Last news in Fakti

25 Юни, 2010 00:00 6 377 12

Всичко купено по време на брак отново ще е общо

  • закон-
  • семеен кодекс-
  • промяна-
  • собственост

Всичко купено от съпрузите по време на брака, дори и със собствена заплата или хонорари, отново ще е общо имущество. Това е една от предлаганите от Министерството на правосъдието поправки в Семейния кодекс (СК). Сегашната уредба за преобразуването на личното имущество по време на брак фактически изключва съществуването на семейната имуществена общност, посочват от ведомството на Маргарита Попова. И излиза, че всичко, купено със заплатата на единия съпруг, в един момент ще се окаже негова лична собственост. Така на практика не съществува общо имущество на съпрузите и при евентуален развод няма какво да се дели. С промяната всъщност се възстановява положението от стария Семеен кодекс.

Правосъдното министерство предлага връщането и на още един от старите постулати. Според него разпореждането с общ недвижим имот или с вещно право върху такъв имот, извършено от единия съпруг, ще важи и за другия, ако той не го оспори в шестмесечен срок от узнаването по исков ред. Ако един съпруг даде право на строеж на трето лице и другият съпруг не оспори това до половин година, това ще означава, че той е съгласен на сделката. Предвидено е също така правото да се оспори такова разпореждане да може да бъде упражнено не по-късно от 3 години от извършване му.

Ремонтът идва само 9 месеца след като законът влезе в сила. Правосъдното министерство посочва, че промените се налагат от няколкомесечната практика по прилагането на кодекса и целта е да се избегнат противоречиви решения. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mimi

    10 14 Отговор
    Така и трябва да бъде. Как може да се счита, че нещо се купува със заплатата на единия, а другия в това време отглежда децата и се грижи за домакинството, пере му гащите и чорапите и после- ядец- това и това и това са си мои неща, купил съм си ги аз. Да, ама не....
  • 2 YCNBF

    7 5 Отговор
    до 2.Момче явно си голям комплескар и в никакъв случай полов атлет.Семейството за това е семейство защото всичко е общо,добро и лошо.А колкото до това какво е нужно на жените едва ли ти си този който може да каже нещо смислено по този въпрос.Обърни се към психиатър за помощ,макар че ти липсват първите поне 15 години.
  • 3 manolova

    4 3 Отговор
    до 2.А какво ще кажеш при варианта да е със парите на жената, защото масово българския мъж е вече на издръжка на жената, освен ,че му пере гащите и отглежда децата.Тогава кой кого трябва да бие и така нататък....Но като чета просташките ти изявления при теб едва ли ще има така дилема, не те виждам със семейство!!!
  • 4 $

    4 0 Отговор
    Всички сте за спешен преглед при психиатъра.Побързайте,във ваш интерес е.Комплексари и помияри.
  • 5 ...

    3 0 Отговор
    А как стоят нещата когато едината половинка развива някакви бизнес-дейности? Затова са въведени тези сложни режими от законодателствата откъдето ги преписват....
    Само, че у нас нали Демокрация - нищо не требе да подозира норада, ами да гласува ... и да има партии... Пък законите - че се подменят как дойде - я колко адвокати има
  • 6 Ели

    7 1 Отговор
    Aбсолютно тъпо предложение на правосъдното министерство-явно се чудят как да изкарват пари от разводи - да има хората какво да делят като се развеждат. В момента според сем.кодекс е по избор-така е било до 1957г.в България и в развитите страни е така - ако искаш подписваш декларация за разделно имущество (кой каквото купи си е негово),ако искаш-не подписваш,и всичко купено ви е общо. Който иска да е общо,просто да не подписва декларация... Идиоти. То затова хората не искат да се женят-заради тъпите им закони. Значи аз сега като си купя недвижим имот,за който мъжът ми не иска и лев да даде,после-хоп става и негов,и то съвсем без пари и разправии-че то много лесно бе. Или като той не иска да купува имот,и аз да седя без имот,понеже после ще е и негов. Супер тъпанари са в това министерство и народно събрание.
  • 7 Едва ли

    1 0 Отговор
    Едва ли е на правосъдното министрество - по-скоро Kредитодателите се подсигуряват по всякакъв начин за кредитите си... Къде се намираме - едва ли някъде го има по света - само че Демокрацията нищо не казва по въпроса.... Но най-сложният въпрос е - за какво са тези кредити - нема нищо насреща (освен кредити, разбира се)?
  • 8 медарова

    2 1 Отговор
    Не са тъпанари госпожо, защото докато аз отглеждах детето,грижейки се за семеъството, а после работейки на държавна работа по желание на съпруга ми /считай повече свободно време, не като в бизнеса/, то той неангажиран в нищо правеше бизнеса . Правилно, направете закона като американския-така всяка жена, отглеждала децата си да има дял в бизнеса на съпруга си-било то ЕООД, ООД, АД...
  • 9 Потърпевша

    0 1 Отговор
    Законът и в частност сем.кодекс са пълна неразбория.
    Аз отгледах дъщеря си сама ,построих дом ,обзаведох го ,а съпругът през това време "съзряваше и развиваше "емоционално.сега след развода аз живея на квартира с дъщеря ми ,а той в нашето "ОБЩО" жилище с любовницата ...и чакам съдът да ми постанови изпълнителен лист за да си получа сума,която е 1/10 от пазарната цена на имота.
    В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАКОНИ!НЯМА ПРАВИЛА И НЯМА РЕД!ДОКАТО ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАЩИТАВА СПРАВЕДЛИВО ИНТЕРЕСА НА МАЙКАТА И ДЕЦАТА
  • 10 песимист

    2 2 Отговор
    не считам поправката за добра.Тя въвежда напрежение по време на брака и като последица ще доведе до следните решения:Имотният съпруг ще купува имоти на името на родителите си вместо на свое име.Бракът ще се сключва само като наказание-с влязло в сила решение на съда.Увреждат се и интересите на другия съпруг и децата.При закупуване имот по време на брака дори преимуществено с пари на единия съпруг ,другия сэъпруг има право на иск за принос.Ако имуществото обаче се купи на името на родителите -такъв иск не може да се предяви.Злепоставят се и интересите на децата-след смърт на родител не наследяват.Българската държава и законодател трябва да проумеят ,че всяко вмешателство на държавата в отношенията между съпрузите разклаща устоите на брака .
  • 11 петрунка

    1 1 Отговор
    Не подкрепям поправката. Тя ни връща към соцкодекса, в което няма лошо, но системата да е социализъм. В момента условията на демокрация дават различни шансове на личностите, които си партнират в брака, в зависимост от тяхните индивидуални способности. Поради това не е справедливо да се дели поравно, а трябва да се отчита личния принос на всеки съпруг, както е сега.Разумна поправка би била в полза на майката, която при развод да получава добра издръжка за децата си от таткото, както и за себе си, ако се налага да не работи и да отглежда децата, както е в някои страни. Сега детските издръжки са минимални. Освен това при сключване на брак, заедно с другите документи администрацията да предлага типови варианти на договори, за да се избегнат скъпите адвокатски услуги поне при сключването на брака.
  • 12 иванчо

    1 0 Отговор
    А какво ще стане с тези семейства.които вече са подписали брачен договор за разделяне на имуществото след промяната на сем.кодекс- без да се развеждат?