Last news in Fakti

21 Юни, 2016 10:41 3 350 0

Brexit и отражението му върху българските имоти

  • brexit-
  • англичани-
  • ваканционни имоти
Brexit и отражението му върху българските имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не е тайна, че през последните години пазарът на ваканционни имоти в България се движи от чуждестранни купувачи. За последното близо десетилетие имаше периоди, в които различни сегменти от българския пазар разчиташе в голяма степен на британците. Първо беше интересът към селските къщи. Именно благодарение на него от страна на англичани, цените на този тип имоти само за 2-3 години (около 2005-2007 г.) скочиха в пъти. Последва интерес към новопостроените ваканционни имоти по Черноморието ни, основно южната част. Който секна с идването на кризата през 2008 г. Едва през миналата година специалисти започнаха да отчитат ръст в интереса от страна на британски клиенти към българския имотен пазар.

От началото на тази година обаче гражданите на Великобритания са по-скоро в позиция на изчакване. „Темата за Brexit вълнува англичаните изключително много през тази година и може да се каже, че от началото на 2016-а английските купувачи в голяма степен са в изчакване на резултатите. Те се притесняват какво ще се случи, дали ще могат да ползват имотите си в чужбина, дали ще могат да разчитат на здравно осигуряване в ЕС, както досега и други. Това оказва негативно влияние върху всички европейски ваканционни пазари, включително и в България, тъй като британците като цяло се завърнаха на пазарите и започнаха активно да купуват, а сега се усеща отлив. Със сигурност мога да кажа, че всички британци, които притежават или искат да закупят имот в чужбина, са против излизането - това те споделяха на изложението за имоти в чужбина A Place in the Sun Live в Лондон, на което участвахме”, каза за imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Properties.

Дали британците ще останат или не в ЕС няма голямо значение за страните членки на ЕС по отношение пазара на недвижими имоти. Що се отнася до българския пазар на ваканционни имоти, то „британците от години не са активни на него като купувачи. След кризата през 2008 г. делът им падна до под 10% от пазара. Тези, които идват, за да останат и живеят в България, най-често имат лична мотивация, отвъд политическата конюнктура. Затова не очакваме излизането или оставането в ЕС да повлияе върху поведението на този тип купувачи”, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията GreenLife development.

И все пак, независимо дали е голям или малък, интерес от страна на британците има, което навежда на въпроса, ако те излязат от ЕС, как технически биха си купили имот в страна членка на ЕС, и в частност в България. „В момента 80% от продажбите ни са с граждани на Русия и бившите руски републики, които не са в ЕС. В годините, в които пазарът беше активен, тези купувачи ползваха адвокати, които са запознати детайлно със сключването на сделка зад граница. Същите съвети получават британците и в момента в медиите. Пак казвам, към момента британците не са фактор на пазара на ваканционни имоти. В нашия проект в Созопол, например няма собственици британски граждани. За разлика от този в Банско, където голям процент от собствениците в частта с апартаменти са англичани. Те посещават имота си веднъж годишно, през другото време, ако искат да им носи доходност, ние го отдаваме под наем”, обяснява Петров. Той признава, че част от британците, купили имоти в Банско, биха искали да го продадат, но пазарът е много слаб, а цените – ниски. „Не очакваме взаимоотношенията ни с тези клиенти да се променят след евентуалното напускане на ЕС. Нито ще повишим, нито ще намалим таксите за обслужване на имота им заради това”, допълва той.

Техническите въпроси по това как ще могат да купуват и ползват имотите си в България и ЕС зависят много от това при какви условия би излязла Великобритания от ЕС и какви преференции биха имали, какви права ще запазят от тези, които имат в момента. „В най-лошия случай бихме се върнали в годините преди влизането на България в ЕС, когато на британците им беше позволено до 90 дни престой без виза и не можеха да купуват земя като физически лица, а трябваше да си регистрират фирми в България. Това тогава не ги спираше да купуват и вероятно и сега не би ги спряло, но със сигурност значително ще се забави процеса, докато се пренастроят нагласите и процедурите по покупка, за да отговорят на новите реалности” е мнението на Стойкова.

Интересно е да се погледне и извън пределите на България и отражението на Brexit върху европейския имотен пазар. Анализатори са мнение, че независимо какво ще стане, то въпросът за оставането или излизането на Великобритания от ЕС е съществен за пазара на бизнес имоти и за инвестиционните фондове, които са листвани на борсите в страната. „Според проучванията на глобалните консултантски компании, напускането ще се отрази негативно на пазара на недвижими имоти в страната, защото ще се отрази негативно на икономиката като цяло. Най-силно ще бъдат засегнати трансграничните инвестиции, т.е. вложенията в имоти във Великобритания, а не износът на пари – т.е. покупките на британски граждани в други страни”, обяснява Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА