Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 12:03 996 0

20 изложби до старта на SOFIA ARCHITECTURE WEEK

  • sofia architecture week-
  • изложби
20 изложби до старта на SOFIA ARCHITECTURE WEEK - 1
Обект от

Предварителната програмата на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2012 вече започна, а до началото на основната програма на фестивала на 26 ноември ще бъдат открити и представени общо над 20 изложби.

По повод своята 75-годишнина Камарата на архитектите в България участва в тазгодишното издание с изложбата "Детайли от живота на архитектурата" (до 2 декември), подредена вдясно от централния вход на НДК. На 22 табла ще бъдат показани детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове, които много често хората подминават, без да се вгледат и да ги оценят. От 23 ноември посетителите  ще могат да участва  в игра с томбола. В нея всеки желаещ ще получи лист със снимки на детайли от забележителни сгради в София и карта с маршрута, по който може да ги открие.

В Галерия „Алма Матер“ е разположена изложбата Urban Art Therapyя (съвместно с Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“), която изследва възможностите за превръщане на негативните градски зони в алтернативни пространства за артистична изява и представя проекти и реализации на художествени намеси на студенти и ученици в областта на изкуството. Целта е да се потърсят различни варианти за използване на средствата на изкуството и културата като „терапия“ за „болните градски зони“, която фиксира общественото внимание към конкретни проблемни места, а в същото време дава варианти за решения извън всекидневната конвенционалност. Във VIVACOM Art Hall пък е експозицията „Преглед на букурещката архитектура“.
Днес се открива изложбата „Нова визия за площад „Славейков” (до 27 ноември) в Централен дом на архитекта (ул. „Кракра“ 12), представяща резултатите от конкурса, проведен от САБ за идеи как площад „Славейков“ в София може да стане по-притегателно за хората място. Темата на конкурса е не само формалното площадно пространство, но и обществената полемика да има или не книжен пазар там, как да осмислим историческото минало на площада и какво да правим с боклука. Победителите от конкурса ще бъдат обявени в 18.00 ч.

Утре програмата продължава с представяне на изложба "Световно културно наследство на ЮНЕСКО в Германия" (до 2 декември) от 18.00 часа в Столична библиотека.

Изложбата представя снимки на 19 подбрани обекта от списъка на ЮНЕСКО за Германия. Сред представените обекти са сградите на Баухаус във Ваймар и Десау, индустриалният комплекс Цолферайн в Есен от златната епоха на Рурската област и експериментални жилищни квартали в Берлин от зората на модернизма (1910-1933).

В четвъртък от 19.00 часа в Институт „Сервантес“ кураторът Джакобо Гарсия-Герман ще представи изложбата „Мадрид: културни колажи“ (до 2 декември). Сред включените обекти са Caixa Forum, бившата електроцентрала в стария град, трансформирана от Herzog & de Meuron в културен център; Conde Duque, казарми от 18-и век, в които в момента се помещават няколко галерии и музей за съвременно изкуство; Matadero Мadrid, стара кланица, превърната в арт-център, окуражаващ всякакви експерименти и много други.

В петък в 17.00 часа в Чешкия културен център ще бъде открита изложбата „Комплекс Албена“ (до 29 ноември), дело на Катерина Дръжкова (Чехия). За този експеримент авторката систематично е събирала десетки пощенски картички от курорта Албена и въз основа единствено на информацията от тях създава пространствен (3D) макет на курорта.

„Трансформирай паметника пред НДК“ се казва изложбата, която ще представи проектите от едноименния конкурс, организиран от Трансформатори в опит да отвори дискусия как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му. Акцентът на конкурса пада не върху реализирането на идеята, а върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА