Last news in Fakti

4 Декември, 2023 17:35 2 578 6

Инвестициите в ЦИЕ са се свили с 60%

  • colliers international-
  • доклад-
  • данни-
  • цие

Данните са за първите девет месеца на текущата година

Инвестициите в ЦИЕ са се свили с 60% - 1
Снимка: Shutterstock

С 3,2 млрд. EUR от началото на 2023 г. е спаднала инвестиционната активност, достигайки най-ниските си нива за последните повече от 10 години (спад от 59% на годишна база). Разминаването на очакванията на купувачите и продавачите по отношение на цените остава значителна пречка обемите да се върнат на средните си стойности на база 5 и 10 години осредняване, възлизащи на 10 -11 млрд. EUR. Въпреки това основните показатели за пазара на недвижимите имоти в ЦИЕ остават стабилни. Отчитат се по-ниски нива на незаети площи и ръст на наемите в определени сегменти, според доклада на Colliers - "Q3 2023 CEE Investment Scene".

"Страните от ЦИЕ-6 са с нагласи за подобряване на икономическите показатели на пазара в сравнение с второто тримесечие на 2023 г., с изключение на Румъния и Унгария, които отбелязват незначителен спад. Ефектът от външните фактори, обаче остава с негативен знак. Дори без да се вземе предвид донякъде лошото състояние на световната икономика, новините от европейските съседи са обезпокоителни, тъй като индексът PMI на Markit в еврозоната достигна тригодишно дъно през октомври 2023 г. Това е особено притеснително, тъй като Еврозоната е основната дестинация за износ на стоки и услуги, произведени в региона на ЦИЕ-6", казва Силвиу Поп, Директор пазарни проучвания за ЦИЕ и Румъния.

"Въпреки всичко в ЦИЕ-6 е налице един смекчаващ фактор, приложим за всичките шест държави, макар и в различна степен: значителен приток на капитали - публични и частни. В момента регионът е във фаза на решоринг на фона на геополитическите промени, а средствата от ЕС се вливат в страните от региона на исторически високи нива спрямо техния БВП", продължава Силвиу.

"Цените на строителството в ЦИЕ остават високи, но стабилни, а дори и леко намаляват. Освен това земята в някои от най-търсените локации е оскъдна и по-скъпа, което затруднява реализацията на строителството, тъй като разликата между цената на строителството и приходите от продажбата на активите е твърде малка. Разходите за труд също са подложени на натиск нагоре. Всичко това може да предизвика повишаване на продажни и/или наемни цени или намаляване на обема на проектите и в крайна сметка да доведе до недостатъчно предлагане в някои пазари и сегменти". Това е мнението на Кевин Търпин, Регионален директор капиталови пазари, ЦИЕ.

Трето тримесечие на 2023 основна доходност

Лихвите по финансиране в момента са в размер на 5,75% (вкл. всички разходи и надбавки), което се дължи на значително по-високите лихвени проценти и лихвените суапове. В сравнение с други пазари в Западна Европа през последните 12 месеца в ЦИЕ е регистрирана по-малка корекция на цените, което може да доведе до по-бавно възстановяване на транзакционната активност през 2024 г.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сектори

Обемите на инвестициите в офиси са намалели, както в световен мащаб, така и в ЦИЕ, като представляват едва 29,9% от обемите в ЦИЕ към третото тримесечие на 2023 г. Сегментът на логистичните и индустриалните имоти си възвърна първото място с дял от 31,4%, следван от този на търговските площи - с 30,6%. Най-голямата сделка за годината към момента на издаването на доклада на Colliers беше придобиването (M&A) на логистични и индустриални проекти и активи от 7R в Полша на стойност 200 млн. EUR от NREP.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слово пацана. Кровь на асфальте

    0 3 Отговор
    Тук е скучно. Едни стари дядовци. Чакам новия епизод на филма да излезе в четвъртък. Като Бригада! "Слово пацана - кровь на асфальте".
  • 2 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Вий, добре ли си? Лоши новини са това.

    Коментиран от #5

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор
    Какво ще рече ЦИЕ 🤔🤔❓❓
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор
    Щото по тая логика Плевен и Габрово са в ЦИБ 😀😀
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.