Last news in Fakti

5 Март, 2024 09:11 1 157 5

Наталия Киселова: Когато се говори за подаване на оставка, това винаги е в интерес на мнозинството

  • оставка-
  • президент-
  • ротация

Идеята е да се стабилизира изпълнителната власт, допълни експертът по конституционно право

Наталия Киселова:  Когато се говори за подаване на оставка, това винаги е в интерес на мнозинството - 1

"Да се обсъжда проект на решение, с който се освобождава правителството, при положение, че Бойко Борисов и членове на парламентарната група са извън страната, това би било проява на лош вкус - без председателя на парламентарната група, която би трябвало да поеме първия мандат. Това е и през медиите усилие всяка от парламентарните групи да влезе в по-добри позиции при договаряне на писмено или не толкова писмено споразумение за следващите месеци, ако има подкрепа за ново правителство с мандата на ГЕРБ".

Това мнение изказа пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, относно предстоящата оставка на премиера акад. Николай Денков и ротацията на правителството.

По думите ѝ Конституцията не е предвидила срок, в който при депозирана оставка точката да влезе в дневния ред на Народното събрание и да бъде гласувана. Според нея факторите за това ще бъдат два. Единият е да има присъствие на народните представители, които ще подкрепят бъдещо правителство. Другият е да не се създава впечатление, че се бърза, обясни доц. Киселова.

"Забавянето ще бъде за да може всяка от парламентарните групи да договори по-добри условия за следващите 9 месеца или до края на мандата", смята тя и добави, че оставката ще бъде гласувана, след като са се разбрали:

"Предполагам, че при връчването на проучвателния мандат, приемаме, че това ще е от г-жа Габриел, тя веднага ще върне изпълнен мандата и ще предложи на президента да продължи процедурата. Това може да стане в рамките на часове, дни. Няма да е възможно президентът много да бави".

Специалистът обясни конституционната процедура при оставка на правителство:

"Конституцията е предвидила, че когато се подаде оставката на правителството или министър-председателя, се активира член 99, а именно президентът започва консултации и връчва проучвателни мандати на първата, втората и някоя следваща парламентарна група".

По думите ѝ Основният закон прави лека разлика в по-съществени нюанси в основанията, заради които се депозира оставката. Това става според тълкувателно решение от преди 30 години, в което са разгледани различни хипотези.

Според нея винаги, когато се говори за подаване на оставка, то е в интерес на мнозинството, в случая което подкрепя правителството. Идеята е да се стабилизира изпълнителната власт, допълни доц. Киселова. На второ място тя посочи, че по този начин ще бъде премерено дали сме излезли от кризата вече или кризата продължава и тя просто е била на пауза за тези 9 месеца.

По политически основания трябва да бъдат прекратени предсрочно пълномощията и на министър-председателя, и на председателя на Народното събрание, коментира доц. Киселова. По думите ѝ процедурите са взаимно обвързани от политическа гледна точка.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    2 0 Отговор
    Ох,много ми е кисело!
  • 2 патето Яки

    0 0 Отговор
    Яж петел с кисело зеле.
  • 3 абе

    3 0 Отговор
    тази като не може да си смени физиономията, поне името си да смени, омръзна ни всеки ден да се изрежда по телевизиите...
  • 4 Държава на Самодейността!

    1 0 Отговор
    Държава на Самодейността! Очевидно започваща с конституцията! Но кой ли го е еня за нея и закона! - Договорките са важни!
  • 5 геноцид

    1 0 Отговор
    " доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право " Госпожата не беше ли експрет и по ковида !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове