6 Октомври, 2024 08:11 1 219 19

Предлагат вдигане на заплатите на медицинските кадри

  • заплати-
  • бонуси-
  • лекари-
  • дентални медици-
  • сестри-
  • акушерки

Бонусът ще е за лекари, дентални медици, сестри и акушерки

Предлагат вдигане на заплатите на медицинските кадри - 1

Държавата се опитва да реши кризата с медицинските кадри като предлага по-високо заплащане. Специализантите ще получават над доходите си още около 2330 лева - или две и половина минимални заплати.

Бонусът ще е за лекари, дентални медици, сестри и акушерки. Проектът е за 170 специализанти на стойност 15 милиона лева и ще продължи до 2028 година.

Това уточни focus-news.net.

Кризата с липсата на медицински сестри и педиатри се задълбочава все повече, а именно тя е един от основните проблеми при изграждането на бъдещата Национална детска болница.

Той е специализант по детска пулмология в Александровска болница.

"Никога не са ме плашили децата, никога не ме е плашил детският плач и винаги съм се прибирал вкъщи след края на работния ден на дежурство дневно или нощно удовлетворен от това, което съм свършил. Няма го това чувство на умора, няма го това напрежение", заяви Станислав Георгиев, специализант по "Детска пулмология" в УМБАЛ "Александровска".

И за минута не се поколебал да кандидатства по проекта за специализанти. Така става един от близо 90-те лекари, които се включват.

"Смятам за удачно, че вече се акцентира и на по-дефицитни специалности - детска пулмология, детска кардиология и детска гастроентерология, детска ендокринология и това допълнително материално стимулиране може да подтикне новите колеги, на които тепърва им предстои встъпването в специализация да се насочат точно към тези специалности", допълни пред БНТ Станислав Георгиев.

От здравното министерство напомнят, че този проект е и за медицински сестри и акушерки, каквито кандидатури към момента няма.

"Докато специализират, те получават това допълнително финансиране, като целта на проекта е да привлече нови специализанти към определените специалности, тоест знаейки, че дадената специалност е дефицитна било на областно ниво или национално ниво даден кандидат да стане специализант по нея да получава финансиране по проекта. Целта е именно да се привлекат повече специализанти точно по тези специалности и в конкретните области", коментира д-р Искра Колева, началник отдел "Образование и квалификация" в Министерството на здравеопазването.

Специализантите ще бъдат стимулирани с 2 и половина минимални работни заплати по време на специализацията си допълнително към получаваните доходи. Това е само една от мерките на здравното министерство в опитите им да разрешат проблема с липсата на кадри.

"До няколко дни ще пуснем стратегията за обществено обсъждане и ще уведомим НС за изпълнението по отношение на нейното изготвяне. Там сме предвидили още доста мерки, свързани с повишаването привлекателността на професията, създаване условия за по-добри трудови възнаграждения, създаване на условия за разпределение на натовареността на тези специалисти", каза още Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директор

    21 0 Отговор
    И моята е малка. Само 130 Хил на месец.
  • 2 Политик преди избори

    24 0 Отговор
    Каквото ти обещае и Господ не може да го изпълни
  • 3 хаберих

    13 1 Отговор
    Комар-веган изпи доматения сок на нищо неподозиращ рибар.
  • 4 Здрасти

    29 2 Отговор
    Иван Костов направи болниците фирми. Искайте си увеличението от него. Той да ви го даде от личните си средства. Мръсния паразит.
  • 5 Предложение

    16 4 Отговор
    Гравният държавен здравен инспектор доцент Маймунчев, да им удари по един двоен бустер на всички специалисти от здравната каца, а ако не пукнат веднага, по още една доза.
  • 6 Пак ще го затварят и

    8 0 Отговор
    Бодат и сега ги подкупват.
  • 7 Айде без "денталните медици"

    11 1 Отговор
    Един куп некадърници под път и над път.
  • 8 евалата чалгопитеци

    3 2 Отговор
    Как е Промяната?

    Преди десетина години България влезе във великолепната двайсеторка на най-свободните икономики в света. Класацията се прави всяка година от канадския институт "Фрейзър", като се оценяват най-различни групи критерии - от данъчно-осигурително бреме и инфлация до достъп до кредити и ефективност на съдебната система. В последното издание страната ни е изпаднала на 43-то място.
  • 9 дядо поп

    11 1 Отговор
    Назначават специализантите като медицински сестри , сестрите опъват каиша и ги учат , а от управата на болниците им казват , че са назначили още хора , така , че нямат основание да се оплакват. На всичкото отгоре само в България сестрите вършат и повечето мръсна работа на лекарите. В други държави всеки медицински специалист си знае какви манипулации може да извършва и кои не са негова работа. Ама какво ли ни е наред , че и медицината.

    Коментиран от #12

  • 10 Реалист

    3 0 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 11 Тази Инфлационна Спирала !

    4 0 Отговор
    Тази Инфлационна Спирала ! Няма Да Спре!

    Изхода е единствено във Високата Квалификация и Специализация в познаването на Нещата и тяхното Взаимодействие! Която единствено носи висок Принаден Продукт!

    Но..... Кой Политик Тук Осъзнава това?

    Поне За България! - Никой!

    Острата Реакция На Псевдоспециалистите Тук! Не Позволява Това!

    Некадърност и Некомпетентност из Цялата Страна!

    Във Всяка Област на Човешкото Взаимодействие.
    За Лекарите Няма да Говоря!


    Съдебна система, Законодателство, Производство на Ресурси, Начин на производство на Ресурси и т.н.
  • 12 Те не си Познават Занаята!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "дядо поп":

    Те не си Познават Занаята!

    Служат единствено за тестери! Които с помощта на други средства установяват горе -долу какъв е проблема!

    Без да споменавам за Проблемите Които Изобщо не познават!

    Но това е Министерство на Здравеопазването, НЗОК и така наречената Академична Общност!

    Имат Проблем със Слуха!

    Не искат Да чуят Какво им Приказваш!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Из то чвам Здравни каЦи

    4 0 Отговор
    д-р съм
  • 15 ти да видиш!

    1 0 Отговор
    Средносрочната рамка за периода 2024-2026 г. залага рекордни нива на бюджетен дефицит и сериозно нарастване на дълга, в т.ч. на лихвените разходи. България трябва да положи усилия да елиминира бюджетния дефицит в средносрочен план и да осуети нарастването на публичния дълг. Траекторията на фискалната политика в други страни от ЦИЕ показва, че изпускането на държавните разходи в средносрочен план води до сериозни проблеми пред бюджетното салдо, повишаване на държавния дълг и нарастващ натиск за увеличение на данъчната тежест, посочват икономистите. И допълват, че България трябва да се фокусира върху ограничаване на разходите, промяна в управлението на държавната собственост и оттегляне на държавата от определени сектори, както и намаляване на осигурителната тежест върху труда.
  • 16 Ние от Харвард знаем и можем

    2 0 Отговор
    България се срина на 43-то място по икономическа свобода
    Няма да станем богати с пробит бюджет, корупция навсякъде и неработеща Темида, предупреждава ИПИ

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Понеже 50-100 лв на преглед за 15 мин са малко. При 4 ч по 3 прегледа на час за си между 600 и 1200 лв приход, само за един ден. Колко касови бележки чукват на ден? Ако плащат данъци на вски лев, който получават, българските пенсионери ще се чудят всяка седмица, къде да отидат на екскурзия.
  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ние от Харвард знаем и можем":

    Колко процента от работещите ни се осигуряват на минимална? Колко пари губи НОИ от тази врътка? То, не че ако се осигуряваха на реална заплата, тия пари щяха да отидат за българите, де.
  • 19 От Варна

    1 0 Отговор
    Къде слагат и зъболекарите? Всички работят в собствени или наети кабинети! Цената на услугата определят “ с почесване по главата”, но не по-малко от трицифрена сума за най-дребна манипулация! По-често без касов бон ! Една коронка е над 700 лева. Винаги след зъболекар благодаря Богу, че е дал на човека само 32 зъба!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове