6 Август, 2024 13:08 1 170 11

Заплашена ли е България от политически и юридически блокаж?

  • конституционен съд-
  • промени-
  • съдебната система-
  • съдебна власт

Двойнствеността идва от това, че КС разглежда всички власти и на едно ниво, оставя решения, отнемащи сила на президентската институция, но отменя тези, касаещи главния прокурор

Заплашена ли е България от политически и юридически блокаж? - 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследване на Eurobarometer показва, че за 9% от населението на България върховенството на закона и демокрацията не са важни, като това е ръст от 3 процентни пункта спрямо 2019 г. Това изследване показва нуждата от повишаването на правната култура и информираност сред българите за важността на върховенството на правото, правовата държава и Конституцията, това коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на българския институт за правни инициативи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По време на дебата за конституционните промени през 2023 г. българският институт за правни инициативи прави изследване, в което установява, че между 80-90% от хората не знаят, че се предлага подобна промяна в основния закон, а около 80% от тези, които знаят, нямат представа как се изразяват тези промени. Гостът обясни, че това е комуникационен проблем от гледна точка на политиците, тъй като промяна в конституцията освен юридически е и политически въпрос.

През 2003 г. е взето прословутото решение номер 3 на КС въз основа питане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев за това какво означава изразът “форма на държавно устройство и на държавно управление”; кога са налице промени и извършват ли се такива при конкретно поставени хипотези; подлежи ли на контрол за конституционосъобразност от Конституционния съд закон за изменение или допълнение на Конституцията, приет от Обикновено народно събрание.

Тогава Конституционният съд решава, че всички размествания в съдебната власт представляват именно такава промяна. Гостът обясни, че сегашният състав на КС не успя или не пожела да надскочи това решение. Тя не смята, че промените в Конституцията, предложени миналата година, са недоогледани. И допълни, че по-скоро КС бетонира решение номер 3 и показва двоен стандарт.

Двойнствеността идва от това, че КС разглежда всички власти и на едно ниво, оставя решения, отнемащи сила на президентската институция, но отменя тези, касаещи главния прокурор. Това показва късогледство от страна на КС, тъй като това решение може да блокира много процеси в съдебната система.

„Може би Конституционният съд в този случай не провидя, че оставяйки тези правомощия те могат да доведат до блокаж на държавата и ние да се завъртим пак в една спирала от предсрочни избори, оставяйки по този начин президентът да управлява през служебни правителства, нищо че правомощията са му орязани. Това е абсурдът и от юридическа гледна точка, пред който сега сме изправени с решението на КС.“

Тя допълни, че политическите трусове в държавата правят България уязвима в геополитически аспект.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    5 3 Отговор
    На кого му пука.
  • 2 Трол

    7 4 Отговор
    Много интересни са тези неща за върховенството на законите и демокрацията, но мен повече ме интересува дали кълве платиката на яз.Тича.

    Коментиран от #11

  • 3 Блокажа

    7 2 Отговор
    е настъпил отдавна и политически и юридически. Въпроса е защо и кого обслужва това. Половината и повече от конституционно уредени органи са с изтекъл мандат или без избрани ръководства и защо? Защото някои са решили, че това трябва да става по нови правила и норми. Но тези правила и норми или не се създават или няма съгласие по съдържанието им. Ако прилагаха действащите норми това нямаше да се случи.

    Коментиран от #5

  • 4 Разбира се че е заплашена

    6 3 Отговор
    Ще се обоснова
    На президента е дадена възможност да избира за министър-председател из между няколко души няма да коментирам кои са
    Нека приемем че всички откажат те не са длъжни да приемат да поемат премиерския пост
    Тогава какво
    става

    Много ясно конституционна криза която ни гарантират сегашните промени в конституцията

    Коментиран от #8

  • 5 Нещата ще се оправят

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Блокажа":

    Ако намерим начин да са живеем Кимон Георгиев
  • 6 Майора

    6 4 Отговор
    Така е когато се намесват организациите на Сорос и се правят коментари от неподготвени хора! След като уж разбирате материята яно не сте разбрали че решенията на КС са задължителни и не се коментират!
  • 7 Никой

    3 2 Отговор
    Тикат ни со кротце, со благо към президенска република, но първо ще договорят да няма репресивни мерки срещу някои политици.
  • 8 И това И е много на

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Разбира се че е заплашена":

    руската подлога натрапена ни за пр...езидент! И надгробното слово за ЧНГ НЕ трябва да срича. ТОЧКА!
  • 9 дядото

    5 0 Отговор
    за какво ще ни информирате и ще ни повишавате правната култура като тези в парламента и съдебната система нямат необходимата правна култура.блокажа на държавата отдавна е в ход и за съжаление е неизбежен
  • 10 Кой какво

    4 2 Отговор
    На европейската карта България липсва като държава,може да се отбележи че това е територия принадлежаща на мафията начело с тиквата и шиши.....
  • 11 Жръц

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Трол":

    Не кълве нищо.От там се прибрах вчера.Мъртвило колега.Все едно в леген хвърляш.Тук-там някоя мърлява каракуда.Не губи време и пари! Поне до днес е така!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове