Last news in Fakti

26 Март, 2024 21:31 2 274 4

Заради незаконно обвинение: Адвокат Петър Величков осъди МВР и прокуратурата за 10 000 лева

  • адвокат-
  • мвр-
  • прокуратура

Казус с бивш футболист е в основата и на разследването срещу адвоката. През 2013 г. той беше и със спрени права заради спор с бившия вратар на ЦСКА Ивайло Петров

Заради незаконно обвинение: Адвокат Петър Величков осъди МВР и прокуратурата за 10 000 лева  - 1

МВР и прокуратурата са осъдени да платят 10 000 лева на адвокат Петър Величков, който преди повече от 10 години беше обвинен в присвояване на пари. Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Величков е завел иск за 300 000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди от незаконното обвинение, цитирано от lex.bg.

Името на адвокат Величков беше свързано в близкото минало с много дела, по които той представляваше спортисти и най-вече футболисти. Именно казус с бивш футболист е в основата и на разследването срещу адвоката. През 2013 г. адвокат Величков беше и със спрени права заради спор с бившия вратар на ЦСКА Ивайло Петров.

По това време той е водил и спечелил дело срещу клуба, след което над 25 000 лева от ЦСКА били преведени на частен съдебен изпълнител, като 2500 лева от тях бил хонорарът на адвокат Величков. Бившият вратар се оплакал тогава, че адвокатът задържал цялата сума с обяснението, че представлявал Петров по още 16 дела и той му дължал над 37 000 лева.

През октомври 2013 г. прокуратурата е повдигнала и обвинение за присвояване на адвокат Величков, наложена му е била мярка за неотклонение – „подписка“ и му била направена криминалистична регистрация. Той обжалвал постановлението и в края на март 2014 г. то било отменено от Софийската градска прокуратура. Адвокат Величков не бил обвинен повече до края на разследването, което било окончателно прекратено през 2018 г. Тогава по негово искане била заличена и полицейската му регистрация.

В исковата си молба адвокатът пише, че през целия период бил под напрежение, получил инсулт, професионалното му име и кариера били съсипани, чувствал се социално изолиран, срамувал се да влиза в сградите на съдилищата, а всички деловодители били уведомени, че е със спрени права на адвокат. Освен това, неговите клиенти оттеглили предоставените му пълномощия, след като научили за образуваното наказателно дело.

Показания пред съда е дала и приятелка на адвокат Величков, с която се познавали от 20 години. Тя разказва как след получения от него инсулт, в България се прибрала и дъщеря му, която е адвокат във Франция. Тя дошла, за да му помага в делата, тъй като много от клиентите му се отказали от него и си искали парите.

Дъщерята върнала голяма част от хонорарите, които Величков бил получил, а по други дела поискала удължаването на сроковете заради заболяването на баща ѝ. След болестта обаче не бил същият човек, а преди това като бивш футболист, постоянно ходел по мачове и спортувал.

След обвинението обаче клиентите на Величков намалели със 70%. След като се възстановил започнал да работи отново по малко, като свидетелката му помагала и завеждала в съда искови молби, по които Величков бил адвокат. Често обаче се случвало деловодителките като виждали името му да я питат какво става, защото знаели, че е обвиняем, а завеждал искови молби.

Синът му Бойко Величков също е дал показания в съда, като казва, че баща му преживял много тежко обвинението, защото деянието не представлявало престъпление. Оплаквал се, че се държат с него като с престъпник, бил унизен, а в обществото бил известен дълги години като спортен деятел и хората го разпознавали по улиците, като бил най-търсеният адвокат по спортно-правни въпроси. Бойко Величков разказва още, че отначало със сестра му се редували да са край баща си, защото се страхували да не посегне на живота си.

В решението си съдия Десислава Янева отбеляза, че независимо от краткия период, през който Величков е бил привлечен като обвиняем, наказателното производство е имало силен негативен ефект върху доброто му име и авторитет като адвокат.

„В неговата професия доброто име и доверието в личните и професионалните му качества е от изключителна важност, тъй като очакванията и изискванията за лоялност, почтеност и висок професионализъм са изключително завишени и е логично незаконното обвинение да засегне в по-голяма степен личния и професионалния живот на ищеца“, посочва съдът, но отбелязва, че близките на Величков не са повярвали на обвинението срещу него и са продължили да го подкрепят, а след това той продължил да работи като адвокат.

Съдия Янева приема за недоказано, че адвокат Величков е получил инсулт заради незаконното обвинение, тъй като имал предхождащи заболявания и в крайна сметка решава, че справедливото обезщетение за претърпените от него неимуществени вреди е 10 000 лева, като му присъжда и още 2500 лева за платен от него хонорар на адвокат.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктатура МВР

    9 3 Отговор
    Какво са 10000 лева за 10 години унижение? Три работни заплати!
    А тази съдиика полко и е заплатата на месец? Най-ниската съдийска заплата е 3471 лв.
    300000 е реално да ги осъдят и то най вече футболистите-търтей.
  • 2 Махайте ги тези

    4 3 Отговор
    Полицаи Екзекутират хора в град Бобов дол, МВР са крайно опасни за обществото!
  • 3 Име

    3 0 Отговор
    Той трябва да е на 60 години - като чета, системата е доста интересна, по принцип - умеят да правят мизерийки.

    Това не е даже и - див комунизъм - това е някакъв - феодализъм.

    Ма - свикнали сме - нали сме българи.
  • 4 Потърпевш

    2 0 Отговор
    За гербаджийската полиционерщина 10 бона са твърде малко наказание и унижение за съсипаната кариера, но те съдиите си пазят системата и за тях човешкия живот не струва бъркането в бюджета на МВР.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове