Last news in Fakti

23 Май, 2006 00:00 1 098 0

Преглед в бъдещето с ретроспекция в древността

  • много-
  • които-
  • къщата-
  • материали-
  • концепция-
  • сградата-
  • какво-
  • енергия-
  • пасивен-
  • направи-
  • прозорец-
  • екологични-
  • двора-
  • трябва-
  • времето-
  • дизайн-
  • години-
  • системи-
  • различна-
  • време-
  • слънцето-
  • екологични пепелни примеси-
  • пасивен слънчев дизайн
Представяме ви една сграда с по-различна концепция. Проектът за еднофамилна къща в Колорадо, САЩ е дело на арх. Радослав Иванов, който дълго време живее и работи в Америка. Той вече е в България и разговаряме относно т.нар. пасивен слънчев дизайн - понятие, което е малко познато у нас.
,Какво е по-различното на къщата с пасивен соларен дизайн от останалите, какво представлява в същността си тази концепция, може ли да говорим за различна технология на проектиране и строителство, какво е развитието на архитектурната мисъл в посока екология и алтернативни енергийни източници... Това бяха въпросите ми към арх. Иванов. Ето и неговият коментар: "През последните 12 - 15 години технологията повлия много върху съвременните домове и продължава да го прави. Само за няколко години до към края на 90-те години жилищата се напълниха с електроника, автоматика, климатични системи, системи за сигурност и управление на осветлението и т.н. Все неща непредполагаеми, за които дълго време не е имало и технологическа възможност да се изпълнят. Последните 5-6 г. се наблюдава една рестроспекция в световен мащаб, породена от факта, че все повече клиенти, архитекти и хора, свързани с тази индустрия, зависят от енергопотреблението.

Пасивната къща не е нова концепция. Тя е била позната на египтяните, римляните и ескимосите, а днес дори и хората, които живеят в арабските пустини, продължават да правят. Основната идея е да се използва материалът на сградата в полза на обитателите. Ако погледнем едно жилище от Древна Гърция, Египет или Рим (все региони, в които слънцето е много силно), ще видим, че там стените са дебели, къщите - бели, прозорците - малки и има вътрешен двор, който е засенчен. Като цяло тази концепция, пренесена във времето, е същата. Днес обаче не може да си позволим еднометрови стени от камък, защото са много скъпи, много тежки, няма достатъчно суровина, сградите са високи, а трябва да се съобразяваме с опасността от земетръс и куп други неща. За времето си този тип строителство е бил много напредничав. Днес се получава едно смесване на съвременните технологии и концепцията на древните хора. Ако намерим материали, които проявяват същите качества като изолация, акумулативност на енергията, променливи във времето, и ги приложим със съвременни материали, ще постигнем същия ефект. Общо взето, това е скелетът на концепцията.

Не само по отношение на материалите, но и при дизайна, нещата също са много силни. Започва да се обръща внимание на чисто проектантски решения, които ще доведат до спестяване на енергия, вода, суровини по време на строителството или за поддръжката на къщата. Ако се направи добро остъкляване в правилната посока, намерят се начини то да се засенчва, когато има проблеми с отопляването, и да се отваря при студ, ето това е едно пасивно решение. Така можем да отопляваме стая само с топлината, проникваща през един прозорец. Една следваща стъпка е това да става не чрез отваряне на щорите, а чрез зелена стена, която през пролетта ще се разлиства, а през есента листата на растението ще окапват. Освен като зелена декорация, обогатител на кислород, бариера пред праха тя ще играе роля и на една "жива" щора, за която не са необходими особени грижи. В тази връзка се използват перголите и стрехите на къщата. Стрехите пазят фасадите от дъжд и контролират ослънчаването на сградата. Една стреха на юг, където слънцето по обяд е най-високо, има едно предназначение, а стреха на изток или запад, където слънцето е ниско, съвсем различно. Разработени са концепции и математически изследвания за това каква трябва да е пропорцията между дълбочината на стрехата или на съответната козирка, която ще засенчва прозорец или стена, в съответствие с посоките на света и с географската ширина на къщата, така че да се осигури ослънчаване през зимата и засенчване през лятото.
picture:3,20060523_51.jpg,Потреблението на вода също се превръща в глобален проблем. Използването на питейна вода за дворни и поливни нужди не се практикува от никоя уважаваща себе си държава или община. А какво се случва с покривните води? В общия случай те отиват в канализацията, там се свързват с отпадните води и цялото количество отива в пречиствателните станции, преди да се изхвърли в реките и моретата. Така веднъж изграждаме системи, които довеждат вода от стотици километри, а после я смесваме с мръсна вода, за да я пречистим 100 км по-нататък. Ако се направи най-обикновено езерце в двора, на което да се сложи мембрана, неструваща абсолютно нищо, и там се събират покривните води, те ще може да се използват за напояване и в тоалетната. Възможно е да се направи и двойна водопроводна мрежа, така че водата за тоалетните да идва от един източник, а питейната - от друг.

Проветряването също е нещо много важно за сградата. Когато проектираме една къща, трябва да държим сметка откъде идва преобладаващият вятър и после да разположим отворите по фасадите така, че да има разлика в налягането. Когато отворим един прозорец на ослънчената и един на сенчестата фасада, веднага ще се създаде течение, което може да проветри къщата за 5 минути. Така прозорците не е нужно да стоят отворени постоянно и сградата да се напълни с прах.

Всичко това е чисто проектантска дейност и зависи от човека, който се занимава с дизайна на къщата. Повечето хора си мислят, че построяването на една икономична къща струва повече. В общия случай е точно обратното - тя спестява пари не само при експлоатацията, но и в процеса на стоителството. Икономическата страна на нещата е важна, но здравословният начин на живот все пак е крайната цел. От съществено значение за комфорта и здравето на обитателите е жилището да бъде правилно осветено, ослънчено и проветрено.

Тази теория не е нова. През последния век обаче много други неща са взели превес и сега се наблюдава едно връщане към основите. Чудесно е една къща да изглежда естетична и красива, но за това не е необходимо да бъде натруфена. В повечето случаи истинската естетика се крие именно в простите форми, а това не е в противоречие с функционалността - да е правилна и да изпълнява целите, за които е предназначена."


Описание на проекта:
Система за пасивен слънчев дизайн
- отворена планова схема с основните жилищни помещения, ориентирани на юг, изток и запад
- хоризонтални засенчващи елементи на южната фасада
- широколистно-озеленени "стени" на западните фасади за ограничаване на директното слънчево прегряване
- тъмни бетонни подове с екологични пепелни примеси за пасивно акумулиране на слънчева топлина
- отваряеми прозорци на всички фасади за осигуряване на напречна вентилация
- топлоизолация от екологични плочи на базата на отпадъчни памучни материали

ИкономиЯ на енергиЯ и отопление
- електроуреди от енергиен клас "А", осветителни тела с компактно-луминисцентни крушки, програмируеми 24 ч. Термостати
- таванни вентилатори в дневните и спалните
- въздушно отопление с въздуховоди в климатизираното пространство
- изцяло изолирана подова плоча на партерния етаж
- проточно затопляне на водата, ограничаващо до 50% разхода на енергия. Изолирана тръбопроводна мрежа

Достъп и безопасност
- минимална ширина на коридорите 112 см, вход и витрини към двора без стъпала (с рампи с нисък наклон), горен и долен прът за закачалки в дрешниците
- смесителни батерии с лост (не с кранове), височина на ключове за лампите - 100 см от пода- дръжки в душовете и ваните
- възможност за отворено пространство под мивките в баните и кухнята за улеснен достъп на хора в инвалидни колички
- датчици, алармиращи за дим и въглероден окис във всички основни помещения

ЕкологиЧни материали и методи
- метална носеща конструкция, бетон с екологични пепелни примеси, облицовка от фибро-циментови плочи, произведени от 90% отпадъчни материали
- преградни стени от гипсокартон, произведени от отпадъчен гипс и рециклирана хартия
- нискоемисионни стъклопакети с различна дебелина на двете стъкла, завишаващи нивото на звукоизолация
- бои, лакове и материали, свободни от летливи органични съставки
- модулна схема, осигуряваща минимална фира от строителни материали

ОзеленЯване и използване на дъждовните води
- високи широколистни дървета от юг осигуряват сянка и комфорт през лятото
- вечнозелена плътна растителност от североизток дава уединение от съседните дворове и ограничава студения вятър
- осигурени са специални перголи за широколистна пълзяща растителност
- дворът е озеленен с трева от типа Ophiopogon-Mondo, осигуряваща плътно покритие и устойчивост както на суша, така и на прекалена влага
- дъждовната вода от покрива и двора се събира в малко езеро и може да се използва за напояване и стопански нужди
- рампата към гаражите е "зелено" павирана

проект: арх. Радослав Иванов
текст: Евгения Николова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА