Last news in Fakti

29 Април, 2008 00:00 1 110 0

Връщат половината от кредит за саниране

  • reecl-
  • програмата-
  • кредит-
  • кредити-
  • ефективност-
  • енергийна-
  • отпуснати-
  • които-
  • домакинства-
  • отопление-
  • трябва-
  • кредитите-
  • банка-
  • банките-
  • жилища-
  • могат-
  • половината-
  • охлаждане-
  • изолация-
  • малко-
  • енергийна ефективност-
  • бита reecl-
  • програмата reecl-
  • международ

Финансират се само 8 вида изолации

Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) отпуска кредити само за материали и съоръжения, които отговарят на определени критерии. За изолация на жилищата се допуска да се използват: стъклена вата на дюшечета, ролки или твърди плочи, каменна вата (дюшечета и ролки), суха целулоза, шпритцвана целулоза, перлит, експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS), полиуретан и вдухана фиброизолация в междинно пространство. За термопомпените системи се изисква те да имат електрическа входна мощност (охлаждане и отопление) 1 - 6 kW, а изходната да е в рамките на 2,5 - 20 kW. Работният им режим на охлаждане през топлите месеци трябва да е от 21° до 43°C външна температура. При работен режим отопление - от -10° до 20°C външна температура.За енергоефективните прозорци изискванията са да са от фабрично изработени стъклопакети , съставени от две или повече плоски стъкла, разделени с ограничител, образуващ празно пространство, запълнено с въздух или аргон. Рамката трябва да е направена от дърво, PVC или алуминий.

Над 45,5 млн. лв. са отпуснати досега

От началото на септември 2005 г., когато започна Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL), са отпуснати над 45,518 млн. лв. , като над 7,9 млн. са били върнати на кредитополучателите, показва статистиката на програмата. От възможността да получат енергоефективен кредит са се възползвали над 15 734 български домакинства.Близо половината от заемите са били отпуснати за поставяне на енергоефективни прозорци. За смяна на дограмите банките са отпуснали досега над 21,939 млн. лв. на 9882 домакинства и са им върнали близо над 3,5 млн. лв. Най-малко кредити - само по 350, са били отпуснати за изолация на подове и покриви.С кредит, отпуснат по REECL, стените на своите жилища са изолирали 2260 домакинства у нас. Делът на кредитите, взети за тази цел, е над 12 процента.23,3 на сто от взетите заеми по REECL са за закупуване на термопомпени агрегати. Най-често става дума за климатици, които осигуряват най-ефективно отопление и охлаждане.На четвърто място по популярност са кредитите за закупуване на газови котли за отопление и бойлери, сочи статистиката на Програмата за енергийна ефективност в бита. От тях са се възползвали 1327 домакинства. Те са взели над 3,6 млн. лв. енергийни кредити и са им били върнати над 576,6 хил. лв.

От Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) имат идея да предложат да се връщат поне половината от заемите, взети за саниране на апартаменти, научи "Монитор".
Официалният срок за завършване на програмата REECL е до края на август, но най-вероятно той отново ще бъде удължен поне с една година и това ще се реши след по-малко от месец, съобщи Борис Петков от Nexant, фирмата консултант на проекта. Има още неизползвани пари от 50-те милиона. евро, отпуснати от кредитната линия от Международния фонд Козлодуй и идеята ни е да се намери начин да бъдат усвоени докрай. Досега банките са дали кредити за малко повече от половината от тези пари, уточни той.

Борис Петков

Търсим варианти да се дадат по-големи стимули за колективни проекти за енергийна ефективност, т.е. в изолацията да се включат всички живущи в една сграда, каза още Петков. Имаме идея енергийното обследване на сградите да бъде субсидирано от програмата REECL, като целта е те да се санират изцяло и домакинствата да кандидатстват за данъчна ваканция. Според законодателството собствениците в сградите, имащи висок енергиен клас, в срок от 5 или 10 години не плащат данъци за имота Ще предложим да се дава по-щедра субсидия за първите участници в колективен проект за саниране и постепенно да се намалява. Искаме по-инициативните съсобственици на жилища да могат да ползват субсидия, която да достигне дори 50-60 процента от стойността на проекта., добави експертът.

Някои от банките, включили се в отпускането на кредитите по линия на REECL, са много по-активни от други. Най-голям интерес към енергийните кредити има в София, а в провинцията, напоследък много заеми се теглят в Стара Загора и Пловдив. Активността в търсенето на енергийни кредити зависи от икономическото състояние на районите. Най-малък е интересът в Северозападна България. България е пионер в отпускането на облекчени кредити за енергийна ефективност от бившите соцстрани. Подобен проект от половин година се реализира в Словакия, но там се акцентира на колективните проекти, свързани с жилищните асоциации на собствениците.Безвъзмездните помощи се изплащат от грант, предоставен на тази програма от Международния фонд Козлодуй (KIDSF). Според условията на REECL заем може да получи всяко домакинство в страната, но само един кредитополучател и само за един дом. Кредитополучателят трябва да живее в жилището, в което ще се правят финансираните енергоспестяващи подобрения. Имотът трябва да е съществуващ и вписан в съответните регистри, съгласно изискванията на българското законодателство. Кредит не може да се взима за жилища, които не нямат разрешение за ползване.Може да се получи и втори кредит по програмата, но само за технологии, които не са били вече финансирани по нея - напр. с първия кредит си сменяте прозорците, а с втория си правите изолация на жилището. Новият заем може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит. Левовата равностойност на 2000 евро е максималният размер на субсидията за всички 8 мероприятия за повишаване на енергийната ефективност в бита за едно домакинство, които се кредитират по програмата REECL.

В момента шест трезора отпускат кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL). Това са Банка ДСК, Булбанк, Обединена българска банка, Пощенска банка, ПроКредит банк, Райфайзен банк. Молби за кредит могат да се подават във всеки клон на финансиращите банки или в офисите или магазините на одобрени от тях доставчици на енергоспестяващо оборудване.В случай че подходящите съоръжения и материали са инсталирани и доставени от партньорите на трезорите, банките могат да изплатят средствата по потребителския кредит и безвъзмездната помощ директно на тях. Кредитите се отпускат в лева или евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА