Last news in Fakti

10 Юни, 2014 14:28 5 351 14

Сергей Станишев: Кабинетът да подаде оставка, избори до края на юли (обновена)

  • сергей станишев-
  • правителството-
  • пада-
  • дпс-
  • мандатоносител-
  • бареков
Сергей Станишев: Кабинетът да подаде оставка, избори до края на юли (обновена) - 1
Снимка: БТА

При липсата на подкрепа най-коректно е правителството да си подаде оставката, след като преодолее вота на недоверие, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди днешния пленум на партията. Но то трябва да защити постиженията си, добави той. И изборите да са незабавни при наличието на политическа воля - до края на юли са възможен реалистичен вариант.

На изборите за ЕП партията се представи зле, хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват, коментира той. Управлението е изкуство на възможното, но не и днес, не и в БСП. Ние загубихме тези избори.

Не за първи път след 1989 година БСП е изкупителна жертва на всичко в страната през последните 23 години, но няма да позволя моята партия да бъде поставена на колене, заяви Станишев. Лидерът отбеляза, че сега всеки ден получавал писма, в които пишело "Дръжте се", но това не е състояние на духа , не и ако нямаме подкрепа, а тя е само на думи.

Говорех на форумите ни, че е необходимо да направим и невъзможното, но с него не се справихме, каза Станишев, визирайки трудната ситуация в България. Лично за мен разочарованието е голямо, в тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си.

Резултатът от евровота за всички нас беше неочакван. Всеки ден чета помията, която се излиза върху нас от 1989 година много пъти се опитват да ни направят изкупителна жертва за всичко. Но болката, обидата и охулването няма да сломят БСП.

Няма да позволя БСП да бъде натикана в ъгъла, обругавана, поставена на колене. Загубата  на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак Лошата новина за тези които злорадстват сега е, че БСП има хъс да се бори, заяви лидерът.

Ние сме толерантни, предвидими, коректен партньор, но това не е безволие или повод за злоупотреба с доверието, защото умеем да показваме и характер. Никой не може да ни размахва пръст и да взема нашите решения вместо нас. Не сме партия на ишлеме. Ние сме горда партия с принципи, традиции, но преди всичко с характер.

След това Станишев направи анализ на резултатите от изборите: „Понеже БСП направи правителство като втора политическа сила, трябваше на всяка цена да постигне добри резултати на тези избори. Това не стана. За разлика от всички останали партии, не приехме тези избори като национални", призна той.

Сега общото послание е: дръжте се. Но това "дръжте се" не е състояние на духа, можем да сме силни, ако имаме нужната подкрепа в нужния момент, обясни Станишев.

Второ платихме цената, че сме мандатоносител, но на практика ДПС е водещата в управлението – имаше достатъчно поводи, които затвърдиха тези внушения, Казвам го не за да се оправдавам с нашия партньор. Оказахме се неумели и нерешителни в упражняването на властта. За това сме си виновни само ние.

Трето, за пръв път водим кампания на 2 фронта – АБВ откъсна жива плът и никой не може да изчисли щетите. Взе 90 хиляди гласа, а сигурно още 100 отказаха да излязат да гласуват. Това отключи процесите, на които сме свидетели, категоричен бе Станишев. Загубата на изборите можеше да се компенсира с повече решителност на БСП в управлението, добави той.

Точно тогава дойде пресконференцията (на ДПС). След резултата от евровота стана ясно на всички, че кабинетът трудно ще устои до края, но все пак двете партии, които го подкрепят, трябва да се държат единни. Признавам, не очаквах точно този ход от ДПС, коментира лидерът на БСП.

Заслужаваше ли си да се нагърбваме с този мандат от почти невъзможна позиция, в ненормална обстановка, запита той и се обърна към присъстващите: „Забравихте ли как изглеждаше България на колене, правенето на политики с извънполитически средства, страхът, газенето на бизнеса?! Спомняте ли си мълчанието на медиите и преобладаващата сервилност? Нека си спомним лицето на самозабравилото се авторитарно управление, което имахме силата да прекратим – само за това си струваше да поемем мандата, коментира Станишев.

С направеното можем и трябва да се гордеем, но насила не може да даваш, може само да вземаш. Очаквахме подкрепа на своите политики на евроизборите, но това не стана. Хората трябва да кажат какво искат отново да им се случи – дали искат Борисов, Цветанов или Бареков да им е министър-председател, каза той. Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят и ГЕРБ, и ББЦ, и Реформаторите – всички, които имат за цел властта.

Ние не можем да носим сами тази отговорност. При липса на подкрепа най-коректното е правителството да си подаде оставката, веднага след като преодолеят вода на недоверие, призова Сергей Станишев.

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление.

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството.

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството.

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация.  Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.

БСП се е доказала като партия, отговорна към България. Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването.

Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно.  При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант. Това е най-добрият вариант за страната. Няма нито една причина освен тънки политически /и не толкова тънки икономически/ сметки, този парламент и това правителство да продължават своята работа.

Най-голямата опасност пред страната в момента е ситуацията на нестабилност. България не може да си позволи това.     Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това създава не просто несигурност в управлението. Това поставя под риск икономическата и социалната стабилност в страната, финансовата и енергийната система, договарянето на новата финансова рамка за еврофондовете, функционирането на институциите изобщо. 3 или 4 месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония, която ще се отрази крайно негативно на ситуацията в страната. И отново цената ще платят гражданите, бизнеса, социално слабите. А това в никакъв случай не бива да допускаме.

България няма нужда нито от парламент, нито от правителство на изкуствено дишане.

Има нужда от воля за търсене на трудни решения, от отговорност, от нова енергия и легитимност на управлението. Колкото по-бързо постигнем тази стабилност, толкова по-добре. България има нужда от решения, не от отлагане на проблемите. Решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване в обществото. Вярвам, че президентът, управляващите и опозицията могат да бъдат фактори на стабилността за страната, работейки именно в тази посока.

Ако е необходимо могат спешно да се променят законовите срокове така, че волята на българите да бъде чута до края на юли и България да може да има ново начало. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Нещо повече – призоваваме всички да загърбят партийните си интереси, дребни сметки и тайни кроежи и да се обединим в общата воля да направим изборите.

Готови сме на спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на доброто на страната. България  над всичко!

Другарю Продев, ние пак сме тук, накрая се обърна Станишев към покойния емблематичен публицист, създал фразата за устойчивостта на левите - "Ние пак сме тук!".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    9 0 Отговор
    Циганите ще се щастливи - пак ще има избори, безплатни кебапчета и по 20 - 30 лв на калпак.
  • 2 Stone Kold

    9 0 Отговор
    айде пак 50-100 000 000 пари ще ги изпърдат и откраднат поставени фирми около изборите..нали няма пари за децата????за порнографията оба4е има
  • 3 Румен Янев

    6 0 Отговор
    Напапаха се хората и сега ще предоставят на предишните папането .... пък след време пак ще си разменят местата и така докато не остане жив човек в тази държава за да има кой да гласува ! Ние сме прецедент в политиката в световен мащаб ! Притежаваме ЩАФЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 4 Martin Moutafchiev

    4 1 Отговор
    Да живее! Долу БСП.
  • 5 Николай Николов

    9 2 Отговор
    Егати тъпаците,тези от БСП никога не са имали подкрепа откогото и да било освен от циганите.Когато протестираха над 50 000 човека мълчаха и не искаха да пуснат властта а сега са готови и как няма да бъдат,за 1год. изтеглиха 10млрд. заеми,окрадоха ги и сега който дойде на власт да се оправя!
  • 6 мария спасова

    5 0 Отговор
    България била над всичко?
  • 7 Монго

    3 1 Отговор
    Сергейчо се шашардиса...

    Коментиран от #9

  • 8 мечока

    3 2 Отговор
    Пак е хитрец, юли месец само пенсионери и цигани ще гласуват. Половината от активното население е на почивка.
  • 9 мечока

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Монго":

    Ейййй..... отървахте се и вие "народните", са ша дойде бат Бойко, ше ви пооправи, ше ви поочисти

    Коментиран от #12

  • 10 Stone Kold

    4 1 Отговор
    20-30 пари на джонитата а те са милион и отгоре концерти да им прават ядене и 50 000 000 отиват за тех...тва не е държава казал съм кой как мое се спасява

    Коментиран от #11

  • 11 Румен Янев

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Stone Kold":

    Нема спасение брат кораба потъна а в лодките място за нас - ниц
  • 12 Монго

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "мечока":

    ???? що си мислиш, че Бойко е различен, виж му биографията, и познай дали не е бил член на БКП...

    Коментиран от #13

  • 13 Николай Николов

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монго":

    А ве навремето имали човек който не е бил член на БКП,освен селяните на полето!
  • 14 мечока

    0 0 Отговор
    Ма вий хич ни мъ харйесвати. Защо тъй не мий ясно
    Аз съм добър човйек, уважавам ва и тъй нататак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове