Last news in Fakti

17 Януари, 2017 13:55 2 722 4

До 10% поскъпване при ваканционните имоти

  • ваканционни имоти-
  • цени-
  • прогноза
До 10% поскъпване при ваканционните имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Един от основните сегменти, които представляват все повече интерес за българи, са летните ваканционни имоти. Близо 40% от купилите такъв тип недвижимост през 2016 г. са били наши сънародници срещу 60% чужденци. От последните 45% са руснаци, а 15% - граждани от Украйна, Казахстан и от държави от Западна Европа. За разлика отпреди години, британски клиенти почти липсват.

Интересът от страна на чужденци към морските ваканционни имоти ще остане висок. „Предвид геополитическата обстановка руснаците нямат сериозна алтернатива. Турция отпадна. Тази година очакваме сериозен ръст в туризма, който се отразява и върху броя сделки. Голяма част от нашите клиенти са туристи и купуват имоти”, каза Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts. Често Испания, Франция, Гърция и Италия са споменавани като алтернативни пазари. „Тези пазари обаче са за по-богати хора, които могат да отделят бюджет над 200 000 EUR. Масовият пазар обаче остава българският с цени около 60 000 EUR”, пояснява Петров.

Намаляването на срока на продажба е друга интересна тенденция, която се случи на ваканционния имотен пазар през изминалата година. Ако в началото срокът е бил до 3 месеца от обявяването на имота за продажба, то към декември 2016-а той вече е около месец и половина-два. Почти няма отстъпка от офертната цена при придобиването на имота, коментират специалисти. Ваканционните апартаменти се купуват от хора с възможности, които плащат кеш. Ако желаят да ползват разсрочване, то е по схемата 30% при подписването на договора и изплащане на останалата част в рамките до две години. Почти не се ползва практиката да се купи ваканционен имот с ипотечен заем.

Относно типа жилища, които се купуват, то тенденцията е от студиа към имоти с една и две спални с цена между 40 000 EUR и 60 000 EUR. Акцентът е върху качествени обекти с добро обслужване. Последното е много важно, тъй като повечето чужденци искат да отдават имотите си под наем, а част от тях след време решават да живеят в тях постоянно и искат последващото обслужване да е на високо ниво.

До 10% се очаква ръст в цените на ваканционните имоти през 2017 г., прогнозират анализатори. „Тенденциите на пазара през 2016-а ще се затвърдят през 2017 г. Очакваме ръст при продажбите. Възможно е и делът на българите да нарасне допълнително. През 2017 г. ще се концентрираме повече върху родните купувачи и ще проучим по-внимателно техните изисквания“, казва Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 2 Отговор
    Нека всички брокита си купят по един хапартамент, с кредит от банка по избор. Ще го отдадете под наем и след няколко години ще си го продадете на далавера. Нали във всички статии очаквате постоянно увеличение на имотите?
    Ето го идеалния шанс за вас :)
  • 2 Ясен

    6 1 Отговор
    Не се заробвайте да ходите на едно и също място. По добре си купете кемпер обикаляйте както В България, така и в Гърция , Италия, Франция, Испания и Португалия. В Европа цените на някои неща са и по евтини от България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пеперудката

    3 1 Отговор
    АЛА-БАЛАНИЦИ са всичките ви прогнози! Платени писарушки хвърлят лъжи и примамки ! 2 милиона българи напуснаха Б-я, 2 милиона са мангалите, живеещи на гърба на българите и остатъка са пенсионери и ЕВТИНО - заработващи нещастни българи, които ще си купят с лишения 50 кв.м. жилище, за да живеят в него 4 души, като в Дядовата Ръкавица... и т.н !Та къде са българите тичащи за покупка на ваканционен имот и то НЕКАЧЕСТВЕНО строителство, с такси ПОДДРЪЖКА по 10 - 15 Евро на кв.м ??? А бе хора вие съвсем ИЗТРЩЯХТЕ и живеете в нереалност???