ТЕМА: Недвижими имоти
Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Стрес тестовете и жилищното кредитиране

Публикувана: 22 Август, 2016 10:37
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3840
Стрес тестовете и жилищното кредитиране
Снимка: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ

Повечето сектори от бизнеса изчакваха резултатите от стрес тестовете на българските банки. Що се отнася до пазара на недвижими имоти, в изчаквателна позиция бяха по-скоро гражданите (потенциални продавачи и купувачи), отколкото предприемачите. Основната причина е, че недвижимостите са най-честия инструмент, който ползват за влагане на вече спестените средства или като бъдещ сигурен актив. Какво може да очаква обикновеният българин, решил да си купи жилище с помощта на ипотечен кредит.

Без или положителна промяна могат да очакват българите по отношение получаването на кредит за жилище на база резултатите от стрес тестовете е мнението на анализатори. Те отбелязват, че банките имат голямо желание да разширят ипотечния си портфейл.

„Ако резултатите бяха негативни, можеше да се стигне до ограничаване на кредитирането, но при тези резултати активността няма да се промени значително”, каза за читателите на imot.bg Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development. Положително ще се отразят резултатите от тестовете върху ипотечното кредитиране е мнението на Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD: „Макар че от края на 2015 г. наблюдаваме засилена активност от страна на финансиращите институции към кредитирането на сделки на физически лица, допускам, че някои от банките са се въздържали в очакване на стрес тестовете. Сега нямат никаква причина да продължат да чакат и спокойно могат да активизират дейността си. Жилищното кредитиране е най-ниско рисковото и банките винаги ще го предпочитат”.

Жилищното кредитиране за физически лица

ще продължи да се развива положително и поради факта, че домакинствата са нискорискови кредитополучатели. Това, което последните трябва да знаят е, че „банките предлагат много добри условия, но на надеждните кредитополучатели. Трябва чисто кредитно досие, за да се възползваш от най-добрите оферти и да направиш добра сделка с ипотечен кредит”, обяснява Петров.

Налице ще са

изгодни условия от страна на банките

„Това важи с особено, когато става дума за покупка на жилище в някои от големите градове на страната и най-вече София. Моментът е благоприятен за такова решение, защото лихвите по ипотечните кредити са на историческо за страната дъно”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

От началото на 2016 г. част от анализаторите наблюдават, че купувачите вече получават предложения от страна на банките за

100% финансиране при покупка на имот

на пазарна стойност. Според Савов, това се дължи „от една страна на високата ликвидност на цялата банкова система, а от друга на ръста на пазара на жилищни имоти, който е видим за всички. Влияние оказват и положителните нагласи за ръст на икономиката”.

Развитието на пазара на недвижими имоти в момента,  в частност на жилищния сегмент, показва, че през втората половина на годината може да се очаква

ръст в ипотечното кредитиране

Подобна тенденция неминуемо ще насърчи допълнително инвестиционната активност, което от своя страна ще доведе до ръст в цените на атрактивните имоти. „Наблюдаваме по отношение на нашите градски обекти. Над 80% от имотите в проекта се реализира, докато се изгражда. И голям процент от купувачите ни са именно семейства, които търсят по-добър стандарт на живот и си го осигуряват с помощта на ипотечен кредит. Ако тази активност продължи, неизбежно ще нарасне процентът на финансиране, който банките предлагат и в един момент ще доведе до ръст на цените”, обясняват от Green Life Development.

Много важно за пазара е, че основните кредитополучатели са купувачите на първи дом. „От началото на годината наблюдаваме  завръщане на купувачите от средния сегмент, което няма как да се случи без активно банково финансиране”, отбелязва Павлов и прогнозира, че тенденцията ще продължи.

И все пак, за да се види точно ефектът от ипотечното кредитиране върху жилищния сегмент, последният трябва да премине един цял жизнен цикъл, който продължава около 16 месеца при настоящите темпове, за да можем да се даде обективна оценка. „Така или иначе, при показателите, които анализираме – издадени разрешения за строеж, брой жилища, влезли в експлоатация, броя на вписванията – всичко това ни кара да вярваме в предстоящ ръст. Наблюдавам пазара от 15 години и знам, че след ръст на броя сделки неизбежно се стига до ръст на цените. С активно ипотечно кредитиране, този етап ще бъде достигнат по-бързо”, прогнозира изпълнителният директор BLD.

Другият главен играч в сектора на недвижимите имоти освен клиентът е предприемачът. Стрес тестовете няма да променят

поведението на банките към предприемачите

смятат анализатори. Също така от началото на 2016 г. банките са водещите при отношенията с инвеститорите. „Ако през 2013 г, ние ги търсехме, за да получим кредит, то днес те са тези, които открито изявяват желание за кредитиране на новите ни проекти. Няма причина тази тенденция да се промени. Трудно ми е да преценя дали поведението на банките е такова към всички инвеститори на пазара или само към определени, доказали своята стабилност. Но при растящи депозити и положителни прогнози за жилищния сегмент, банките нямат причина да ограничават подкрепата си за инвеститорите”, казва Савов.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери