25 Септември, 2024 19:42 730 7

Депутатите приеха пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

  • депутати-
  • пълна забрана-
  • продажба-
  • райски газ-
  • физически лица

Парламентът гласува окончателно промени в Закона за здравето

Депутатите приеха пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица - 1
Снимка: bTV

Пълна забрана за продажба и употреба на райски газ извън хранителната индустрия и за медицински цели, с изключение на еднолични търговци, които изрично са го вписали като предмет на дейността си. Това реши парламентът, приемайки окончателно промени в Закона за здравето, съобщават от БНТ. Поправките предвиждат още създаване на мобилни амбулатории, които да обслужват нужните на населението от здравни грижи в трудно достъпните региони.

Беше прието още електронният здравен запис да представлява електронен документ или съвкупност от електронни документи за всяка една от извършените от медицинските и немедицинските специалисти в лечебните и здравните заведения дейности, в т.ч. дейностите, извършени от разстояние, както и дейности за изработване на медицински изделия, с които се създава или използва здравна информация за гражданина или които са относими към неговото здравно състояние, независимо от неговия здравен статус и източника на финансиране на съответната дейност.

Уточнено е, че първичните администратори на данни ще предоставят автоматизирано на министъра на здравеопазването достъп до данни за гражданската регистрация от Национална база данни "Население" на ГРАО, данни за валидността на личните документи от информационните фондове с данни, свързани с българските лични документи, поддържана от МВР, а НАП ще предоставя информация за здравноосигурителния статус на физическите лица, вписани в регистъра на агенцията.

НЗОК и РЗОК са длъжни да предоставят исканата от Здравното министерство информация. За предоставянето ѝ, с изключение на информацията от регистрите, информационните бази от данни и системи на НЗОК, се сключва споразумение между НЗОК и Министерството на здравеопазването, в което се определят исканите данни, тяхното съдържание и редът за предоставяне на информацията.

Гратисният период за привеждане на системите на лечебните заведения в съвместимост няма да е 12, а ще е 18 месеца. НЗОК ще има също година и половина на разположение, за да въведе електронен здравен запис за всички видове дейност. Касата също така ще трябва да изпрати всички здравни данни от информационната система на министъра на здравеопазването с цел попълване на електронните здравни записи на пациентите в срок до 1 година, а не за 6 месеца, както беше първоначалното предложение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kaлпазанин

    3 2 Отговор
    Стана ми интересно какво са приели д@петатите .с фирмите това рая ли ще одимяват с него ,и за какво ще го използват ,,и с нашето правосъдие е като стимул за разпространение на подобни либерални боклуци ,за да могат определени структури да печелят ,ай да ни е честито
  • 2 ОТАН

    8 2 Отговор
    Явно продажбите на бело и трева падат.
  • 3 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Целото сборище месец се балтави със некъв райски газ. Да питам защо Вносителите не са Гепени и да са у Панделата? Щото са си Платили на когото требва и си джиткат, докато не избучат следващият Золум на писта.
  • 4 Хаха

    5 2 Отговор
    Спряха въздуха на кирчовците, цък цък!
  • 5 Оги

    4 6 Отговор
    А алкохол и цигари кога?
  • 6 Мдаа

    4 2 Отговор
    И като сте го забранили какво? Да не би наркотиците да са недостъпни като са забранени? Така добавяте артикул в асортимента на дилърите. Нищо повече, нищо по-малко.
  • 7 абе не четете ли

    8 2 Отговор
    забрана за физически лица. Официално фирми могат да си го купуват, уж за медицински цели и пак поема към улицата. Само че цената вече ще е няколко пъти нагоре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол