Last news in Fakti

12 Март, 2024 06:04 5 004 19

Явор Куюмджиев: Не можем само с перки и със слънчеви панели

  • явор куюмджиев-
  • енергетика

В ЕС са 13 на 13 „за“ и „против“ ядрената енергия, посочи енергийният експерт

Явор Куюмджиев: Не можем само с перки и със слънчеви панели - 1
Снимка: БГНЕС

"Само зелена енергетика не става. Тя е много хубава, трябва да се развива, но когато спре да духа вятър, когато няма слънце навън, ако няма някакъв друг източник, просто няма да има ток".

Това заяви в предаването "Брюксел 1" Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, енергиен експерт.

"Това се доказва от Германия през последните десетина години, когато за пръв път се създаде понятието отрицателни цени на електроенергията. Те построиха 60 хиляди мегавата вятърни централи, които, като задуха в Северно и Балтийско море има излишък и те плащат на съседните държави да вземат тока, защото тока не може да се складира. Балансът на електроенергийната система се състои от три основни вида източници - т. нар. базова мощност, това е минималното потребление, което дадена система има", продължи той.

И допълни: "В България тази базова мощност е около 2500 мегавата общо, което се постига в часовете нощно време от 1 до 4 сутринта, когато потреблението в страната е най-малко. Това трябва да бъде покрито от базова енергия. Когато, обаче, се събудят хората, започне бизнесът да работи, потреблението се вдига, достига в някои определени часове до 5500. В много студени дни и до 7000 мегавата. В България говоря“.

"Аз не мога да си обясня позицията на Германия. Те, според мен, направиха най-колосалната глупост на 21- ви век - закриването на ядрените централи по времето на Меркел". Експертът обясни причините:

"В околните страни има АЕЦ-ове, които им поддържат баланса на мрежата. На практика Германия внася много атомна енергия от Франция, че и от Белгия, Холандия – съседните около тях държави, които имат много атомна енергия. Дори Швейцария. Австрия е единствената държава в света, която има абсолютно построена атомна централа още 1988 година, на която трябва да се вкара ядреното гориво и е спряна. Ядреното гориво не е заредено. А между другото, ако някой му е интересно, организират екскурзия в тази централа, срещу 20 евро може да разгледате единствената в света построена и никога не заработила атомна централа", добави експертът

Явор Куюмджиев е категоричен, че бъдещето на ЕС и на европейската енергетиката е ядрена енергия като базова, подкрепена от ВЕИ-та, които да покриват пиковете, по-голямо потребление, когато е необходимо, но ядрената енергетика трябва да осигури енергия през нощта. "Няма слънце през нощта, разберете хора, няма как да има слънчева енергия през нощта".

Интересно, че Нидерландия е подписала и двата документа в ЕС.

"Най-разумната теза - хем да се развива атомната енергетика, хем да се развива ВЕИ. Белгия пък не е подписал нито един от двата документа, въпреки че, те имат шест атомни блока, които си експлоатират и нямат никакво намерение да затварят", конкретизира експертът.

Той бе категоричен, че не можем само с перки и със слънчеви панели, затова ЕК създава план за 400 млрд. евро финансиране на АЕЦ в ЕС.

Според Куюмджиев, вятърната енергия е една от най-непостоянните и най-малко ефективните в енергийния микс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грета Тунберг

    21 5 Отговор
    Не се къпете и ще спасите света!
  • 2 Грета има

    26 5 Отговор
    три имения за милиони, и харчи по сто хиляди евро на месец, а сметките й се пукат по шевовете. Докато българските пенсионери се чудят кое лекарство да не купят, за да си платят ток, вода, парно, местни данъци и такси. Гарантираната изкупна цена на мегаватчас перки е 160 лева Василев, работят, не работят няма значение, лапат. В Германия изкупна цена перки мегаватчас 120 лева. Някои депутатчета и фирмите им добре се уредиха с фото и перки, още при НДСВ. Себестойност на ток от ТЕЦ2 40-90 лева мегават час, Василев оскъпи ток с 200%, за да лапне няколко милиона по ПВУ като вдигна още квотите. Василев ни прати на борса ток, в Гърция месечни битови сметки между 250-450 евро, хората плачат. Дреме им, това мигранти, евро, Конституция, инфлация, заеми, безработица. Важното е на Путин да му е зле, а Българската икономика да сдава фира-Денков. Масово хората ще си изключват електромерите, за да не им пълнят гушите.

    Коментиран от #5

  • 3 От посолството

    28 4 Отговор
    Само да добавим ,че Ел. Енергията трябва да е от американски ядрени централи...тя е по екологична ...нищо че е по скъпа от другите ядрени централи
  • 4 Трол

    18 1 Отговор
    Така е, трябва и като Фред Флинтстоун да подкарваме автомобилите с крака.
  • 5 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "Грета има":

    Само с перки и панели не може, ама ако към тях се добави ПАВЕЦ и съществуващия Козлодуй може. Ама експерта за тая възможност не е чувал.

    Коментиран от #6

  • 6 факуса

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    и павец не може,требе да е скъпо,за да печелят атлантиците
  • 7 Закс

    11 0 Отговор
    Нали беше договорен евтин ток в замяна на даренията ...
  • 8 Да го обясни на китайците

    3 9 Отговор
    те са лидери в слънчевите панели. Явно са глупави
  • 9 важно е да се печели

    9 2 Отговор
    а всичко е на загуба . Вносен ток има . Баланса е на минус . Затова цените са нагоре . Бензина нямаше да скача и без лукойл щеше да пада - лъжа . Газта падна цената , но парното сигурно отново ще го вдигат - няма печалба и работи за да прави дела на длъжници от години . Бюджета не може да помага щото е оглозган . Вредите на природата се спасяват с нови фиданки по тротоара, пред входа, на паркинга - а товва е огромна глупост .
  • 10 Емил Боев - агент на ДС

    4 8 Отговор
    Този "експерт" е глупак.
  • 11 Гост

    0 2 Отговор
    Адреналинката - електричка прочете ли статията?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Марио

    10 1 Отговор
    Можем !
    Трябва да се направят мощни генератори , които да се задвижват с педали.
    Нали разбирате- тези ,които докараха страната ни до това немощно положение.
    Нека да въртят педалите , докато се оправим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Казуар

    3 7 Отговор
    Руското момче Куюмджиев.
  • 17 копи пейст

    5 0 Отговор
    МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време. За получаване на вода (питейна, поливна и производствена) дори ще се наложи да се ползва повече енергия от националната…
    За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Р

    Коментиран от #18

  • 18 копи пейст

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "копи пейст":

    ..., а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
    Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост на вятъра е около 8-9 метра/сек. Което условие на границата на приложимост на ветроенергетиката. Следователно за близките 50 години 21 век (на максимум на Слънчевата активност) за нашата страна България е неподходящо изграждането на вятърни електростанции. Недостигът на вода за период от 50 години също ще се отрази неблагоприятно и върху функционирането на изградените вече хидро-енергийни мощности около нашите язовири.
  • 19 КиК

    6 0 Отговор
    Човека ви обяснява ,само да има кой да го чуе и разбере.
    Това се учи ...не е нещо ново .
    Трябва във всички области да се слушат експерти ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове