Last news in Fakti

10 Декември, 2009 00:00 901 0

Новодомци се охарчват с хиляди, за да не им мухлясват жилищата

  • сгради-
  • добави-
  • ефективност-
  • жилища-
  • много-
  • санирането-
  • жилищни-
  • според-
  • средства-
  • енергийна-
  • димитър-
  • време-
  • обновяване-
  • собствениците-
  • енергиен-
  • добави той-
  • енергийна ефективност
Строители масово в стремежа за по-високи печалби не спазват проектите, икономисват от изолациите и така ощетяват купувачите на нови жилища. Това съобщи проф. Димитър Назърски от Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) вчера по време на работна среща за осигуряване на качествено обновяване на многофамилните сгради с цел да се повиши енергийната им ефективност, проведена в строителното министерство. Все по-често собственици на нови апартаменти викат специалисти от УАСГ, за да ги консултират за появил се мухъл в некачествено построените имоти, каза още професорът.Както "Монитор" вече писа, през последните 5 години над 44 000 нови жилища, разположени в 12 500 сгради, са били продадени без собствениците им да са получили задължителни документи за енергийна ефективност. За периода само 1000 нови сгради са регистрирани, че са получили енергиен сертификат.

Димитър Назърски обяви още, че обновяването на стари жилищни сгради трябва да става след конструктивно обследване на постройката, което да предхожда енергийното. В момента са много малко жилищата, отговарящи на стандартите за енергийна ефективност, каза той. Те са едва около 1 процент. Причината е не само липсата на инвестиции в тази насока, а и влезлите в сила нови изисквания, добави той.

Според професора тиражираните преди време в публичното пространство разценки за саниране на стари жилища от около 120 лв. за квадрат са силно занижени. Един от големите проблеми сега у нас е частичното изолиране на отделни апартаменти, което се вижда по фасадите на много от жилищните сгради у нас, каза инж. Татяна Стоянова от проекта за демонстрационно обновяване на жилищни сгради, реализирана със съдействието на ПРООН. В тези случаи много често не се знае как, с какво и кой е правил ремонта и нерядко качеството е под всякаква критика, добави тя.

Според нея добре е след пълно обновяване на сградата собствениците да наемат фирма за енергиен одит на имота си. Така те ще могатда разберат с точност какъв е ефектът от санирането, каза още тя. Поради липса на пари обаче досега от 27 обновени сгради само в 2 (по една в София и Бургас) се прави последващ енергиен контрол, който ще продължи поне 3 отоплителни сезона и така да се разбере каква ще е икономията на вложените средства. По този начин е по-лесно обновената сграда след време да получи сертификат за енергийна ефективност, добави инж. Стоянова.

Пари за ремонтите - от европрограми

В момента за санирането на сгради и за повишаване на енергийната им ефективност може да се разчита на средства от продажби на въглеродни емисии, от оперативните програми "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". Това обяви вчера Димитър Стоянов, съветник на строителния министър Росен Плевнелиев.

Работна група в МРРБ ще актуализира през следващата година националната стратегия за жилищната политика и националната програма, добави той.

Ще бъде направен и анализ на нормативната уредба, за да се прецени дали в нея няма пречки за изпълнението на националните жилищни политики. Групата започва работа от януари по инициатива на министерството и с участието на експерти.

Съветникът на министъра изрази лична позиция, че експертите може да завършат работата си до два месеца. Това означава, че евентуално държавно финансиране за санирането на сгради може да бъде заложено от 2011 г.

Над 700 хил. панелки са за обновяване

Към края на 2008 г. в страната има 3,767 млн. жилища, сочат последните данни на Националния статистически институт. Над 700 хил. от тях са в панелни жилища, които в най-голяма степен се нуждаят от саниране.Челен пример в това отношение е бившата ГДР, където след обединението бяха инвестирани стотици милиарди марки. За съжаление дори при наличие на средства у нас челният опит от санирането в бившата съветска окупационна зона не може да се приложи. Първата причина - у нас собствениците са прекалено много. Така нашата гордост, че едва ли не всяко българско семейство има собствено жилище, стана бумеранг и спъва модернизацията.

Според Ангел Минев от Асоциацията за реновиране на етажната собственост са нужни административни мерки, за да се задвижи процесът на обновление. Задължителните мерки трябва да се комбинират със стимули, както е в развитите държави. Енергийното обследване не бива да се обвързва с конструктивното, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА