Last news in Fakti

29 Ноември, 2006 00:00 669 0

Строителството в градовете - голямата болка на архитектите

  • година-
  • много-
  • архитектура-
  • венеция-
  • изложби-
  • които-
  • други-
  • биеналето-
  • градове-
  • лондон-
  • място-
  • биенале-
  • изложбите-
  • видят-
  • архитектурни-
  • тази година-
  • във венеция
На 19 ноември във Венеция завърши Десетото биенале на архитектурата, което повече от 100 години е една от най-престижните изложби на съвременното изкуство. Изложбите стартираха на 10 септември и продължиха повече от един месец. Така милиони туристи, преминаващи през Венеция, имаха възможността да видят произведенията, разположени в националните павилиони в Джардини и кураторската експозиция в Арсенале. Тази година темата бе "Градовете: Архитектура и общество".

Самото биенале е създадено през 1895 г. като място, на което да се събират и показват


новите течения в различните културни сфери

От своето начало до днес в рамките на форума е имало 63 международни филмови фестивала, 51 издания на художествена тема и 10 архитектурни изложби. Както и 50 фестивала на съвременна музика, 38 театрални издания и 4 срещи на съвременните танци.

Тази година за 71 дни само през павилионите са минали 130 226 посетители, похвалиха се организаторите. Други 91 000 са посетили изложбите на 12 страни, които са били представени на биеналето.

Биеналето във Венеция, което включва празници на всички изкуства, тази година бе домакин и на българско участие в театралната си програма. Режисьорът Стефан Москов и театър "Българска армия" представиха там през юли "Комедия на слугите".

"Най-големият ни успех е, че привлякохме много млади хора и студенти", заяви президентът на тазгодишното издание Дейвид Кроф. "Ние имахме много цели тази година, като една от тях бе да стимулираме участниците за едно по-богато интелектуално разбиране, критична оценка и стимулиране на алтернативните гледни точки в архитектурата", допълни той. Основната цел обаче е бил въпросът за бъдещето на града като такъв.

За първи път в историята на биеналето изложбите ще продължат в Палермо до 14 януари следващата година. Целта е да се припомни величието на този град и вълшебното място, наречено Сицилия. Там все още могат да се видят 15 големи архитектурни изложби. Журито на Десетото архитектурно биенале във Венеция


присъди почетен "Златен лъв" на известния английски архитект Ричард Роджърс

Наградата бе обявена предварително, което също бе прецедент. Роджърс е признат за основател на неокласическата вълна в британската архитектура през 80-те години на миналия век.

Сред най-известните произведения на смятания за най-влиятелен съвременен архитект са Куполът на хилядолетието в Лондон, Европейският съд по правата на човека в Страсбург, сградата на компанията "Лойдс" в Лондон, парламентът на Уелс и новият терминал на мадридското летище "Барахас", който е най-обемната сграда в Европа.

Тази година основната изложба в Арсенала показа архитектурните процеси, които протичат в 16 големи града на планетата ни - Лондон, Истанбул, Кайро, Йоханесбург, Сао Пауло и други. На други места можеха да се видят нови урбанистични идеи, като "Градове от камък" и "Град пристанище" в Палермо. Повечето участници се обединиха около това, че


съвременното строителство върви с безумни темпове,

при което процъфтява незаконното. Както се знае, България не изостава от тази "модерна тенденция".

В Европа обаче вече има нов стремеж за регулиране на този процес с помощта на ускорено изграждане на градската инфраструктура и нейното подобряване, по-добър градски транспорт и програми за развитие на зелените площи. За това в много изложби бе засегната темата за екологията. Целта е да се търси нова хармонична екосреда в новостроящите се квартали на европейските градове.

Глобализацията отдавна е неразделна с архитектурния пазар, за което са свидетелство новите архитектурни творения като изкуствени архипелази в заливи, новият екоград Шанхай, системата от нови уникални съоръжения в Сингапур и други.

Наред с това много модна е и друга тенденция, свързана с глобализацията. А именно антикомерсиалната архитектура, различни "ръчни" художествени идеи, които са постигнати без помощта на компютрите. Привържениците на това течение залагат на значението на малките неща в дадена местност. Японски представители предложиха малки жилищни сгради и места за чайни церемонии от дърво, кирпич и много зеленина.

Централно място в биеналето заеха и урбанистичните семинари, в които участваха представители на множество висши училища по архитектура. Те горещо разискваха тенденциите в архитектурата в наши дни. Като основна тема отново беше строителството и проблемите в големите градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА