Last news in Fakti

22 Декември, 2016 15:03 16 105 22

Визията на София напомни за наболели проблеми

  • визия-
  • софия-
  • дискусия
Визията на София напомни за наболели проблеми - 1
Снимка: М. Богданова ©

Визията на София трябва да бъде готова до края на януари 2017 г. Важното е този документ да се възприеме от политическото ръководство на града, за да може столицата да има стратегия за следващите 20-30 години. „Предизвикателството е огромно, тъй като подобно нещо не е правено”, каза главният архитект на София Здравко Здравков на организирана дискусия за бъдещето на София, проведена в УАСГ.

Бъдещето на панелните блокове

в които живеят близо 50% от столичани е една от темите, по които малко се говори, но която се нуждае от належащо решение. „2050 г. ще се навършат 100 години от построяването на панелните блокове. Тук въпросът не е толкова за тяхното качество, колкото до фактът, че тогава се завършват експлоатационните срокове. В тях днес живеят 50% от населението. Въпросът е как ще бъдат преразпределени тези маси от хора? Какво ще бъде направено, тъй като живущите не са собственици на земята, но са собственици на жилищата си? Това е демографски въпрос. Как ще се развива София след като не се говори много по този въпрос”, попита по време на дискусията Инж. Георги Кордов, председател на регионална колегия София-град при КИИП. Според него, трябва да се помисли и за възможностите на северните райони на София. „Средата там е съвсем различна и екологична и атмосферна и е доста благоприятна в доста отношения”, допълни инж. Кордов.

Как природните дадености на София да се впишат в живота на столичани

и да го направят по-лек и по-здравословен е другата основна тема, която се очерта по време на дискусията. София е единствената столица с 29 минерални извори. На 24 ноември 2016 г. две от емблематичните бани на София, тези в Овча Купел и Горна баня, са върнати от Министерство на здравеопазването на Столична община и в същия ден са предоставени за управление на Музея на София. В банята в Горна баня ще бъде разположен център по музейлогия, а в Овча Купел – център за изследване на минералните води. Според някои от участниците в дискусията това е сериозен проблем. Решението е твърде прибързано. Въпросните бани са отлично място за развитие на балнеология.

Природните дадености са отлична предпоставка за развитие на икономиката. Съчетанието между природа и икономика може да превърне София в разпознаваемо лице пред света. Както Париж е столица на модата, така София може да е емблемата на устойчиво градско развитие в хармония с природата. „Вярваме, че зеленият и устойчив град е отговорът на всички предизвикателства. Устойчив град, защото съчетава три неща – чиста среда, в която живеем; икономическо развитие, на което разчитаме и обществото. Това е триединство, което трябва да имаме” е мнението на Мария Малцева координатор на инициативния комитет София „Зелена София”.

„Големият проблем на София, освен мръсния въздух, изпотрошените тротоари, хилядите автомобили, е, че

бавно вземаме решения

и търсим вариант да изпреварим оставалите. Липсата на състезателния дух (в добрия смисъл на думата) е скоростта, която ни липсва. Трябва да намерим нещо, което рязко да ни отличи от това наше живуркане”, сподели общинският съветник Иван Велков.

Отдихът на гражданите

е важен пункт, който трябва да залегне в бъдещата „Визия на София”. „Гражданите трябва да имат по-добър ежедневен отдих със създаване на нови паркове и зелени пространства. Необходимо е да се помисли и за връзката с Витоша”, сподели ландшафният архитект Веселина Калайкова. Транспортния достъп до планината е малко. Може да се работи в две насоки за решаването на този проблем. От една страна – лифта в Княжево, а от друга – идеята за спирка на метрото.

Несъмнено голям град като София е и много замърсен. Намаляването на вредните емисии може да се постигне чрез изграждането на зелени стени, зелени покриви, които да улавят фините прахови частици. „Друг елемент за намаляване на замърсяването е увеличаването на велосипедния транспорт и ограничаване на автомобилния” е мнението на арх. Калайкова.

Друг фактор, на който е необходимо да се обърне съществено внимание, е че

през 2050 г. съвсем други хора ще живеят в София

Тогава те ще имат много повече време за себе си, ще разполагат с много високи технологии, ще работят различни от днешните професии, ще разполагат с различен начин на предвижване до работното място, може би няма да са хора с една професия, ще искат да вършат едновременно повече неща.

„Моята теза е, че хората ще искат да живеят не по днешния начин и не на тези места. Връзката между града и периферията ще е динамична и модерна връзка”, каза Бойка Къдрева от Направление „Архитектура и градоустройство”.

Друг важен момент относно бъдещата визия на столицата е

развитието на вторичните центрове на София

Необходимо е създаване на нова градска среда в модерните вторични центрове, които ще са не само притегателни обслужващи центрове, но и притегателни за цялата агломерация около София.

Дискусиите около проекта „Визията на София” до 2050 г. ще продължат. Най-важното е обаче да има диалог между държавата, респективно общините и гражданите, които живеят в столицата. Едва ли 100% от визията за това как ще изглежда София след 30 години ще бъде реализирана. Това не може да се случи най-малкото поради бързото развитие на технологиите. Целта е да се достигне оптимален баланс между здравословното, модерното и функционалното, за да може м максимална степен да се улесни живота на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    29 23 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Въпросът е как ще бъдат преразпределени тези маси от хора?"
    Ами в провинцията там от където идват!
  • 2 ддд

    24 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: през 2050 г. съвсем други хора ще живеят в София

    на бас че зная тия други хора
    каква религия изповядват и от кои
    континет са?
    да ще има и наши тук раждани
    но ще си приличат мноооого
  • 3 Гост

    17 3 Отговор
    Ще е пълна кочина.
  • 4 Жалко

    16 2 Отговор
    След 30 год. Ще има черна нация... белите са на изчезване, и въпреки това стимулират черната...
  • 5 Кореняк Софиянец

    11 6 Отговор
    Развиване на витоша, ОК идеално - веднага излизат природозащитници и спират всичко!
    Лифт княжево, супер идеално - преди вече 25+ години падат две кабинки загиват хора и край до тук няма да има лифт повече!
    (пак природозащитници и няма лифт)
    Минерални бани - Идиоти!! това е нещо безценно,вместо да ги направите пак бани Вие не!!!!

    И.Т.Н може да се пише още хиляди страници но все пак идват празници и нека вички плюс природозащитниците да гледаме къде да почиваме по празниците и да резервираме МИНЕРАЛНА СПА ПОЧИВКА например във Велинград и СКИ ПОЧИВКА например Банско и да ходим да им пълним джобовете защото нали ние в София си НЯМАМЕ и така да продължават нещата,пък нека да казваме че София е мръсна и да неправим нищо. Селяни провинцялисти или както там ги наречете ще има в изобилие но нека да не забряват че те са тук защото,там от където идват няма пари за нормален живот и затова идват тук да изкарат нещо и да помагат на техните на село което не е никак срамно защото си изкарват парите с труд.Проблема е че се взимат много насериозно и тн. Но вече в това време,това ни е май малкия проблем с тези емигранти които може да гръмнат буквално всеки момент.
    София си е София но за жалост утива към нищета и затова вместо да покарам ски и след това да утида на спа след 10мин от карането на ски и сед това разходка в парка и сед това едно хубаво ресторанче със семейството аз глетам как да се ориентирам към миенето на чинии зад граница!
    Кой е виновен оставям на Вас?

    Коментиран от #7

  • 6 Barzaka

    1 3 Отговор
    Do vsi4ki stoli4ani:Az,sam 3-to pokolenie+mojat sin,4-to,Sofijantzi i moga da predpoloja-2050g.kak 6te izglejda Sofia:V idealnijat tzentara-arabidjan+evrei(restituirali si sgradite),sledva,6irok tzentar-samo,bratjata Romale(vzimate rejs 83, ot zoo parka do ilijantzi,Broite-9 geta),I v krainite kvartali vsi4ki bedni horitza(ot selata na BG)do6li da izkarat njakoi lev,a sega6nite Stoli4ani+detzata im v novi mod.predgradija(kremikovtzi,buhovo,r.pole,vakarel)I to v furgoni pod naem ot kitaj,s hazjai-kitajtzi.ta,tova 6te e kartinkata,mislja Az.da ni e 4estita-2050godina,drugarki i drugari.(ha-ha,setih se za Baj To6o).4estito...le-lee,le-lee..i se sabudih,tzelijat v pot,sanuvajki porednijat si, ko6mar..da ne dava Gospod,da stane istina..

    Коментиран от #12

  • 7 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кореняк Софиянец":

    "София си е София но за жалост Утива към нищета и затова вместо да покарам ски и след това да утида на спа"
    Личи си колко си грамотен......"кореняче....селяче"
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    БХ и БГ на ПШМ
  • 9 гощо

    18 1 Отговор
    Аз съм бял,хетеросексуален,православен христянин,кореняк софиянец на средна възраст!!!! През 2050г ако съм жив ще съм музеен експонат!!!!
  • 10 за София

    11 6 Отговор
    Първо спрете селяндурите да идват зада може по лесно да си решите другите въпроси.
  • 11 Селяк

    10 3 Отговор
    София? Не, благодаря!
  • 12 Ккккк

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Barzaka":

    Първо се научи да пишеш на кирилица,после даваи акъли!
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    2050г. панелките ставали на 100г. е и ще ги бутаме ли ами ако все още са годни или не по точно филма един път вече е игран преди години и пак че го приложите на хората. Защото Аз съм един от тези които живееха в къща с двор и никой не ни попита искаме или не а дойдоха един ден оцениха всичко и след някоя година се нанесохме в апартамент. И да без да сме собственици на земята вече. Та така май ще стане и отново ще има хубави огромни парцели за строеж на някои фирми а хората ще се окажа отново задлъжнели да плащат разликата от мизерната оценка и предложената им цена за ново жилище.
  • 14 Гост

    6 1 Отговор
    На собственици на панелни жилища да се даде правото да закупят земята под имотите си. След време ако ще се събаря блок, който е негоден за експлоатация (това е нормално с времето) тези собственици ще могат да създават сдружения и отново да построят домовете си на тези места. НОООО това дали е изгодно на управляващи и строителни компании, които чакат да събарят и строят нови сгради и домове но според техни условия. А хората ще са им длъжни вечно да плащат заеми и ипотеки. НЕЕЕЕЕЕ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.
  • 15 Селянина с колелото

    0 3 Отговор
    КККккккаааккквооооо.......казАхте за кочинаата....покрива ли е протекъл или пътя до кенеф 1 има дупки??
  • 16 Dimitar

    3 2 Отговор
    Vsichki vie ste rasisti cenici egoisti no ne I Balgari I Sofia sled 30 godini shte e mnogo po dobar grad bez xora kato vas zlobata I prostotiata ne xodiat po zemiata

    Коментиран от #17

  • 17 провинция

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Dimitar":

    живял съм 4 години в София и мога да кажа ,че едно голямо село това е ,радвам се ,че вече не живея там,всички викат ,че са от София а събота и неделя няма кой да ме напсува по улиците.
  • 18 mediator37

    8 3 Отговор
    Панелките ще живеят 200+ години поне.
    Трябва да се спрат тези конспирации с живота на панелките.
    И при панелките и при масивното строителство конструкцията е от бетон. Т.е. основата е една и съща. Дори бих могъл смело да заявя, че бетонът в панелките е по-качествен и дълговечен, защото е излят в заводски условия и вибриран и то при социализма, когато компромиси с качеството не се правеха в името на ламтеж за печалба. Така че, да не ни ги разправят глупостите, дето ги разправят.
    А някой ако види "ново" строителство да вибрират плочи и колони, да дойде да ми се обади. Това което ще види: навън минус 10 градуса и наливат ли, наливат, мажат ли мажат, боядисват ли боядисват. След 2 години ела та виж.
  • 19 Гого

    1 2 Отговор
    Никаква визия няма гетото София порутени стари сгради и пътища с дупки няма нищо общо с останалите европейски столици.
  • 20 Българка

    3 1 Отговор
    Ако централните офиси на всички големи фирми не са в София , а в другите градове , едва ли ще има такъв поток на хора, които отиват да работят в столицата .Нека преместят министерства , модерни болници ....... и София
    ще се опразни .Защо всичко е централизирано в столицата ???
  • 21 Българка

    1 1 Отговор
    Ако централните офиси на всички големи фирми не са в София , а в другите градове , едва ли ще има такъв поток на хора, които отиват да работят в столицата .Нека преместят министерства , модерни болници ....... и София
    ще се опразни .Защо всичко е централизирано в столицата ???
  • 22 Чичо ви Манчо

    0 0 Отговор
    Тогава "софиянци' ще обеднеят