Last news in Fakti

5 Ноември, 2010 00:00 4 649 8

Софиянци не искат фирма да управлява етажната им собственост

  • анкета-
  • доклад-
  • етажна собственост,

Софиянци имат нужда от постоянна и навременна информация за законодателството, свързано с управлението и поддържането на етажната собственост. От своя страна Столична община трябва да положи усилия да обедини информацията от различните източници и да я представи на столичани на разбираем и достъпен език.

Това са част от изводите от анкетно проучване на Фондация „Център за икономическо развитие" (ЦИР). Допитването е извършено по проект "Аз, съседът и общината", финансиран от програма „Европа - Граждански проекти и европейски практики" на Столична община.

Основната цел на проекта е да съдейства за оптимизация на съществуващия модел за управление и поддържане на етажната собственост според изискванията на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) чрез създаването на устойчив градски, както и популяризиране на добри европейски практики на добросъседство, подчертават от фондацията.

Проучването е направено в три столични района - "Триадица", "Лозенец" и "Младост". Попълнени са 152 анкетни карти.

Над 65% от анкетираните са заявили, че познават изискванията на Закона за управление на етажната собственост.

Най-висока степен на познаваемост е установена в район "Лозенец" - около 81 на сто, а най-ниска в район „Младост" - 55.7 на сто. В район "Триадица" отговорите на този въпрос гравитират около средния процент - 68.6 на сто, коментира Бленика Джелепова от ЦИР.

Според Джелепова, изключително интересни са отговорите на въпроса: „Коя форма на регистрация на Вашата етажна собственост бихте одобрили: Общо събрание на собствениците или Сдружение на собствениците като самостоятелно юридическо лице?".

Средните стойности на отговорите от трите района показват, че 77% предпочитат Общо събрание на собствениците, а 23 на сто са за Сдружение на собствениците като самостоятелно юридическо лице.

Отговорите, дадени от анкетираните в район „Лозенец", показват изключително единомислие - 100 на сто са избрали за форма на регистрация Общо събрание на собствениците. В районите „Младост" и „Триадица" подобно единно мнение отсъства. В район „Триадица" дяловете на привържениците на двете форми на регистрация са в следното съотношение: 68.6 на сто предпочитат Общо събрание, а останалите 31.4 на сто биха избрали за своята сграда Сдружение на собствениците като самостоятелно юридическо лице

В анкетата е поискано мнението на жителите от трите района и за възлагане на управлението на тяхната етажна собственост на специализирана фирма.

Най-консервативни и недоверчиви към предимствата на тази форма на управление са живеещите в район "Лозенец". Само 13 на сто биха я предпочели, а останалите 87 на сто я отхвърлят категорично. Подобна е картината и в другите два района: в „Младост” 73 на сто от анкетираните не приемат подобна възможност, а 27 на сто биха се съгласили с възлагане на управлението на специализирана фирма. В район „Триадица” само 19.6 на сто биха приели тази форма на управление, а за 80.4 на сто от анкетираните тя не е предпочитана.

Авторите на анкетата стигат до извода, че "възпитаването и убеждаването на всички жители на града да работят заедно със Столична община при прилагането на европейски практики, насочени към повишаване на качеството на живот в столицата и утвърждаване на доброто управление в местната власт, са възможни отново само при обезпечаване на добра информираност на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?

    1 0 Отговор
    Информацията трябва да е систематизирана и всякакви обобщаващи понятия, в случая те се превръщат в технически за дадеата тема, като речник в края на изготвения документ. Има много тънки нюанси в близки по звучене думо-образования, на които само специалисти могат да обърнат внимание. Това се отнася и до медиите, защото умения по преразказ (или факсирани ПР-материали)се учи в първите отделения. Най-вече систематизирана информация и речника в края на документа. За да се подобри добавената стойност в много отношения.
  • 2 арабаджий

    5 0 Отговор
    "са възможни отново само при обезпечаване на добра информираност на гражданите." Това е за столицата, а кво да кажем хората в провинцията, където същия закон важи със същата сила, както и за града с жълтите павета. Там тези проценти имат по-друга картина. И съпротивата е далеч по-голяма. А в Общините или по-скоро в общинската администрация липсва и най-малкото желание за разяснителна дейност по ЗУЕС.
  • 3 edin

    8 0 Отговор
    Хората нямат доверие в никого и нищо!!! Та нали фирмите които уж са да ги обслужват ги закрепостяват и ги крадат. Примери безбрй. Та ние стандарт за колбаси и хляб не можем да контролираме заради фирми-тарикати, камо ли управление на имот. Ами услугата топлофикация - бандитизъм миропомазан от държавата. Ами мафията в разпространението на лекарства! Ами незаконните постройки, дето намират поводи за да ги легализират напук на всякаква логика и справедливост. Проблеми безброй, а държава няма на практика за да контролира, санкционира, направлява, балансира в интерес на нацията. Сигурни ли сте , че при проблем съда ще осъди справедливо!?
    Фирмите за управление на етажната собственост не ще да са по-добри от агенциите за имоти или строителните мошеници.
    Напълно разбираемо е хората да искат да стоят настрана от всякакави фирми, банки и подобни ако е възможно
  • 4 Hans

    11 0 Отговор
    Целта на регистриране на "Етажна Собственост"е да могат живущите да бъдат притискани по-лесно от държавата.Ако има проблем със заплащането на сметки за парно от страна на едно семейство се завежда дело срещу юридическото лице(Етажната Собственост)и останалите във входа го заплащат.Държавата може утре да реши да задължи юридическото лице да изтегли кредит за задължително саниране на сградата за хиляди левове по някоя директива на ЕС.Учредяването на юридическо лице не е задължително.Ще търсят начини под формата на кампании как да ни излъжат - не се подавайте !
  • 5 iiiiii

    6 0 Отговор
    Целта не знам дали е притискане но със сигурност води до големи вътрешни скандали между съседи. По този начин държавата прехвърля отговорноста върху гражданите, тоест вместо тя да вземи генералните решения които да бъдат записаи ЯСНО в закона те правят някой козметични промени които водят след това до скандали между живущите, едва ли не това би трябвало да е тако но то нестава ясно защото в законна не е ясно чл. еди кои си казва това това и това и край а не напрмер чл. 51 ал. 1,2,3, от Закона за етажната собственост, единпът казва котио не живее повече от един месец в имот тои дължи полвин такса, а след това да казва които не живее повече от един месец в имота тои недължи никаква такса.
  • 6 неутрална

    6 0 Отговор
    Поредната наглост за ограбване на хората.
  • 7 edna

    7 0 Отговор
    Ако в една обрулена панелка живеят 80% пенсионери с мизерни пенсии и 10 % и 10% горе долу добре имам предвид работещи. Държавата казва плащай парното или ипотека или плащай тока ,ако не ипотека и т.н. и т.н.
    И какво правим тогава ..........покрай сухото гори и суровото. абе пак ще стане бития бит и тралала
  • 8 malendinev

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник-началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, както бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев