Last news in Fakti

Цветелина Пенкова: Трябва да се заложи на технологична неутралност

Необходимо е да се даде бъдеще на технологиите, които ще ни помогнат да осъществим енергийния преход!, заяви пред пред БПГА евродепутатът

Oct 4, 2024 07:30 31

Цветелина Пенкова: Трябва да се заложи на технологична неутралност - 1

По случай 25-годишния си юбилей Българската петролна и газова асоциация организира конференция на тема „Енергийния преход в транспорта в Югоизточна Европа“.

Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката и индустрията г-н Петко Николов и Цветелина Пенкова - член на ЕП, президент на Европейския енергиен форум и първи заместник-председател на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

В приветствената си реч Пенкова поздрави организаторите и гостите на събитието: „Честити 25 години на Българската петролна и газова асоциация. Това е четвърт век на борба, на упоритост и търпение. Темата днес е „Енергийният преход в транспорта в Югоизточна Европа“. Ще си позволя да разширя малко аспектите, защото смятам, че всички сектори в Европа са свързани – икономика, транспорт, енергетика, индустрия и т.н. По-широкият аспект е конкурентоспособността на Европа и на България. В тази посока беше концентрирана и работата ми като член на Европейския парламент в предходния мандат. Защото енергийният преход в Европа е възможен само ако Европа стане конкурентоспособна!“.

„Преходът е възможен и ще продължим да работим и да надграждаме в тази посока. За да постигнем резултат, трябва да се научим да работим съвместно с експертизата. Необходимо е да се вслушваме в нея, за да постигнем оптималното. Експертизата, която е представена днес в тази зала. Важен фактор за постигане на резултата са средствата – финансиране и инвестиции. Европейския съюз има налични средства, но трябва да се научим да ги инвестираме по най-добрия и ефективен начин, за да постигнем така желаната реиндустрализация!“, завърши евродепутатът.