Last news in Fakti

3 Март, 2024 18:22 7 644 444

Евелина Келбечева: България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари това са 32 тона злато

  • евелина келбечева-
  • русия-
  • българия-
  • плащане-
  • освобождение-
  • 32 тона злато

„Може би договорът в Сан Стефано е дипломатически блъф, който Руската империя слага на масата, знаейки че няма да бъде приет. Фактът, че руснаците не организират временно управление в Македония, означава, че те много добре знаят, че България ще бъде разпарчетосана," коментира историкът

Евелина Келбечева: България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари това са 32 тона злато - 1
Снимка: Нова телевизия

„Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и руски воини, които са не само руснаци, а и украинци, финландци, както знаем”. Това каза историкът проф. Евелина Келбечева в "На фокус" по Нова телевизия.

„България плаща за своето Освобождение на руснаците. Документите са публикувани в архива на Руския окупационен фонд. Сумата е определена чрез чл. 2 на Берлинския договор - 10 618 200 рубли и 40 копейки. Това означава, че калкулацията е много добре направена. Те се равняват на 89 690 златни лева”, каза историкът. Тези пари сега означават 32 тона злато, поясни тя и допълни, че България взима външни заеми, за да погаси този дълг. В същото време изплаща пожизнени пенсии за всички руснаци, които искат да останат тук след войната. "Плащаме на Русия окупационен дълг”, повтори тя.
За мен Трети март е най-абсурдната дата да бъде празник на България. Въпросът е много по-широк и по-дълбок. Самата дата - 3-ти март, е датата на сключване на един предварителен договор между Османската и Руската империя. Руснаците, които слагат подписа си под този договор, който не е ратифициран от Великите сили, знаят, че това е един огромен блъф. От 1876-та, след това и 1877 г. има тайни споразумения между Руската империя и Австро-Унгария. Те се споразумяват никога да не допуснат голяма славянска държава на Балканите, камо ли такава, която да бъде доминирана от Русия по това време”, заяви историкът.
„Никой не отрича, че руснаци са умирали по нашите земи, но не е вярна мантрата за освобождение и за малките братя християни, които да бъдат покровителствани”, обясни Евелина Келбечева. В България имаме 400 паметника на падналите чуждестранни воини за нашата свобода, допълни тя.

"Ние се вмъкваме в коридора за контрол на проливите, което е в интерес на Русия", каза историкът Келбечева.

„Може би договорът в Сан Стефано е дипломатически блъф, който Руската империя слага на масата, знаейки че няма да бъде приет. Фактът, че руснаците не организират временно управление в Македония, означава, че те много добре знаят, че България ще бъде разпарчетосана. България е окупирана от Руската армия, която издържаме тук и чак Берлинският договор намалява срока на окупацията”, допълни историкът Евелина Келбечева.

"Забравяме великите думи на Апостола, който казва: „Този, който ни освободи, той ще ни пороби”, каза тя и допълни, че Левски е отхвърлил целия контрол на Русия върху българското освободително движение.
Тя разясни и ролята на граф Николай Игнатиев. "Граф Игнатиев започва атака срещу движението за Българската православна църква, което води до признаването на българската нация. Може би това е най-големият успех на националната идея. Това не е включено в учебниците, допълни историкът. Тя каза за тенденцията, че има отказ откритията на историците да влязат в учебниците на децата. „Истината е казана. Академичната историография си е свършила работата. Някои медии отразяват постиженията на българските историци, но обществото няма истинското и дълбоко знание за цялата убийствена политика на руската империя”, допълни проф. Евелина Келбечева.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 233 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    181 71 Отговор
    Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън заяви, че страните от НАТО трябва да се вслушат в предупреждението на руския президент Владимир Путин за заплахата от ядрен конфликт поради действията на Запада. Той сподели мнението си в YouTube канала Judging Freedom.

    Според Джонсън руският лидер, за разлика от президента на САЩ Джо Байдън , „не говори глупости“ и всяка негова дума „има дълбок смисъл“.

    „Ако Путин каже нещо, то определено не е блъф, той не е покер играч“, каза бившият анализатор на ЦРУ

    Джонсън отбеляза, че Путин многократно е говорил за опасността от военно развитие на Украйна , но западните лидери игнорират думите му. Според него сега освен Украйна се демилитаризира и НАТО

    Коментиран от #8, #243

  • 2 Русофил

    147 329 Отговор
    То само златото да беше. Русията върна БГ назад 200 години. Сега е време за тези
    50 000 БГ паспорта, 600 000 имота, 1 500 000 руски собственици, да се сложи
    данъче за граждани от вражеска държава (русията) по 100 евро/м2 х 70м2 х 600 000 = 4.2 милиарда!
    Ще оправим БГ бюджета.

    Коментиран от #9, #37, #108, #164

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    205 38 Отговор
    Колко пари е една война с Турция?

    Коментиран от #12

  • 5 ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА

    358 102 Отговор
    НО УДОБНО ПРОПУСКАТ ДА СПОМЕНАТ, ЧЕ НЕ СА ПЛАТЕНИ, А СА ОПРОСТЕНИ ОТ РУСИЯ

    Коментиран от #17, #57, #101, #225, #252

  • 6 Делю Хайдутин

    249 40 Отговор
    Свободата няма цена.

    Коментиран от #64, #173, #366

  • 7 Руси

    290 43 Отговор
    България има месторождения
    за злато, но никога не е имала
    злато а банката. Колко получава
    сега България злато от Канадската
    фирма, която добива злато в
    България ? Имаше някакви сведения,
    че е около 2%, и за колко години ще
    плучим 32 тона злато ?

    Коментиран от #440

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пурко

    192 37 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Чудно, откъде сме имали толкова?

    Коментиран от #191, #269

  • 10 Браво

    98 243 Отговор
    Г-жо Келбечева! Жените у нас станахте мъже.
    ПП: Благодарение на такива, като Вас, хората трябва да осъзнаят, че на никой не трябва да се кланят, а именно - ние, като народ сме много древни... И в крайна сметка разберат, че тази т.н Освободителка е един от най-големите ни врагове.

    Коментиран от #36, #156

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    115 17 Отговор

    До коментар #8 от "Румен Решетников":

    Честит празник!

    Коментиран от #26

  • 14 Булпсихопатъ

    228 48 Отговор
    Плаща ама не на руснаците ,а на украинци, финландци ,поляци и руснаци. Не ми се прави на умна. Всички в състава на Руската империя ,която е воювала с Турция. И това е довело до свалянето на фереджето ти.

    Коментиран от #256, #380

  • 15 НИКО

    202 42 Отговор
    ЕДНА КОЗА ОТ ПОСОЛСТВОТО
  • 16 Сталин

    209 54 Отговор
    Тая типична еврейска змия,а понеже цял един народ е спал и сам не се е освободил та трябвало граф Игнатиев да го освободи ,а и на всичкото отгоре българина е очаквал и да му платят масрафа

    Коментиран от #34, #66

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В Сан Стефано и Берлин

    78 153 Отговор
    не е имало нито един български представител!
    Пряко доказателство, че руснаците са ни готвили за Задунайская губерния!
  • 19 Запомнете Я тази ...

    235 70 Отговор
    Такива изкуфяли, платени историци като баба Келбечева трябва да отговарят пред за лъжеисторията която проповадват на поколенията. Като Юда продават Христос за 30 сребърника.

    Коментиран от #401

  • 20 ЖЕКО

    161 36 Отговор
    А НИЕ ТЕ ЧАКАХМЕ КОЗЯШКА УТРЕПКО, ЗАЩО НЕ ДОИДЕ

    Коментиран от #115

  • 21 Сталин

    118 25 Отговор
    В така наречената Османска империя не е имало нито един турчин в управлението, повечето от пашите и управници са били от различни страни в Европа

    Коментиран от #43, #379

  • 22 Да,да

    111 25 Отговор
    След като прочетох фамилията, не ми стана. Засега.
  • 23 Мутата

    159 46 Отговор
    На тоя вампир трепането му е малко.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Руси

    102 30 Отговор
    След развала на СССР се оказа, че
    СССР трябва да плати 100 млн долара
    на България. Русия като приемница на
    СССР изплати този дълг.

    Коментиран от #49

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 о.р. майор

    164 42 Отговор
    Това нещо(не е видно какво е), което е избълвало този бълвоч е всичко, но не и историк. По време на Руско-турската освободителна за нас война в пределите на Руската империя несъществува понятието украинец. Това нещо наречено "Украйна" е дело на болшевиките.
  • 28 жалко

    78 158 Отговор
    Оставете на страна златото, очевидно руснаците са получили много по-ценно нещо от България, а именно манипулирани българи в тяхна полза. България е малкото послушно кученце на Русия от години, а който твърди обратното, явно е живял в пещера!
    Това е цената, с която България е платила на Русия за великото Освобождение, оставете златото, а вижте на какво сте заприличали всички. Откъде смятате, че идва този манталитет всички по-интелигентни хора да бъдат смачквани от системата? Разбира се, че от Русия, защото там няма място за интелигентни хора, трябва да бъдеш глупав и послушен, иначе краят ти е ясен. Само се замислете, и ще видите колко много си приличаме с Русия като държавно устройство и като манталитет на хората, и че всъщност дори разликите, които бихте открили пак са прилики.

    Коментиран от #48, #189

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1234

    158 36 Отговор
    къде са документите, че сме платили, и зашо тово евроатлантическо чудо скромно забравя за 82 та млн френски франка платени от Русия на Турция за нашата независимост?

    Коментиран от #295

  • 31 12345

    132 32 Отговор
    От тази ако зависи, ще гепне 32 тона злато и ще остави България поробена, така като я чета, за нея свободата не е важна. Същата ако не знае, всяка война струва пари.
  • 32 няма безплатен обят

    122 31 Отговор
    те толкова ни взеха и щатите но без да ни освобождават а точно обратното поробиха ни…!
  • 33 Иво

    88 25 Отговор
    Ми Госпожа , режи кли...а и слагали фередже ,.!

    Коментиран от #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха

    32 65 Отговор
    България винаги е била място на влияние от 3 сили - Турция, Русия и Австро-Унгария/Германия. Германия наследява австроунгарците след разпада на империята. Задачата на останалите винаги е била да не допуснат превес на някоя от трите. Самите ние не сме балансирали успешно интересите на Великите сили след 22 септември 1908-ма година. Сега петата колона ни дърпа към една залязваща империя. Дори догановите имат повече акъл от руската пета колона да не дърпат страната в грешната посока. Лошото е, че мозъка на народа е промит до ниво, където да не си знае интереса. Само палестинците са по-зле от нас в това отношение. После защо все страдаме...

    Коментиран от #47

  • 36 бай благой

    83 21 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Вярно че сме дали 34 тона злато ама 70 години по късно като реперации за загубата на 2рата световна война

    Коментиран от #63

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Жалко, Лора!

    143 34 Отговор
    Жалко, че Лора Крумова се изложи с поканата да гостува една особа, която на връх 3 март си изля антибългарската отрова от Сорос и американската пропаганда да изкриви историята ни за 30 сребърника.

    Коментиран от #50, #61

  • 39 ДрБр

    109 26 Отговор
    Тая от къде я изровиха?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ха ха

    105 32 Отговор
    абе незнам за убийствената политика на руската империя , нито съм виждал документи нито пък някой казва истината , но виждам настоящата убийствена политика срещу българите провеждана от българи управлявани от сащ , та на колко тона злато се равнява откупа който плащаме на нато сащ и евросъюза ?

    Коментиран от #169

  • 42 бобо

    134 29 Отговор
    Високата порта е искала от България да заплати 125 млн. златни франка, от които България е платила 14 млн., останалите ги е платила Руската империя! Не знам каква професорка е тази госпожа, но ми е тъжно за студентите , на които преподава и ги манипулирана-безсрамно!

    Коментиран от #159

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ъхъ

    82 18 Отговор
    89 690 ЗЛАТНИ лв били 32 тона злато...сигурно 1 лв е тежал 500 гр злато...

    Коментиран от #232

  • 45 А50

    80 19 Отговор
    Фашистка пропаганда и изсмукване от пръстите на полуистини гарнирани с "може би". Историята е такава каквато е и нито австрийски, немски, френски или англосакски владетел ни е освободил.
    Пределно ни е ясно, че много българи и преди, както и сега не са чакали никакво Освобождение защото са живели охолно и синергично в сглобка с поробителите ни
  • 46 Йеронимус БОШ

    110 24 Отговор
    А защо България на плати това злато на други ОСВОБОДИТЕЛИ ? Защо не ни освободиха САЩ или Англия ? Или пък Германия или Франция ? Защо ? Не са искали златото ни ? Или са имали други цели за колонизиране ?
    Прост въпрос , но без отговор !

    Коментиран от #62

  • 47 жалко

    75 12 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха":

    Ако трябва да бъда честен, дори палестинците са по-добре от нас, защото са по-обединени.
    Тука в България цари някаква страшна анархия, която не спира да ме изумява с всеки изминал ден.
    Я само виж какви дивотии се случват в последните години, и ми кажи не те ли е страх за живота ти, или за живота на близките ти, като знаеш, че в нашата страна няма справедливост, и че правителство е равно на грабителство.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ЖЕКО

    68 21 Отговор

    До коментар #38 от "Жалко, Лора!":

    ЛОРА НЕ Е ВИНОВНА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ Е КОЗЯШКА ТЕЛЕВИЗИЯ, ЛОРА СИ ПАЗИ РАБОТАТА А ТИ НЕ ЧЕТИ КОЗЯШКИ СТАТИИ
  • 51 Ужас

    76 24 Отговор
    Как се гледа в огледалото този караконджул, като се знае и колко семе има в тиквата?
  • 52 хахаха

    57 17 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    платил си грънци...я виж колко струва на Русия независимостта ни?

    Коментиран от #69

  • 53 !!!?

    26 53 Отговор

    До коментар #33 от "Иво":

    Кратко, ясно и доказано - България се е освободила въпреки Русия !!!?
  • 54 Майк Алън Патън

    84 19 Отговор
    Може ли някой да ни изчисли КОЛКО СТРУВА СВОБОДАТА ? Колко струва един човешки живот ? Колко са жертвите в тази война и на колко оценявате 1 човек , а 100 или 1000 ?
    Може би леля Евелина знае формулата ! На колко се равнява СВОБОДАТА ?

    Коментиран от #78

  • 55 бройлиране

    72 19 Отговор
    Фашискка промивка по петреас ТВ.Винаги натрапват само едната страна в предаването на Лори блажеща от америка за България
  • 56 Никос

    35 83 Отговор
    Вие празноглавите само обиждате жената, а тя в същото време казва цялата истина, затова има документи, големци, но такива като вас, които са си заровили главите във Великата Русия а не в Българи, едва ли ще признаят истината.

    Коментиран от #119

  • 57 Наивник на средна възраст

    69 17 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА":

    Факт е,че са опростени.България плаща милионите взети заеми от Фердинант,но за това никой не говори сега. Живеем в Република,а върнахме,не - подарихме на Симеончо милиони в имоти,които при това са зачислени в тогавашното интенданство и като такива не са царска собственост,а държавна.Защо госожата не пише по тази тема? Управляват ни продажници и национални предатели,които почитат всичко наред - и Левски,и Ботев.....А някои дори и този празник искаха да премахнат,а сега сипят пожелания.....Стига вече!!!

    Коментиран от #75

  • 58 Българин

    37 13 Отговор

    До коментар #26 от "Румен Решетников":

    И 9 май

    Денят на победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.
  • 59 Госあ

    73 27 Отговор
    Хахаха простолюдието си мисли, че руската армия освен сраженията е трябвало сама да си плати и престоя в България до уреждането на всички въпроси с анадолците и официалното връщане на държавния статут ! Кинти не треаше ли даже да оставят, А ? Простолюдие неземно. Тая пишман историчка може ли да посочи пример след такава война, кога войските си тръгват на секундата и не остават контингенти и мироопазващи сили ?! Освен това, не сме изплатили нито пълното си задължение по издръжката на руската войска, нито заема от Русия който ни дава при изключително изгодни условия за независимостта си към Турция ! Ясно ли е. Пак документи. Мисля и половината не сме платили.

    Коментиран от #89

  • 60 Сталин

    31 20 Отговор

    До коментар #34 от "Румен Решетников":

    Царя Освободител го застрелват евреите

    Коментиран от #84

  • 61 В целофан

    53 12 Отговор

    До коментар #38 от "Жалко, Лора!":

    Кога пък въпросната Крумова е била обективна, дали когато беше партньор на лицето Алберт или когато пригласяше на хубавото Гале?
  • 62 ха ха

    20 37 Отговор

    До коментар #46 от "Йеронимус БОШ":

    Тези за които говориш си имат излаз на топло море и не им трябват проливите. Блатната империя не е морска империя и затова иска открито море. Защото, който контролира океаните, контролира търговията. Затова хусите ядат хурката.

    Коментиран от #132

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Незнаещ

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    За коя свобода си мислиш?
  • 65 Кога ще го

    27 37 Отговор
    Напишете в учебниците, докога ще се поддържат тоталитарните комунистически мантри, докато бсп умре поради естествен подбор, офффф
  • 66 Другарю... таварищ..

    29 36 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    .. да ти кажа, ако не знаеш. Когато е имало Велика България от векове, Рюриковите са си пощели въшките един на друг в Падмасковские болота.. а България ще я има хилядолетия след като Сибирския свинарник изчезне от политическата карта на света..

    Коментиран от #71

  • 67 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    28 47 Отговор
    Платили сме си и още как. Има отдавна изнесени архиви и там пише всичко. Подлия граф ни записва в договора като васална република. Затова е бил против и съединението на България. На по малки държави е щяло да бъде по лесно да ни управляват. Затова не е имало и нито един българин при подписването. А след така "дарената" ни свобода започваме да плащаме и данък в злато към Масква.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Дън

    51 13 Отговор
    Историк!!! Да покаже на картата от 1878 година къде е Украйна.

    Коментиран от #135

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Минувач

    57 23 Отговор
    Добре, ОК, платили сме били окупационен дълг, колкото 32 тона злато. Възниква въпросът - защо някоя западна държава не се нае да се бие за нашата свобода, да жертва свои хора, да плати със своя кръв, с пари (защото войната е и пари и е скъпо начинание)? Защо друг някой не се нае да направи това, а после да ни иска дълг да му плащаме.
    Интересна е психологията на тези анализатори и историци. По някаква логика ние винаги трябва да се измъкваме максимално сухи, без да плащаме за решенията си, да губим каквото и да е и т.н.. Русия воюва с Турция, може и за своите интереси, но все пак ни освобождава с цената на хиляди жертви, на много пари и усилия. Това сякаш би трябвало да ни е безплатно, руските жертви да не бъдат обезпечени, парите за руската война да бъдат подарък за нас. Пак питам - защо друга държава не направи това? Пък нека да и плааме на нея..ама не го направи никой друг! Сега правим всичко възможно против Русия без тя да ни е направила или заплашила по никакъв начин, а после искаме пак това да ни е безплатно и да не ни обявят за неприятелска държава. Хем да лижем западни за.ници, но и хем да не си разваляме отношенията с Русия...Е, няма такива филми.

    Коментиран от #99

  • 73 Хохо Бохо

    55 17 Отговор
    Ало Козяк изчисли ли колко данъци са плащали на султана българите за 2 години или още немогат да го сметнат? Жалки козяшки подлоги
  • 74 Любопитен

    27 37 Отговор
    Кога такива тъмни петна като това от историята ни ще бъдат осветени? Защо на някой не му изнася истината да се осветли веднъж за винаги и да се приеме от народа. Не искам история, писана от Русия...
  • 75 да ти кажа

    24 12 Отговор

    До коментар #57 от "Наивник на средна възраст":

    Те, ако можеха да станат Левски и Ботев, собственоръчни биха ви откинали празните кратуни на тебе, и на такива като тебе... ич даже не биха се замислили биллля.. ма изобщо не биха се замислили.
  • 76 Айде,бе

    52 22 Отговор
    А независимостта дето ни плати Русия калкулирана ли е в тази сума:))),а за Граф Игнатиев и ролята му да я има България прочетете речта на Стамболов пред народното събрание и чужди представители, с която лобира пред народното събрание за княз на България да стане зограф Игнатиев. Колкото до екзархията,наистина Русия първо покровителства Гърция да държи православието на балканите.Не гледайте историята като тази красавица по душа и визия:))),Русия помага за освобождението на всички христянски държави на балканите, на нас най много.Без Русия и силата и да си отвоюва Крим, целият балкански полуостров щеше да е османо арабски и тази много добре го знае ,но е сключила сделка с дявола оюи все повече замязва на него и вътрешно и външно:)))

    Коментиран от #114

  • 77 ХаХа

    48 13 Отговор
    Пък на козяк 3 млрд за ефки дето ги няма, още толкова за бтр-и и те толкова ще дойдат и АЕЦ ще платим предварително много куп пари за нищо

    Коментиран от #195

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ФАКТ

    49 19 Отговор
    32 т.ЗЛАТО НИ ГО ВЗЕМАТ КАНАДЦИТЕ И КОМПАНИЯ ВСЕКИ ДЕН ЗА ДАРОМ,ЩОТО СМЕ ВЦЕ!
  • 80 И четем в Уикипедията...

    46 13 Отговор
    ".... Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.3"

    Коментиран от #124

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ЕВРОНЮЗ

    62 20 Отговор
    😂 😂 😂 Ей тъз очиларка може ли ми каза след 500 години " османско присъствие" откъде България извади 32 тона злато.

    Коментиран от #121

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бесен-_ Язовец

    20 20 Отговор
    Верно е, българите са теглили кредит от Османската власт в Цариград за да платят на руснаците Вейхайвея не лъже.

    Коментиран от #311

  • 86 пешо

    35 23 Отговор
    госпожо КЕБАПЧИЕВА , ако днеска беше на шипка хората щяха да избягат
  • 87 Госあ

    15 30 Отговор
    Скапаняци сте ! Аз не съм. И затова живеете в такава скапана държава. Аз моите най силни години съм ги изживял и изживявам извън нея. И като живея в България, пак нямам общо с вас. Гост съм. Гледам в земята, да не срещам нахалните ви прости погледи, върша си работата с кеф и ходя по планините там където няма да ви срещна.
  • 88 Разликата

    34 20 Отговор
    32 тона злато са по днешния курс колкото 8 Ефки, ма Ефките ги няма, а свободата е дошла и после златото
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Оп изтурика

    31 14 Отговор
    Днешнк пари са около 2млрд. и 500млн лв. Според мен са смешни пари да бъдем "свободна" и суверенна държава
  • 91 Бай Шукри

    7 7 Отговор
    И аз съм съгласен с нея,и жена ми с мене...
  • 92 !!!?

    30 27 Отговор
    Повторната окупация на България от червената армия през 1944 година е още едно доказателство, че Русия е винаги готова да ни "освободи" и без да сме под турско робство !!!?

  • 93 Келбечева лъже

    61 22 Отговор
    срещу заплащане.

    Така правят проституиращите "учени".

    Всъщност проституиращите "учени" са подли или невежи и водят България към унищожение.

    Унищожават България срещу заплащане, привилегии от властта и за едното евроатлантическо потупване по рамото.

    Лъжа, опашата лъжа е, че България плаща 32 т злато на Русия!

    Контрибуцията на Османската империя към Руската империя е от този порядък - 35,5 т злато.

    Когато на 22.9.1908 г. княз Фердинанд се самообявява за цар на васалното по Берлинския русофобски договор Княжество България и на върнатата на Турция автономна област Източна Румелия (Горна Тракия + Родопи), младотурската власт в Истанбул настоява за парично обещетение - неплатените васални вноски на Княжество България в османската хазна - и заплашва да окупира собствената на Турция автономна област Източна Румелия.

    Турция е спряна от Русия, която заменя голямата част от неизплатената контрибуция от Османската империя към Руската империя с българския васален дълг към Османската империя.

    Така Русия спасява самопровъзгласилото се за независимо Царство България, в състав от Княжество България и Източна Румелия от законна турска окупация на автономната турска област Източна Румелия (съгласно русофобския и българофобски Берлински мирен договор).

    РУСИЯ ПЪРВА В СВЕТА ПРИЗНАВА САМОПРОВЪЗГЛАСИЛОТО НЕЗАВИСИМОСТ (В НАРУШЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ПО БЕРЛИНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР) ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ.

    Русия заменя репарационния дълг на Османската импе

    Коментиран от #96, #147

  • 94 Тагарев Тошко

    42 22 Отговор
    Такива заблудени историци променят историята. Канада със какво е допринесла та им дарихме стотици тонове злато.
  • 95 Тагарев Тошко

    30 18 Отговор
    Такива заблудени историци променят историята. Канада със какво е допринесла та им дарихме стотици тонове злато.

    Коментиран от #110

  • 96 Келбечева лъже (продължение)

    40 20 Отговор

    До коментар #93 от "Келбечева лъже":

    Русия заменя репарационния дълг на Османската империя към Руската империя срещу васалния дълг на Княжество България към Османската империя!!!!

    Русия разсрочва на 40 годишни вноски прехвърления й от Османската империя васален дълг на Княжество България към турската хазна.

    Царство България ПЛАЩА САМО ДВЕ ВНОСКИ по васалния си дълг, прехвърлен от младотурците на Русия, срещу неплатения репарационен дълг от Османската империя към Руската империя.

    С Декрета за мира от ноември 1917 г. Ленин анулира всички вземания и давания на Руската империя към други държави.

    Коментиран от #130

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БПФ

    54 21 Отговор
    Самият факт, че тая уpoдлива бабичка говори за "украинци" когато изобщо не е съществувала нито украйна, нито украинци, говори какъв точно "професор" е. Все едно да говори за "македонци" по същото историческо време. И двете тогава са само неофициални ГЕОГРАФСКИ понятия, а не народи от хора със съответното национално самоопределение. Да не говорим за лъжите и,че Русия била подписала предварителен договор с който сама се лишава от влияние. Ако беше така, руснаците щяха да завземат само Мизия, а нямаше да стигнат до Одрин. А ако искаха да контролират проливите, защо подписаха мирен договор, когато войската им беше на 50 км от Дарданелите? А, "професорке" по лакейство?
  • 101 Изтурик

    19 18 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА":

    Руснаците са си го взели. Прав си не сме го платили
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Факти

    28 21 Отговор
    Факти и вие се насирате вече
    Не трите. Лъже измислената професорка
  • 104 Някой

    33 22 Отговор
    Стара истина е, че грозните жени са злобни, но г-жа истЕричката е върха.
  • 105 !!!?

    25 32 Отговор
    Повторната окупация на България от червената армия през 1944 година е още едно доказателство, че Русия е винаги готова да ни "освободи" и без да сме под турско робство !!!?
  • 106 Обрали са ни

    17 16 Отговор
    държавицата.

    Коментиран от #120

  • 107 3.14К

    46 24 Отговор
    Не ви ли е срам да публикувате глупостите на тая вещица за националния празник.

    Коментиран от #281

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Име

    31 25 Отговор
    Мен лично граф Игнатиев ме блъсна с казашка грубост по гърба и ми подвикна - "Аре - почвай да се развиваш", такива грубияни са руснаците.

    А Ленин даде свобода на Финландия и други държави - всичко е "скрит коз".

    Всичко е "скрит коз", руснаците са коварни - идват тук - избиват ги при Плевен и Шипка и - те най-подло си ни правят нова Конституция и държавно управление, след което - нищо не окупират.

    Наглеци, а можехме да сме си част от Великата османска империя, ето сега е рай там.

    В Турция никога не падат сгради, те нямат некачествено строителство.

    Нямат и проблем с правото на свобода.

    Коментиран от #318, #347

  • 110 Бай Шукри

    10 7 Отговор

    До коментар #95 от "Тагарев Тошко":

    Даде ни Кирчо,за премиер...

    Коментиран от #116

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Грузинеца

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "Румен Решетников":

    Щот Америка я й управлявал Обонго
  • 113 Келбек/ Келбечева не е българка

    42 18 Отговор
    Запомнете! Келбек/Келбечев-а не е българска фамилия, а Евелина Келбечева не е българка!

    Коментиран от #186, #194

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Така де

    22 24 Отговор

    До коментар #20 от "ЖЕКО":

    Утрепка може да бъде само русоробът!

    Коментиран от #146

  • 116 поп Вечерко

    14 14 Отговор

    До коментар #110 от "Бай Шукри":

    Грешиш.. КирЕто иКокорЕто ни ги даде пРезидента, на чичо Гошо масончето. На Копринков чадърчето. Бъдете точни и обективни , молим.

    Коментиран от #127

  • 117 Англия напред напред и нагоре

    21 12 Отговор
    ама кой ги извика тях а не извикаха Анлия да и им дадем на тях 32 тона злато и направо флота им да превземе Стамбул и да ги удари в гръб в Плевен и Шипка и да ги удавят в Дунав
  • 118 дърт прилеп

    40 12 Отговор
    една от тези които променят учебниците и пишат за присъствие не робство очилат пенсиониран плъх
  • 119 факуса

    30 15 Отговор

    До коментар #56 от "Никос":

    коя истина бе гъркос,откъде поробена страна ще има 32 тона злато,кой плати за независимоста на турция,ние сме платили 14 млн,турция е искала 82,след всв,гърчолята са искали гранца по билото на стара планина,кой не им даде,сащ ли или англия
  • 120 Историк

    14 11 Отговор

    До коментар #106 от "Обрали са ни":

    Така е...и продължават да ни обират..
  • 121 ШОТО 32 ТОНА СА ВАДЯТ ЗА ЕДНА

    29 13 Отговор

    До коментар #82 от "ЕВРОНЮЗ":

    Година.ВЪОРОСА Е КЪДЕ СА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 35 Г ДЕМПРЕЦАКВАЦИЯ 32Т. ПО 35Г. НАД 1000 ТОНА ЗЛАТО ОТ НАШАТА ЗЕМЯ.
  • 122 Вярно е....

    25 11 Отговор
    ....но и продължава да го прави и сега -> справка Дънди Прешъс и не само те!
  • 123 зрител

    38 11 Отговор
    Нищожна цена за безчинствата на турските мекерета по българските земи и върху българското население в течение на пет века....Поклон пред Русия....
  • 124 Сталин опрощава останалия дълг

    25 15 Отговор

    До коментар #80 от "И четем в Уикипедията...":

    Уикипедия "...Окупационният дълг на Княжество България е окончателно погасен през 1902 година със средства от големия външен заем, емитиран чрез Банка Париба.3 До тази дата София издължава на Петербург общо 26 446 000 лева.2 Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.3"
  • 125 БгТопИдиот🇧🇬

    32 12 Отговор
    БЕ беч ,ако не бяхме платили твоето "злато" щеше да си с бурката и да гониш козите.

    Де гиди противни краварски платени мисирки !!
  • 126 ТаУмВзе

    21 14 Отговор
    Интересно, номеклатурчиците пребоядисани сметат у Злато! Са да питам, Колко Тона краварчето Гепи? По точно, защо Левът няма Златно Покритие след 1998. Щото никой не сме дори да спомене Горбачов де. Таа му е набор че де. Хахахах

    Коментиран от #151

  • 127 Бай Шукри

    1 4 Отговор

    До коментар #116 от "поп Вечерко":

    Е ти повече ги знаеш,софиянец си нали ...

    Коментиран от #137

  • 128 Пешо

    19 11 Отговор

    До коментар #11 от "Юго":

    Всичко е за много пари, а това значи , че обича банани, айфон, маратонки и западна кола. Готови са за тези екстри да продадат родителите си , а историята ни не струва нищо , срещу тези екстри. Поръчката и е изпълнена и сега на Малдивите.
  • 129 От къде се

    35 14 Отговор
    Появи тази кранта? Кебабчиева не знае изобщо историята и си я чете, като дявола Евангелието!!!
    Аман от козяшки калинки.
  • 130 Госあ

    18 14 Отговор

    До коментар #96 от "Келбечева лъже (продължение)":

    Много ясно, откъде голтаци под пет века робство ще извадят 32 тона злато !!! За дълга ни за Независимостта зная, че почти нищо не плащаме, но за издръжката на руските мироопазващи сили след Освобождението не съм наясно…
  • 131 БЛАГОДАРИМ НА ГЕРОИТЕ!

    41 16 Отговор
    РУСИЯ ПОБЕДИ ТУРЦИТЕ И СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.
    БЛАГОДАРИМ ТИ, РУСИЯ!
  • 132 ИЗОБЩО ЗНАЕШ ЛИ НА КОЛКО

    14 11 Отговор

    До коментар #62 от "ха ха":

    ОКЕАНА И МОРЕТА Е ГРАНИЦАТА НА ТАЗИ ИМПЕРИЯ ИЛИ СИ С НЕЗАВЪРШЕНО ПРЕДУЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ....
  • 133 СЛАВА БЪЛГАРИЯ

    19 24 Отговор
    НИКОГА ВЕЧЕ МАСКАЛСКО РОБСТВО!
    ПУСИ ХУ-ЙЛО...СДОХНЕ

    Коментиран от #143, #179

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 !!!?

    17 13 Отговор

    До коментар #70 от "Бай Дън":

    УКРАЙНА 1720 година ! България също е обозначена, нищо че е под турско владичество !!!?

    Коментиран от #239

  • 136 Наблюдател

    28 13 Отговор
    До кога ще публикувате глупостите на това нещо? От къде са ги взели тези пари от бюджета или резервите на несъществуващата от 5 века България ли? И последните 3 г мозък избиха от главите на евро-атлантиците чуждите изтривалки.
  • 137 поп Вечерко

    14 10 Отговор

    До коментар #127 от "Бай Шукри":

    Ами спомни си кой искаше барем още трима- четирима като тях, че да оправели България..опраиха я , нема що.. а какво ли щеше да е , ако тоя шафьор на самальот беше верно намерил още неколко КирЕта И КокорЕта? Ич не ми се мисли..
  • 138 Жоро

    12 7 Отговор
    Миндил
  • 139 Българин

    36 15 Отговор
    Колко ли са платили на тая мърша, за да плуе по българската история и да петни загиналите руски войни?!
    Тая легенда с 32тона злато я тиражират изметта от сдс, а Костов подари златните ни мини на дънди прешъс, краварските им господари!

    Коментиран от #162

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Нико

    13 31 Отговор
    Главния виновник да имаме този русофилски унизителен национален празник е лицето ББ от Банкя. Видя се и днес че този ден разделя българите на Европейци и русофили ПП ДБ И Дпс да направят всичко възможно нац празник на страната Да стане 24 май денят който обединява а не разделя българите

    Коментиран от #145

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Бесен-_Язовец

    3 10 Отговор

    До коментар #133 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ":

    Спор няма 👍
  • 144 ттт

    29 13 Отговор
    1. От кого взимаме заеми, за да дсдем тези пари на Русия?
    2. Може и да е историчка Келбечева, ама не знае, че опълченците са били на връх Шипка, а не на връх Свети Никола. Но последният е по-висок и затова паметникът е направен там. Връх Шипка е малко на север от хотела. Има няколко възпоменателни плочи на него. Този връх е и родно място на българската артилерия. За първи път там българи използват оръдия.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Кирето

    7 8 Отговор

    До коментар #115 от "Така де":

    Дженди, не така дженди!
  • 147 реру

    30 15 Отговор

    До коментар #93 от "Келбечева лъже":

    Банковите архиви са доста надеждни и казват нещо друго... Плащаме редовно на Руската империя "окупационен дълг" до 1902 год...

    Коментиран от #237, #267

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Факт

    32 11 Отговор
    Кирияк Стефчовци винаги е имало и ще има.След освобождението населението на България е наброявало едва 2 млн.Били сме изправени пред изчезване като нация.Откъде сме имали 32 т злато тогава,кой го е добивал и съхранявал.Та то само овчари и земеделци.Това си е било турско злато платено за репарации

    Коментиран от #160

  • 150 Дсса

    19 12 Отговор
    Келбечке, тренирай държсне за крилото на самолета.
  • 151 Нумизмата

    10 8 Отговор

    До коментар #126 от "ТаУмВзе":

    Не си в час..ма изобщо. Първите копюри без златно покритие са жълтите столевки, емитирани още през 1990 година...То не че като са били със златно покритие, в банката можеше да си вземеш злато. Можеше да си купиш юбилейни монето, на цена десетократно по-голяма от номинала..

    Коментиран от #170

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Антитрол

    35 15 Отговор
    Друго си е да излезеш по Нова и да ръсиш пропаганда и лъжи за някой долар.

    - Първо лъже че сме платили на руснаците равностойността на 32 тона злато - дългът е опростен.
    - Второ свободата е безценна
    - Трето издокарва че не западните сили са ни разпарчетосали а видиш ли руснаците били виновни защото ужким знаели че сан Стефанския договор няма да мине - истината е че западните сили не са съгласни на голяма славянска държава на балканите.
    - Четвърто ние за самолетите платихме равностойността на 27 тона злато по цени в момента на плащането
    - Пето Дънди са добили над 100 тона злато в България срещу концесионна такса от смешните 1.25% - значи те са взели над 90 тона злато.
    - Шесто в България се води че имаме 41 тона злато но то не е в България и едва ли някога ще го видим.

    Единствено лъжи и пак лъжи се тиражират по нашите медии.
  • 155 Възмут

    26 11 Отговор
    От сутринта по всички твта ни натрапват такива професори/ки, преподавали научен комунизъм, да си докажат фобията и да се наредят на трапезата за трохи. И ще стават все повече. Помним как преди 89 все още изкачаха акивни борци против фашизЪма и капитализЪма.
  • 156 Е, да де

    28 12 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Днешните ти "приятели" ти закриха армията, индустрията, направиха ти образованието за малоумни, изнасят ти златото и ти оставят трохи от него, взеха ти децата и внуците да им работят и оставиха некадърните и пенсионери в България. Сега САЩ и западналите ни "освобождават " от всичко. Скоро и нас няма да ни има, благодарение на тези "мили и добри " наши "съюзници "! Евала, че има още наивни българи да им се кланят!
  • 157 дедо парапланерист

    23 9 Отговор
    днес плащат еър полисинг на нато да пази небето, а 600 летателни клатик.урци обслужват 7-8 самолета

    Коментиран от #207

  • 158 Гост

    15 8 Отговор
    32-та тона злато са приравняване на тристранен дълг между България, Русия и Турция. Престанете да моделирате истината!
  • 159 Андрей Ляпчев договори

    26 7 Отговор

    До коментар #42 от "бобо":

    Цариград иска 500 милиона златни франка, а Ляпчев категорично заявява, че България не може да плати повече от 82 милиона. Преговорите се проточват повече от пет месеца.

    До компромис се стига след намесата на руския външен министър Александър Изволски. В началото на март 1909 г. той постига споразумение с османците, с което опрощава част от задълженията им към Русия, произтичащи от репарациите за Руско-турската война от 1877-1878 г., а в замяна Високата порта оттегля почти всичките си претенции към София.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Ленин опрощава оставащия дълг

    18 8 Отговор
    И четем в Уикипедия...

    "...Окупационният дълг на Княжество България е окончателно погасен през 1902 година със средства от големия външен заем, емитиран чрез Банка Париба.3 До тази дата София издължава на Петербург общо 26 446 000 лева.2 Изплащането на източнорумелийската част на дълга е отлагано многократно до 1912 година. Тогава България и Русия договарят план за погасяването му, който така и не е задействан. Окупационният дълг е опростен след Първата световна война със споразумение между правителството на Александър Стамболийски и болшевиките.3"
  • 162 новия евроамерикански прочит на история

    26 12 Отговор

    До коментар #139 от "Българин":

    След 500години робство знаеш кога ще платят с 32тона злато.Те нямали по 6 зърна жито...

    Коментиран от #190, #383

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Гост

    30 14 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Русия спаси България от османско иго. После я спаси от изчезване заради непосилни стогодишни репарации, които е трябвало да плаща на поведителките във ВСВ.
  • 165 Крум

    29 14 Отговор
    Въпросната дама не желае да отиде на Шипка...!?Да върви на.......
  • 166 Мир Да

    8 11 Отговор
    Точно тази телевизия има право да ни казва истината, да ни поднася новините във ефир и интернет, никой друг.

    Коментиран от #183

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Киро

    28 11 Отговор
    Госпожа историк ако Русия не беше обявила война на Османската империя опълченците сами можеха ли да постигнат нещо, и щеше ли да има освобождение?
  • 169 Гост

    25 13 Отговор

    До коментар #41 от "ха ха":

    Към сащ не знам, но канадската фирма копае по 13 тона злато от България на година.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Архив

    27 12 Отговор
    Евелина келбечева е дългогодишен член на Българската Комунистическа Партия. Била е приближена на другарят Тодор Живков. Сега е първа евроатлантик.

    Коментиран от #382

  • 172 Тома

    20 14 Отговор
    А турците за пет века колко тона злато взеха како

    Коментиран от #182

  • 173 Да.........

    18 24 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Цената, която плащаме, е новото робство, руско робство.

    Коментиран от #188

  • 174 40 копейки

    14 19 Отговор
    Ей тва са копейките,цели 40!!!
  • 175 Верно ли

    28 16 Отговор
    А, тая кривоуста очилата змия и тази година изпълзя на Националния празник да дрънка и да сее разделения в обществото!
  • 176 Галя от ПосолствоТО

    26 12 Отговор
    Браво , бабе, ще те впиша във ведомостите, ама няма да са много,че бюджета ограничен, а мераклиите се увеличават.
  • 177 Механик

    31 16 Отговор
    И от къде ПОРОБЕНА от 500 години България има толкова пари или еквивалента им в злато?????????????
    Абе, вие за какви ни имате бе???????????????
    "Евелина Келбечева: България плаща за Освобождението си на руснаците-в сегашни пари това са 32 тона злато"
    Евелина Намкояси да бъде пратена в Белене! Но най-добре я пратете в урановите рудници. Хлебец и водица, ама малко, че да не прави въглероден отпечатък! И до къде изкара.
  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Еми ти си

    18 11 Отговор

    До коментар #133 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ":

    За да ти турят чаршаф и обратно в османската империя! И учи турски. Там никой няма да ти позволи да говориш български. И ще те имат за терорист, подобно на кюрдите. Хайде, отивай в Турция и вземи техен паспорт! Дай си българския, щом не се чувстваш българин!
  • 180 Стига ли

    30 11 Отговор
    Професор Евелина Келбечева е историк, преподавател в Американския Университет в България. Тя преподава европейска, източно-европейска, балканска и българска история. Специализирала е в САЩ и Израел.


    Ако постна всичко докрай за нея, накрая ще др@йфате !!!

    Коментиран от #187

  • 181 Гост

    24 11 Отговор

    До коментар #160 от "Учи Историята на България и чети":

    Краварските истини - най-истинските истини в света.
  • 182 Някой

    17 11 Отговор

    До коментар #172 от "Тома":

    Е щом турците са взели, да се радваме ли че и руснаците са взели всичко, което могат.
  • 183 шоуто на петреас тв

    15 10 Отговор

    До коментар #166 от "Мир Да":

    Е все пак е собственост на ген Петреас-бившия шеф на ЦРУ.А ние много вярваме на ЦРУ.Все свестни хора са там и защитават българските интереси още от едно време.
  • 184 ДДРОнег

    24 11 Отговор
    Тая тетка прави някви много жалко внушения за 32 тона злато след 500год робство, пътуващи във времето бандеровци и шушумушу договори, които никога нямало да се случат!
    На въжето!
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Наследство

    17 10 Отговор

    До коментар #113 от "Келбек/ Келбечева не е българка":

    Може да идва от КЕЛ и БЕЧИ, демек келява овца, което е много близко до истината.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Гост

    9 16 Отговор

    До коментар #173 от "Да.........":

    Руското е било робство за българофобите. Българите, тогава си вдигнаха държавата на крака.
  • 189 Пурко

    14 10 Отговор

    До коментар #28 от "жалко":

    Абе,обичаме си Русия,но искаме благините на Париж,Виена,Милано.

    Коментиран от #229

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Защо не каза истината докрай

    17 11 Отговор

    До коментар #9 от "Пурко":

    Нямали сме, опростени са от РУСИЯ.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Мъжа на урсула

    16 11 Отговор
    Платила щото е загубила, платила е благодарение на продажни душици като теб, които са я набутали при грешните ,,партньори,,. Както и сега. И пак ще плати.
    България вече я няма. Вече има пжсолствоТО и няколко бази на ,,партньорите,, ни.
    И ако преди Русия ни е освобождавала сега ще ни премаже. И за вас продагници пак Русия ще е виновна че вие я дразните
  • 194 манипулира ви.

    15 12 Отговор

    До коментар #113 от "Келбек/ Келбечева не е българка":

    Не е българка но ви внушава напълно невярна история.Понеже е пълно с неуки.
  • 195 да де

    8 8 Отговор

    До коментар #77 от "ХаХа":

    ще дойдат някъде около 50 тона злато за самолети бтр и аец , отделно дето ще им дадем добружа да вадят газ
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Еманация на грозното!

    20 11 Отговор
    Грозно съдържание в грозна форма!
  • 198 Минувач

    11 12 Отговор

    До коментар #99 от "поп Вечерко":

    Ти май искаш да кажеш нещо и бързаш да го направиш, но не четеш внимателно, какво съм писал!
    Точно това казва, че може и да не е било безплатно освобождението ни от Русия, но въпросът е, че все пак в края на краищата тя се е наела да го стори. А не някоя друга велика сила! Въпросът е, защо друга велиса сила не се реши да губи свои хора и пари във война с Турция, та дори да и платиме на нея, като се налага?
    Ясно е, че всеки си гледа интереса.

    Коментиран от #214

  • 199 джаба

    17 13 Отговор
    вещицата ,30 сребърника е гризнала за това интервя - за цветя да ги харчи
  • 200 Няма Братюшки

    16 16 Отговор
    Има Окупатори .

    Плащайте и още плащате .
    Българина си е и ще бъде Русораб.
  • 201 сноу

    9 8 Отговор
    Ей ..бърсалката ..скоро ще ти заврем бърсалото и горе и долу...
  • 202 Кукумявка

    16 13 Отговор
    Дришлива!
  • 203 ЗА МИТРОФАНОВА

    16 10 Отговор
    Е КВО ИЗЛИЗА? КУПИХ СИ ТЕЛЕВИЗОР И СЕГА ТРЯБВА АЗ, ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ДАЖЕ, ДА СА БЛАГОДАРНИ ЦЯЛ ЖИВОТ НА ПРОДАВАЧА И НА ТЕХНОПОЛИС? ПЛАТИЛИ СМЕ 32 ТОНА ЗЛАТО И ПЕНСИИ НА ОСТАНАЛИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ТУК? А СЕГА И ДА СЪМ ПРИЗНАТЕЛЕН НА КГБ, ФСБ И ЧК, ЗАРАДИ ЦАРЯ НА КОГОТО ПЛАТИХМЕ 32 ТОНА ЗЛАТО И КОГОТО ТЕ УБИХА?
  • 204 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    19 11 Отговор
    Евелина Келбечева и Лора Крумова се наакаха в ефир .
  • 205 Порно

    16 11 Отговор
    Бабичката не може да смята.89690 златни лева по 30 грама са 2 690,7 килограма злато.И не са изплатени докрай. Ама нали трябва да се плюе, пък и някой грант към пенцийката.
  • 206 Мечката

    20 14 Отговор
    Колко много мъка има на тази територия, колко безсрамни и продажни хора, каква деградация на всичко, което носеше името ценност.
    Аз знам едно, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЧИФУТСКИТЕ ВАСАЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА НАСЪСКАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КЪМ БРАТЯТА СИ РУСНАЦИ, ТОЛКОВА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ДВАТА НАРОДА СТАВА ВСЕ ПО ЗДРАВА И СПЛОТЕНА.
    ....... Скоро ви идва края, демони проклети, МНОГО СКОРО.

    Коментиран от #211

  • 207 Днес плащаме на Лукойл

    14 14 Отговор

    До коментар #157 от "дедо парапланерист":

    И данъци Нет .
    Защо , защото България е роб на Раша.

    Къде другаде в света Лукойл не си плаща данъците .
    Само в Бг Минава номерът .
  • 208 Дамяни

    10 9 Отговор
    Аз чух даже че били 320 тона!!!😀😀😀
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Факт

    9 7 Отговор

    До коментар #160 от "Учи Историята на България и чети":

    Гей сайтовете са в главата ти и ако аз съм циганин,защо баща ти имаше мечка?Гойко Митич ни освободи,нали?
  • 211 Я знам друго.

    10 3 Отговор

    До коментар #206 от "Мечката":

    Следите в интернет остават.
  • 212 Мда

    24 18 Отговор
    А професорката лъже нагло!
    Тази паплач е без значение. Да се радват на сребърниците, с които си купиха позора и презрението ни! Словоблудството им не променя фактите. На Шипка е признателна България,а кире го биха със снежни топки. Да видим Росен Желязков днес какво ще отнесе барабар с " поздравите" по майчина линия. На " Цариградско шосе" се веят знамената на Освободителката ни, в Пловдив разкъсаха билбордовете с гаврата над националното ни достойнство. Тагаренко го освирка в НДК българското офицерство . Сноп цветя днес с внуците ми ще положим пред паметника на Левски, гроба на дядо Вазов, Царя Освободител, Руската църква, Паметника на СА, Руски паметник! И цяла София,заедно с нас.
    Честит празник!
    Ще живее България! И децата и внуците ни, любовта,вярата,признателността ни и Надеждата!
  • 213 Изтурик

    14 8 Отговор
    Руснаците са си го взели. Прав си не сме го платили
  • 214 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 9 Отговор

    До коментар #198 от "Минувач":

    бг не е освободена.На 3март е създадена нова държава.Това е истината,а това освобождение е твое лъжовно творение.Как се освобождава ,ганчооо нещо ,което не съществува????

    Коментиран от #264

  • 215 Историк

    10 13 Отговор
    От златната мина в Челопеч, за Дънди Прешъс Металс - 80( осемдесет) тона ЗЛАТО!
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 ХИТОВ

    9 5 Отговор
    Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция.
    България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

    И това казва всичко!
  • 218 8888

    15 11 Отговор
    Каквото и глупости да изръси някой глупак, все ще се намерят по - големи глупаци за да му повярват.
  • 219 ДБил

    11 10 Отговор
    Кеф цена няма. Англетата са ни гепили златото, като винаги са ни прецаквали.
  • 220 БеГемот

    14 13 Отговор
    Цял ден БЕЗСРАМИЕ!Не се спряха!
  • 221 Крали Марко

    12 15 Отговор
    32 тона злато, ако е вярно? А то не е, малко са. Свободата няма цена.
  • 222 Аман

    14 9 Отговор
    от людоеди на историята - НПО хранилки цял живот., ерде 3 март, ерде обединение, ерде договор между Русия и Турция за дългове, и премахмане на такива при Ленин.
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 Госпожо

    17 12 Отговор
    Няма нищо безплатно,особено пък свободата от 500г.иго,да го знаеш.и сега си плащаме на година по 32т злато
    на не освободителите.
    Но живота на 100 хиляди войници на Руската империя загинали за България не могат да се оценят.

    Коментиран от #384

  • 225 Аз....

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА":

    Не е вярно !!!
    Лъжеш.....
    До 1902 са изплатени 26 446 000 златни франка.
    Има документи в БНБ.
  • 226 Бабо

    18 11 Отговор
    Фактите обаче са че до 1912 сме изплатили 10 тона злато и това е било всичко, ако обърнем златото в левове от септември 2019 когато платихме ефките се получава около 850 млн лв (по 85 лв на грам). За 30 години след освобождението сме платили 10 тона злато, а за ефките сме дали преди 6 години тройно повече злато (около 30 тона по курса за 2019) а ефките ги няма. Хайде да не пишем полуистини ами всичко да сметнем
  • 227 Слава России

    24 13 Отговор
    От калкулациите на тази соро$тутка излиза, че един ЗЛАТЕН български лев се равнява на 356.78 грама злато. Не ви ли се вижда малко множко в злато за ЕДИН лев? То бива слагачество за да си заработят миризливите центове, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #325

  • 228 Боздуган

    16 9 Отговор
    Дънди прешас колко злато изнася на година, за нищо и половина и без мерси даже?
  • 229 Ех Пурко

    11 9 Отговор

    До коментар #189 от "Пурко":

    То е Париж останаха ли французи
  • 230 681

    15 9 Отговор
    Само сурата и говори що за човек е
  • 231 Това е тя

    26 11 Отговор
    Ето това е обобщението на грозното и уродливо лице на национален предател!
  • 232 ДБил

    7 7 Отговор

    До коментар #44 от "Ъхъ":

    Че то и левове имало при това...
  • 233 Алоу

    7 11 Отговор
    Турското робство се превърна в турско икономическо робство!
  • 234 Хаха

    6 5 Отговор
    Хора трябва да спрем да коментираме, че чистачите на Факти тендовагинит хванаха да трият народната любов
    КАЗАХ, ЧЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ТРЯВВА ДА ГЛЕДАТ АМЕББИТЕ СУТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР И ФАКТИ ГО ИЗТРИ
    АЛООО ДЕМОКРАЦИЯ МАЙ ЙОК А СВОБОДА НА СЛОВОТО ЗАБРАВИ
  • 235 ХаХа

    15 9 Отговор
    И ква тя стана, плащали сме 30 години за свободата и сме платили 30 процента 10 тона колкото 3 ефки. Ефките ги платихме осем и няма ни една
  • 236 Българин

    21 17 Отговор
    Турско щатските подлоги цял ден вият на умрело срещу България и Русия!

    Роба не мрази господаря си, мрази свободните!

    Слава на Русия, да живее България! 🇧🇬❤️🇷🇺

    Коментиран от #442

  • 237 Хаха

    8 21 Отговор

    До коментар #147 от "реру":

    Айде сега на Асеня Худини табличните .
    Пълна порнография сте амеби
  • 238 кошмар

    20 24 Отговор
    Това нещо твърди, че Русия не ни е освободила от турско робство а ни е окупирала. Интересно кое НПО сътвори тази гениална мисъл. Чудо невиждано, изтъкано от злоба. Те тази ако е българка то аз съм извънземен.

    Коментиран от #261

  • 239 реру

    16 8 Отговор

    До коментар #135 от "!!!?":

    Има и по-стари френски карти...

  • 240 СЛЪНЧОГЛЕД

    17 13 Отговор
    Келбечева:За мен Трети март е най-абсурдната дата

    Аре устъйти я госпожата да искара някой долар ве.
  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Хасан от Рибново

    18 12 Отговор
    e как искате Русия да ни обича като има такива като тази мундър, която не казва цялата истина и тя става голямата лъжа. Такива трябва да са в затвора заради умишлени фекове, за които сигурно е получила облаги.
  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Ха ха ха

    18 12 Отговор
    На много дрогаре не им харесват такива статии.......бъркат им в русофилските г.....
  • 246 От връх Шипка

    17 16 Отговор

    До коментар #185 от "Откъде ги":

    Почитаме тук, на Шипка, не руската окупаторска войска, а великият подвиг на БЪЛГАРИТЕ, ОПЪЛЧЕНЦИ, КОИТО СЪС СВОЯТА СМЕЛОСТИ И САМОЖЕРТВА решават хода на войната. Нашите герои - опълченци са тези, пред чийто подвиг днес се прекланяме.
    Многонационалната войска /украинци, румънци, руснаци, финландци, литовци…/ на руския цар не идва тук за да ни освобождава, а за да завладее Босфора и Дарданелите. Благодарение на българския народ, мечтата на руския цар почти се сбъдва.
    В договора от Сан Стефано не си споменава нищо нито за българи, нито за България. Идеята на бащицата е да създаде Задунайская губерния. На Берлинския конгрес, руските представители се обявяват срещу създаването на държава, разпростираща се на всички български земи – тъкмо обратното, накъсват територията ни 5 парчета.

    Коментиран от #297

  • 247 Само невежи вярват на тези лъжи!

    21 18 Отговор
    Днес евроатлантиците направиха всичко възможно за да очернят празника! А такива жалки продажници като тая не е трябвало да се раждат!

    Коментиран от #309

  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Ами не

    21 14 Отговор
    Проста калкулация показва, че 32 тона злато по сегашни цени е 1 947 500 000 евро... Дори и по леко кривата сметка на пишман историчката, която услужливо пропуска да спомене, че тези пари са опростени и не са наистина платени на Русия, пак е доста евтино... Дали има държава, която да нападне империя, защото са и обещани малко под 2 милиарда??? Това е смешна цена, само за последните 2 години в Украйна бяха наляти над 200 милиарда, но въпреки нова тя губи войната катастрофално... Толкова за плащанего...
  • 250 Македонец в космоса

    22 13 Отговор
    Това е ясно на всички.. Русия е тумор за България
  • 251 И външно и душевно все е грозна

    20 20 Отговор
    Грозна и външно и вътрешно. Откъде голтаците българи са имали 32тона злато? Първите държавни сгради, Александровска болница, храм-паметника Александър Невски все руснаците са ни построили. Неблагодарността все повече се очертава като национална черта.

    Коментиран от #386

  • 252 Днстуфф

    23 13 Отговор

    До коментар #5 от "ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА":

    Платени са бе мисирка .. теглени са кредити

    Коментиран от #255, #392

  • 253 Юуп

    6 11 Отговор
    Дън са ти платили стинки с парите от ефкоте ма оу да ръсиш полуистини
  • 254 Хмхмхмхмхм

    19 17 Отговор
    ОЩЕ ВЕДНЪЖ- БРАВО факти,бг- днес ЗА ВТОРИ ПЪТ публикувате статии, в които се съдържат исторически и юридически безспорни факти. Дано четем повече такива статии във вашия сайт. Но имате искрените ми благодарности, че най- накрая публикувате ИСТИНАТА за т.н. ни /освобождение/ от руската империя, защото на тази струна руснаците ни изнудват по всички /фронтове/ и изискват от нас за благодарност да станем техен васал.

    Коментиран от #259

  • 255 Ъхъ

    9 20 Отговор

    До коментар #252 от "Днстуфф":

    Платени ма една трета за 30 години, пък ефките платени преди десет години,ама ги нема
  • 256 Хмхмхмхмхм

    20 14 Отговор

    До коментар #14 от "Булпсихопатъ":

    БЪЛГАРКИТЕ НЕ СМЕ НОСИЛИ ФЕРЕДЖЕТА В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ, рТТТТъпаНННар- руски крепостник.Имали сме чисто български украшения за главата, но в българската общност НЕ СА СЕ НОСИЛИ фереджета, понял, враг на България...
  • 257 Келбек

    16 18 Отговор
    Турската фамилия показва откъде тая злоба и гадория. Историята си я променяйте, но истината е, че руснаците ни освободиха.А робството и игото не са съвместно съществуване.
  • 258 Нашамарих Мишо

    16 17 Отговор
    Скъсай си тапията и бягай дс преподаваш история в турски университет
  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 Пояснение

    17 15 Отговор
    Уважаема, иди в Батак, Перущица, Брацигово, иди в Стара Загора, както и на стотици други места в България и запали свещ за онези КЛАНИ БЪЛГАРИ и после говори за Трети Март. България не плаща със злато , плаща с МНОГО КРЪВ.

    Коментиран от #286

  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 Поп

    15 23 Отговор
    Поредната нагла простачка
  • 263 Математик

    14 21 Отговор
    32 тона злато по сегашни цени са точно платените, но неполучени Фъ-16 от новите ни "освободители".
  • 264 Дълбоко проникващ

    15 19 Отговор

    До коментар #214 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Българската държава е съществувала много години преди да бъде завладяна от османската империя, българската нация е запазила самосъзнаниено си за народ дори и след 500 години робство, правила е много неуспешни опити да се освободи и благодарение на Руско-Турската война е успяла да освободи поробената си държава... Знаем, че задокеанските "партньори" много се дразнят на факта, че историята ни е пъти по-дълга от тяхната и инструкциите на НПО-тата са да налагат теория, че България е създадена 1878, но истината е друга

    Коментиран от #283

  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 !!!?

    18 9 Отговор
    Според Вселенските закони: Твори само поискано добро, за да го получиш !
    Доказателство за тази мъдрост е и непоисканото Освобождение, на което нашите възрожденци с право са се възпротивявали, защото са предвиждали, колко коварно е то за българската нация. Сега сме свидетели как нацията ни е парализирана като с "Новичок", а всеки "3 март" е нова доза "Новичок" !!!?
  • 267 ттт

    5 21 Отговор

    До коментар #147 от "реру":

    Едно не ми е ясно. Защо този документ е с новия правопис? До 1945 поне ако думата е завършвала на съгласна буква след нея се е слагала буквата ъ. Например "интернет" би била написана "интернетъ. Освен това имало още две букви в азбуката - широко "е", което можело да го четеш като е или я и още една, две. Очевидно това, което показваш не е оригинален документ а Господ знае какво.

    Коментиран от #280

  • 268 Порно

    10 15 Отговор
    Иронията е, че фамилията и в превод от турски означава пеперуда. И лети от цвят на цвят.
  • 269 МаДа

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пурко":

    Да си чувал за грошове?
    Златни грошове.
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Поклон пред Русия!!!

    23 24 Отговор
    Освобождението на България от турско робство🌞
    "Поклон пред вас, руски братя!
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺
    Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями.
    Те дойдоха по краткия – братския път.
    Те говореха руски и бяха славяни.
    Тук намериха българска обич и смърт…
    Те не знаеха даже дали благодарни
    ще им бъдем след време – бащи и деца.
    Те избраха войната, а тя е коварна,
    тя безумно убива съдби и сърца…
    Бяха братя по кръв.
    Просто бяха славяни.
    И под Шипка намериха своята смърт.
    Не дойдоха от Брюксел, Ню Йорк и Маями,
    от Русия дойдоха – за нас да умрат…
    Без да имат дори и имперска идея,
    те се биха до смърт за славянската чест.
    И сега ако ти си докрай европеец,
    ще ги помниш достойно и утре, и днес...

    Навършват се 146 години от Освобождението ни, което дължим на Русия. ❤🌞
    Това е факт...

    Коментиран от #284

  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 факти трият

    13 9 Отговор
    Това е цената на независимостта на България

    Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона
    златни франка.
  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 факти трият

    9 6 Отговор
    Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни
    франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България
    са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от
    Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.
  • 276 истината

    16 10 Отговор
    Руската империя поема плащането на исканите от Високата порта 125 милиона
    златни франка (около 2,4 млрд. съвременни лева) като приспада тази сума от
    османския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878 г.). А България се
    задължава да плати 82 милиона златни франка на Русия за срок от 75 години.

    Реално България плаща само малка част от тази сума – близо 14 млн. златни
    франка. През 1914 г. започва Първата световна война, в която Русия и България
    са противници. После, през 1917 г. избухва Руската революция. А водените от
    Владимир Ленин болшевики обявяват мир без репарации и контрибуции.
  • 277 Галя от ПосолствоТО

    14 13 Отговор
    Евелино, що не намирам нищо за биографията ти по времето на бай Тошо, била си на 35 ?
  • 278 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 279 Аз съм от ссср

    13 15 Отговор
    Още една мисирка,от къде ги намирате толкова много не знам.
  • 280 реру

    21 6 Отговор

    До коментар #267 от "ттт":

    "... Защо този документ е с новия правопис..."


    Също така е печатан, а не ръкописен, ама това май е по-несъществено и не прави впечатление...
    Това е банкова справка разпечатана на компютър...

    Коментиран от #290

  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 иван

    8 14 Отговор
    НО ТОГАВА УКРАИЦИ Е НЯМАЛО И СЕГА НЯМА а не знаете това защото имате дълга шия и трудно ви стига до мозъка!!!!ВОЙНАТА Е МЕЖДУ РУСНАЦИ И ГАЛИЧАНИ (ИЗВЕСНИ КАТО БАНДЕРОВЦИ )ПОМОГНАТИ ОТ ЮСЕЙ НЕ САМО С ОРЪЖИЕ НО С ВСИКО ОСТАНАЛО ! БАНДЕРОВЦИТЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН УБИВАТ РУСНАЦИТЕ НЕЗАВИСМО ОТ ТОВА ДАЛИ СА В УКРАИНА ИЛИ В РУСИЯ !!Зеленото Евреиче е една тухла в стената и испълнява всички заповеди на КОЧИНСКИ този който уби журналисти Шеремет

    Коментиран от #285, #292

  • 283 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 14 Отговор

    До коментар #264 от "Дълбоко проникващ":

    Какви лъжи пишеш бе .........!На 3 март е Създадена нова бг държава ,която се е управлявала от руски управници3+март е празник на русия ,а не на бг!На 3март бг става някаква руска губерния и ти празнуваш .....като ???Българин с руско знаме......Що не се.........да не грозиш света с лъжите си!!!!!!!!!

    Коментиран от #337

  • 284 Чукател

    19 10 Отговор

    До коментар #271 от "Поклон пред Русия!!!":

    Какво общо има Русия на Путин с десетата руско-турска война на Александър ? А щом си свикнал да се кланяш - стой си наведен. Тя Русия много обича такива и ги използва по предназначение.
  • 285 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 8 Отговор

    До коментар #282 от "иван":

    Винаги е имало украинци и Гривна като тяхна парична единица.А,унгарската е била Пенгю!И преди и по време на 2 световна война е имало.Вероятно и преди 1ва световна.Региота който е до ужгород е бил украински.Дали са ивали държава е нещо ,което трябва да кажеш,а не дали е имало украйна и украинци!
  • 286 ??????

    13 1 Отговор

    До коментар #260 от "Пояснение":

    В главата ти е пълна каша. Смесваш истини с една голяма лъжа.
  • 287 Доротея

    6 13 Отговор
    Не е така, но дори да е така, това са 5 грама злато на българин! 3 грама сребро ли струва живота на Подполковник Калитин? Башибузуците са искали много повече диш хакъ - жълтиците, които българинът е бил длъжен да им плаща, че са си хабили зъбите с агнето и баницата, които е бил принуден да им изпече на фурната си, когато сред нощ нахълтат некани на гости и вдигнат момите да им сервират! По време на робството
  • 288 Чичо Гошо

    15 12 Отговор
    тая нагла кукумявка е заслужила яко гранта
  • 289 Пфууууу

    14 14 Отговор
    Аи стига с тия градски легенди тая коза има ли си на представа колко са 32 тона злато. И откъде една новосвормирана държава и при това все още васална на османската империя ще извади 32 тона злато.аман от анонимни разбирачи и разбирачки
  • 290 реру

    23 6 Отговор

    До коментар #280 от "реру":

    Дългът ce e изплaщaл нa pycкoтo пpaвитeлcтвo пo нeгoвa cмeткa в
    Ваnquе dе Раrіѕ еt dеѕ Рауѕ-Ваѕ /Пapибa - Пapиж/.
  • 291 Ленче кремче

    13 18 Отговор
    Дъртата патица не знае какво говори...
  • 292 Доротея

    10 10 Отговор

    До коментар #282 от "иван":

    Тогава украинци действително е нямало! Тези, които не се считали за руснаци са наричани презрително хо хо ли! Така пише в дневника на казашки ефрейтор! Есента на 1876 година всички на мелницата, където работел, разпалено обсъждали зверското избиване на братята християни при Априлското въстание и обсъждали предстоящата освободителна война, само ,,2 /два/ хо хо ла стояха настрана и гледаха намусено"! Ако е нужно, да посоча четивото, автора и страницата!!?
  • 293 СЪЛЗА И СМЕХ😂

    13 5 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    В ПАРЛАМЕНТА ИМА НЯКОЛКО
    ДРЕБНИ МОСКОВСКИ МОНЕТИ...
    ...ДА СИ ГИ ВЗЕМАТ И СМЕ КВИТ☝
    АПРОПО...ТИЯ ДЕТО ЗАДРЪСРИХА
    ПЪТЯ ОКОЛО В.СВ.НИКОЛА СЪС СКЪПИТЕ
    З А П А Д Н И КОЛИ ДА ГИ ПРОДАВАТ И
    ВЪСТАНОВЯТ РЕКЕТА ОТ РУ.ТА ИМПЕРИЯ
  • 294 Какви професорки имаме

    17 12 Отговор
    „Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и руски воини, които са не само руснаци, а и украинци, финландци, както знаем”. Това каза историкът проф. Евелина Келбечева".
    Нищо не знаеш - всички са поданици на Руската империя! Какви украйнци са те гонили и даже са те настигнали! Между опълченците е имало сърби, гърци, румънци.- спомени и тях! Чудя се защо се водиш професор?! По история ?

    Коментиран от #302, #343

  • 295 Четящ

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "1234":

    А ти защо забравяш, че болшивиките отказват да платят всички дългове, които имат да плащат и също дългове които имат да получават

    Коментиран от #299, #376

  • 296 някой

    17 15 Отговор
    Келбечева, колко трябва да платим, за да ни освободиш от присъствието си?
  • 297 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 298 А на нея зад океана й плащат

    12 11 Отговор
    Що така забрави за костите на хилядите загинали за свободата ни
  • 299 Кака Мара

    12 6 Отговор

    До коментар #295 от "Четящ":

    Комунист пари не плаща, той само заграбва.
  • 300 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 301 Чума

    10 7 Отговор
    Как пък не се сетихте да дадете един дилижанс златни кюлчета от чекмеджето на ББ, на Уайът Ърп, Дюк Холидей и братята Франк и Джеси Джеймс, че да ви освободят 5 години по рано и Левски щеше да е жив!?
  • 302 Професорке

    15 14 Отговор

    До коментар #294 от "Какви професорки имаме":

    Украинец е руснак, населяващ Руската империя "У края" в края! Говори руски диалект, нещо като македонците в България!
  • 303 Гордостта на Тарра

    12 12 Отговор
    Поредната хранилка на Сорос
  • 304 Русия загубва и тази война

    14 9 Отговор
    С поредната си агресия и завоевателна руско-турска война от 1877г за завземане на нови територии на два фронта и за окупиране на Балканите и Задкавказието, , Русия използва малка част от българското населението и много повече са украинските полкове и казаци и участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от етнически украинци от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска областно И въпреки голямата си и дългогодишна подготовка за война, Русия Не успява и не постига поставените си завоевателни цели за превземането на Истанбул с окупиране на Босфора и Дарданелите и за победа над Турция и руската завоевателно военна агресия е спряна в източна Тракия при Одрин, а Русия е принудена да търси мир и да подпише набързо унизителния за Русия и без победа, Санстефански мирен договор като опит от страна на Русия да се договори с Турция за разпределението на части от територията на Османската империя в новозавладените и анексирани територии които трябва да влязат в руската империя с поставен руски губернатор , както сегашните "освободени" от Русия територии на Крим , Донецк и Луганска области... !!!
  • 305 РЕД И ХАОС

    8 16 Отговор
    Плевен и храма Александър Невски, са по-важни от Шипка. Шипка е за да ни разделя от Русия. А опълченци без Русия нямаше да има. Русия 20 години по-рано се е отказала от проливите и от външната политика, затова продава и Аляска. Александър Втори не иска да води външна политика, омерзен от Европа и тогавашното НАТО-ЕС - Виенският конгрес. Но руснаците омерзени от новините за кланетата, и искат да помогнат на християни - при това православни. Българите са последните християни без собствена държава на Балканите. Русия договаря Сърбия и Гърция. В последният момент западните държави се отказват от Гърция, но Русия не, има няколко кораба до Гърция. И турците признават Гърция. Турция и Русия много пъти са съюзници. Дори когато Русия обявява войната за нашата свобода. Руският народ, пък и либерална Европа настоява руският цар да спаси българите. Русия и руснаците създават нашият език и култура, нашето образование и нашите очи към българщината. Още в средата на 19 век, дори със съдействие на турците, защото до тогава сме били славяноезични гърци, можещи да учат само в гръцки училища и да посещават гръцка църква. Но Гърция вече е суверенна и е жадна за територията поне до Стара планина, а чрез Паисий - Орбини и Венелин, Априлов, ..., турците си гарантират тези територии пред гърците. Да, Русия окупира тези територии, с българите, за да ги пази от кланетата. Левски и Ботев щяха да са гърци ако не бяха Русия, и щяха да се борят за Гърция. Окупационният корпус е бил н
  • 306 РЕД И ХАОС

    7 12 Отговор
    Окупационният корпус е бил нашата войска, макар и васални на Турция. И съединението и НЕЗАВИСИМОСТА са дело на Русия и платени от тях. Чрез съединението ако е руско участие са били готови в Англия да нападнат Русия, и руснаците се правят - че нямат нищо общо.

    Коментиран от #313, #328

  • 307 146 години свободни от робство

    13 13 Отговор
    Но тая псевдоученка няма как да го разбере, нали й се полага да обслужва новите варвари
  • 308 ........

    10 8 Отговор
    Сигурни ли сте,че сме давали на руснаците?Аз помня друго.В Чл. 8 се предвиждало да се плаща специален данък на Високата порта и няма нищо за плащане към руснаците.Навсякъде си пише,че новосъздаденото Княжество България е зависимо от Османската империя автономна държава, номинално васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска според Берлинския договор.Данъкът си е бил плащан на Османската империя,а не на руската.
  • 309 Даскал

    14 16 Отговор

    До коментар #247 от "Само невежи вярват на тези лъжи!":

    Гледах президентските изцепки на Шипка. Видях и какво правеше агитката на Копейкин. Ето за това 3-ти март трябва да си остане само историческа дата, но не и национален празник. Ключовата дума е празник, сиреч всенародно веселие, а не всенародно оплюване. Прочетете само какво сте писали под тази статия. Ето това е 3-ти март.

    Коментиран от #310

  • 310 Тц тц тц

    14 9 Отговор

    До коментар #309 от "Даскал":

    Трябва да се празнува, защото е празник на българската държавност и на нейното възстановяване. Символ е на националната кауза и идеал на редица поколения българи, много от които са платили с кръвта си за този идеал. Празникът има символно значение, отнеме ли се мита от един народ, той губи смисъла на своето съществуване, а неговата държавност се обезсмисля. Да не се празнува Трети март е позорно и срамно, неуважително към самите нас и към историята ни.
  • 311 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 312 А на тази Квачка!

    11 9 Отговор
    Колко кг. злато и платихте,за да ръси глупости срещу Русия...?!
  • 313 Зрител

    7 3 Отговор

    До коментар #306 от "РЕД И ХАОС":

    Много глуповато и елементарно е това!
  • 314 Въпрос с повишена трудност:

    13 12 Отговор
    По колко тона на година злато се изнася от Елаците за САЩ?
  • 315 Русия загубва и тази война

    15 11 Отговор
    Продължение на коментар № 304

    Когато Русия разбира че Стефан Стамболов пресича попълзновенията на великоимперските руски интереси, България да бъде включена в границите на руската империя. както това се случва на Кавказкия фронт в същата руско турска завоевателна война с "освобождаването" и анексирането към Русия на Армения, Грузия и други задкавказки територии от Османската империя , тогава Русия решава за компенсация да предявява искане към България да заплати за Освобождението си...!!!

    Коментиран от #394

  • 316 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 317 РЕД И ХАОС

    11 7 Отговор
    Пренаписват историята. На психхоо твърденията на десните, може да кажете само - "Я ДАЙ ИЗТОЧНИК ОТ ПРЕДИ 1944г., в България, или източник от преди Рейгън на запад" някой историк или вестник, някой уважаван учен..

    Коментиран от #330

  • 318 Р0бе

    10 0 Отговор

    До коментар #109 от "Име":

    Мъчно ти е, че не си част от Великата Османска Империя??? Ама не осъзнаваш, че си в същата R0бска роля и в момента, мечтата ни всъщност е реалност за теб...
  • 319 Българин

    8 15 Отговор
    Четете ли, русофилчета?

    Четете, четете, може някой ден да станете и българи, ако разберете и осмислите написаното.
  • 320 РЕД И ХАОС

    8 3 Отговор
    Пренаписват историята. На психхоо твърденията на десните, може да кажете само - "Я ДАЙ ИЗТОЧНИК ОТ ПРЕДИ 1944г., в България, или източник от преди Рейгън на запад" някой историк или вестник, някой уважаван учен..

    Коментиран от #443

  • 321 Васко Делчев

    15 9 Отговор
    Боже, и тая била историк!!!! Кой и е дал диплома. Тя знае ли колко са 32 тона злато и откъде новоосвободена България ще ги изкара, за да плати....Та ние нямаме човек за княз, та канем чужденец, тя говори за злато..... Тази невежа знае ли, че България чак сега има 32 тона злато и то дадено за пазене на англичаните (на вълците), които едва ли ще ни го върнат - да питат Венецуелците, дали успяха да си го вземат. Защо не питате наистина историци за тези въпроси, а подобни фалшиви "личности" (даже не и историци). Подобни твари са пълна загуба на материя. Да кажа една истина, при освободждението ни България се задължава да плати на Османската империя железницата Русе-Варна. Естествено не я плащаме, защото Русия опрощава на османците свои вземания за наша сметка.... Какви глупости говори тази.... Платила. Да не би някой нейн дядо....!

    Коментиран от #322

  • 322 Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #321 от "Васко Делчев":

    Говориш за професор по История.

    Я вземи се представи от позицията на какъв я коментираш какво знаела?

    Коментиран от #323

  • 323 васил Делчев

    11 12 Отговор

    До коментар #322 от "Българин":

    Професорите по история са други...... Те са доказани професионалисти, а не такива..... С подобни твърдения не би бил даже любител на историята, а не професор. Ако такива са ни професорите по история, то срам за държавата.... Профоесори по история са Г. Марков, Андрей Пантев и подобни имена, които значат нещо. Питайте тях кой на кого платил. Те ще ви изяснят много добре как стоят нещата.

    Коментиран от #327

  • 324 Тая е далеч от историята

    12 8 Отговор
    Но нали някой трябва да обслужва прозападния ни елит
  • 325 матрьошка

    8 4 Отговор

    До коментар #227 от "Слава России":

    колко копейки заработи
  • 326 На БАБА фърчилото

    6 5 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Пак повтарям въпроса , който не си разбрал - КОЛКО СТРУВА ЖИВОТА НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ и на тези , които са дошли да освобождават България ?

    Коментиран от #335

  • 327 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #323 от "васил Делчев":

    "Професорите по история са други...... "

    Пак питам, от позицията на какъв говориш за това какво знае за историята ни професор по История?

    Коментиран от #329, #333, #334, #338

  • 328 Ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #306 от "РЕД И ХАОС":

    Дрогарю, по голяма глупост отдавна не бях чел......
  • 329 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 330 Дедо ти Йоцо

    10 5 Отговор

    До коментар #317 от "РЕД И ХАОС":

    Доказателствата са изгорени, а архивът - откраднат и изнесен към любивата ти рассия
  • 331 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 332 виц

    8 8 Отговор
    Погледнете, къде е учило чудото от портрета и къде е преподавало и веднага ще Ви стане ясно кой му налива мозък и защо бялото според зомби съществото е черно. Просто не ни смятат за хора. Безпардонно и неуважително . БОГ да пази България!
  • 333 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 334 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 335 Не знаех

    10 4 Отговор

    До коментар #326 от "На БАБА фърчилото":

    Не знаех, че са дошли тук за да си продават живота. Мислех, че са дошли да ни окупират.
  • 336 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 337 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 338 Васко Делчев

    9 9 Отговор

    До коментар #327 от "Българин":

    Навярно знаете НАЦИД - регистър за научни степени и длъжности. Там в търсачката пишете имената на авторката и ще видите коя е. Сам правете изводи за "професора". Професорите по история са безпристрастни, а подобни люде, които пишат подобни статии не са.... Затова ви казах, че трябвада се поканят истински професори.

    А, от позицията на какъв говоря аз, то може да напишете в търсачката на този регистър моите имена и ще видите сам! Историята ми е огромна слабост, но като гледам съм прочел повече от подобни "историци".

    Коментиран от #341

  • 339 Питам само

    14 5 Отговор
    Еха, толкова невежество на едно място дали ще ни позволи да честваме свободна и независима България след 4 години? Предатели, ще празнуваме ли 150 години свобода, как мислите, еничари, готовш да продадете и майчиното си мляко? Кръвта на дедите си вече осребрихте...

    Коментиран от #353

  • 340 Стотинка

    16 6 Отговор
    Тази баба Яга дали чете коментарите? Дали за няколко спечелени цента си струва омразата на народа.

    Коментиран от #342

  • 341 Българин

    9 10 Отговор

    До коментар #338 от "Васко Делчев":

    Знаете ли по какво разбрах, че сте никой в областта на Историята?

    По това, че вместо да опровергаете с ФАКТИ казаното от професорката, вие тръгнахте да атакувате компетентността й на приказки.

    Компетентност се доказва с ФАКТИ. ФАКТА, че не го знаете показва, че нямате представа от историческата наука.

    Истинските историци си мерят ФАКТИТЕ, не "имената".

    Запомнете го за следващия път.

    Коментиран от #346

  • 342 Българин

    9 9 Отговор

    До коментар #340 от "Стотинка":

    Омразата на руските слуги в България естествено че не струва нищо, но то по принцип нищо от тях не струва нищо.
  • 343 И аз мисля като нея, от връх Св. Никола

    9 11 Отговор

    До коментар #294 от "Какви професорки имаме":

    Почитаме тук, на Шипка, не руската окупаторска войска, а великият подвиг на БЪЛГАРИТЕ, ОПЪЛЧЕНЦИ, КОИТО СЪС СВОЯТА СМЕЛОСТИ И САМОЖЕРТВА решават хода на войната. Нашите герои - опълченци са тези, пред чийто подвиг днес се прекланяме.
    Многонационалната войска /украинци, румънци, руснаци, финландци, литовци…/ на руския цар не идва тук за да ни освобождава, а за да завладее Босфора и Дарданелите. Благодарение на българския народ, мечтата на руския цар почти се сбъдва.
    В договора от Сан Стефано не си споменава нищо нито за българи, нито за България. Идеята на бащицата е да създаде Задунайская губерния. На Берлинския конгрес, руските представители се обявяват срещу създаването на държава, разпростираща се на всички български земи – тъкмо обратното, накъсват територията ни 5 парчета.
  • 344 Хахахаха

    15 10 Отговор
    На връх празника заляхте с американска пропаганда сайта.

    Разни самозвани интерпретатори в полза на правителството се напъват да кажат на бялото черно.

    Отидете на Шипка и вижте хората които се събират там. За да се почувствате свободни българи.

    Днес беше страхотно. Само дето полицията не пусна 5 хиляди души, за да не стане гледката неприятна за НАТО.

    Коментиран от #348

  • 345 Ще си лея куршум

    12 6 Отговор
    Боже, какво е това същество.
  • 346 Васко Делчев

    12 10 Отговор

    До коментар #341 от "Българин":

    В историята аз съм никой, но очевидно и въпросната госпожа е никоя..... (справката в НАЦИД също не дава да е професор или хабилитирано лице). Именно историята е факти, а какви са нейните. (къде е разписката за 32 тона злато или заеми или издръжка руснаци. Та ние нямаме държава към 1878 кой ще даде заем на България. Има снимки на софия от тази година. Вижте ги и преценете, коя банка ще даде срещу кал по улиците заем за изплатим "освобождението"). Затова, че съм любителна историята вярвам на определени историци, които говорят с файкти, а не измислици..... и не пристрасно. Изрезки от книгите на Инджев или Ал. Йорданов не са факти, а празни прикаки.... За щастие повечето ни историци са читави, с малки изключения като подобната г-жа....(тя затова не работи и в някой от престижните ни държавни ВУЗ). Но не виждам някой от тях да вземе отношение по темата. А за моралните съображения и за трети март, а съм ВЕЖА и позицията на г-жата не съвпада с моята и тази на 80% от българите...(за справка вижте този чат и ще разберете, колко хора и вярват )

    Коментиран от #350, #356

  • 347 Ха-ха-ха

    8 2 Отговор

    До коментар #109 от "Име":

    Кви са тия щурутии!? Когато си препил, не напрягай ума си, че алкохолът го завладява напълно.
  • 348 Бях там заради БЪЛГАРИТЕ опълченци

    9 16 Отговор

    До коментар #344 от "Хахахаха":

    Бях там заради БЪЛГАРИТЕ опълченци. Бяхме огромна БЪЛГАРСКА родолюбива група, която осъзнава, че е крайно време да се освободим от руското владичество. Опълченците рябва да ни бъдат за пример и подражание. Почитаме на Шипка, не руската окупаторска войска, а великият подвиг на БЪЛГАРИТЕ, ОПЪЛЧЕНЦИ, КОИТО СЪС СВОЯТА СМЕЛОСТИ И САМОЖЕРТВА решават хода на войната. Нашите герои - опълченци са тези, пред чийто подвиг днес се прекланяме.
    Многонационалната войска /украинци, румънци, руснаци, финландци, литовци…/ на руския цар не идва тук за да ни освобождава, а за да завладее Босфора и Дарданелите. Благодарение на българския народ, мечтата на руския цар почти се сбъдва.
    В договора от Сан Стефано не си споменава нищо нито за българи, нито за България. Идеята на бащицата е да създаде Задунайская губерния. На Берлинския конгрес, руските представители се обявяват срещу създаването на държава, разпростираща се на всички български земи – тъкмо обратното, накъсват територията ни 5 парчета.

    Коментиран от #358

  • 349 Ебелина Кебилкина

    9 5 Отговор
    като народ сме много древни, много глупави. Заключение: ние сме динозаври.
  • 350 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #346 от "Васко Делчев":

    Щом вие сте никой това на първо време е дстатъчно.

    Нека сега се заемем с вашите "авторитети"

    Представете коментара на Проф. Пантев по въпроса за въпросните пари равностойни на това злато.

    Чакам.

    Коментиран от #351

  • 351 Васко Делчев

    13 12 Отговор

    До коментар #350 от "Българин":

    Истинските изторици нямат коментари, защото няма такива факти. Но, мисля, че е безсмислено да продължаваме да спорим .... Громете русофилите по-горе (виждам, че успешно се справяте), вероятно вие сте историк и познавате фактите! Но не забравяйте, че броят на русофилите нараства в страната след всяка такава статия и след всяко антируско действие (аз не съм русофил)....

    Коментиран от #354

  • 352 Не професор

    11 9 Отговор
    Ако не бяхме се съгласили да плащаме,кой щеше да пази новата държава от
    БАШИБОЗУКА да не се върне обратно уважаеми Политпропагандатор?
  • 353 Да питам

    8 10 Отговор

    До коментар #339 от "Питам само":

    След 4 години руските слуги и шпиони ни напускат и ще честваме Независима България ли, че нещо не разбрах? Ако е така, наистина ще празнуваме яко! Ще видим пиянството на един нард, обезумял от радост! 150 години чакаме точно това!
  • 354 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #351 от "Васко Делчев":

    За кое нямат "такива факти"?
  • 355 Осман Паша

    15 9 Отговор
    Още една персона историк на козяшка заплата, поставена да пренапише историята. А защо никъде няма факти за действително плащане на тази колосална сума. Те и Ирак имаха да ни дават $4.5 милиарда долара, ама по Хамериканска заповед ни дадоха ядец, и ние го взехме ядеца.
  • 356 А бе васкооооооо

    11 12 Отговор

    До коментар #346 от "Васко Делчев":

    Васко, васко, похватите на КГБ си ги усвоил много добре. Веднага си влязъл в НАЦИД да ровиш за компромати. Професорката е права за всичко, дава факти и доказателства, а ти се ровиш в бельото на хората за да оклевитиш жената. Срамота!

    Коментиран от #359, #360

  • 357 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 358 Само питам

    12 8 Отговор

    До коментар #348 от "Бях там заради БЪЛГАРИТЕ опълченци":

    Кой уши байрака,кой му тури знака?Под какво знаме се бият опълченците ни?На дъгата или под онова синьо бялото с многото звезди?Самара град в Русия ли е или в Канада?А без това знаме и помощта на жителите на Самара щяхме ли въобще да имаме опълченци?
  • 359 Альоооо

    5 5 Отговор

    До коментар #356 от "А бе васкооооооо":

    Какви факти и доказателства?!?!
  • 360 Васко делчев

    12 9 Отговор

    До коментар #356 от "А бе васкооооооо":

    Каквото не ви отърва е КГБ или Русия. Смешни хора....но кой ви вярва....А иначе за кое е права? Нека да каже къде Левски е казал „Този, който ни освободи, той ще ни пороби”. Не петнете поне името на Апостола с някакви измислици, които даже за лаици са видни, а за историците са смешки.... Не желая да коментирам повече подобни мерзости....
  • 361 Генерал БГ

    16 9 Отговор
    Това е голяма тлъста евроатлантическа лъжа.
    България трябва да плати тези пари или злато заради останали турски активи на наша вече територия. Но България няма тези пари или злато и затова ги плаща Русия, а ние им ги дължим. Но ние никога не се издължаваме, опрощават ни ги!

    Какво пречи на грантовия лъжлив професор да отвори и се образова от трите тома документалистика -
    "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- първа част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.

    Там с документи е описано точно за какво плащаме.
    Аман от платени маниполатори и фалшификатори. Аман!

    Коментиран от #362, #364

  • 362 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #361 от "Генерал БГ":

    Цитирай страниците засягащи тази специфична информация и цифрите в тях.

    Коментиран от #367

  • 363 бай Иван

    9 10 Отговор
    Тази приказва глупости. Откъде злато от българите тогава? Още нещо руснаците заради войната турците дължат много злато на руснаците. От друга страна България също дължи много пари на Турция заради имотите които остават тук и железниците .Ако не се платят те отново влизат в България. Това маи се премълчава. По време на войната със Сърбия ,когато нашите се местят от южния на западния фронт. Руснаците тогава предупреждават Турция да не влиза във война или се договарят. Така остава да се бием само със сърбите.
  • 364 Хааа

    8 10 Отговор

    До коментар #361 от "Генерал БГ":

    Ало пишмапн генерале.Точно в този документ си пише че България изплаща окупационнен дълг и си пише и колко е.
  • 365 Българин

    9 8 Отговор
    Питай руските наколенки за факти и цифри и гледай как се стопяват в блатната мъгла.
  • 366 Сали

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Да. Затова сте вечни роби.
  • 367 Генерал БГ

    9 6 Отговор

    До коментар #362 от "Българин":

    Готово -"История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- първа част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    Стр. 12,13,
    "Двете български държани образувания – Княжеството и Източна Румелия, поради васалния си на султана статут, се оказват правоприемници на дълговете на Османската империя към западните й кредитори. Отделно двете държави заплащат т.нар. „окупационен дълг” към Русия, както и задължението, наложено с Берлинския договор за поемане на разходите по ж.п.линията Виена-Белград-София-Цариград (последното изиграва прогресивна роля в развието на България, така или иначе). Българските държави плащат и част от отоманския дълг към Русия, представляващ контрибуция за войната от 1878-1879 г."
    Тоест оказва се, че окупационния дълг е само една част от огромната сума, която е била задължена България да изплати по договорките в Берлин.
    Сметката е следната:
    Княжеството трябва да плаща на година:
    - 2 милиона и 272 х. златни лева - трибут (принос) за султана – оттам и наименованието Трибутарно Княжество България;
    - 2 милиона и 120 х. зл.лв., изплатени общо около 5 млн.зл.лв.– окупационен дълг за Русия, т.е. възстановяване на разходите по пребиваването на руските войски в България (които пък поставят основата на държавността)
    - 2 мил. и 951 х. зл.лв. – т.нар. „Източнорумелйски данък” на Османската империя, наложен с Берлинския договор;
    - 3 млн.240 х. зл.лв. – на английската банка Roberts, Lubock Co., за ж.п. линията Русе-Варна, т.

    Коментиран от #368

  • 368 Генерал БГ

    10 6 Отговор

    До коментар #367 от "Генерал БГ":

    - 3 млн.240 х. зл.лв. – на английската банка Roberts, Lubock Co., за ж.п. линията Русе-Варна, т.е. за линията, построена от барон Хирш;

    Това са общо над 10 милиона и 500 хиляди златни лева, при курс на лева към златния франк 1/1, или около 25% от държавните разходи на година (с уточнението, че целия дълг на Османската империя със Санстефанския договор се оценява на над 1 000 000 000 , а ние плащаме окупационен дълг с указа 2 120 000.)
    Отделно е видно ,че дължим много повече за железницата Русе-Варна отколкото за окупацията.
    Цялата сума никога не е платена.

    Коментиран от #370

  • 369 Българин

    9 5 Отговор
    Тази и такива като нея да си вържат по една мартеница на врата. Ако не щат, да заминават в Турция, че да видят европейските ценности :)
  • 370 Българин

    7 9 Отговор

    До коментар #368 от "Генерал БГ":

    Не виждам никъде какво и кога е платено.

    Забрави ли нещо?

    Впрочем, от коя от тези справки личи, че България е била "оовбодена" от руските нашественици?

    Аз виждам, че България е била загробена финансово както към Османската империя, така и към Руската империя и то от "освободителите".

    Коментиран от #371, #372

  • 371 Генерал БГ

    8 3 Отговор

    До коментар #370 от "Българин":

    Да, добре.. като си свалиш капаците, може и да видиш..

    Коментиран от #374

  • 372 кактус

    7 7 Отговор

    До коментар #370 от "Българин":

    Само да питам "българино", лицето от портрета да не ви е научен ръководител?
  • 373 Мда

    11 7 Отговор
    Фийсът (Facebook) обяснава защо e всичката тази помия, изсипана днес от лицето на снимката. Цитат: Evelina Kelbecheva · Работи в American University in Bulgaria.
    Ето защо има толкова много атлантически "ценности", платени дебело в зелено...

    Коментиран от #377

  • 374 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #371 от "Генерал БГ":

    Пълно безсилие се чете в отговора ви. Май опряхте в границите на опорката.

    Единственото, което успяхте да "покажете" е, че изфабрикуваното разказче за "освобождението" е подплатено с едно доста дебело заробване от "освободителя". Финансово , освен всичко останало, разбира се.

    Така "освобождават" руснаците - ако не могат да те изпапкат с дрехите, си те поделят с тия, от които са те "освободили".
  • 375 Банкасъ

    6 4 Отговор
    Евелина Келбечева , числата за парите и златото са неверни. 10 618 200 рубли са 8 тона и 220 кг. злато.
    1 рубла = 0,774234 гр. злато. 1лев= 0,29 гр. злато т.е. 1 рубла е равна на 2,668 лв. или 10 618 200 рубли правят
    28 329 357 лв. или 8 215 кг. злато. Ако някой се съмнява в изчисленията, да преизчисли. Може аз да бъркам някъде.

    Коментиран от #378, #397

  • 376 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 377 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 378 Вуте

    9 6 Отговор

    До коментар #375 от "Банкасъ":

    Верни са сметките ти Банкасъ. Тая Евелина Келбечева е писала определени неистини.
  • 379 Хаирсъзина

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сталин":

    И главно евреи дърпали конците в сянка.
  • 380 И аз да кажа

    9 8 Отговор

    До коментар #14 от "Булпсихопатъ":

    Ти си психопат! Никога никой от рода ми не е носил фередже и чалма- турците да били доста интелигентна империя и са давали доста свободи на завладените, поне за да имат сметка да работят за просперитета на семейството си, а не да са пасивни добичета като крепостните в Русия

    Коментиран от #385

  • 381 Тодор Живков

    8 8 Отговор
    През 1961 г. имах да връщам на Съветския съюз пари равни на 24 тона злато.За да ги омилостивя им предложих България да стане шестнайста република като съзнавах,че това нема да стане.Руснаците немаха милост,искаха си парите. Така им дадох златото на два транша.1962г. - 20 тона и 1964 - 4 тона. Не можа да мине номера с шестнайстата република.
  • 382 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 383 Айде бе!

    6 6 Отговор

    До коментар #162 от "новия евроамерикански прочит на история":

    Нищо подобно! Пра- прабаба ми от Ямбол е имала десетки златни нанизи. Градско семейство, не някакви чорбаджии. Когато турците напускат България и грабят по къщите да отмъкнат ценности, навиват под сукмана на най-малката сестра на баба ми няколко десетки такива нанизи от златни монети и през комшулуците я пращат да избяга у съседите, докато турци влизат през портата. Разказвали са ми за преселници от Беломорска Тракия, които идват в България със златото си, натоварено в дисаги и на магаре. Те са продали, вярно, земи преди да тръгнат. Да не забравяме, че през всичките 500 години парите са били главно златни монети- от тръничките малки "рубета" до масивните лири и пендолири.
  • 384 И аз да кажа

    8 5 Отговор

    До коментар #224 от "Госпожо":

    Не са 100 000 загиналите. В цялата война- има фронтове и извън бг, загиналите са към 20000. Четете,бе, не повтаряйте руските пропаганди
  • 385 Кажи сиПомако

    5 4 Отговор

    До коментар #380 от "И аз да кажа":

    Типично изказване на помачор. Сигурно и децата не са ни взимали за еничари!
  • 386 Леллее

    6 6 Отговор

    До коментар #251 от "И външно и душевно все е грозна":

    Изобщо не сме били голтаци! Виж къщите в Копривщица , Арбанаси, Търново, Стария Пловдив- естествено, че е имало и бедни, но не преобладаващата част! На русофилите ви харесва да се самоунижавате- ваша воля, но не говорете за страната ми с обобщения! Вашите деди ако са били просяци и голтаци, нашите не са.

    Коментиран от #387

  • 387 Малеее

    7 4 Отговор

    До коментар #386 от "Леллее":

    Еми нормално като за човек с турска жилка, нали сте грабили от бедните българи.
  • 388 Госあ

    4 4 Отговор
    Още по долно от откровените лъжи на тази е факта, че никой не излезе след нея в публичното пространство или по-скоро на никой не се даде думата да излезе и да каже колко точно е изплатила България за престоя на руската армия след Освобождението до официалното признаване на Освобождението и съществуването на новата българска държава от всички. Предполагам дори платените подлоги са наясно, че е било просто задължително да има руско присъствие непосредствено след войната и то е било изцяло в наша полза. Никой не излезе да каже колко са поискали турците за нашата независимост, колко са платили руснаците и колко от тези пари сме върнали ! Като допълнение към дълга за престоя на руската армия в България. Това трябваше да бъде направено от компетентен историк със съответните документи, а не ние да го правим !
  • 389 Госあ

    8 3 Отговор
    През цялото време на празника, медиите като тази заливаха българина с елементарна пропаганда, без капка уважение към историческите факти и държавата ни. Соросоиди, трети март все още е национален празник на България, затова си дръжте лъжливия език зад зъбите и не сквернете държавата, паметта на загиналите и благородството на Русия по онова време ! Това трябва да е наказуемо, а не руските флагчета редом до българските в знак на признателност и дружба по повод празника.
  • 390 Госあ

    9 4 Отговор
    Ето това ни е държавата - излизат всякакви миндили да плюят националния празник и да говорят неистини, а няма един на който да се даде гласност да защити националния празник на България ! Изключително показателно. Един от коментарите ми е изтрит, но пак ще повторя, аз нямам нищо общо с вас ! И да, българин съм и обичам родината си. Вас, не. Вие сте безродници, докарали родината ми до една скапана държавичка.
  • 391 Владимир

    5 6 Отговор
    С дипломата си "професоре", си избърши г...а ! От де толкоз злато бре моме ! От Дънди прешълс ! Седесарка си -нали !

    Коментиран от #400

  • 392 Рано сутрин такива снимки плашат

    8 3 Отговор

    До коментар #252 от "Днстуфф":

    Реално е платена една малка първа вноска . Останалото отказва Ленин . На принципа - Ние нищо не дължим на никой , и никой нищо не дължи на нас . Тоест Русия никога не вижда тези пари. А ти продължавай да вярваш , че Вълчан Войвода , и извадил от някъде 32 тона злато от дисагите на своя кон , за да плати Освобождението. Щото и такива исторически промисли четем в СМО , от шизофреници маскирани като историци.
  • 393 Доротея

    8 4 Отговор
    Не им обръщайте внимание! Това са един пайтон болно претенцеозни нещастници, но нагли, нахални и подкрепяни от Посолството! Толкова жалки, че дори не заслужават внимание да бъдат порядъчно натупани! Благодаря на стотиците хиляди вчера, които с мощния си поход към Вековния връх, разсеяха напълно мъглата от продажност и модерни теории, която бе се спуснала над българската памет!
  • 394 Плащаме на Русия окупационен дълг

    6 5 Отговор

    До коментар #315 от "Русия загубва и тази война":

    Истината е И факт, че Русия никога не е искала България да бъде независима, свободна и просперираща държава, а да е отвъддунайска губерния подчинена на Руската Империя и управлявана от губернатор- наместник на императора като бъдеща база и предмостие за нов щурм за завладяването на Босфора, стара мечта на руските царе от времето на Петър I и Екатерина Велика ! В договора от Сан Стефано думата България, като самостоятелна държава, не фигурира никъде и след което Русия капитулира и разбира че България няма да бъде включена в границите на Руската империя, съвсем умишлено на Берлинския конгрес, Русия не се застъпва за самостоятелна българска държава, а остава България окончателно да е разпокъсана...!!!
    С подчиненото на СССР и Русия комунистическото управление на страната след 9 септември 1944 г. и за затвърждаването на "Българо съветската дружба" от детската градина и училището, започват да се изграждат и наслагват в българина митовете за преклонение пред руско-турската освободителна война и ролята на Царска Русия в изковаването на българската Независкмост и свобода, като целта е .създаването на цели поколения от предани русофили...!!! Едва след 10 ноември 1989 г. и падането на СССР се отвориха руските и българските архиви, от които става ясно съвсем друго !
    В публикувания в Държавен вестник през януари 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на български народ повече 10 милиона и половина книжни

    Коментиран от #396

  • 395 Плащаме на Русия окупационен дълг

    7 5 Отговор
    Продължение на коментар № 394

    В публикувания в Държавен вестник през януари 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Там буквално е публикувано: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие и Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Императорски Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”....!!!

    Коментиран от #398

  • 396 уйко калеко

    7 2 Отговор

    До коментар #394 от "Плащаме на Русия окупационен дълг":

    Естествено ,че РУСИЯ е преследвала свои интереси,но важното е ,че те съвпадат с нашите и това довежда до създаването на ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА,РУСИЯ НЕ Е ВИНОВНА ,ЧЕ ФЕРДИНАНД И БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ МЕЖДУ 1912-1916 г с техните безумни решения(подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА , участието ни на неправилната страна през ПСВ)довеждат до две НАЦ,КАТАСТРОФИ.Не мога да си спомня кой от тогавашните ни политици го бе казал(ДАВАХА НИ МНОГО ,НИЕ ИСКАХМЕ ВСИЧКО И НАКРАЯ ПОЛУЧИХМА НИЩО)
  • 397 Хаирсъзина

    7 2 Отговор

    До коментар #375 от "Банкасъ":

    Верно е Банкасъ. Дали са в рубли или левове,нема значение.Все са 8,22 тона злато,а не 32 тона както пише "професорката"
  • 398 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #395 от "Плащаме на Русия окупационен дълг":

    Готин, Една рубла е била обезпечена с 0,774234 гр. злато. А сега сметни колко тона злато са 10 616 200 рубли и 40 копейки.
  • 399 Факти

    7 1 Отговор
    Ааа, пипнати са плюсовете и минусите през нощта, не са спали в редакцията... Срамна работа, ама пък сигурно доходоносна...
  • 400 А ти като нямаш диплома

    4 3 Отговор

    До коментар #391 от "Владимир":

    С какво ще си избършеш г.....за бе?
  • 401 Дай да запомним тебе!

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Запомнете Я тази ...":

    Ама си се скрил удобно зад някакво измислено име и не си се показал с истинската си самоличност както е направила тази жена! И тя не е направила нищо друго, освен да публикува това, което го има в архивите и се знае отдавна от интересуващите се! А то е , че с указ на Александър Батенберг България започва да изплаща на Русия ОКУПАЦИОННИЯ си дълг! Просто и ясно!
  • 402 ник

    6 4 Отговор
    Леле, това кривоустото кой го е.е?
  • 403 Ний ша Ва упрайм

    6 4 Отговор
    малий пародия на жина! Ужаст
  • 404 РЕД И ХАОС

    11 4 Отговор
    Пренаписват историята. На психхоо твърденията на десните, може да кажете само - "Я ДАЙ ИЗТОЧНИК ОТ ПРЕДИ 1944г., в България, или източник от преди Рейгън на запад" някой историк или вестник, някой уважаван учен.. Щом сме платили, значи по вестници трябва да го пише преди 1944г. А що не платихме за Македония? Опитваха се и да пробутат - че някакъв войвода е платил, той не е войвода - а е руски офицер и гражданин - умрял 10 години преди 3-март, не споменат ни от Левски ни от Ботев.. не е дал и на тях парици.. Без Русия, България щеше да е освободена колкото Македония. Господ Бог, оставя едно парченце ние да освободим, да се самоосвободим без Русия, и това Македония, за да видим какво е свършила Русия. А какво е свършила Германия?? Германия ни дължи 400 милиона долара от 1940та до 1944г. Което е 4-пъти тогава нашето БВП. Те Германия на Хитлер от всички страни на Европа прибират 80% от БВП. Ето защо без война в тези държави има глад и черна борса, това е частен дълг - частници които дават продукция на германците срещу бъдещо плащане-уж. Гарантирано от техните държави, с марионетни хитлерови правителства - като ЕС-НАТО.
  • 405 Тази кощрамба знае ли,

    10 3 Отговор
    че свободата няма цена? Щом са ти подарили живот, длъжен си да бъдеш благодарен, разбра ли дърта кощрамбо?
  • 406 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 407 Безпартиен

    3 1 Отговор
    Щот много" светити", затуй държавата ни е на тоз ХАЛ!
  • 408 Безпартиен

    4 4 Отговор
    Ама мълчиш за 26-те вагона на Фердинанда, платени от баба ми, щот дядо ми е убит през 1916, а съ що и другата ми баба и дядо!
  • 409 Безпартиен

    8 3 Отговор
    Кокалите на умрелите ша избягат като та видят ма!
  • 410 Крум Лорар

    8 3 Отговор
    Вижте какви са родителите на тази жена. Какво е завършила и къде е работила?
    И всичко ще си дойде на мястото.
    Проблема е, че си вярва е връщане назад няма.

    Коментиран от #412, #430

  • 411 Абе

    8 3 Отговор
    Сигурен съм, че прабабата на тази господжа с радост е вртела дудуци на небезизвестния Соломон Леви или пи разбираемо Сюлейман паша.
  • 412 Гошо

    7 3 Отговор

    До коментар #410 от "Крум Лорар":

    Те и лудите в психиатрията си вярват,сьщото е и с евроджeндaцuте - сами си вярват на щуротиите.
  • 413 Гошо

    6 3 Отговор
    Давайте пропагандата на по човекоподобни соросоиди бе .Тоя бухал само за подигравки става
  • 414 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 415 Глас нъ

    6 4 Отговор
    Тази "професорка" вече е посяла отровата си в учебниците по история. Ще жънат соросоидите в следващите поколения заблудени идиоти, които да ръчкат за война с Русия.
  • 416 Стършел

    4 3 Отговор
    Мутрата и е като на Е .Поптодорова! И ,,акъла" и също!
  • 417 Е па то е ясно

    4 3 Отговор
    Мама на тате не дава безплатно...
    Ами тая списувателка да не би да пише без сребърници... цоца от Америка за България...
  • 418 Бсичко е ясно

    4 3 Отговор
    Тая кукувица се води професор в американския у-тет в Благоевград
  • 419 Келбечева, Бабуля, долна, лъжлива!!

    3 3 Отговор
    Тая лъже, като дърта циганка!!
  • 420 Чети стрино историята

    3 2 Отговор
    1917 Ленин опрощава този дълг, както всички други заеми и дългове на царска Русия.
  • 421 Куку

    3 3 Отговор
    Портрет на русофил-гледа само турски сериали,слуша маанета,ходи на почивка в Турция,облича се с анцунг произведен в Турция,като закъса със здравето реве искам в Турция за операция!
  • 422 Деций

    3 2 Отговор
    На тази жалка женица, трябва да и отнемат титлите и званието!Колко са във злато тези 89600 и незнам си колко златни лева? България приема френската система,и 100 златни лева са малко над 32 грама злато.Хайде вадете калкулатора и смятайте колко монети по 100 златни лева и превърнете в килограми!То бива нахалство ,лъжи и наглост ама това надминава всичко!
  • 423 Хо Хо Хо и бутилка ром

    4 3 Отговор
    Искането на руснаците след сключването на мирния договор в Сан Стефано , Освобождението на България, което въобще не е поставено като цел в завоевателната Руско-турска война, а е по стечение на стратегическите и военни обстоятелства в стремежа на Русия да завладее Босфора, Истанбул и Дарданелите , да започне да плаща на Русия и руснаците непосилната и огромна сума за своето Освобождение, им идва на българите като неочаквана изненада и гръм от ясно небе...!!!

    За 32 тона злато и Американците и Англичаните, преди руснаците щяха да бъдат готови да освободят много по рано и по добре България....!!!

    Коментиран от #435

  • 424 Мемфис

    6 3 Отговор
    Браво на тази жена, има по- големи топки от РадеФ и хилядите други руски лизачи!!!

    Коментиран от #428, #438

  • 425 Мемфис

    3 3 Отговор
    Където е минал ботуша на руският иZрод- трева не никне! Никнат само иZроди- русофили!!!
  • 426 Математик поради съмнение...

    2 2 Отговор
    Лошо, много лошо, братя българи ! Ако това с тоновете злато е вярно !?
    Реших да направя "ревърс инженеринг" на твърдението на госпожата от по-горе и какво излезе :
    1. И тогава явно руската рубла е била без пари... Един златен лев е струвал около 120 лв. Може...
    Обаче докта ефтина ми се стори !?
    2. 32000 кг злато, за 90000 лева !? Килаграмът злато излиза 2.80 лв. Доооста ефтинко... Дори за оня, златния лев !?
    3. И тъй като не открих информация за курса та публатаа иѝ златото от ония години, реших да проверя в Уѝкипедия колко са останили братята Георгиеви за построяването та университета пак по онова време. Като се надявах, че курсът та златния лев няма на е мръднал кой знае колко за няколко години...
    Оставили са... 6 800 000 ЗЛАААТНИ ЛЕВА !?
    4. Обърнати в злато по курса от твърдението на госпожата, излиза... 2400 тона злато !?
    Ааа, казах си : Не само в Дания имало нещо гнило, но най-вече в статията на гус-жа Каламбачева !

    Коментиран от #427, #429

  • 427 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 428 ТОВА НЕЩО

    2 1 Отговор

    До коментар #424 от "Мемфис":

    Е ПРОФЕСОР
    АМА ЩО СА ЧУДЯ ТО И ДАЙНОВ Е ПРОФЕСОР
    АБЕ ПРОФЕСОРИТЕ
    ДОРИ И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ ВИ БИВА
    КАЛПАВИ СТЕ ШАРЛАТАНИ И НЕМОЖАЧИ

    Коментиран от #433

  • 429 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #426 от "Математик поради съмнение...":

    Пи него време парите са носили номинала в себе си!100 златни лева са еквивалентни на 100 златни франка.Тук не говорим за хартии като днешните, лишени от покритие,както и за борсови интриги с цел измама!Подкрепям всичко от това което си написал !И да помисли,от къде младата Българска държава ще извади да плати този налог?По времето на Живков България имаше 36 тона в БНБ,но едни други 24 са пратени в СССР шейсетте години с които сме платили суровини материали , оборудване и прочие!Да питам сега тази "именита" професорка къде е днес нашето злато,кое налага да е в Лондон,и какво платихме д него?А къде са над 3000 т немско злато,и защо е в САЩ,кое налага да е там?Има няколко опита на Германия да си върне златният резерв,но са все безуспешни!В тази държава (България) ,все още има останали хора които следят събитията и са попрочели нещо което е останало в главите им.След 20/30 г ще е друго,но за сега номера не минава!
  • 430 Експерт

    2 2 Отговор

    До коментар #410 от "Крум Лорар":

    Проблемът е,че тази измислена професорка има влияние в Министерството на образованието ,учебните програми и учебното съдържание в училище.Потърсете какви изследвания и публикации има.Нищо!
    Скоро имаше публикации за нея,че обучава учители по история.
    Това е вредно.
  • 431 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #377 от "Българин":

    Никога!
    Тайна майна.
    Ако научим истината, ще разлюбим "братушките".
  • 432 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 433 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 434 хаха

    1 2 Отговор
    Това движение за Българска Църква е националистическа гамвра, което води до премахване на исканията на Църквата ни за всички територии населени с Българи да бъде под управлението на Българската Църква, и това благодарение на тези ... не патриоти, хора масони работещи под ръководството в Париш ш Лондон.
    Тази е историк, колкото свинята е праведна.
  • 435 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 436 Вече Знам

    1 1 Отговор
    Не знаех, че прост чиляк може да има титла професор.
  • 437 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 438 име

    1 2 Отговор

    До коментар #424 от "Мемфис":

    Ми...не бих се учудил и топки да има!
    То вече не може да си европеец, ако не си от 3ти, 6ти. 22ри или 36ти пол!
  • 439 СОЛДАТ

    4 2 Отговор
    Когато трябва да ни освобождават идват руснаците,а когато ни заробват идват западняците ФАКТ ,"ПРОФЕСОРКЕ"
  • 440 ганю

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Руси":

    вие сте прецакани по време на демокрацията а не от Русия
    не плащате ли на нато сега а?
  • 441 Асен

    0 1 Отговор
    Като Българин вярващ в чистокръвноста смятам че има Българи и има геури ,според определението дадено ни от османците (които на някой си април, тази година, ще имат представление в ЗАЛА-1на НДК със заглавие "ЗЛАТЕН ВЕК НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ" (или нещо подобно).
    И като Българин не интересува Българската кръв.
    Но понеже темата е Русия и освобождението, благодарение на Русия ние поне още съществуваме и сме на картата.
    Докато САЩ и ЕС само ни грабят а сега измислиха и начин как да си изпращат арабския излишък у нас с което напълно да ни унищожат.
    Така че невиждан какво повече да кажа.
    Иначе важно е бъдещето и какво България ще даде на светът.
    За съжаление геурите са повече от чистокръвните и те предават България на руснаци, на американци, на китайци, на евреи и на който се появи на хоризонта.
    Това е грозната истина.
  • 442 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 443 Асен

    1 0 Отговор

    До коментар #320 от "РЕД И ХАОС":

    Никой не пренаписва историята. Руската империя е зло.
    Точно каквото е сащ.
  • 444 М.......

    0 0 Отговор
    Правилно.Хората

    500години стопанисват тази земя и идват някакви хора и ни изгонват.Искат и пари.Върнете ни я и да видим кой ще посмее да ни гони и да иска пари. В опълчението е имало и македонци, власи,сърби,тракийци и други.!!!!!???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол