30 Август, 2024 18:23 10 519 20

Заради безводието в Плевен и Ловеч: Кабинетът размразява проекта за язовир "Черни Осъм"

  • безводие-
  • плевен-
  • ловеч-
  • размразяване-
  • проект-
  • язовир черни осъм

Според регионалния министър краткосрочните мерки, които сега и веднага биха допринесли с резултат са отстраняване на повредите в най-компрометираните точки във ВиК инфраструктурата, която не е ремонтирана от 40-50 години, за да може да се намалят загубите на вода, както и въвеждане на контрол при отпускането на вода за напояване

Заради безводието в Плевен и Ловеч: Кабинетът размразява проекта за язовир "Черни Осъм" - 1
Снимка: Нова телевизия

За да се реши 30-годишният проблем с режима на водата в Плевен и Ловеч се размразява проектът за язовир „Черни Осъм“. Това обяви пред медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, след проведената от премиера работна среща между министрите и областните управители в Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на ведомството.

На срещата бяха обсъдени безводието в страната, провеждането на честни и прозрачни избори и координацията между министрите и областните управители. „Засушаването е изключително важна тема и днес всички отговорни по ресора министри изложихме своите становища и предложения пред областните управители. Нужна е добра координация и комуникация между министерствата, областните управи и местната власт, за да можем да спестим загубите на питейна вода. Важен е и контролът в тези тежки дни за хората в страната“, коментира министър Коритарова. Тя информира, че са започнали и регионални срещи между областните управители, ВиК операторите и Басейновите дирекции по места. Целта е на регионален принцип да се коментират проблемите и предлаганите конкретни краткосрочни мерки.

Според регионалния министър краткосрочните мерки, които сега и веднага биха допринесли с резултат са отстраняване на повредите в най-компрометираните точки във ВиК инфраструктурата, която не е ремонтирана от 40-50 години, за да може да се намалят загубите на вода, както и въвеждане на контрол при отпускането на вода за напояване. „Не може приоритетно да се напоява при липса на питейна вода. Всеки трябва да има отговорност и съпричастност към проблема“, отбеляза инж. Коритарова.

Регионалният министър посочи още, че в рамките на служебното правителство са извършени доста дейности за подобряване на водоснабдяването. Сред най-значимите е активизиране на работата по сключване на споразумения с общините за проекти за рехабилитация и ремонт на ВиК мрежа в населените места, където са идентифицирани най-големите загуби. „Апелирах и областните управители да има от тяхна страна контрол върху местната власт при изпълнение на проектите за рехабилитация на инфраструктурата, защото нашите ВиК дружества работят за своевременно отстраняване на големите аварии. По програмата за общински обекти в бюджета към момента има над 2300 подадени предложения, от които 452 са за рехабилитация на ВиК инфраструктура за над 1,5 млрд. лв. Това е началото и това трябва да бъде приоритет в следващите години на всички местни власти- да подават проекти, за да се предотврати загубата на питейна вода“, каза още инж. Коритарова. Срокът за реализацията на проектите е между 1 и 3 години в зависимост от големината на населеното място, дължината на мрежите и т.н.

Припомняме, че през 60-те години на миналия век е разглеждана необходимостта от изграждане на язовир на рeка Черни Осъм, като първоначалната идея предвижда изпълнение на бетонна язовирна стена с височина от 100 метра. Строителството на язовир ,,Черни Осъм“ започва през 1986 г., а през 1990 г. е спряно поради изразено недоволство от местното население, опасения за негативно влияние на проекта върху околната среда и неизвършени отчуждителни процедури.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свидетел

    35 11 Отговор
    безводието е наследство от ББ...
  • 2 свидетел

    40 3 Отговор
    и великия хидроиджилер на републиката - доктор АД.....
  • 3 Тая

    33 4 Отговор
    флегма , оня разхождащ го шеф му като куфар в джипката ли я препоръча ? Той знае защо ! Еднакво вредни за държавата и съответно за гражданите хрантутници!
  • 4 Ремонти ,

    33 3 Отговор
    огромни харчове на бърза ръка , грабене и нищо с перспектива и бъдеще ! След тях потоп !
  • 5 Искам сега...

    39 5 Отговор
    ... журналистически екип на безстрашните факти да иде да вземе интервю на бившия еко-активист Слабаков -> такъв го играеше тогава и да го пита тва... защо лежа пред булдозерът и не позволяваше да се направи язовир там преди 15 години, м? Ама му съберете и Ловеч, Плевен, Троян и села -> има няма 200 хиляди човека, дето сега нямат вода цяло лято около него и да отговаря, ако може де, щото хората помнят и доста са му набрали вече! ПС: слабаков е толко актьор, който може да играе само себе си!

    Коментиран от #11

  • 6 ТаУмВзе

    32 5 Отговор
    Изсякоха Горите, са Безводие а!
  • 7 Киро Шприца

    17 4 Отговор
    Требе да се крадне.
  • 8 Сатана Z

    48 1 Отговор
    Безводието се причинява от частните ВЕЦове на политиците.Тях трябва да замразите ако искате България да не стане Сахара
  • 9 мъни мъни мъни

    14 1 Отговор
    всичко е пари
  • 10 уйко калеко

    22 3 Отговор
    Най голямата причина е СТАРАТА,АМОРТИЗИРАНА ВИК МРЕЖА.Годишно се губят от течове около 400 милиона кубика вода,поради течове.Това количество е достатъчно за годишното потребление на питейна вода на поне 5 милиона души.Искам даобърна внимание и на един друг факт.АТази година юни месец изтече ШЕСТДЕСЕТ ГОДИШНИЯ ДОГОВОР според които ОТ ЯЗОВИРИТЕ НА АРДА страната ни подаваше 187 милиона кубика вода ГОДИШНО на ГЪРЦИЯ при 85% обезпеченост,Гърците искат да подновят договора отново Дано главния хидроинжинер на ребубликата(ДОГАН ЕФЕНДИ) не се намеси и там ,Не съм чул досега коментар по националните медии по този казус,макар да съм сигурен,че някакви разговори се водят, защото за ГЪРЦИЯ това е жизнено важно.ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ ,ЧЕ ЧРЕЗ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТОЗИ ДОГОВОР БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ДЪЛЖИ НИЩО НА ГЪРЦИЯ ЗА УЧАСТИЕТО НИ НА НЕПРАВИЛНАТА СТРАНА ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА.
  • 11 ИВАН ХАДЖИЙСКИ

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Искам сега...":

    ЧЕ ТО ЩЕИМА ЛИ ИЗОБЩО РЕКА КОЯТО ДА ПЪЛНИ ЯЗОВИРА? СКОРО НЯМА ДА ИМА НИТО ГОРА НИТО РЕКА!
  • 12 Дългия

    17 0 Отговор
    Нищо няма да направите, колкото и да размразявате , ами май вас трябва някой да ви замрази!
  • 13 Дамм

    14 1 Отговор
    Нека го размразяват до де е лято, че после ще го изпуснат и пак ще се замрази
  • 14 Орешачанина

    7 2 Отговор
    Пишете големи глупости!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оха

    7 1 Отговор
    1,5 милиарда за крадене. Фирмите, около кои партии са, чекмеджетата са готови.
  • 17 Бате бойко 75%

    10 0 Отговор
    Вече на никой не му се краде 200-300 милиона. Направо милиарди.
  • 18 радикално

    5 1 Отговор
    Радикално решение - ще размразим проект отпреди 60 години ...... Що не ""размразите"" и Строителни войски,дето са изградили водопровода Черни Осъм - Плевен??? И тоя проект да не е като фризера в офиса - да го размразяват/замразяват когато си искат.....
  • 19 фалшивия град козлодуй

    2 0 Отговор
    започва голямото крадене както навсякъде
  • 20 Нейчо

    1 1 Отговор
    Като спре изсичането на горите, нещата със сигурност ще се подобрят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол