Last news in Fakti

26 Август, 2014 17:54 1 585 1

Санирането с европари продължава

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • пари

След като близо година сградите, чийто етажни собственици са кандидатствали и спечелили пари по проекта „Енергийно обновяване на българските домове” не знаеха дали проектът ще се случи, днес стана ясно, че до 10 септември да приключи процедурата за избор на проектант и надзор на проекта, а до 20 септември трябва да бъдат избрани фирми – изпълнители на строителните работи.

Става дума за сключени 52 споразумения между собствениците и Министерството на регионалното развитие. Подадени са заявления за саниране на 380 сгради. Това стана ясно по време на проведена днес среща между вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и Асоциацията на сдруженията на собствениците на сгради, одобрени за участие в проекта „Енергийно обновяване на българските домове“.

„Тази програма е изключително важна, защото енергийната ефективност е приоритет на ЕС”, подчерта Захариева, като увери присъстващите, че през следващия програмен период средствата за енергийно обновяване ще бъдат повече в сравнение със сегашните 50 млн. лева. 

По отношение на блокираните средства за саниране в Корпоративна търговска банка (КТБ), вицепремиерът увери собствениците, че техните доверителни сметки са защитени и няма да бъдат изгубени. Що се отнася до 13-те млн. лв. за нисколихвено кредитиране, които също са депозирани в КТБ, решение ще се търси в посока интерес на други търговски банки, които да кредитират собствениците при изгодни условия. През следващата седмица предстоят разговори на Екатерина Захариева с тях. От Асоциацията настояха за възстановяване на нормалния диалог и поставяне на ясни графици и  срокове за дейностите, които предстоят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да бе лепете стириопор и да не ви пука!