да почне война срещу нас , която побеждавсме и след това обявяваме независимостта си!
  • 15 Хахахаха

    11 21 Отговор
    Слушайте днес на зарята отново! Бригади и отряди от Мариупол, Харков, Херсон, Запорожие, Киев, Николаев, Одеса, Бердянск....... Все градове от територията на днешна Украйна! И там живеят техните наследници, ясно ви е, че като Украйна се е отделила хората не са се сменили изведнъж. Те са същите хора, наследниците на воините които са воювали в България! Изпратени от Москва, но армии от територията на днешна Украйна! Това са фактите и ние не трябва да ги изкривяваме! Те са такива, каквито са.
  • 16 Млад русофил пита:

    19 4 Отговор
    Добре де, нали маскалите са ни освободили? Защо тогава имаме турска партия в Парламента?

    Коментиран от #23

  • 17 Опонент

    20 15 Отговор
    То никой не иска да премахне Русия от историята ни. Само лъжите свързани с нея.
  • 18 Опитайте се да мислите

    16 20 Отговор
    Как така, след цели 14 руско-турски войни за Проливите на Босфора, изведнъж руснаците решават да ни „ освобождават“ ? Айде бе! Опорки за наивници! Руснаците имаха прекрасна възможност да ни освободят 1829г.! Защо не го направиха? Тогава имаха пълна победа над Османската империя! И българите вярват, че руснаците много са ни обичали и ей така се вдигат и идват да ни освобождават! Айде, моля ви се! Руснака без интерес не прави нищо просто така!

    Коментиран от #21

  • 19 Кирил

    10 10 Отговор
    Прав е
    Няма как такова зло да бъде забравено
  • 20 Българин 🇧🇬

    5 15 Отговор
    Тя вече е премахната бе руски ц.ъ.р.в.у.л .
  • 21 Ъъъ

    12 10 Отговор

    До коментар #18 от "Опитайте се да мислите":

    Искаш невъзможното, русороб и мисловна дейност.
  • 22 Какъв

    6 8 Отговор
    Какви заслуги има тоя за България, никакви. Нито е учен едно голямо нищо, освен, че роднина на комунистическия член на политбюро и толкова. Ок какъв зор да се интересуваме за мненито му.
  • 23 Мани , ама

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Млад русофил пита:":

    тази турска партия командва цяла България!
  • 24 Александър Димитров

    9 5 Отговор
    Ей Такич, говорим за Царска Русия, няма нищо общо със сегашната Русия...
  • 25 Центаджии

    16 5 Отговор
    Ааа нямало, гаранция че продажниците и предателите, винаги могат да ни изненадат ! Искаха да преместят празника на 24ти май смешниците. А трябва да се радват, щото ако не бяха руските пияници днес, щяха да празнуват бурката, феса и баклавата. Но тях вероятно не ги притеснява, щото доларджиите и продажниците са свикнали на мазно турско кафе и др турски неща, нали са наследници на поп кръстьо ..

    Коментиран от #30

  • 26 София

    6 15 Отговор
    РуССка шумкарска подло га!
  • 27 Роки

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Долу Путин да живее свободата
  • 28 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 13 Отговор
    Нинова и бесепарите обичат само Русия и Путин. Лъжат, че обичат български народ.
    Истината е, че въобще не обичат българския народ. Бесепарите обират българския народ. Докато обикновения български пенсионер получава мизерни 500-700 лева месечна пенсия. Пенсионираните комунисто-бесепари получават 2000-3000 лева месечни пенсии. Това е истината за менте социализма на БСП. 200 000 бесепари живеят охолно на гърба на 3 000 000 мизерстващи българи.
  • 29 куку

    3 9 Отговор
    Вервайте му -ората са специализирали по махане и прибавяне в историята на подбрани събития и факти - storytellers с червена гъдулка. Факта , че на всеки 3 март ше избухват спорове и веят чужди знамена, е показателен за негодността за нац.празник. Тия, дето го премахнаха през 1951 г въобще от празничния календар , ся са се вкопчили в него като сламка
  • 30 куку

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Центаджии":

    Копейките затва не избраха исляма , щото тама самогона е запретен
  • 31 Румен

    3 13 Отговор
    Ние няма, ама Украйна ще премахне Русия от историята

    Коментиран от #36

  • 32 Марко Кралевичи

    12 5 Отговор
    Поклон Руски братя за смелоста и саможертвата. За съжаление България днес се състои от три големи етно групи и поне още толкова по малки. Антагонистичното противопоставяне е нагнетяващо. Всеки мрази всеки. Това води до никъде. Никога няма да сме единни. България без Русия никога повече нямаше да съществува. Сега сме с лице на изкуствена държава която може да бъде раздробена на парчета по всяко време. Англия никога не ни е била приятел.
  • 33 Звездочел олигофрен

    8 4 Отговор
    Не само Русия,във войната са участвали и украински,румънски и финландски войници. Заслугата е.на цар Александър ,болшевишка Русия няма нищо общо с това
  • 34 Диамантената ръка

    7 1 Отговор
    Тъжното е че не си знаем истинската история, а учебниците по история последните 70г. са пълни с измишльотини...
  • 35 ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯТ

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм тъп русофил":

    НАРОД Е С РУСИЯ! ОБИЧА РУСИЯ.. БЛАГОДАРЕН Е НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 36 Н И К О Г А!!!

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Румен":

    НИКОГДА! NEVER! ................ УКРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА...ФИНИТО ЛА КОМЕДИЯ..НАТО УМРЕ!!!!!!
  • 37 Смешник

    7 6 Отговор
    Не е нужно политици да я махнат, достатъчно е народа да си отвори очите и да види, че не са ни освободили, а заробили.
  • 38 Куку

    5 6 Отговор
    Превърнахте Шипка в Бузлуджа,място за поклонение на дърти комунисти.Безсрам...и!
  • 39 реру

    9 3 Отговор
    Никой не иска и няма как да я премахне от историята... Трябва само да бъде свалена от историческия пиедестал, на който сама се е поставила и е зъръчала да я пазят там всички, до които е успяла да се добере, манипулира, плаща и т.н.
  • 40 Таков

    3 0 Отговор
    Нас червеното знаме роди ни
    Ха наздраве
  • 41 ААААА

    3 0 Отговор
    Внука на комуниста Пеко Таков, сина на псевдо автомобилния състезател Янчо Таков тръгнал да преподава история- O tempora, O mores
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове