8 Октомври, 2024 09:50 1 525 37

Експерти: Ако няма мерки, дефицитът ще достигне 8%

  • бюджет-
  • дефицит-
  • инвестиции-
  • финансист-
  • владимир сиркаров-
  • икономист-
  • георги вулджев-
  • любомир дацов-
  • българия-
  • бизнес

Ситуацията показва краха на хората, които последните три години говореха, че няма никакъв проблем

Експерти: Ако няма мерки, дефицитът ще достигне 8% - 1
Снимка: Нова телевизия

Възможно ли да имаме бюджет с дефицит от 3% коментираха финансистът Владимир Сиркаров, икономистите Георги Вулджев и Любомир Дацов в предаването „Здравей, България“ по "Нова телевизия".

Те посочиха и други два проблема. Първият е липсата на послания какво смятат да правят партиите след изборите с бюджета и икономиката. Трябва да се подготви следващата бюджетна прогноза. Вторият проблем е, че няма поемането на ясни ангажименти за привличането на чуждестранните инвестиции. На Балканите всеки се надпреварва, а България е скована от политическата криза.

3% дефицит е сериозна цифра, а разчетите на Министерството на финансите за следващата година сочат, че този процент трудно ще бъде постигнат, каза Сиркаров. Ако няма мерки, дефицитът ще достигне 8%, допълни той. И обясни, че тези мерки трябва да са свързани с разходната част. Финансистът е на мнение, че ще се отлагат проекти по капиталовата програма. И допълни, че ще има редукция при отпускането на средствата за общините. „В разходите по линия на издръжка, заплати, рязкото увеличаване на пенсиите също трябва да има редукция, тъй като ножицата между приходите и разходите се отваря“, допълни Сиркаров.

„Ситуацията показва краха на хората, които последните три години говореха, че няма никакъв проблем с политиката, която налагаха, а именно на висок бюджетен дефицит и изпреварващ ръст на доходите“, каза Дацов. „За да се балансират нещата или ще трябва да се вдигнат данъците, или да се орежат част от услугите, които предоставя правителството“, допълни още той.

Вулджев каза, че големият проблем не е слабият растеж при приходите, а че имаме абсурден ръст при разходите. „Предупреждавахме, че разходите, които сега се залагат за догодина, са твърде високи. През последните три години се завишиха много дългосрочните текущи разходи, а начинът, по който се покриваше дефицитът, е че се вземаха еднократни приходни мерки“, обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма страшно

    21 1 Отговор
    Ми тия 8 млрд са нищо на фона на милионите дето даваме на Боташ, Топлофикация София и милиардите за Турски поток, пък от друга гледна точка само краднато от ББ и ДП стигат да се покрие дефицита

    Коментиран от #5, #6, #20

  • 2 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    И сега сме си във Фалит, щото не знаят Колко точно е Дефицита, породен от Бесна Кражбия на Писта!
  • 3 честен ционист

    18 5 Отговор
    В дълговата спирала, дефицитът престава да има някакво значение. Зеленски ви каза, че има нужда от пушкала. Трябва заплати да дарявате.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    16 5 Отговор
    ДефициТОТ няма значение важно е даваме на Укра.

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма страшно":

    Що пропускаш МЕЛЕАРДИТИ ДАДЕНИ СРЕЩУ ГОЛИ обещания за 16 Ф.а.к-16‼️‼️‼️‼️
    И 2.5% от БВП за защита от Торбалан‼️‼️‼️‼️
  • 7 Директора

    20 0 Отговор
    Алоооо, спрете контрабандата на митниците и ще се оправят нещата. Само там погледнете и всичко ще се нареди. Милиони изтичат всеки ден. Всеки ден. Но нали парите отиват на едни определени места, за това никой нищо не говори.
  • 8 Парите за ОКРАИНА са осигурени, нали?

    17 2 Отговор
    АЗ БЕЗ ДА СЪМ ЕКСПЕРТ МОГА ДА КАЖА ЧЕ АКО НЯМА ДЕФИЦИТ ПРИ ТАЯ ГАЛОПИРАЩА ИНФЛАЦИЯ КЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ТОК, БЕЗ ВОДА, БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, БЕЗ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, БЕЗ ПЪТИЩА , БЕЗ ПОДРЪЖКА НА ИНФРАСТРУКТУРА И Т.Н. АМА ВАЖНОТО Е ДА ИМА ПАРИ ЗА ОКРАИНА.
  • 9 Внос / Износ

    24 1 Отговор
    Реално в България няма реформи в бюджетната свера!
    ГЕРБ създаде най - голямата държавна администрация за печелене на изборите , а сметката се плаща от бюджета!
    Полицията разполага с огромен щатен ресурс от сътрудници, администрация и пенсионери.
    Само Мит са малките данъци в България! При тази ниска производителност на труда и добавена стойност, несигурна икономическа среда, реално бизнеса напуска страната

    Коментиран от #22

  • 10 МЕЧТАЕТЕ ЗА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ

    13 3 Отговор
    Я КАЖЕТЕ КОЛКО ДАВАМЕ НА ДЕН НА ТУРЦИТЕ ,БОТАШ И НА ОКРАИНА ВСЕКИ ДЕН? МИЛИОНИ ОТ БЮДЖЕТА! АМА НАЙ ЛЕСНО Е ДА ВДИГАМЕ ИНФЛАЦИЯТА И ДА КРАДЕМ ПАРИТЕ НА НАРОДА ЧРЕЗ НЕЯ! ТОВА ИЗКУСТВО СТЕ ГО УСВОИЛИ ОТ ЖАН ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ.

    Коментиран от #15

  • 11 Краси Марков

    4 16 Отговор
    Повечето държави в ЕС, включително от Еврозоната имат дефицит над 8%. Защо в България следва да е по-различно?!
    Говорим и за увеличаване на разходите за отбрана!!!
  • 12 десва

    9 2 Отговор
    Тоя пръдльо Дацо, от 10 г. дава интервюта, и от година на година става по зле??? Такъв е специалист че ако правиш на обратно на това което бръщолеви, вероятнота да си по добре нараства. Кои ги назначи за специалисти, и докога едни и същи доказани некадърници все акъли дават? Дацо, да вземеш нещо да работиш бре торба, само интервюта даваш и само мисирките на които ги даваш само те се подмокрят от глупостите ти. Да почваш нещо да бачкаш, да видиш доходите дали са високи, а не само празни приказки, мИрси
  • 13 Де ла са ефектите ТОРБАЛАНЕ БАНКЕНСКИ?

    14 2 Отговор
    ТОРБАЛАН БУЙКО ЩО НЕЕ В ЗАТВОРА? ДАДЕ МИЛЯРДИ И НИТО ЕФ 16 НИТО ЧЕРТЕЖИ АМА САМО ГОЛИ ПРИКАЗКИ.
  • 14 освен това

    7 2 Отговор
    ЕС изхвърли България от ПВУ. Предоговаряне няма да има.
  • 15 Стенли

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "МЕЧТАЕТЕ ЗА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ":

    Аз питам защо няма осъден за сделката с боташ това да даваме по един милион лева на месец на Турция без нищо си е за затвора

    Коментиран от #16

  • 16 Стенли

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стенли":

    Грешка на ден по един милион лева
  • 17 Ти да видиш

    13 6 Отговор
    500 милиона на година ни струва издръжката на семействата на украинските нацисти по луксозните хотели с луксозните джипове!!!!
    Милиардите които пращаме на господаря си за да не фалира за виртуални оръжия можехме спокойно да си ги спестим, но България е краварска колония на директно подчинение на задокеанския обор и няма думата.
  • 18 хаха

    6 0 Отговор
    Ако тръгнат да вдигат данъците, просто хората ще се върнат в сивата икономика, а и ще има бунтове. Представям си как ще се обясни на средния човек, че трябва да му взимат повече ДДС и хляб, ток, гориво поскъпват или как трябва да плаща не 100лв данък за апартамента, а 200, или 100лв повече данък от заплатата. А при 5% от БВП даже не говорим за нещо като вдигане на ДОД за хора с високи доходи на 30-40%, защото този данък е малък приход и тия "богати" са под 100 000 човека. Ще трябва вдигане на масов данък- основните приходи са ДДС и акцизи.
  • 19 хе хе

    4 0 Отговор
    Търпението на ЕК към България за ПВУ се изчерпа
    Брюксел спира да ни чака за второто плащане, няма да търпи ново отлагане и за предоговарянето

    Търпението на Европейската комисия към България за неизчистените проблеми около плана за възстановяване и устойчивост се изчерпа. Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, където досега се прилагаше процедура спиране на часовника, обясниха от финансовото министерство след среща на финансовия министър Людмила Петкова и еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони. На срещата с Джентилони е станало ясно и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ.
  • 20 хаха

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Няма страшно":

    8 милиарда са нищо? 8 милиарда са приходите от ДДС в страната за 2023. Т.е., ако направят ДДС 40%, могат да ги съберат. Наполовина от това са от данък на доходите на физически лица, т.е. трябва да направят ДОД поне 40%, за да се съберат. От акцизи приходите са към 5 милиарда, т.е. пак трябва да ги направят четворни.

    Говорим за наистина огромна дупка в бюджета. Просто да спрат зелените щуротии, харчовете по европрограми и източването през "наши" фирми, да посъкратят администрацията, която напълниха със свои хора, да намалят парите за Украйна, да погнат мнимите инвалиди и подобни и ще има предостатъчно пари. Иначе не знам какво ще стане. Грам не ми се вярва някой да приеме драстично увеличение на данъците.
  • 21 089954

    9 2 Отговор
    Не е много лоша новина ,защото при толкова голям дефицит няма да приемем еврото и също ще се сринат цените на имотите . Най вероятно ще се наложи да се вдигат данъци , което пък ще затвори много бизнеси , което пък най -накрая ще затрие тази територия окончателно
  • 22 хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Внос / Износ":

    В администрацията и полицията има голям проблем с пенсионерите. Всъщност и в образованието и здравеопазването. Държавата дава ниски заплати при започване там и като цяло под средните заплати за подобни позиции в частния сектор. Примерно ИТ в МВР за тежки системи, дето в частна фирма в 90% от случаите топ специалистите не са и виждали като сложност, че и работят по 10 човека, в МВР са на 1-2 човека пред или в пенсия. Първо е тежка работа спрямо пазара, второ е ниско платена. Рядко някой млад влиза и почти никога не остава за повече от няколко месеца до година, докато не намери да се изнесе. Има такива позиции, дето освен пенсионери за чест и слава просто никой не иска да работи покрай ниското заплащане.
    Почти не ни останаха медицински сестри под 50 години, много са пенсионери, а свободните щатове са хиляди. Учителите и те не се славят с много желаещи млади да работят като такива.
    Трябва съкращаване на излишни щатове, дето са много, но с години ще има пенсионери, при които трябва да се вдигне няколко пъти заплатата и да се инвестира в двойно и тройно хора на броя пенсиониращи се, белким 1-2 поемат щафетата. Просто всеки назначен излишен връзкар, дето са основната маса, бяга на позиции по гишета или да попълни една справка на месец по шаблон, а не да върши работа и от там и тази странна диспропорция.
  • 23 Реалност

    5 4 Отговор
    Тези същите "експерти", говориха за бюджетите на Асен Василев, че били научна фантастика, но както станахме свидетели те се изпълняват, пари имаше за всички и същевременно дълга намаля с 2%.
  • 24 хе хе

    0 1 Отговор
    Търпението на Европейската комисия към България за неизчистените проблеми около плана за възстановяване и устойчивост се изчерпа. Европейската комисия всеки момент ще рестартира периода на оценка на изпълнението на реформите и инвестициите по второто плащане по ПВУ, където досега се прилагаше процедура спиране на часовника, обясниха от финансовото министерство след среща на финансовия министър Людмила Петкова и еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони. На срещата с Джентилони е станало ясно и че България не може повече да отлага вземането на политическо решение по измененията на ПВУ.

    България изпрати искането си за второ плащане по плана за възстановяване точно преди една година - в началото на октомври. Европейската комисия има определени срокове за произнасяне, но замрази процедурата чрез спиране на часовника заради неизпълнени условия към плащането - неприети или недостатъчно коректно приети реформи. Надеждата бе, че България своевременно ще приеме съответните закони, но до това така и не се стигна. Сглобката се разпадна, правителство не бе сформирано, а опитът на служебния кабинет да прокара отделни проблемни реформи, не мина. На последното си заседание НС отказа да приеме актуализирана пътна карта за климатична неутралност - една от неизпълнените задачи, като само по тази точка на България се очаква да бъде замразена сума от 266 млн. евро от второто плащане. МФ предупреди, че дори може да се стигне до вариант България да не получи нищо като вто

    Коментиран от #32

  • 25 Добре

    4 2 Отговор
    Управлението на ГЕРБ 35 милиарда лева нов дълг

    Коментиран от #27

  • 26 Казуар

    2 1 Отговор
    Ех Дацов, и ти пристана на Чалгаря, и сега плюеш по студиата.
  • 27 хе хе

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Добре":

    Само последния държавен заем дръпнат преди 3 седмици е за 9 милиарда лева на куп. А Борисов не управлява от 2020та година.

    Коментиран от #29

  • 28 бл.134 в Zап. парк

    1 1 Отговор
    Нека нападнем Русия .Тогава ще ни покрият дефицита и ще ни увеличат компенсациите .
    По 5 апарта на човек
  • 29 Радев и Борисив са руски еничари

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "хе хе":

    Борисов "не" управлява от 2021-та година.
    Главчев чий е, да не би Борисов и Пеевски да не му диктуват какво и как да върши?
    Всички контролни органи са от времето на Борисов-Пеевски и не дават и дума да се изрече за някаква смяна.

    Коментиран от #30

  • 30 ам аразбира са

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Радев и Борисив са руски еничари":

    Затова всички руски партии крещят срещу Борисов. Той бил руска марионетка!
  • 31 икономист

    1 0 Отговор
    Дацов е толкова експерт, колкото Томе Габровеца е философ.
  • 32 хаха

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "хе хе":

    По-важният въпрос за тези пари е срещу какво ги получаваме. Виж, при милион за саниране със стиропор на блок и цена на петзвезден хотел работещ в Банско 5 милиона някак не се връзва, защото ЕС дава пари при самоучастие на държавата, т.е. срещу всеки лев от там плащаме и ние лев, а само наши хора пълнят гуши с надути цени. Допълнително дават пари срещу разни политики. Примерно получаваме милиард и го опаткваме за солари и приемаме да закрием ударно ТЕЦове и да оскъпим тока с Х, да речем 50%, или влиза някоя регулация, дето убива бизнеса и струва на народа 10 милиарда.
    Парите от ЕС като цяло не правят нищо добро, защото са просто подкуп за политиците ни да приемат всякакви забиващи държавата ни неща.
  • 33 стоян

    2 0 Отговор
    Пенсии от 3500 лв а парите за тях от заеми а работещите със заплати от 1200 лв

    Коментиран от #36

  • 34 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    До 4 ком - ти какво си дал че ревеш - дали сме оръжие за скраб което никой няма да купи

    Коментиран от #35

  • 35 Стоенчо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян":

    Само да допълня, че скраба е много кофти нещо, шъ знайш.
  • 36 хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "стоян":

    Говориш за хората на тавана? Какво те бърка? Те са плащали осигуровки за тия пари. Сега има максимален осигурителен доход, но през 90те се плащаше и на милион на месец да си. Точно при пенсиите проблемът не са максималните, защото явно са си платили достатъчно, а МИНИМАЛНИТЕ. Те са били често на МРЗ осигурени, имат дупки без осигуровки и т.н. При тях много често излиза, че трябва да са на по 200лв по формулата, и им се дава отгоре.
    Ако искаш висока пенсия, плащай повече пари. Ако си на 1500лв и те осигуряват на 900, после не реви, че пенсията е 600лв и не стига. Защо не си плащал на 1500 да ти е 1300 пенсията?
  • 37 статистика

    0 1 Отговор
    1. След 12 години ГЕРБ и на първо място по корупция в ЕС - вече не сме първи, а след Унгария.
    2. След 12 години ГЕРБ и на първо място по бедност - вече сме доста близо до Гърция, Словакия и Латвия и при правилна доходна политика може скоро да не сме най-бедни
    3. След 12 години ГЕРБ и с най-голямото неравенство в Европа, то само за три години то (по Джини) намаля и вече сме близо до Латвия и Литва с шансове при правилна политика да ги минем
    4. След 12 години ГЕРБ, Албания и Сърбия ни застигнаха по индекс на човешко развитие на ООН. Но бяха предприети от кабинетите на ПП-ДБ значителни мерки за повишаване на МРЗ и пенсии, които са с най-голямо значение за прехрана и здравеопазване за възрастните хора и намаляване на най-високата смъртност в ЕС.
    5. След 12 години ГЕРБ, най-после ни приеха в Шенген - благодарение на доверието, което липсваше към България на Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове