Last news in Fakti

28 Февруари, 2014 12:53 1 015 1

"Алфа Рисърч": ГЕРБ с лек превес над БСП за евровота

  • "алфа рисърч"-
  • политици-
  • нагласи-
  • евроизбори-
  • герб-
  • бсп

Нарастват негативните оценки за почти всички стари и нови политици: недоверието към всеки от тях вече е над 50%

Ерозия на доверието към политическата класа, усещане за безизходица и дълбок скептицизъм към способността на политическите сили за промяна на ситуацията в страната, показва регулярното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено  в периода 17–22 февруари 2014 г.

Анкетирани са по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1020 души,  Изследването е направено чрез стратифицирана по тип населено място и избирателни секции  извадка, а респондентите  са подбрани по метода на квота съобразно социално-демографската структура на НСИ от преброяването 2011 г.

След  известна стабилизация, доверието към правителството отново бележи спад и стига до 18%. Недоволните от кабинета нарастват до 53%, като те са мнозинство във всички социални групи, с изключение на българските турци. С нови 5 на сто, от 20% на 15% намаляват оптимистите за развитието на страната в близко бъдеще.
С 9 на сто доверие и 65 на сто недоверие парламентът носи много повече негативи, отколкото позитиви на участващите в него политически сили. 63% от хората  заявяват, че е по-добре да се отиде на нови избори, отколкото да  се продължава работа по досегашния начин.

Нарастват негативните оценки за почти всички стари и нови политици. Недоверието към всеки един е вече над  50%.  Особено силно във фокуса на общественото внимание  през февруари попада лидерът на ДПС Лютви Местан. С ръст на отрицателните оценки до 74%, той се нарежда на второ място  по неодобрение след  Волен Сидеров.

Електоралните нагласи за предстоящите евроизбори очертават изключително напрегната битка на две нива – за победител в изборите и за място в Европарламента.  В края на февруари ГЕРБ (с 16.9%) има лек превес над БСП  (15.1%), но с наближаването на изборите надпреварата  се очертава като все по-оспорвана. ДПС запазва стабилно трето място (6.9%). С ръста, който „България без цензура“ отбелязва  през последния месец (достигайки 5.5%), тя влиза в конкуренция с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5.0%)  за излъчване на евродепутати.  Тъй като обаче и трите формации ще се явят на избори за първи път в този си вид, е все още рано да се прогнозира, доколко ще бъдат реализирани настоящите намерения за гласуване.

В процес на преструктуриране е и националистическият вот. Към февруари най-висока подкрепа получава НФСБ (3.2%), Атака остава с 2.1%, като значителна част от нейните симпатизанти преминават към „България без цензура“. „Зелените“ и „Синьо единство“ на Надежда Нейнски се ползват  с подкрепата на около 1% от избирателите.  Тепърва обаче предстои да се види как предвидените в Изборния кодекс облекчени  условия за участие на нови партии  ще повлияят на по-малките формации - дали ще създадат нови шансове, или допълнителни бонуси само на най-големите играчи.

На фона на недоверието към политиците, нарастват очакванията към пряката демокрация. 54% от хората подкрепят  инициативата на президента Плевнелиев за свикване на референдум по изборното законодателство, 15% са против. Според 44% от анкетираните е най-добре този  референдум да се проведе заедно с евроизборите, а 17% са на мнение, че трябва да се отложи и да се насрочи след тях.

Доверие в правителството и институциите

Въпреки обикновено по-оптимистичния край на зимния период, в края на февруари правителството бележи нов спад на доверието (до 18%) и респективно, ръст  на негативните оценки (до 53%). Ако допреди няколко месеца кабинетът имаше  по-широка социална база  и в малките градове, и в селата, сега тя остава основно в селата (33% доверие:44% недоверие). Извън основните причини за спада на подкрепата  –  безработицата и ниските доходи  –  ерозията  се ускорява и от  радикализирането  на „България без цензура“,  чиито избиратели идват в голямата си част от малките градове. Така, към момента, извън традиционно критичните към кабинета десни и дясно-центристки избиратели, се прибавят  тези на движението на Н.Бареков (само 6% от тях имат доверие на кабинета) и негласуващите (5.5% доверие към кабинета).

Много ниско (15%) е и равнището на оптимизъм за развитието на страната, а това е важен показател за посоката на обществените настроения и политическите процеси. Под средния е оптимизмът както сред частните собственици и хората на високи ръководни позиции, така и сред най-ниско платените работници и безработните. 20% достига оптимизмът единствено сред  възрастните хора и живеещите на село.

Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски остава без промяна (24% положителни оценки и 47% отрицателни). Почти без промяна остава и доверието в президента Росен Плевнелиев  (28%), главния прокурор Сотир Цацаров (29%) и българския еврокомисар Кристалина Георгиева (33%).

Протеклите през февруари процеси на парламентарно номадство не водят до усещане за стабилизация и до ръст на доверието в парламента. Напротив, с  9% одобрение  и 65% неодобрение  народното представителство  достига поредната критична точка в кризата на обществено доверие. В тази ситуация 63% смятат, че е по-добре да се отиде на нови избори, 34% са на мнение, че правителството трябва да продължи да работи в сегашната конфигурация. 

Най-радикално настроени и най-настоятелни за провеждането на предсрочни избори са симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок, НФСБ  и „България без цензура“. 

Доверие в политици и електорални нагласи

Февруари бележи пореден ръст на скептицизма към политическата класа и респективно, на недоверието към стари и нови политици. В тази ситуация, въпреки убеждението на мнозинството от хората, че е важно да се гласува на предстоящите през май евроизбори,  едва 46% са сигурни за коя политическа сила ще дадат своя глас.  Това прави трудни прогнозите за изборите, тъй като е възможна по-значима динамика на нагласите.

И през февруари ГЕРБ ( с 16.9%) остава с лека преднина пред БСП (15.1%), но като цяло подкрепата е много сходна и битката за първото място ще е изключително оспорвана. Личните рейтинги на Борисов (21.5%) и Станишев  (19.1%) също са близки, както и подкрепата им вътре в техните партии. От степента на мобилизация на партийните привърженици  и спирането на отлива към конкурентни формации, ще зависи  до голяма степен финалният резултат от изборите.

ДПС запазва традиционните си избиратели и дори засилва мобилизацията им - до 6.9% подкрепа, след като изведе на преден план етническата проблематика. Това поведение, което има сплотяващ за симпатизантите на движението ефект, рикошира обаче твърде негативно в обществото. Само за един месец председателят на ДПС

Лютви Местан трупа 8% отрицателни оценки и достига 73% неодобрение. Доста стремглаво нарастват негативните настроения към него и сред привържениците на коалиционния партньор БСП (до 66%).

С повишаване разпознаваемостта на движението на Н.Бареков  и електоралния му ръст до 5.5%, три формации се очертават в конкурентни позиции за спечелването на места в Европарламента – АБВ (6.1%), „България без цензура“ (5.5%) и Реформаторския блок (5%).  Те имат много различни електорални бази, но ще се конкурират всяка в своето политическо семейство за привличане на гласове от  големите партии и националистите.

Избирателите на АБВ продължават да идват основно от периферията на БСП и от центристки формации. След рестарта на движението, Георги Първанов губи 9% от личния си рейтинг, но въпреки това остава сред политиците с относително най-високо одобрение (21.2%). 

Основната електорална трудност пред Реформаторския блок е „спояването“ между традиционните десни и центристките избиратели. Ако тази личностна и психологическа бариера не бъде преодоляна,  блокът трудно би постигнал по-голям ръст.

Ръстът на  избиратели към „Българя без цензура“ идва основно от по-малките населени места и някои областни градове. Мъжете силно преобладават над жените, както и възрастовите групи  18-30г. и 50-60г. Обща черта е по-ниското образование и  социален  статус, недоверието към политиците и политиката, радикалните настроения за  „наказание на всички“. Значителна част от бившите избиратели на „Атака”, както и малки групи от ГЕРБ и ДБГ преминават към новата формация.  Подобно на останалите политици, лидерът Н.Бареков  е твърде противоречиво приет в обществото – 11.3% одобрение ( ръст от 1% в личния рейтинг), но и 57.8% неодобрение.

Ако в края на февруари имаше избори, най-вероятно разпределението на мандатите би било 6 : 5 : 3 : 1 : 1 : 1. В следващите месеци обаче, освен непредвидимия развой на политическата ситуация, три важни фактора ще влияят на електоралните нагласи – водачите на листите, облекчените условия за участие на малките партии по новия Изборен кодекс  и мотивацията на избирателите да  разглеждат евроизборите като  избори със значим  национален залог.

Нагласи към провеждането на референдум за изборното законодателство

Преобладаваща част от българското общество (54%) подкрепя инициативата на президента за провеждане на референдум по въпроси на изборното законодателство. Положителната нагласа доминира във всички социално-демографски слоеве, независимо от социалния и материален статус на избирателите. Подкрепа за идеята дават и симпатизантите на БСП (45% одобрение срещу 30% неодобрение). Делът на противниците е 15%. Около една трета, предимно най-младите възрастови групи, не изразяват мнение по въпроса.

Желанието на избирателите за по-радикални промени в изборното законодателство е съпроводено от настояване този въпрос да не се отлага във времето. 44%  предпочитат  референдумът да се проведе заедно с предстоящите евроизбори, 17% са за изтеглянето му за по-късен период.

От конкретните въпроси на референдума единствено въвеждането на мажоритарен избор на народни представители се ползва с висока степен на подкрепа от 55%. Основен аспект на дебата тук е каква част от депутатите да се избират по този начин. Избирателите се разделят поравно в предпочитанията си към мажоритарен избор на всички (27%), или на част от членовете на парламента (28%).

Електронното гласуване също събира повече привърженици (43%), отколкото противници (29%). Идеята се подкрепя най-горещо от младите и средни поколения (51% - 53%), а се отхвърля от най-възрастните (37%).

Най-сериозна интрига към момента се очертава по въпроса за задължителното гласуване. Поляризацията по него е изключително силна – 44% заявяват, че биха подкрепили въвеждането му, срещу 35%, които го отхвърлят.

Нагласите на избирателите към предложените за поставяне на референдум въпроси очертава две ясни тенденции. Първата, че това са важни за хората теми и всяка от противостоящите позиции има своята обществена подкрепа. Втората, че изходът от референдум по тези въпроси съвсем не е предрешен. Напротив, важен фактор за резултата ще бъде кампанията, в рамките на която защитниците на всяка от тезите ще имат възможност да убеждават избирателите в правотата на аргументите си. 

След 7 години в ЕС равносметката за изминалия период е противоречива и оптимизмът за членството на България и бъдещото развитие на Европа е умерен. Такава картина очертават данните на агенция Алфа Рисърч, които са част от проведения през януари 2014 г. мониторинг на обществено-политическите нагласи. Проучването е реализирано в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

В началото на осмата година от членството на България в ЕС и на прага на третите поред избори за европейски парламент, равносметката на българите за изминалия период е противоречива: според 32% страната е спечелила от европейското членство, но повече от половината (51%), не виждат съществена промяна.

Песимистите (17%) са близо два пъти по-малко от позитивно настроените. Когато става въпрос за резултатите в личен план, мненията са много по-критични. Едва 15% – два пъти по-малко от посочилите, че страната е спечелила от членството в ЕС, отчитат лични ползи, а огромното мнозинство – 73% заявяват, че до момента не са усетили съществена промяна за себе си. Социалните групи, които в по-голяма степен виждат ползи както за страната, така и в личен план, са най-вече столичани, по-младите поколения, хората с по-високо образование и доходи.

Възможностите за пътуване (90%) и работа  (81%) в чужбина са направленията, в които българите виждат най-големия и реален ефект от членството в ЕС. Това са и сферите, към които е имало най-големи очаквания за подобрение при присъединяването ни. Инфраструктурата е третото направление с най-много положителни оценки – 73%. Тук промяната в обществените нагласи бележи най-голям ръст спрямо началото на членството, когато едва 26% от българите са се надявали на положителни ефекти в това направление.

За мнозинството от хората обаче членството в ЕС не е успяло да повлияе съществено върху развитието на редица ключови сфери като: селско стопанство (49% положителни - 49% негативни оценки), опазване на околната среда (44% положителни-53% негативни оценки), подобряване конкурентноспособността на българските фирми (42%-55%), защита на потребителите (41%-55%), култура и наука (36%-59%), социални политики (35%-62%). В дъното на класацията, с най-много негативни оценки, остават: борбата с престъпността (68% негативни оценки), корупцията (71%), и работата на съдебната система (74%). В това отношение обществените нагласи съвпадат изцяло с критиките от регулярните мониторингови доклади на Европейската комисия, в т.ч. и последния от януари 2014 г. 

Въпреки доминиращото усещане, че българските граждани не са усетили преки ползи от присъединяването ни към ЕС и слабия ефект върху редица ключови социални сфери, общественото мнение запазва умерен еврооптимизъм. 46% от българите имат положително отношение към членството в ЕС, а негативно - едва 16%.

Очаквания Евросъюзът да се развива в положителна посока в близко бъдеще споделят 37% от хората. Според 17%, колкото са и европесимистите, ситуацията в Съюза ще се влошава. С повече оптимизъм към Европа подхождат тези социални групи, които в по-голяма степен са изпитали ползите от членството: по-младите поколения, с по-висок социален и икономически статус, привърженици на десни и дясно-центристки политически формации. „Евроскептицизмът“ е по-разпространен сред хората с ниски доходи и образование, заетите с ръчен труд и безработните, както и сред по-възрастното поколение.

Одобрението на българите за европейското членство е подкрепа за стратегическата ориентация на страната, но то не е константа. От начина, по който България ще се развива през следващите години, от напредъка в сферите, към които общественото мнение е най-критично, ще зависи в каква посока ще поеме то и дали крехкият оптимизъм няма да се трансформира в песимизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan peev

    0 0 Отговор
    ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ГЕРБ ЩЕ СМАЖАТ ДРАСТИЧНО ВСИЧКИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове