Last news in Fakti

26 Януари, 2016 10:50 4 764 1

Предложението на МРРБ не води до изчистване на грешките в кадастъра

  • кадастър-
  • златанов-
  • промени
Предложението на МРРБ не води до изчистване на грешките в кадастъра - 1
инж. Златан Златанов

Един от главните пунктове, по които ще работи през тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е в областта на кадастъра. Част от този процес е обединяването на кадастъра с регистъра на земеделските земи. „Направихме анализ на грешките  в картите на възстановената земеделска земя и на места те са около 45%. Едно време земеделските комисии са връщали терените на око и на хартия”, заявява министърът на регионалното развитие. Fakti.bg потърси мнението на специалисти относно замислените промени от страна на МРРБ в лицето на инж. Златан Златанов, председател на Софийската секция на Камарата на инженерите по геодезия.

 

- Инж. Златанов, как точно може да се реализира реформата по отношение обединяването на кадастралния регистър с регистъра на земеделските земи?

- Не по начина, по който се предлага от страна на държавата. В действителност става дума не за изготвянето на нова кадастрална карта на земеделските земи, която да отговаря по точност на нормативните документи. Става дума само за една преномерация, тъй като не може да се отрече, че навсякъде в България има кадастър. Цялата територия е покрита в цифров вид посредством кадастрални карти или карти на възстановената собственост. Не е ясно защо трябва да се преномерират едни имоти в други и да се преминава от едно министерство в друго. Логично е Агенцията да остане към МРРБ, а не да минава на подчинение на Министерство на земеделието, както имаше такава идея.

- Кои са проблемите, които трябва да се решат в областта на кадастъра?

- Може да ги разделим в две групи. Първата са т.нар. контактни зони. Става дума за разликата в границите на имотите от урбанизиранта територия на населеното място и тези от картата на възстановената собственост. Оказва се, че за съжаление, в 99% от случаите, винаги има разлика в този контур. На практика има разминаване в информацията, която се поддържа в Министерство на земеделието и тази, която се съхранява в общините. Това е съществен момент, защото води до много големи проблеми за собствениците на земи.

В момента процедурата е следната: възлага се кадастрална карта на населеното място на урбанизираната територия, като по подразбиране се включва и цялата карта на възстановената собственост. Едно от задължителните условия при създаването на тази кадастрална карта е „контактната зона”, т.е. изследва се къде има застъпване, празни петна между земеделските земи и урбанизираната територия и това се коригира по един или друг начин от фирмите, които създават кадастралната карта и които предават информацията на АГКК. Контактната зона е една от най-важните части в кадастралната карта, защото тогава се коригират тези несъвпадения между земеделските земи и урбанизираната територия.

Вторият голям проблем са линейните съоръжения (пътища, реки, жп прелези). За съжаление, доста от тях не са вярно нанесени, което води до други проблеми. Например, ако пътят е изместен с 3 или 5 метра на картата, се стига до проблем при трасиране, отлагане на място и други.

- Какво е решението?

- Най-добре е ако може необходимите поправки да се извършват при създаването на кадастрална карта, т.е. при създаване на кадастрална карта от картата на земеделските земи. Да не е само механично преномериране, а да се заснемат линейните съоръжения и да се нанесат съответните корекции.

- Министър Павлова заяви, че грешките в картите на възстановената земеделска земя на места са около 45%. Това така ли е?

- Колеги, които са работили, казват че процентът не е толкова голям. Но това още веднъж показва, че би следвало да се тръгне по друг път. Финансовите средства не са чак толкова големи. Необходимо е да се възложи на правоспособните лица да изработят кадастрална карта, която да отговаря по точност на нормативните документи. Става дума за Наредба №3 от 28.04.2005 г.

В момента се изработва кадастрална карта на 65 землища, като за основа се ползва картата на възстновената собственост. Според мен тази кадастрална карта се изготвя в нарушение на Наредба 3 за кадастрална дейност. Най-малкото, когато се прави една кадастрална карта, задължително се развива геодезическа мрежа от геодезически точки, които се използват за измервания. Тук в тези 65 землища няма такова нещо като възлагане.

- По какъв начин трябва да се направи кадастърът на въпросните землища?

- Би следвало да е както досега – възлага се землище по землище. Би могло да се възложи и за по-голяма територия, но задължително трябва да имаме изработена контактна зона. Пожелателно е да бъде анализирана и линейната инфраструктура, но това не може да стане с едно преномериране. Предложеното от МРРБ не води до изчистване на грешките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    0 0 Отговор

    Самодоволни,нахилени готованковци,
    рекет на високо ниво.