7 Октомври, 2024 10:11 1 395 14

Не е ясен механизмът за превалутиране на жилищните кредити в лева

  • евро-
  • лев-
  • ипотечен заем-
  • превалутиране

Един от важните въпроси е дали ще има допълнителни такси за курс купува/продава

Не е ясен механизмът за превалутиране на жилищните кредити в лева - 1
Снимка: БГНЕС

Разнопосочни са прогнозите на експерти относно влиянието на влизането на България в еврозоната върху пазара на недвижими имоти. Едни са на мнение, че тъй като пазарът и сега е в евро, то промяната ще е минимална, а други наблягат на психологическия момент от приемането ни на единна валута и са на мнение, че това ще повиши цените на имотите.

От техническа гледна точка, обаче е налице въпросът как ще се превалутират ипотечните заеми на лицата, които са ги взели в лева. Експерти са на мнение, че превалутирането ще окаже пряко въздействие върху размера на кредитите и бъдещите задължения на клиентите. Имотите, закупени с кредит в лева, ще трябва да бъдат приравнени към еврото. Остава неясно какъв точно ще бъде механизмът на тази промяна. За момента няма отговор на въпроса дали при превалутирането ще бъдат наложени допълнителни такси, което може да доведе до загуба за кредитополучателите.

Относно пазара на имоти като цяло, то промяна почти не се очаква, тъй като цените в обявите винаги са били в евро, а плащанията се извършват в лева като превалутирането става по курса на БНБ.

Не трябва да се подценява и психологическият ефект. Доходите, изчислени в евро, могат да изглеждат по-ниски, особено за тези, които са осигурени на минималната заплата. Това ще създаде усещане за спад в доходите, макар реално този спад да не би трябвало да е голям.

След въвеждането на еврото може да се очаква и промяна в цената на ипотечните заеми. Поради тази причина експерти предпочитат покупката с банков заем да стане преди въвеждането на единната европейска валута. В случай, че сегашният фиксиран курс евро/лев се запази, то загубите за купувачите ще са минимални.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 1 Отговор
    Ясно е, че накрая Ганчо ще плаща наем на банката, само и само да не го гонят от жилището.
  • 2 Путинист

    6 9 Отговор
    Нас какво ни интересува ? Ние работим само с твърда валута - рубла .
  • 3 Ко каза

    9 1 Отговор
    Курсът ще е Трънск?
  • 4 ТаУмВзе

    8 9 Отговор
    Не може да ни набият еврото, защото сме под Валутен борд бреее! Ханке го Обясни Ясно човека.
  • 5 Кокорчо вече ни прекара

    10 3 Отговор
    Кокорчо вече ни прекара, като започна да компенсира инфлацията с една година закъснение.
  • 6 Има си установен

    3 3 Отговор
    курс 1€ е 1,95583лв., освен да го изменят няма какво да стане. Всъщност има, лихвите по кредити в евро са по-ниски от тези в лева и могат да се вземат от чужди банки. Това ги вълнува нашите банкери, трябва да понижават лихвите и да се изкяри отнякъде.
  • 7 Ханко Брат

    11 7 Отговор
    Всичко ще е нагоре. От храна до имоти. В Хърватия е АД! За два шоколада и долнопробни бисквити, замесени в някой гараж, закупени за подарък от техния Лидъл, платих 20 евро!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СЕЛЯНИН

    11 2 Отговор
    Всъщност, капана НЕ е в превалутирането, защото там банката ще изкяри малко. Сиренцето в капана са лихвите ! Веднага ще бъдат приравнени с тези на ЕЦБ, с други думи нагоре. И нашите банки ще трябва да коригират своите лихви, които в момента са 3% до 5 % . Всички с кредити ще го усетят ! Тези, които вече са поизоплатили голяма част от кредита и са купували на до Е 1500 м/2 са ок. Тези с новите кредити и купили на повече... горят жестоко !
  • 10 Туман

    9 1 Отговор
    С какви мъки се е създала тази държава и на финала колко бързо и лесно я унищожиха
  • 11 РЕКЛАМА

    3 0 Отговор
    А това, ако не е РЕКЛАМА, какво е? Нечий бизнес закъсва ......
  • 12 Варна

    3 0 Отговор
    Както и да го сметнат , накрая ще плати кредитополучателя . Четете ситния шрифт , плаващите лихви ,ГПР, юрибор,софибор и ей такива незначителни неща .Предстоят много изненади .В Декатлон продават много хубави палатки .
  • 13 Варна

    2 0 Отговор
    Както и да го сметнат , накрая ще плати кредитополучателя . Четете ситния шрифт , плаващите лихви ,ГПР, юрибор,софибор и ей такива незначителни неща .Предстоят много изненади .В Декатлон продават много хубави палатки .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.