Last news in Fakti
26 Юли, 2023 5564

Спорът на и.д. и о.р. в Сметната палата


  • Горица Грънчарова и.д. председател на Сметната палата Сезирала съм главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е била на пряко подчинение на Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади. Става въпрос за организационен проблем.
  • Цветан Цветков бивш председател на Сметната палата Политици редовно влизат в Сметната палата. Имало е среща между Рамадан Аталай и Горица Грънчарова два дни преди да бъда освободен. Три причини има за освобождаването ми, една от които одитният доклад за извършения доклад на Фонда за гарантиране на влоговете на България и дейността на КТБ.

    401 гласа
    80%
    20%
    95 гласа

Коментари

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 5 Отговор
    Спорът на
    и.д. и о.Т.и
    в Сметната палата
    🤔🤔🤔🤔
  • 2 Махайте

    16 33 Отговор
    я тая нагла помакиня най - после !
  • 3 Гост

    46 9 Отговор
    Горица Грънчарова е много достоен човек и голям професионалист, не си позволи да слезе на ниско ниво дори при всички несправедливи атаки. Достойна е да бъде в управлението на Сметната палата
  • 4 За 6 месеца

    36 7 Отговор
    За 6 месеца под ръководството на Грънчарова Сметната палата свърши повече работа, отколкото при Цветков за 8 години. Няколко примера:
    1. Прие се одита на Български пощи, който Цветков беше забатачил.
    2. Установиха се маса забавени одити, почти всички вече са приключени.
    3. За първи път се публикуваха доклади, за които наказателните производства в Прокуратурата са приключили. Защо Цветков не го направи?
    4. Проведе се изпит за одитори, за пръв път от 10 години. Все пак трябва да има одитори, за да има одити. Защо Цветков не го направи?
    5. След скандала Nexo, който Цветков допусна, новото ръководство направи пояснения в декларацията за даренията на партиите. Посланието на промените е "ако ще дарявате пари на партия, то моля не заобикаляйте закона".Защо Цветков, този радетел за прозрачност, бе против изсветляването на даренията за партиите?
  • 5 Таня

    27 6 Отговор
    С Горица Грънчарова съм работила в НАП. Тя е голям професионалист и прекрасен човек.
  • 6 Тринити

    26 9 Отговор
    Г-жа Грънчарова е единственият Човек, който мисли за одиторите, едниствената, която за 6 месеца успя да вдигне заплатите, които за 8 г. мандат никой не успя или тогавашния председател нямаше желание. Страхотен професионалист и преди всичко Човек,!

  • 7 НАП

    28 7 Отговор
    Горица е достоен човек и голям професионалист. За няколко месеца свърши толкова работа в Сметната палата колкото Цветков не можа за цялото му пребиваване там.
  • 8 Румяна Георгиева

    28 6 Отговор
    Аз бях член на Сметната палата и съм работила с г-жа Грънчарова . Тя за мене е не само професионалист,който живее с работата си,но е и човек обичан от колегите си. Политици престанете да унижавате професионализма на хората в Палатата и да се подигравате с техния труд! Вие сте временни,а достойните хора са се доказали с труда си, а не с политическите игрички.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Бай Иван

    5 12 Отговор
    Абе тука всички служители на Сметната палата се изредиха да лижат задника на Горица Грънчарова. Голям срам. Те и без това работещите там за нищо не стават.

    Коментиран от #12

  • 11 Български Гражданин

    10 1 Отговор
    Не трябва уволнение трябва да има народен съд за такива. Той е една от причините България да бъде най-корумпираната страна!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Български Гражданин":

    По-голяма глупост не бях чел
  • 14 Одитор

    11 2 Отговор
    Единствено Горица Грънчарова направи нещо за актуализиране заплатите на работещите в Сметна палата. Апропо, не са променяни вече 30 месеца, въпреки огромната инфлация. По неизвестви причини Цветан Цветков нищо не направи през тези 2 години за да защити интереса на своите служители.
    А изискванията да работиш в Сметна палата са големи по силата на закона
    - да си магистър
    - да си спечелил конкрус за назначаване
    - да имаш издържан изпит пред Министерство на финансите за вътрешен одитор в публичния сектор;
    - да си издържал вътрешния изпит за одитор..
    Нормативната база, с която трябва да работиш е огромна, отделно международните одитни стандарти на Евросай и Интосай.
    Като капак на всичко - има и законова забрана да осъществяваш каквато и да е друга платена дейност.
    Така след Георги Николов и Валери Димитров, единствено Горица Грънчарова направи постъпки за овъзмездяване труда на одиторите. Дано депутатите проумеят това.
    Дано и новия председател да продължи тези постъпки.
    Иначе в Парламента непрекъснато цитират докладите на Сметна палата, но никой не се сеща за заплатите на работещите в тази ИНСТИТУЦИЯ. Апропо, в ЕС само 5 органа имат ранга на институция, и един от тези органи е Европейската Сметна палата.
    А при нас - заплати по-ниски от заплатата на учител по физическо възпитание
  • 15 До кога?

    8 3 Отговор
    Сутрин ставам Цветков по нова тв, вечер вечерям пак Цветков при Люба Кулезич....не му ли омръзна на този човек да обикаля по студията и да мънка как имал и информация, той знаел и т.н. и защо никой не го попита как така получава и информация и от кого и за какво? Правомерно ли е това или е неправомерно е?
  • 16 Гост

    2 4 Отговор
    Горица Грънчарова и Тошко Тодоров бяха заместници на Цветан Цветков през целия мандат и реално те осъществяваха оперативното ръководство на одитната дейност, т.е. изпълнението на годишната одитна програма от одитите дирекции в Сметната палата.
    Някак си е странно сега тези същите заместници да твърдят, че Цветков е виновен за всичко, като всъщност осветяват какви са по своята същност и в какви условия е работил председателят на палатата.
    Не знам на кои одитори сега са повишени заплатите, но това не е вярно за одитния състав на Сметната палата.
    Раздутата и самозабравила се администрация в палатата е отделна тема, в т.ч. и заплатите й.
    Заплатите на одиторите са безсрамно ниски и всички останали "на клона" след тях явно са забравили, че точно одиторите са тези, които по закон вършат основната дейност на палатата, и, те "произведждайки" констатации с одитни доказателства в доклади, заработват възнагражденията на всички останали по веригата - и на ръководството и на администрацията й, които вече са придобили характеристиките на паразити.
    А за текучеството, смъртността и заболеваемостта сред одиторите на Сметната палата изобщо няма да отварям тема - там е страшно.
    Подигравката с одитни състав на Сметната палата е брутална и безобразна на фона на безкрайно високите изисквания към одиторите й, безсрамно ниските им трудови възнаграждения, и безсрамно високите възнаграждения на всички останали в палатата.
    Този цирк, който сегашните заместник-председатели н
  • 17 Гост

    2 4 Отговор
    Подигравката с одитния състав на Сметната палата е брутална и безобразна на фона на безкрайно високите изисквания към одиторите й, безсрамно ниските им трудови възнаграждения, и безсрамно високите възнаграждения на всички останали в палатата.
    Този цирк, който сегашните заместник-председатели на Сметната палата разиграват спрямо председателя й е абсолютно недостоен и демонстрира колко вреден и порочен е моделът за избор на ръководството й.
    За съжаление и при избора на нов председател този модел се прилага с пълна сила.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор

  • 19 Одиторът

    5 2 Отговор
    Напълно съм съгласен с преждепишещите. По времето на Цветков администрацията се разду и почти удвои своя състав. Измисляхя се напълно ненужни щатове и се назначаваха правилните хора. Одиторите и някои отдели на специализираната администрация, които на практика изнасят цялата дейност на Сметна палата, която й е вменена по силата на закона са превърнаха с слуги и пионки към служителите от някои административни звена - примерно счетоводство, сигурност, човешки ресурси.
    Но за това не са виновни посочените отдели и дирекции, а бившия председател.
    Пряко заетите в одитния процес трябва да бъдат сигурни, спокойни и материално обезпечени в своята дейност. Още повече това се отнася, ако Конституционния съд се произнесе по конституционно дело, че докладите и констатациите на Сметна палата подлежат на съдебен контрол. Това ще изисква безспорно отлично владеене както на икономическата материя, така и правната квалификация. На практика това означава идеален синхрон между одитните екипи и юристите към Сметна палата.
    Трудни предизмикателства към новото ръководство
  • 20 Гост

    1 3 Отговор
    Одиторите на Сметната палата са тези, които установяват, съставят и докладват констатациите, подкрепени със съответни одитни доказателства. Други законът не е оправомощил за това! На базата на подписаните от одиторите (в одитните екипи) проекти на одитните доклади се гради работата на всички останали по веригата.
    Всеки от останалите служители по веригата, в т.ч. и в администрацията, който променя докладвани констатации, би следвало да носи своята персонална отговорност за това, но на практика тя се "размива", и накрая одитният екип и одиторът са тези, които трябва да отговарят за чужди решения.
    Юристите от администрацията, които "пипат" в одитните доклади и констатациите трябва да бъдат одитори в Сметната палата - да имат съответното образование, професионален опит, сертификат и издържан конкурс за одитор. Само, че юристите от администрацията й нямат тези качества, което е сериозен системен проблем и това не се осъзнава не само в последната палата!
    А така лелеяният съдебен контрол върху окончателните одитни доклади предполага създаването на дублираща одитна структура в съдебната система, тоталното й "затапване" (тя и без това е задръстена), стопиране на одитната дейност на палатата и куп още негативни ефекти, които се премълчават удобно.
    А за специфичните одитни стандарти и методологията за външен одит ще трябват години да се подготвят съответните съдии. За съответен бюджет - никой нищо не казва откъде ще се намери. Въобще тази идея за съдебния кон

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Гост

    1 3 Отговор
    Одиторите на Сметната палата са тези, които установяват, съставят и докладват констатациите, подкрепени със съответни одитни доказателства. Други законът не е оправомощил за това! На базата на подписаните от одиторите (в одитните екипи) проекти на одитните доклади се гради работата на всички останали по веригата.
    Всеки от останалите служители по веригата, в т.ч. и в администрацията, който променя докладвани констатации, би следвало да носи своята персонална отговорност за това, но на практика тя се "размива", и накрая одитният екип и одиторът са тези, които трябва да отговарят за чужди решения.
    Юристите от администрацията, които "пипат" в одитните доклади и констатациите трябва да бъдат одитори в Сметната палата - да имат съответното образование, професионален опит, сертификат и издържан конкурс за одитор. Само, че юристите от администрацията й нямат тези качества, което е сериозен системен проблем и това не се осъзнава не само в последната палата!
    А така лелеяният съдебен контрол върху окончателните одитни доклади предполага създаването на дублираща одитна структура в съдебната система, тоталното й "затапване" (тя и без това е задръстена), стопиране на одитната дейност на палатата и куп още негативни ефекти, които се премълчават удобно.
    А за специфичните одитни стандарти и методологията за външен одит ще трябват години да се подготвят съответните съдии. За съответен бюджет - никой нищо не казва откъде ще се намери. Въобще тази идея за съдебния кон
  • 22 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Продължение
    Идеята за съдебния контрол не е подходяща за реалностите по нашите географски ширини (и не само).
    Трябва пълно деполитизиране на Сметната палата и преди всичко на ръководството й, така, че да се даде възможност на изградените професионалисти - одитори на Сметната палата да могат да си вършат работата - не въпреки, а със съдействието на ръководството й.
    Трябва максимално да се намалят "допирните точки" на партийните централи с ръководството и състава на Сметната палата, нормативно да се регламентира прозрачна процедура за избор на председател и членове на палатата, които да са независими и доказали се професионалисти от системата й, и бюджетът й да е независим, подобно на бюджета на съдебната система и на Народното събрание.
    Възнагражденията на одиторите да са еквивалентни на високите изисквания към тях, да са обвързани с нивата на възнагражденията на ръководството на Сметната палата, и в закона да се установи статутът на одиторите като нейни органи, каквито бяха инспекторите й съгласно първия Закон за Сметната палата.
  • 23 Гостуващ гост към гостенина

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    За да се стигне до конституционно дело № 8 се дължи на самоувереността в познанията на одиторите по някои от одитите, не е тайна - одита на "Монтажи" ЕАД. За тях беше идеално, когато никой не проследяваше техния труд и той не подлежеше на никакъв контрол.
    Нещо, което предстои да бъде разрешено. Иначе абсолюно е прав колегата по въпроса за бюджета. Ще е необходимо значително увеличение на бюджета на Сметна палата.
    А относно познанията на съда - законът отдавна е разрешил този въпрос - назначават се експертизи. Това е нормално процесуално решение, когато предстоят да се разгледат въпроси, за които съдът няма нужните познания и квалификация.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта