Last news in Fakti

22 Февруари, 2014 18:51 1 458 4

Местан: Етническото напрежение не е само мит, а опасна реалност

  • дпс-
  • местан

Атака, ГЕРБ и БСП формирали антиевропейско мнозинство в парламента, смята лидерът на ДПС

 

„Когато Движението за права и свободи поставя фундаментални въпроси за всяка демокрация, позициите на ДПС не могат да се сведат до някакво тактическо съображение. Няма как това да се определи като театър”. Така председателят на движението Лютви Местан коментира в предаването ДИКOFF напрежението в отношенията с БСП в парламента. Между двете партии, подкрепящи правителството, прехвърчаха искри след като Народното събрание отхвърли, с гласовете и на социалистите, предложението за промени в Изборния кодекс по отношение на предизборната агитация на майчин език.

„Етническото напрежение не е само мит, а опасна реалност”, предупреди Местан. По думите му „в парламента „Атака”, ГЕРБ и БСП се надпреварват, кой има по-големи заслуги да се ограничат тези права. Те образуваха едно парадоксално антиевропейско мнозинство”, заяви лидерът на ДПС. „Водим кампанията на български и само когато се налага казваме нещо на майчиния си език и това в България се наказва”, добави Лютви Местан.

„Когато говорим за етническо напрежение, трябва да си зададем въпроса, кое реално го провокира”, продължи темата наследникът на Ахмед Доган. Той припомни изказване на Бойко Борисов, че целите на Възродителния процес са били правилни, само методите не били, като пример за такава провокация.

Лютви Местан коментира и разпаленото изказване на Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна, в което бяха споменати имената на етнически турци, преследвани по времето на Възродителния процес, някои от тях за шпионаж. Той беше категоричен, че думите му не са били предварително цензурирани от парламентарната група. Лидерът й знаел само, че Хафъзов ще обясни отроцателния вот. „Проблемът с изказването на г-н Хафъзов е в начинът, по който се възприе. Никой не разбра, че той говори за български граждани”, посочи Местан.

Председателят на ДПС опроверга тезата, че България се управлява от коалиция между БСП, ДПС и Делян Пеевски и отхвърли „мита за медийния монопол на Пеевски”. Според Местан добре е Пеевски „като е казал А, да каже и Б, за да стигне и до Ю, Я. Бих го призовал да говори, а не да мълчи, не само за срещите с Цветанов в МВР, а и с Бойко Борисов. Тези хора не заслужават цената на неговото мълчание. Той призна за определени свои срещи и трябва да продължи, защото така ще снеме обвиненията, че представлява задкулисието. Едва тогава вниманието ни ще се насочи към истинското задкулисие – разговора с Кокинов в Банкя, тефтерчето на Златанов, случая с Мишо – Бирата…”

Лютви Местан заяви, че е имал само няколко телефонни разговора с бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров, но че се е срещнал съвсем наскоро с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 1 Отговор
    Dostum, dikat et, basina keseceym...Дано скромният ми турски е успял да предаде правилно посланието ми до този, който трябва...
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    ДПС поставя ли такива фундаментални въпроси, като етническата чистка в одринска тракия и имуществото на етническите българи на тази въпросна "турска" територия...
  • 3 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Най-лошото е,че турският етнос се отъждествява с ДПС и обратното също е вярно.Дали обаче някой българин си прави труда да проучи в делиормана дали тази политическа сила си заслужава абревиатурата.Грешно е нещо да бъде поставяно под общ знаменател и да се очерня цял етнос заради терзанията и жаждата за власт на една самозабравила се партия.
  • 4 The Bear

    2 0 Отговор
    Няма край наглостта на Лютви Местан - как да се разпознае че се е говорило за български граждани, като са с турски имена (даже без болгарските окончания -ов или .ев), защо български граждани се бунтуват срещу легитимните български власти, които са реагирали в последния момент да спасят етническите българи от планувано повсеместно клане...... Каква пропаганда на майчин език бленува? Не е ли за него майка България? Какъв българин се нарича тогава? Не проповядва ли самия той етническо разслоение и напрежение като подклажда турците да се борят за "права", които не им се полагат, каквито няма никой български гражданин, упражняването на които представлява нарушение на българската конституция и опити за разединяване на народа? Не настройва ли той неграмотните си избиратели срещу българите, като им внушава, че те трябва да имат права да си носят турските имена, дрехи, обичаи, религия, телевизия, радио и т.н. и че могат да смущават и нарушават законите само защото са малцинство което е яхнало тази болезнена тема? .... Ще дойде видов ден! Ще има кратка война! ДПС ще изчезне като най-лъжовната и манипулативна олигархична групировка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове