Last news in Fakti

23 Август, 2022 12:55 6 150 4

ДДС измама при строителните материали

  • нап-
  • строителство-
  • материали-
  • жилища-
  • ддс-
  • измама

Строителството е обемен бранш и произвежда продукт на висока стойност

ДДС измама при строителните материали - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Целта ни е да разграничим тези, които умишлено не изпълняват законодателството, онези, които го правят от незнание, неглижиране или по други причини, и останалата по-голяма част – която е изрядна. Но се концентрираме върху всяка от групите, включително и върху спазващите, за да не минат и те в другата категория – на неспазващите", написа в профила на НАП в социалната мрежа Facebook Николай Петков, директор на дирекция "Управление на риска“ в Национална агенция за приходите.

Той пояснява, че не само НАП, но и повечето данъчни администрации в света приоритизират този отрасъл като един от най-важните и посочва какви са причините. "Строителството е обемен бранш и произвежда продукт на висока стойност. Това е сложно производство – в него са въвлечени много хора с различни специалности, много материали. В някои от нашите анализи установихме, че доста от стоките, които се влагат в жилищното строителство, са обект на измами с ДДС. Затова при извършването на покупко-продажбата възникват множество рискове както за фирмата, така и за клиентите, в крайна сметка – и за бюджета“, посочва Петков.

За да намали щетата за фиска, НАП прави ежегодни оценки на сектора и прилага разнородни мерки за насърчаване на доброволното спазване и контролни действия. "Използваме различни инструменти, включително и извън дадените ни от закона проверки, ревизии и т.н. Това са комуникационни кампании, писма, подкасти, за да се обърнем към тези, които са или на границата на неспазването, или са коректни като данъкоплатци. За тези, чиято цел е да не спазват законодателството, единствената възможност е да приложим закона такъв, какъвто е“, завършва Николай Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снимка Милена Богданова

    5 1 Отговор
    Миленчето е чисто броки, ходи и снима строежите.
  • 2 Коментар

    19 1 Отговор
    Всичи къткат като пиленце строителството. Имам лапане за всички, строители, брокери, общини, коромпирана администрация, брокери, банки, банкови посредници, търговци на строителни материали и тн.тн. Дупе да му е яко на купувача, колко гърла има да храни.
  • 3 Караджата на Славчу

    3 0 Отговор
    Кажи ми, сестро Галева, де е келепира? Делта Хил го препарира? Кажи ми, пък ми вземи ддс-то, аз искам, сестро, в Рим да замина...
  • 4 ооо

    0 0 Отговор
    президента се изказва по фейсбук, парламента се води от фейсбук, НАП оперира през фейсбук, абе.... какво ви става ? Как може държавен служител да си позволява да се изказва по фейсбук за каквото и да е свързано с намеренията му, оперирането на екипа му и т.н. ?
    тоя "директор" ако беше на място - нямаше да говори глупости от сорта "останалата по-голяма част – която е изрядна". Не стига, че има грешна представа за нещата, не стига, че тръгнал да дели на части... ами то се предстватя като съвсем нормално нещо, което е само въпрос на приоритет на НАП - дали да прави или не!