Last news in Fakti

3 Март, 2024 16:16 1 509 14

Политолог: ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с "Продължаваме промяната" до момента, в който могат да я заменят

  • герб-
  • интерес-
  • коалиция-
  • пп-
  • замяна

Мисля, че разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев, обяснява Димитър Вацов 

Политолог: ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с "Продължаваме промяната" до момента, в който могат да я заменят - 1
Снимка: Фейсбук

ГЕРБ ще имат интерес от коалиция с "Продължаваме промяната" до момента, в който могат да я заменят. Според мен няма готовност и нов политически субект, който да може да влезе в политическа комбинаторика и да предложи ново управление. Това коментира пред БНР проф. Димитър Вацов, политолог и преподавател в НБУ.

"Мисля, че разпадането на правителството ще бъде бавено, докато не стартира проектът на Радев. Според мен това, което се опитват да направят, без силна политическа фигура, е да се съберат под авторитета на Радев познати люспи от лявото пространство – Левицата, Ваня Григорова, парчета от Възраждане и да започнат да се структурират по места. Не търсят харизматичната фигура, защото Радев пази тази позиция за себе си. Работят на бавен политически тегел, за да се създадат структури. На есен може да очакваме избори, според Андрей Райчев и Кънчо Стойчев", каза проф. Вацов в предаването "Политически НЕкоректно".

Той коментира и датата 3 март като национален празник:

"Ако започна с изказването на патриарх Кирил, няма кой да възпали повече антируски настроения от самите руснаци. Самото изказване на Кирил, едно такова знаменателно, арогантно и имперско и отрича ролята на украинци и финландци в освободителната кампания на Александър II. Другото такова изказване, от което нашите хора настръхнаха, беше изказването на Путин, че "Македония е родното място на азбуката. В по-малък мащаб имаме постоянна серия от такива изказвания на посланик Митрофанова", каза Вацов

Според него датата Трети март не трябва да е разделяща, защото е символ на освобождението, на това, че се предвижда България да стане независима държава.

"Има едно нещо, заради което съм колеблив и то е, че Трети март бележи идеала за Санстефанска България. За тази огромна България на всички българи, която никога не се състояла. В този смисъл не, че руснаците са ни освободили, е болезнено, а че идеалът на Санстефанска България никога не се е състоял. И в този смисъл трябва да се мисли, удачно ли е да е национален празник една всъщност болезнена дата", сподели политологът.

Неговото мнение е, че "24 май е изключително неподходящ за национален празник по мое мнение и беше груба грешка на ПП-ДБ да предлагат тази дата".

И обясни:

"Представете си само на националния празник неизбежно трябва да се почете паметта на героите. Представете си само вечерна проверка на геройски загиналите на Деня на буквите. Това е голяма нелепица".

"Жалко, че Трети март - националният ни празник, се използва като дата, която служи за политическо противопоставяне. Мисля, че е добре, че Възраждане най-радикалните патриоти, използващи патриотична реторика за разделяне на обществото – завиха изцяло в проруска посока, станаха руски националисти, не български. Ако продължават така, те ще се стопят и ще последват съдбата на Волен Сидеров и Атака", прогнозира проф. Димитър Вацов.

За политическия проект на президента Румен Радев той коментира, че "със сигурност се работи".

"Ние виждаме как тече разцепление в онези политически формация, от които неговата бъдеща партия искат да вземат електорат. Виждаме как СОС се разцепи и очаквам от БСП да минат групово към проекта на Радев. Трябва да има голям протестен вот да се надигне, за да го поемат от партията на Радев. За момента не виждам такъм потенциал", казва политологът.

И смята, че:

"За момента тази сглобка върши работа, тя държи България на нормалната евроатлантическа орбита. Справя се не бляскаво, но прилично. Макар никой да не харесва особено правителството и сглобката, си дават сметка, че е по-добре да го има. Затова мисля, че и ротацията по една или друга форма ще се случи.

Проф. Вацов прогнозира: Ако проектът на Радев бъде сглобен и се почувстват сигурни, че ще влязат в парламента с приличен процент, ще се предизвикат избори и ще се сключи сделка с ГЕРБ и ДПС.

"Не трябва да се подценява актът Магнитски, Пеевски беше санкциониран и това затруднява международния му бизнес. Дори и в България да измие лицето си у нас от дамгата Магнитски, то той ще търпи щети в редица други страни", предупреди проф. Вацов.
Той разказа за изследване на мрежа от над 400, "може би са вече повече от 600 - 700 роботизирани сайта с едно и също съдържание и въртят в мрежата пропагандни материали".

Имаме машина за гигантското разпространение. Не можем да изчислим колко споделяния има всеки сайт. Ние я наричаме машина от сайтове с проруско съдържание, предупреди проф. Вацов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    21 3 Отговор
    тиквата що не беше на шипка да изпита народна обич
  • 2 А бе,

    9 3 Отговор
    Вацов проекта Радев неможе да бъде сглобен, само некадърниците сглобяват !
  • 3 Докато

    18 1 Отговор
    обществото ги изрита и прекрати мушенгиите и золумите им веднъж за винаги ! Боко да играе карти , но никога повече да си играе с цял един народ и Държава !
  • 4 Българка

    7 9 Отговор
    Значи пРезидентът го играе отборно с ГЕРБ-ДПС? Че то тогава излиза, че единствената надежда за реформи и разграждане на мафиотско-мутренския модел остават ПП-ДБ. Ако гледаме и гласуванията в НС тази моя теория се потвърждава.
  • 5 Центаджии

    7 8 Отговор
    Те вече ППДБГБТ+++ са политически мъртавци.. След това лъжене-мажене на килограм, никой нормален няма да гласува за тия мошеници и измамници, които като ти кажат нещо, трябва да погледнеш навън дали е ден или нощ, защото със сигурност са те излъгали. Та тези мизерници добре изпраха боко и пееФски.

    Коментиран от #6

  • 6 Българка

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Центаджии":

    Никой ,освен български НЕЗАВИСИМ съд, не може да изере Борисов и Пеевски. Нищо не е забравено, никой не е забравен. Призовавам ПП-ДБ да се върнат към предизборните си обещания и рабитят за тях. Да не позволяват повече намагнитените да им извиват ръцете. Спешна съдебна реформа, изцяло нов ВСС, КПКОНПИ и то с прозрачен избор при ибществено обсъждане, без политически пенсионери в тях

    Коментиран от #14

  • 7 Хахо

    0 4 Отговор
    Само дето няма с кого?? Освен дпс и ПП ДБ Всичко кремълски партии 3 в парламента 3 извън него че и григорова и радев загряват .. 7/8 руски партии може да станат в бъдеще Световен рекорд !!
  • 8 Дачо

    7 0 Отговор
    Идва новата коалиция ГЕРБ/ДПС/ДБ, която ще затрие България окончателно!
  • 9 така така

    11 1 Отговор
    ГЕРБ са национални предатели!!!
  • 10 Българка

    7 1 Отговор
    Вождовете на ГЕПИ могат да се коалират при бак Ставри. Колко още факти за корупция по високите етажи на властта трябва да има, за да се размърдат ДАНС, прокуратура. Името на Борисов излезе и от изслушванията за ОПГ-то около Нотариуса, Пепи Еврото
    "InformNapalm писаха наскоро за хакнатият мейл на Евгений Зобнин, помощника на Бабаков в руската Дума. Дъмповете ни бяха изпратени. В тях има имейли и криптирани прикачени файлове. В част от имейлите се говори за Турски Поток, за Радев и някои топли връзки с ГЕРБ, като бате Бойко и кака Теменужка."
  • 11 Реала

    1 3 Отговор
    Бойче и Радев са си биз-бизе. Затова искат да махнат Корнелия. Тя им пречи.... затва тая злобна атака срещу нея.

    Коментиран от #13

  • 12 морски

    4 0 Отговор
    Това вече не са политици а търгаши !!!!!!!!!!!!
  • 13 обратното

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реала":

    Кикиморарата е с Тиквата.
  • 14 Айде

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    ППДБ изиграха ролята на смокиновия лист, колкото Герб и ДПС да се хванат за евроатлантизма! И вече не са им необходими! Освен това избирателите на ППДБ са разединени и не са пречка за напред! Всичко от политическата глупост на Петков, Василев и Иванов!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол