Last news in Fakti

6 Януари, 2010 00:00 6 497 4

Блоковете без нова домова книга подлежат на глоба

  • трябва-
  • собствениците-
  • които-
  • събрание-
  • всички-
  • сградата-
  • район-
  • обаче-
  • домоуправители-
  • сграда-
  • съвет-
  • петрова-
  • собственост-
  • съседите-
  • етажната-
  • закон-
  • собственици-
  • книга-
  • блока-
  • общото-
  • общината-
  • управителния-
  • части-
  • общите-
  • книгата-
  • жилището-
  • управление
Новият Закон за управление на етажната собственост влезе в сила през май 2009 година. Но когато се стигна до първия срок, който трябва да се спази - 1 ноември, се оказа, че почти никой нищо не е разбрал. Независимо че бяха изписани купища материали. Но тъй като общините са закъсали доста за пари, може да глобят десетките хиляди сгради и техните домоуправители, които нехаят за срока.

До тази дата собствениците на апартаменти в сградите с режим на етажна собственост, т.е. всички многофамилни сгради, трябваше да проведат общи събрания и да се впишат в специален аналог на някогашната домова книга, наречена сега книга на собствениците. Оказа се обаче, че единици са изпълнили това изискване. Там, където по-инициативни домоуправители са спазили сроковете, масово не са разбрали какво точно трябва да се прави.

Например пловдивски домоуправители бяха започнали да събират ЕГН-тата на съседите си, за да ги впишат в книгата. На други места пък хората са помолени да напишат номера на нотариалния си акт. В Закона за управление на етажната собственост обаче няма такива изисквания. На сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройство е качен образец на книгата на собствениците и от него става ясно, че не трябва да се посочват такива конкретни данни. В графата "документ за собственост" трябва да се попълни само вида на документа, т.е. дали е нотариален акт, договор или нещо друго.

Данните, които всеки собственик трябва да посочи, са входът и етажът, на който се намира жилището. Трябва да се напише и делът му в общите части на сградата. Попълват се и трите имена на собственика, както и на всички членове в неговото семейство. Ако в апартамента има наематели, те също трябва да бъдат вписани в книгата. Това се отнася и за домашните любимци.

Точно кучетата и котките най-често стават причина за кавги между съседите. За домашните любимци трябва да се заплаща такса за изразходваните консумативи като за един обитател. "На долния етаж една съседка гледа три кучета и не можем да я убедим, че по закон трябва да плаща такса за тях", разказва Димитрина Петрова, която е домоуправител на 13-етажен блок в столичния квартал "Дружба" 2.

Госпожа Петрова подобно на хиляди други домоуправители е изпуснала срока 1 ноември 2009 г. по независещи от нея причини. За такива случаи законът прехвърля ангажимента по съставянето на книгата на собствениците и вписването й в общината на районните и общинските кметове. Те трябва до началото на февруари 2010 г. да свикат събрание на собствениците във всяка сграда и да им помогнат да изберат управител. Но се оказва, че те също не могат да се справят лесно с тази задача. "Собствениците са напълно незаинтересовани и затова законът не работи", коментира Людмил Йончев от столичния район "Красна поляна". Той разказа, че се опитали да организират общо събрание в една сграда в неговия район, но то се провалило, защото никой не дошъл. Йончев вини нормативната уредба за това: "Трябваше да връчим покана за общото събрание лично на всички собственици, но на много места живееха наематели и нямаше на кого да оставим съобщението", разказва той.

Показателен е фактът, че засега само 16 сгради са подали документи за регистрация в район "Красна поляна". Отчетените домсъвети, които трябва да преминат през регистрацията по новия закон, обаче са 900.

В район "Триадица" процесът е малко по-напреднал и подадените заявления са около 100, коментира кметът Евтим Евтимов. Според него обаче основният проблем е недостатъчният административен капацитет на районите, които би трябвало да се заемат с регистрацията.

Според Людмил Йончев предимно възрастните хора поемат задължението да са домоуправители или както се наричат в новия закон "управители на етажната собственост". Млади хора не искат да се занимават с тази дейност. Например госпожа Петрова от блока в "Дружба" 2 е пенсионерка. Тя от години се занимава с това, но когато прочели за новия закон, съседите й настоятелно поискали да се проведе общо събрание и да се избере управител по новите правила. "Обадих се лично на всички съседи и те дойдоха", разказва Петрова. Естествено, че е избрана пак тя, защото никой друг не проявил инициатива. Само че законът изисква не само председател на управителния съвет, а и контролен съвет на етажната собственост. Т.е. работата в нейния блок е свършена наполовина. На всичкото отгоре още нямат домова книга и не са регистрирали блока си в общината.

Всъщност, за да се регистрира една жилищна сграда в общината, са необходими три основни документа. Първо, трябва да се попълни регистрационна карта, която може да се купи и от съответния район. В нея се вписват данни за самата сграда - на колко етажа е, кога е построена, панелна ли е или тухлена, каква е застроената й площ и др. Трябва да се напише формата на управление в блока, имената на членовете на управителния и контролния съвет. Вторият документ е заявление до кмета на съответната община или район, в което се вписват сходни данни. Освен заявлението трябва да се представи и протокол от проведеното общо събрание. Самият протокол пък трябва да бъде раздаден и до всички собственици в сградата и те да са го подписали. Всички нови документи се продават и в книжарниците.

При вписване на сградата в общинската или районната администрация трябва да се регистрира и домовата книга. Всички тези книжа трябва да се представят в общината или района задължително от председателя на управителния съвет. Ако председателят на управителния съвет не изпълни задълженията си, глобата е от 300 до 1000 лв. За отделните собственици, които не спазват закона, санкцията е от 20 до 100 лв.

Ако съседите решат, че не искат да се занимават с цялата бумащина, могат да се обърнат към специални фирми, които изпълняват услугите на частен домоуправител. Срещу заплащане те биха се нагърбили дори да организират общото събрание на собствениците. Този тип компании се занимават и със събиране от съседите на таксите, необходими за поддръжка на сградата и за плащане на консумативите за общите части. Много от тях разполагат и със специален софтуер, който е аналог на домовата книга и в него се вписва информация за собствениците.

Разбира се, ако собствениците изберат частен домоуправител, ще трябва да се бръкнат по-сериозно в джоба си. В зависимост от броя на апартаментите и услугите, които ще извършва компанията, месечните такси варират между 10 и 20 лв. на домакинство. Госпожа Петрова обаче се грижи за делата на блока в "Дружба" 2 срещу скромните 40 лв. на месец.

Разпоредби

- общото събрание трябва да определи паричните вноски за управлението и поддръжката на общите части на сградата;
- общото събрание определя и сумите, които трябва да постъпват в специален фонд "Ремонт и обновяване";
- собственици, които отсъстват повече от един месец от жилището си, заплащат половината от парите, определени за консумативи за общите части на сградата;
- ако собственик е превърнал жилището си в офис или кабинет и в него влизат повече хора, той плаща в петкратен размер определените консумативни разходи. Това правило не важи само ако той и неговите посетители използват отделен вход;
- за домашните любимци също се заплаща такса като за един обитател;

Сдружение на собствениците

В Закона за управление на етажната собственост е предвидена възможността да се създаде сдружение на собствениците, което е юридическо лице. Идеята е така да се облекчат процедурите при цялостно обновяване или ремонт на жилищната сграда. За да бъде създадено такова сдружение обаче, трябва да се свика учредително събрание, на което да присъстват всички собственици.

Ако сдружението има одобрен проект за саниране със средства от Европейския съюз или бюджета, собствениците нямат право да го напускат, докато ремонтът не приключи. Ако някой продаде жилището си през това време, новият собственик наследява ангажиментите, поети от предишния спрямо сдружението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tedi

    0 0 Отговор
    Бих желала да попитам някои дали е на ясно аз като наемател на даден вход дали мога да участвам в изграждането на тази домова книга като член касиер или нещо друго.Изкам да питам ние наемателите подлежим ли на глоба.Питам тъикато живея въвъ вход не прави апсолутно нищо и твърди че аз както бифш касиер мога да стана домооправител не че изкам но според мен би трябвало по закон да нямам право.Самата идея за създаване на тази книга и да има ред по входовете е просто прекрасна според мен даже би улеснила такива като нас които търсят жилище под наем.Дано и в България наи после се справим с нещо толкова просто и лесно но много важно
  • 2 malendinev

    1 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
    на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
    Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
    списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев
  • 3 malendinev

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
    на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
    Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
    списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев
  • 4 спеткова

    0 0 Отговор
    към кои да се обърна затова че нямаме домова книга и е хаус във входа ни,