Last news in Fakti

21 Юни, 2016 12:34 2 502 1

Как ще се отрази Брекзит на българската банкова система?

  • брексит-
  • brexit-
  • отрази-
  • български-
  • банков-
  • банки

По отношение на Брекзит, каквото и да се говори, става дума за пари. Това подчерта в интервю за Факти.бг икономистът проф. Кръстьо Петков.

„Преди Брекзит се говори формално и се издигат лозунги и „за“ и „против“ идентичността, солидарността. А всъщност става дума за пари. Какво ще се случи с Лондонското сити? Какво ще се случи с единния европейски пазар и това към което се стреми да отиде Европа - единен банков съюз“ И как всичко това ще се отрази на централните банкери и банковите системи в отделните държави“, посочи проф. Петков.

Според него едва ли ще има пряк ефект върху българската банкова система, тъй като в България нямаме силно присъствие на английски банки. Тук гастролират отдавна утвърдени банки от Централна, Югоизточна и Западна Европа. Но косвените ефекти, според проф. Петков, ще бъдат не един и два.

По думите му при излизане от ЕС България ще се лиши до голяма степен от достъп до един доста гъвкав и активен банков пазар. Проблем за някои хора у нас, които движат конспиративен и спекулативен капитал ще бъде, ако Дейвид Камерън изпълни обещанието си и затегне офшорните режими.

Прочетете цялото интервю на проф. Кръстьо Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бл Благов

    0 0 Отговор
    При евентуалното излизане на Великобритания от ЕС се очаква движение на паунда. Лошо ще бъде за хората ,които държат паунди, ако той се срине каквито прогнози има!