Last news in Fakti

1 Април, 2024 14:19 5 013 51

За век горите у нас са увеличили територията си близо 2 пъти

  • гори-
  • седмица на гората

След Освобождението заемат едва 20% от територията на страната, днес вече 38.5%

За век  горите у нас са увеличили територията си близо 2 пъти - 1
Снимка: БКДМП

В навечерието на Седмицата на гората припомняме най-важните факти за българските гори, които се коментират рядко. Фактът, че днес България е водеща в Европа по биоразнообразие и съхранени гори се дължи на дейностите на лесовъдите. Знаете ли, че средната възраст на българските гори е 60 г.? Малко известно е и, че след Освобождението горите заемат едва 20% от територията на страната ни, много от тях са изсечени, други загиват при пожари и различни бедствия. Над век по-късно обаче те се развиват много добре, а данните го доказват повече от убедително. Това посочват от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Статистиката сочи, че 38.5% от територията на България е заета от гори. Близо 35% от тях са защитени, а 10% са под строга закрила. Според данни на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) за последните 100 години горите са увеличили територията си близо 2 пъти. За период от 60 г. запасът им e нарастнал 3 пъти (от 243 млн. м 3 до 718 млн. м3 през 2020 г.) Само за последните 20 години регистрираното увеличение е с над 30 %.

Данните показват още, че ние сме на второ място в Европа по защитени територии в НАТУРА 2000. България е изпълнила всички цели на Стратегията на ЕС за горите 2030 г. по отношение опазването на „старите (първични) гори или гори във фаза на старост“.

Малко известен е и фактът, че близо половината гори в страната ни са издънкови и кореновата им система е стара. ¼ от тях са създадени изкуствено в следствие на планирани лесовъдски действия. Учените у нас твърдят, че голяма част от българските гори са застаряващи и е нужна своевременна грижа. Ако изоставаме с изпълнението на горскостопанските планове, както се случва в момента, подлагаме горите на риск от застаряване и намаляване на прираста. Жизненият цикъл на гората прилича на човешкия – когато е млада, расте бързо, респективно консумира повече (поглъща въглероден двуокис), в зрелостта се възпроизвежда, а когато застарява, става по-уязвима на всякакви влияния.

Науката е категорична, че стопанисваните гори са по-устойчиви на пожари, нападения от насекоми, ветроломи, снеголоми и др. отколкото тези, в които липсват дейност и грижа. Затова е важно грижата за гората да бъде бъде адекватна и да се прилага от лесовъдите. Гората трябва да се управлява, като се спазват нейните три основни функции – социална, екологична и икономическа. Ако не се стопанисва устойчиво, гъстотата ѝ може да стане твърде голяма и да се намали растежния простор, което представлява сериозен проблем, защото така има риск дърветата да загинат.

Важно е да не забравяме също, че гората е възобновяем природен ресурс. В основата на устойчивото ѝ управление стои принципът, че ползването на дървесина трябва да е в рамките на годишния прираст. Според добрите европейски практики устойчивото управление на горите предполага 75-80% добив на дървесина спрямо прираста. За сравнение в България се добиват 50-55%. Лесовъдите са категорични, че тази тенденция не е благоприятна и вече се отразява върху състоянието на горите у нас, тъй като за пръв път от десетилетия прирастът намалява. От изключително значение е България да се реализира ефективна политика за управление на горите и да бъде стартирана национална инвентаризация, която да установи реалните запаси в горите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига де

    128 4 Отговор
    По-голяма първоаприлска лъжа не сме чували.

    Коментиран от #37

  • 2 377328282

    85 2 Отговор
    Ко ся искате да режем дърветата си,тъй ли?За това е тая статия.Много гори ,давайте да режем и да продаваме.Не барайте горите български!

    Коментиран от #8

  • 3 Хахаха

    98 2 Отговор
    От бранша на дървосекачите и дървопреработвателите, честит 1-ви април.
    Айде знам какви гори имаше преди 50 години и какви останаха сега, мутри мръсни скапани.
  • 4 Горски

    73 5 Отговор
    Само през соца садиха гори. Демокрацията само сече. А "натура"-та е вредна за България, използват я да няма туризъм и промишленост.
  • 5 Тахумба

    63 0 Отговор
    Големи лъжи ей, нема лабаво! То, че е 1. април е ясно, ама това надминава всичко.
  • 6 Истината

    55 1 Отговор
    "...¼ от тях са създадени изкуствено в следствие на планирани лесовъдски действия..." - тези действия се провеждат през 60-те години на миналия век и са залесени изкуствено над 1 млн. дка гори. Целта е била устойчиво развитие на дърводобивната промишленост. От края на 80те само сечем и чакаме "гората сама да се възстанови".

    "... Учените у нас твърдят, че голяма част от българските гори са застаряващи и е нужна своевременна грижа..." - тези учени да използват дипломите си сутрин във WC и да не говорят лъжи.
  • 7 превъзхождаме украйна с това

    10 2 Отговор
    при тях от пожари са намалели . хахахахаха
  • 8 Крали Марколия : Гората Пази От:

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "377328282":

    Суша. Наводнения Пожар Глад.
  • 9 Гост

    33 3 Отговор
    Добра шега ,хахахаха
  • 10 Читател

    40 0 Отговор
    1 април е все пак но прекалявате
  • 11 Гост

    54 2 Отговор
    Като имаш, примерно, 10 декара гора, дори и да бъдат изсечени 1/3 от дърветата в нея, пак се брои за площ от 10 декара гора, хитро, нали... Само дето не е хитро за потърпевшите, които остават без вода, все повече всяка година.
  • 12 Стар ловец

    41 0 Отговор
    В нашия северозападнал край истински гори не останаха. Всички по-дебели дървета са изсечени и продадени, а в останалите шубраци, наречени гори, не може и заек да се скрие.
  • 13 Горски

    35 2 Отговор
    Дървената мафия пуска платени статии искат да отсекат каквото е останало от гората.
  • 14 Ъхъъъъъъ мозъци ТАКА Е!

    44 2 Отговор
    За век горите у нас са увеличили територията си близо 2 пъти благодарение на социалистическият строй до 1989 и залесяването и милионите млади хора които се включиха в бригадирското движение по времето на социализма. От тогава до днес е погром, атлантически погром и над икономиката и над природата
  • 15 Честит 1ви април!

    25 0 Отговор
    Какви гори бе??? Я се качете над пътя пустош! "Горите" са само около него! И как са се увеличили или за износа на дървен материал иде реч???
  • 16 Ха сега де...

    21 0 Отговор
    За 60 години площта им се у8величила три пъти, за последните 20 години още 30%, а общо за 100 години 2 пъти?!? Тая математика сега ли я преподават в училище, защото ние не сме я учили преди? А може би това е нова задача, съставена от най добрите съвременни математици за следващата матура? Защото пък старите вече се занимават само с политика, социология или пророчества, за предстоящите политически събития и резултати.
  • 17 Име

    8 0 Отговор
    Това не си вижда!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бен Гън

    25 3 Отговор
    Увеличението се дължи на бригадирските програми по мащабно залесяване след 9. IX .44 г. След 10. XI. 89 имаше само поголовна сеч.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 3 Отговор
    Тази хвалба ми прилича , като една друууга...Сега престъпноста била по малко от колкото при социализма и то около 2,7 Пъти........Вече не знам дали съм живял.......все пак съм на 65-66г.......
  • 21 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    18 1 Отговор
    Малко ми мяза на фейк. При положение, че ги режат като световно.
  • 22 Ккк

    24 0 Отговор
    А циганите дето сечат горите са се увеличили 50 пъти
  • 23 горски

    19 1 Отговор
    Има голяма разлика от гора до гора.
    Увеличението на горите в последните години се дължи на.....включване на изоставени земеделски земи в горския фонд.Даже някои още са в полския,но са инвентаризирани ...Голяма част от тях са келяви малки горички и храсти.
    Та оттам иде разликата.Също така почти всичко в горския фонд се води за гора/с изклячение на поляни и нелесопригодни площи/,а може да е пожарище или пустеща земя с храсти и малки дървета.Ние приехме класификаццията на ООН за гора,а това са територии с 10% склопеност.По нашите стандарти е пасище с единични дървета.
    Но иначе са прави,че ползването е по малко от прираста...но обикновенно това се дължи на липса на сеч в недостъпни и труднодостъпни места и липса на ползване във горепосочените псевдо гори.
  • 24 дядото

    18 0 Отговор
    вярно е,че 1-ви април,но не вярвам на изнесеното.елате в северозапада и вижте какво става.няма гори под защита или строго защитени,няма частна собственост.сече се като за последно,тъжни гледки,сякаш вандали преминават през района.
  • 25 Сталин

    25 3 Отговор
    Лошите комунисти ви построиха язовири и залесиха половин България ,да имат сега българските диванета вида и какво да секат гаджалите и мафията
  • 26 Здрасти

    22 4 Отговор
    Благодарение на комунизма. От 34год "демокрацията" съсипва всичко създадено от народа.
  • 27 прокопи

    23 0 Отговор
    Уж повече гори, а партизаните - в НС. Защо така?

    Коментиран от #29

  • 28 Георги

    17 1 Отговор
    Смърт за дървената мафия
  • 29 де го чукаш де се пука

    16 0 Отговор

    До коментар #27 от "прокопи":

    Грешиш! Това не са партизани. Това са още само хайдути, дето обират де що видят злато и скъпоценности. Партизаните ще се появят доста по късно за да нападат мандрите.

    Коментиран от #31

  • 30 Гост

    21 1 Отговор
    Струва ми се, че се подготвя обществото за масовата сеч на българските гори. Мафията на ДПС и БСП явно са го закъсали за кинти и искат да увеличат приходите си за предстоящите избори и след това. Първо вдигнаха цената на дървесината изведнъж с 300%, а сега започва и масова безконтролна сеч прикрита зад научни статии, факти и мнения на "експерти".
  • 31 прокопи

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "де го чукаш де се пука":

    Може би си прав. Но и ти грешиш малко. Не са хайдути, а айдуци.
    Още малко и ще изкарат, че Симеончо се е грижил за горите - изсичайки ги.

    Коментиран от #36

  • 32 Добре че беше социализма

    17 3 Отговор
    Че иначе нито гори щеше да има, нито язовири. Дойде оня съсел царя и от първия ден започна масова сеч и износ на дървесина.

    Коментиран от #34

  • 33 Бмх

    15 0 Отговор
    Искат да няма дървета на които ще ги весиме!
  • 34 А другия съсел от Свилоза

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "Добре че беше социализма":

    Що дърва изсече целулоза за Италия да изнася? А тези пък с ПДЧ и МДФа ......
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 де го чукаш де се пука

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "прокопи":

    Да, имаш право! Хайдутите криеха имането в горите и по пещерите, а айдуците даже не го оставят в банки, а го държат по нощни шкафчета и чекмеджета
  • 37 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "А стига де":

    За mara tuвсени ден е 01 04 ,и всеки ден е ден да си показва простотията
  • 38 Джо

    16 0 Отговор
    Само СимончоСакса затри цялото било м/у Боровец и Мальовица,за какво нарастване говорим? И помните ли как ни водеха на Ленински съботник да засаждаме борчета?
  • 39 Майстор по Пилките

    4 0 Отговор
    И що като сглобявам мебели всяка седмица ма гонят клиентите да ме бият с osb-та по главата
  • 40 горски

    11 0 Отговор
    Голяма част от коментарите Ви не са верни.Аз наистина съм горски,и при това инж-лесовъд.Дълги години работих в с-мата на горите,така че поназнайвам някои неща повечко от вас.Въпросната с-ма е от една страна изключително консеративна и много стройна,базирана на достиженията на еропейското лесовъдство,но от друга страна е изградена така ,че по време на добива и търговете ,да има вратички за злоупотреби.
    Имаше време където горските редовите се" облажваха" по малко,но сега всичко е каализирано и злоупотребите са съсредоточени в ръководните кадри на предприятията и фирмите.Има и политическа намеса и зелени безобразия.Гората няма да изчезне,но благините от нея се разпределят крайно непропроционално ...А самия народ е собственник и на ддържавата и на гората в случая.Ама на някои не им оттърва....и си ги знаем къде са...Мога да Ви уверя,че не са редовите служители в с-мата....
  • 41 Тхб

    12 2 Отговор
    Като тръгнеш от София за кулата погледнете на ляво и дясно на пътя и ще видите колко гора има. Заприличваме на Афганистан .
  • 42 незнайко

    7 2 Отговор
    Има логика . Преди ВЕК всички са се топлили на дърва ! Дърводобив за мебели не е имало толкова . Затова сега се сече поголовно !!!
  • 43 Анонимен

    3 0 Отговор
    Килифарево - 32!
  • 44 ;-)

    10 0 Отговор
    Чакай, чакай малко 1 век е 100год., като излкючим последните 30год., когато поголовно се унищожаваха горите ни, това значи за 70год., нека да бъдем пуктуални и да не манипулирате читателите.
  • 45 Чичо Манчо

    5 1 Отговор
    Сериозно
    За първоаприлската шега давам 100%.
  • 46 Българин

    6 0 Отговор
    То започнахте да бройкате и храсталака за гора,аз съм от горски район и сеч през последните 30год както е извършена и през османско не е било.Така че не лъжете журналя-некадърни
  • 47 Цтобе

    1 0 Отговор
    Та а си доем на моабета, де !!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    4 0 Отговор
    Какви са тия глуп0сти? То, не остана неизсечена гора в територията. Ако не са я изсякли брак0нерите на с0к0ла, то са я бастисали онези, от свещеният електорат. А, чакай малко! То било статия на Мимата, бе. Ясна работата. И 0крайна бие наред, нали?
  • 50 Никой

    2 0 Отговор
    Алоо, кви гори ве нашата, я се качи на виртолета и снимай малко. Луда работе
  • 51 Това

    0 0 Отговор
    Означава, че спокойно можем да изсечем половината. След сто години ще се възстановят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове