21 Юли, 2006 00:00 853 0

Кметът на Царево Петко Арнаудов: Земята край Царево поскъпна 4 пъти

  • общината-
  • много-
  • година-
  • царево-
  • община-
  • тротоари-
  • инфраструктурата-
  • водата-
  • синеморец-
  • кости-
  • които-
  • община царево-
  • всяка година общината

Г-н Арнаудов, какво е положението в община Царево две седмици след наводненията?
Мога да кажа вече нормализирано и проблемите са решени. Имахме две наводнения. При първото пострадаха най-много Лозенец, Синеморец и Резово от морските селища. Най-тежко обаче бе в село Кости. Там имаше незапомнени води от 100 години насам. Центърът плуваше в 2 м вода. Наводнени бяха къщите до втория етаж. Прекъсна се токът, водата, замърси се водният резервоар. 400 души останаха без телефон и телевизия. Искам да изтъкна факта, че при наводненията се акцентира основно на морските курорти. А почти не се обърна внимание на тези села, в които живеят предимно възрастни хора. А те се нуждаят най-много от помощ, защото са бедни и немощни. ,Община Царево вече отпусна по 200 лв. на всяко семейство в село Кости. Дадохме общо 10 000 лв. помощи там. Всички служби - полиция, пожарна, Гражданска защита, действаха много адекватно и координирано. Шефът на общинската пожарна служба Кирил Киряков дори се хвърли сам във водата, за да спаси 85-годишна жена, потънала до шия във вода в къщата си. Успя с помощта на общинския служител Илиян Димитров. Наградих ги с парични премии за проявен героизъм. Двамата извадиха с лодки 7 души от наводнените им къщи. В Резово лодките на местните се разбиха на парчета, след като водата ги изхвърли на турския бряг. Синеморец пък бе откъснат за повече от 24 часа от света, след като река Велека заля пътя.
Необходими са още 300 000 лв. за възстановяване на инфраструктурата в Кости, Бродилово и Синеморец.


Имате ли проблеми, които спъват инвеститорите в общината?
Общоустройственият план на общината вече е остарял и в момента сме в процес на актуализация. От МРРБ отпуснаха 25 000 лв., гарантираха, че ще ни предоставят още средства за разработката на новия план. Това е много важно, тъй като дава възможност за едно съвременно развитие на туристическото строителство, за което има изискване за по-малка плътност и по-ниски сгради по крайбрежието.


Има ли голям интерес към строителство в общината?
Само за една година в района на къмпинг "Нестинарка" в резултат на изграждане на инфраструктурата цената на земята скочи от 3 до 4 пъти. Всяка година общината издава между 200 и 300 строителни разрешителни, което е най-яркото доказателство за инвеститорския интерес. За да можем да поддържаме инфраструктурата, от миналата година при издаване на строително разрешително инвеститорът сключва договор с общината, по силата на който заплаща определена сума, изчислена според застроената площ. Тези такси се влагат незабавно в изграждането на улици и тротоари.


Какво още не достига на община Царево, за да се превърне в модерен и водещ курорт?
Всеки кмет на мое място би желал да има по-богати туристи. За да стане това обаче, общината трябва да им направи на тези богати туристи хубави пътища, тротоари, красиви градинки и всичко необходимо, за да им е удобно. Останалото е в ръцете на частния бизнес, който съм забелязал, че много бързо реагира. Иначе, каквото зависи от нас, ние го правим. Всяка година общината дава по 500 000 лв. за асфалтиране на улици и по 600-700 хиляди лева за тротоари.


Трудно ли е да се управлява морска община?
Не знам дали е трудно, но е много уморително. Самият аз пета година не съм ползвал отпуска. Щастлив съм, че позабравеният и затънтен Мичурин се превърна в светлия и чист град Царево. Тук вече дори идват нови хора, които се заселват и остават да живеят. Не на последно място и заради факта, че в града почти няма безработица, дори през зимата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА