8 Февруари, 2014 12:41 1 492 0

Станишев: Правителството работи все по-успешно

  • станишев-
  • бсп-
  • конгрес-
  • изказване

Лидерът на БСП очерта приоритетите на партията пред конгреса

Станишев: Правителството работи все по-успешно - 1
Снимки: БСП
След като започнаха подписка за референдум, ние можем да се обърнем към хората по същия начин, но с по-важни въпроси. Задавам въпроса – няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси? 
 
Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев при представяне на задачите на БСП по подготовката на изборите за Европейски парламент - май 2014 г., цитиран от Агенция „Фокус”.

Станишев похвали правителството като допълни, че хората вече почват да виждат първите резултати. Станишев посочи като основни приоритети пред страната индустриализацията, модернизацията и социална държава и не пропусна да напомни, че ГЕРБ не трябва да си връща властта.

 
Над 670 делегати присъстват на заседанието на 48-я конгрес на БСП. Форумът започна с химните на България, Европа и социалистическия интернационал. Едновременно на видеостена бяха показвани кадри от Българи, Европа, традиционния събор на левицата на Бузлуджа.

Пред НДК група поддръжници на партията носеха плаката „БСП - да, АБВ – не” и „Контрапротестът подкрепя Станишев”. Сред гостите на заседанието е премиерът Пламен Орешарски, министри, 32-ма посланици, представители на дипломатическия корпус, коалиционни партньори. Председателят на ДПС Лютви Местан също е в първите редици на гостите на конгреса
.
 „Има и други въпроси, за които имаме нужда от яснота и категорична позиция на обществото. Това, което се цели, е изборите да не са европейски, а да си затънем в българските проблеми. Да плашат куче със салам. Нас да ни плашат с подписка. Страхувате ли се? Виждам, че не”, заяви Станишев във връзка с подписката за референдум, който да се проведе с изборите за Европейски парламент. 
 
„Нашите противници ГЕРБ, т.нар. Реформатори ще направят всичко, за да ни пречат. Особено изобретателен е президентът, който след две години летаргия изведнъж проявява изключителна активност, за да дестабилизира правителството и парламента. Не бива да влизаме в кампанията да се противопоставяме на идеята за референдум. Ние сме партията, която предизвика първия демократичен референдум в България – за „Белене”.

Къде бяха тези широки консултации, за които се говореше? С кого? Кой изобрети точно тези въпроси, два от които са съмнителни от гледна точка на Конституцията? Това ли са въпросите в дневния ред на всички граждани? Според мен, категорично не”, подчерта Сергей Станишев.

Във връзка със ситуацията в Народното събрание, той каза: „Процедурни хватки, влизания, излизания. Трудно е, но трябва да признаем, че въпреки липсата на опит в парламентаризма, парламентарната група е готова да издържи на напрежението. Външният натиск ни сплоти и укрепи”.

Първите ни резултати са обнадеждаващи. За отминалия период показахме пътя, по който ще вървим - път на насърчаване на стопанската активност и на повишаване на стопанската отговорност. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в словото си пред делегатите на 48-ия Конгрес на БСП.

"Ние с вас трябва да преведем всички наши сънародници по този път - както нашите симпатизанти и поддръжници, така и тези, които не ни подкрепят, но също искат да живеят в една по-добра държава и са готови да работят за нея”, добави премиерът.

"Преди осем месеца поех огромната отговорност за управлението на страната в ситуация на остра политическа конфронтация, на икономическа безпътица и социално отчаяние. Вашата подкрепа бе решаваща - за пътя, по който да вървим и за увереността, че можем да се справим. Очаквахме, че ще бъде трудно и реалността не ни опроверга. Възраженията срещу всяко действие на кабинета ни съпътстваха от самото начало - без анализи и коментари, без диалог и аргументи, с едната мисъл - да се върнат пак. Насаждаха омраза и разделение, представяха провала за успех , страха - за добродетел. Това не ни разколеба нито за миг в нашите усилия да обърнем политиките към възстановяване на държавността, оживяване на икономиката и смекчаване на социалните асиметрии", каза още в словото си Орешарски.

„Най-голямата си сила сме черпили от ударите. Днес нито сме паднали, нито сме на колене и имаме силата да извървим пътя, по който сме поели. Трудното е зад нас, предстои ни още по-трудно – да успеем и да се гордеем с успеха, който сме длъжни да извоюваме на европейските избори”, посочи Станишев.

 Всеки, който подкрепя левицата, се чувства предаден от разделението, обслужващо единствено политическите ни опоненти, коментира Сергей Станишев по отношение на проекта АБВ. 
 
„Инициаторите на разделението, което преживяхме, говори нови и благи думи за намеренията им и жлъчни за ръководството на БСП. Всеки един от нас преживява случилото се. Бяхме изненадани от засада, бяхме ударени от гръб. По всичко личи, че ще се борят за гласове вляво, за наша сметка. Време е партията да знае, че от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум или инструмент за разширяване политическото влияние, а като ясен политически проект, конкурентен на БСП”, посочи Станишев.
„Било каквото било. Нека да затворим тази страница, и да си гледаме нашата работа”, призова той.
„За един месец не чух нито една нова идея, която да не е споделяна от нас. Били зад правителството, пък не сме били изпълнявали нашата програма чрез правителството. Щели да ни помагат да си увеличим избирателите, да им благодарим за тази мечешка услуга и повече да не се занимаваме с тях”, заяви Сергей Станишев.

Борещият с тежка болест депутат Стефан Данаилов произнесе емоционална реч от трибуната, порица проекта АБВ и подкрепи Сергей Станишев. Ламбо прегърна лидера на БСП и дори го разплака.


"Бях повлиян от улицата, от обвиненията, от обръщенията на червен боклук. До юни мислех, че вземането на властта е грешен ход и се самоубеждавах в това. Смятах, че трябва да върнем мандата и да отидем на нови избори. Но си представих какво е това на трибуната да се вихри същата власт, на която й сърбахме попарата четири години. Сергей, ти си абсолютно прав, когато сме спорили дали е правилно или не, че направи този тежък, сложен и труден избор, каза Данаилов.

Ламбо отправи суперлативи и по адрес на премиера Пламен Орешарски: "Аз съм вярвал винаги на Пламен Орешарски и със задоволство съм се срещал с него в районите, в които съм бил кандидатиран за народен представител, за да говоря какъв човек е той. Първо, какъв човек е той, а след това какъв икономист е. И подложен на тези удари отвсякъде - и отвън и отвътре, той наистина направи крачка напред. Толкова силно се разви, че стигна до Олимпиадата вчера".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове